Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Vis van bij ons

583 views

Published on

Published in: Entertainment & Humor
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Vis van bij ons

 1. 1. Griet - Barbue (Fr) - Brill (Eng): Zeer magere platvissoort: 79 kcal/100g. De griet komt voor in de kustwateren van de Noordzee en de Middellandse Zee op zand- en grindbanken en rond wrakken. Lijkt op tarbot, maar is ovaal en slanker gebouwd. Het visvlees lijkt wel zeer sterk op dit van tarbot en dezelfde bereidingen kunnen toegepast worden. Een zeer smakelijke vissoort. Klik telkens wanneer je alles hebt gelezen
 2. 2. Haring - Hareng (Fr) - Hering (Eng): Haringen zijn bij ons het meest gekend onder de vorm van maatjes of ingelegde haringen. Alleen in de zomer, met de BBQ wordt hij nog eens bovengehaald, maar verder tijdens het jaar is de vraag naar haring zeer beperkt.
 3. 3. Kabeljauw - Cabillaud (Fr) - Cod (Eng): Kabeljauwen zijn vissen van 3 tot 12 kg, meestal beschikbaar in filets, (wordt veel verkocht onder de vorm van "haasjes", dit zijn rugstukken zonder graten) bevatten zeer fijn wit vlees, maar zijn ook duur door beperking in hoeveelheden.
 4. 4. Pietermannen (Trachinidae) is de naam voor een familie van vissen uit de orde van Baarsachtigen (Perciformes). Pietermannen behoren tot de giftigste dieren van Europa. De eerste rugvin van de pieterman bevat 5 of 6 doornige vinstralen, die in verbinding staan met een gifklier aan de basis van deze vinstralen. Pietermannen komen vooral voor in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Middellandse Zee.
 5. 5. Pladijs - Plie (Fr) - Plaice (Eng): De zwarte vis met de oranje vlekken. De pladijs wordt ook steeds minder gevraagd omdat hij met periodes zeer mager van vlees is en dan kan het verlies op een vis gauw meer dan 60% zijn. Uitgerekend per netto filet wordt het dan ook een dure vis. Zeer magere vissoort: 85 Kcal per 100g
 6. 6. Roodbaars - Sébaste (Fr) - Redfish(Eng): Roodbaars wordt in de volksmond nog steeds "dorade" genoemd, maar is in feite een totaal andere vis. De roodbaars is lichtroze van kleur en heeft ook een typische fijne smaak. De prijs blijft meestal vrij stabiel.
 7. 7. Rog - Raie (Fr) - Ray (Eng): Rogvleugels zijn in 3 maten te verkrijgen, groot, middel en klein en smaken ook overheerlijk in een simpele botersaus. De prijzen zijn zeer afhankelijk van het marktaanbod.
 8. 8. Schartong - Sole Limande (Fr) - Lemon sole (Eng): De schartong die meer op een pladijs lijkt dan op een tong is een vissoort die minder fijn van smaak is dan de tong maar daarentegen toch regelmatig op de menukaarten van restaurants prijkt door de stabiliteit van haar prijs.
 9. 9. Schelvis - Eglefin (Fr) - Haddock(Eng): Is het kleinere broertje van de kabeljauw, maar is minder vast van struktuur. De schelvis blijft meestal betaalbaar en is nu ook verkrijgbaar in rugstukjes zonder graten.
 10. 10. De steenbolk of steenwijting (Trisopterus luscus) is een vis uit de orde der kabeljauwachtigen. De volwassen vis is gemiddeld 30 cm en kan 47 cm lang worden. De steenbolk is qua uiterlijk te vergelijken met een kabeljauw maar heeft als onderscheidend kenmerk een korter en hoger lichaam vanaf de zijkant gezien. De rug is koperbruin met een goudachtige lichtgevende schijn en de kleur verloopt naar lichter rossig bruin op de zijkanten. Verticaal over het hele lichaam bevinden zich donkerder strepen. Bij het begin van de borstvin zit een kleine, maar duidelijke zwarte vlek.
 11. 11. Tarbot - Turbot (Fr) - Turbot (Eng) Zeer magere vissoort: 83 kcal/100g De meeste tarbot wordt in de Noordzee gevangen, maar je treft hem ook aan in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Het visvlees heeft een zeer stevige structuur en is erg smakelijk. De vis leent zich tot alle mogelijke bereidingen.
 12. 12. Tong - Sole (Fr) - Sole (Eng): Tongen zijn beschikbaar in maten van 2 stuks per kilo, 3 stuks per kilo, 4 stuks per kilo, 6 stuks per kilo. Het is een zeer fijne vis die zeer weinig bereiding vraagt, maar tongen zijn ook vrij duur.
 13. 13. Wijting - Merlan (Fr) - Whiting (Eng): Wijting was een zeer populaire vis in België maar wordt steeds minder gevangen. De visfilets zijn fijn, want ook de wijting is een kabeljauwachtige. Als hij te verkrijgen is blijft de prijs van de wijting vrij stabiel.
 14. 14. Witte koolvis - Lieu jaune (Fr) - Pollack (Eng): Witte koolvis of pollak was een zeer gekende vis een paar jaar terug en vooral aan de kuststreek maar is een beetje in de vergeethoek geraakt omdat hij niet altijd beschikbaar is. Pollak filets zijn zeer betaalbaar.
 15. 15. Zwarte Koolvis - Lieu Noir (Fr) - Saithe (Eng): De zwarte koolvis is het donkere broertje van de witte koolvis en is wat minder gegeerd door de donkere kleur van de visfilets. Niettemin blijft het een lekkere, betaalbare vissoort.
 16. 16. Zeeduivel - Lotte (Fr) - Monkfish (Eng): Zeeduivel of staartvis is een onooglijk lelijke vis maar met een verrukkelijke smaak. Deze vis heeft een zeer vaste struktuur en vraagt ook zeer weinig bijgerecht om smaakvol te zijn. De prijs daarentegen kan zeer variëren en is sterk afhankelijk van de vraag.
 17. 17. De zeekatten of sepia's (Sepiida) is een orde van weekdieren die behoort tot de inktvissen, net als onder andere de octopus. De bekendste soort is de gewone zeekat (Sepia officinalis). Sepia is ook de naam van een kleurstof die gewonnen wordt uit dit dier. Zeekatten hebben een platte inwendige schelp en een kort, breed lichaam met 8 korte armen en 2 veel langere tentakels. Een sepia kan ongeveer 50 cm groot worden. De mannetjes worden niet ouder dan 2 tot 3 jaar. Het vrouwtje leeft zelfs maar één jaar.
 18. 18. Zeewolf - Loup de Mer (Fr) - Catfish (Eng): Komt verspreid voor bij de Noorse kust en Schotland, rond IJsland en in Noord-Amerika. Werd in 2004 tot vis van het jaar benoemd! Het visvlees is zeer vast van structuur en heeft een uitgesproken smaak. Zeewolf wordt meestal gefileerd (soms in vismoten) aangeboden in de vishandel. De meeste bereidingswijzen voor zeeduivel zijn ook van toepassing op zeewolf.
 19. 19. Nu nog wat andere visvariëteiten
 20. 20. De zalm wordt in een rivier geboren en trekt daarna naar zee. Het is een trekvis die tot ruim 3000 kilometer aflegt om zich voort te planten. Deze vis leeft 4 tot 7 jaar in de zee tot hij geslachtsrijp is. Dan keert hij stroomopwaarts naar zijn paaibedden in de rivier terug. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de Atlantische zalm en de Pacific zalm. De Pacific zalm wordt overwegend in blik of diepgevroren verkocht. De meeste zalm wordt tegenwoordig gekweekt waarbij de natuur zoveel mogelijk wordt nagebootst. In Noorwegen heeft men complete meren en fjorden afgesloten om zalm te kunnen kweken. Op dit moment is het aanbod aan kweekzalm van een zodanig niveau dat het onderscheid tussen wild en kweek steeds moeilijker te maken is. De kweekzalm heeft wel een wat hoger vetgehalte en een zoetere smaak dan de wilde zalm.Zalm is een stevige vis met zilverkleurige flanken en een groenige rug. Het is een matig vette vis met roze visvlees. De zalm die hier in Europa voorkomt is van het type 'Salmo salar', de zogenaamde Atlantische zalm. Zalm die ingeblikt wordt verkocht is van een andere familie afkomstig dan de Atlantische zalm. Deze zalm vindt zijn oorsprong in de VS en Canada en wordt 'Pacific' zalm genoemd.
 21. 21. De regenboogforel (Oncorhynchus mykiss, voorheen ook bekend als Salmo gairdneri) is een van de Pacifische zalmen van het geslacht Oncorhynchus. De twee hoofdvormen zijn "Steelhead" (staalkop) en "Redband" (roodband). De "Steelhead" is een anadrome vorm, de "Redband" een zoetwatervorm die in een flink aantal lokale ondersoorten voorkomt. De bekende kweekforellen zijn veredelde "Steelheads". Speciaal voor de consumptie gekweekte regenboogforel wordt vaak verkocht als zalmforel.
 22. 22. Forel: Andere talen: Oncorhynchus mykiss, Truite, Truite arc-en-ciel, Trout, Rainbowtrout Voedingswaarde per 100 g: Energie: 409 kJ / 98 kcal - Eiwitten: 18,4g - Vetten: 2,7g Oorsprong: Oorspronkelijk in de Stille Zuidzee en nadien via migratie en vooral introductie wereldwijd verspreid. Komt voor in vijvers en wordt intensief gekweekt in de forellenboerderijen. karakteristieken: Forellen horen thuis bij de zalmachtigen. De meest verkochte is de gekweekte regenboogforel. Forellen worden als hele vissen (25 cm/500 g) en als visfilets (vers of gerookt) verkocht . Zalmforellen zijn de bovengenoemde forellen met zalmkleurig visvlees (door carotenen in de voeding) die men langer laat groeien en in zijn geheel, in visfilets of vismoten verkoopt. Ze worden gekweekt in enkele Waalse forelkwekerijen.
 23. 23. Goudbrasem: Andere talen: Sparus aurata, Daurade royale, Dorade royale, Sea bream Voedingswaarde per 100 g: Energie: 401 kJ/96 kcal - Eiwitten: 19,7g - Vetten: 1,9g Oorsprong: Komt voor van Skagerrak tot (vooral) de Middellandse zee. Karakteristieken: Goudbrasem is naast de gewone zeebrasem de meest gewaardeerde onder de zeebrasems. Zeebrasems worden ook gekweekt. Gebakken en geroosterd komt hij zeer goed tot zijn recht. Goudbrasem is sporadisch te koop bij ons. Op de menukaart van visrestaurants (en zeker in Frankrijk) ontbreekt hij echter niet.
 24. 24. Heilbot: Andere talen: Hippoglosus hippoglossus,Elbot of Flétan, Halibut Voedingswaarde per 100 g: Energie: 597 kJ / 143 kcal - Eiwitten: 13,2g - Vetten: 10g Oorsprong: Leeft voornamelijk in het noorden van de Atlantische Oceaan: bij Noorwegen, IJsland, Noord-Amerika en Groenland tot op diepten van 2000m. Een daling met een derde van de aanvoer is nodig voor de wederopbouw van het bestand. Vandaar dat ook hier de kweek werd ingevoerd. Karakteristieken: Heilbot is rijk aan visolie en is gerookt een delicatesse. Vers is heilbot eveneens een lekkernij, maar bij ons is hij minder gekend. Hij wordt meestal in moten verkocht.
 25. 25. Hondshaai: Andere talen: Scyliorhinus , Roussette, Dogfish Voedingswaarde per 100 g: Energie 351 kJ / 84 kcal - Eiwitten 14,4g - Vetten: 0,7g zeer magere vissoort Oorsprong: Ten zuiden van Noorwegen tot in de Middellandse Zee, Zwarte Zee en Senegal kan men hondshaai aantreffen. Maar evenzeer aan onze kusten. Vijftig jaar geleden hadden we in Europa nog een jaarlijkse aanvoer van 60 duizend ton. Thans is dat amper 10 duizend ton. Onze vissers beperken zich tot een aanvoer van om en bij de 500 ton. Karakteristieken: Smeuïg, vast visvlees dat in de Provençaalse, Spaanse en Griekse keuken populair is. Enkel kraakbeen, dus geen graten
 26. 26. Leng: Andere talen: Molva , Lingue, Ling Voedingswaarde per 100 g : Energie 316 kJ / 76 kcal - Eiwitten 18,3g - Vetten: 0,3g Oorsprong: De leng is zeer wijd verspreid. Je treft hem aan in de noordelijke Atlantische Oceaan van IJsland, Groenland, Canada en Noorwegen, maar ook in de Noordzee en zelfs tot aan Gibraltar. Karakteristieken: Leng is een belangrijke consumptievis met zeer vast visvlees. Vanwege zijn grootte en het vaste visvlees is hij ook zeer gegeerd in de grootkeukens. Er zijn twee variëteiten op de markt, de witte leng en de blauwe leng, die beide als leng verkocht worden.
 27. 27. Makreel: Andere talen: Scomber scomber, Maquereau, Mackerel Oorsprong: De makreel komt voor in de noordelijke Atlantische Oceaan van IJsland tot de Middellandse Zee, maar ook in de Oostzee en de Noordzee. Karakteristieken: Het merendeel van makreel wordt als verwerkte makreelfilets (gerookt, gestoomd en al of niet gekruid) of in blik (in olie of met saus) aangeboden.
 28. 28. Skrei: Oorsprong: wordt gevangen in putje winter in de Noordelijkse Ijszee (ook winterkabeljauw genoemd)seizoensgebonden vangst: van januari tot maart De verfijndheid van zijn merkwaardig witte en verfijnde vlees maakt van de Skrei een uitzonderlijke vis die zich tot tal van culinaire bereidingen leent. Overigens worden ook zijn lever, eieren en tong als delicatessen beschouwd.
 29. 29. Paling: Andere talen: Anguilla , Anguille, Eel Voedingswaarde per 100 g: Energie: 1033 kJ / 247 kcal - Eiwitten: 15 g - Vetten: 20,8 g Oorsprong: Paling komt voor in de Atlantische Oceaan, in de kustgebieden en de rivieren van Europa, de Middellandse zee en Azië. Karakteristieken: Paling is eigenlijk een trekvis. In volwassen stadium, dus tijdens de kweek, leeft hij in zoet water. Palingen worden levend vers verkocht. Gerookte paling wordt geheel of in palingfilets verkocht. Soms spreekt men van rivierpaling om het onderscheid met zeepaling te benadrukken. Paling is op z`n best als hij een duim dik is. Hoe dikker paling, hoe hoger zijn vetgehalte.
 30. 30. Sardienen: Andere talen: Sardina pilchardus, Sardine, Sardine Voedingswaarde per 100 g : Energie : 691 kJ / 165 kcal - Eiwitten : 20,6 g - Vetten: 9,2 g Oorsprong: Sardienen vind je vooral aan de Portugese kust en in de Middellandse zee. De noordelijke grens van het verspreidingsgebied is de zuidelijke Noordzee. Karakteristieken: Sardienen worden bij ons vooral in blik (in olie) verkocht. Met pilchard duidt men grotere sardienen aan, meestal verwante soorten. Pilchard wijst eveneens op de bereidingswijze in blik. Verse sardienen lijken zeer sterk op kleine haringen en zijn een lekkernij op de barbecue.
 31. 31. Tilapia: Andere talen: Tilapia ., Tilapia, Tilapia Oorsprong: Komt wereldwijd voor in tropische binnenwateren, vooral in Afrika. Op andere plaatsen wordt tilapia gekweekt in monocultuur bij warmtebronnen, ook bij ons in Wallonië ( kerncentrale Tihange). Karakteristieken: Tilapia wordt locaal ook Afrikaanse baars genoemd. Vooral de Afrikaanse gemeenschap in België is verlekkerd op deze vissoort. In exotische bereidingen komt tilapia het best tot zijn recht.
 32. 32. Tonijn: Andere talen: Thunnus , Thon, Tuna Voedingswaarde per 100 g : Energie: 573 kJ / 136 kcal - Eiwitten: 23,7 g - Vetten: 4,6 g Oorsprong: Er bestaan vele soorten tonijn. De Atlantische tonijn treft men aan van de Golf van Mexico tot aan de Noorse Fjorden en de Middellandse zee. Karakteristieken: De tonijnvangst is zeer belangrijk voor de mediterrane landen. Tonijn is bij ons vooral ingeblikt (witte tonijn of Thunnus allunga) bekend. Blauwvintonijn (Thunnus thynnus) is één van de grootste tonijnsoorten met zeer vast donkerbruin tot rood vlees. Door de recente ontwikkelingen in aangepaste versverpakkingen is tonijn bij ons ook meer en meer in verse vismoten of visfilet te koop. Verse tonijn leent zich uitstekend tot grillen, bakken, ovenbereidingen en koude marinades.
 33. 33. Victoriabaars: Andere talen: Lates niloticus, Perche du Nil, Nile perch Oorsprong: Komt wijd verspreid in alle Afrikaanse meren en rivieren voor. Dus naast de Nijl (vandaar de Engelse naam) ook in de Volta en de Congostroom en bovendien in de vele brakwatergebieden. Karakteristieken: Locaal wordt victoriabaars ook wel nijlbaars genoemd. Victoriabaars heeft vrij vast visvlees en wordt in visfilets verkocht. De visfilets zijn qua smaak te vergelijken met roodbaars. Victoriabaars wordt vers ingevoerd uit Afrika.
 34. 34. Zeebaars: Andere talen: Dicentrarchus , roccus , Bar, Sea bass Oorsprong: Hij komt bij voorkeur in zuidelijke wateren voor (dus ook in de Middellandse Zee). De Noordzee is de noordelijke grens. Karakteristieken: Een zilverkleurige vis met vast en smakelijk visvlees. Kleine vissen worden in hun geheel verkocht en bereid. Grotere exemplaren kunnen gefileerd worden, meestal met vel om het uiteenvallen te voorkomen bij het bakken. Zeebaars is een culinaire topper in Frankrijk.
 35. 35. Zeebarbeel: Andere talen: Mullidae, Rouget-barbet, Red mulet Voedingswaarde per 100 g : Energie : 459 kJ / 109 kcal - Eiwitten : 18,7 g - Vetten: 3,8 g Oorsprong: Komt voornamelijk in zuidelijke Europese wateren voor (Middellandse zee, Madeira) en uitzonderlijk in de noordelijke gebieden. Komt vooral in de zomer de Noordzee opzoeken. Karakteristieken: Locaal noemt men zeebarbeel bij ons ook koningsvis, koning van de poon of mul. Reeds van in de oudheid behoorde deze vis tot de meest verfijnde lekkernij. In Frankrijk spreekt men ook van rouget de roche. Zeebarbeel wordt in visfilet (grote exemplaren) of als hele vis (kleinere exemplaren) verkocht. Het visvlees is vast, smeuïg en zeer smakelijk.
 36. 36. Zonnevis: Andere talen: Zues , Saint-pierre, John dory Voedingswaarde per 100 g : Energie : 375 kJ / 89 kcal - Eiwitten : 19,4 g - Vetten: : 1,4 g Oorsprong: Zonnevis komt voor van de Noorse zuidwestkust, over de Middellandse zee tot bijna alle Afrikaanse kustwateren.Hij is echter zelden in onze wateren. Karakteristieken: Zonnevis is een zeer afgeplatte en hoge vis, waardoor hij op het eerste zicht aan platvissen doet denken. Gebakken of geroosterd komt hij zeer goed tot zijn recht, zoals de platvissen. Zonnevis behoort tot de hoogste prijsklasse en alhoewel zonnevis enkel gefileerd wordt bereid, wordt hij meestal in zijn geheel verkocht om hem herkenbaar te houden.

×