Romulus Guga (1939-1983)

1,479 views

Published on

YOU CAN WATCH THIS PRESENTATION IN MUSIC HERE (You have a link on the first slide): http://www.authorstream.com/Presentation/sandamichaela-1423067-romulus-guga-1939-1983/

Thank you!
Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Mureş, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Gimnaziul de Stat „Romulus Guga", Casa de Cultura „George Enescu" din Reghin, Primăria Răstoliţa, alte instituţii, ONG-uri mureşene, a organizat cea de a XVI-a ediţie a Festivalului - Concurs de Poezie „Romulus Guga". Tot cu această ocazie a fost dezvelit bustul scriitorului Romulus Guga realizat de sculptorul Simion Moldovan.
Romulus Guga s-a născut la 2 iunie 1939, la Oradea, şi a murit la 18 octombrie 1983, la Târgu-Mureş.
A debutat cu poezie în 1958, în revista „Tribuna", de la Cluj.
A fost redactor-şef al revistei „Vatra", de la Târgu-Mureş, de la înfiinţarea acesteia, 1971, până în 1983.
Aceasta este o prezentare tip "Notes Page". Pentru a afla explicaţiile suplimentare, după ce aţi descărcat-o, fără să o deschideţi, efectuaţi următorii paşi: selectare - File - New - Read Only - View - Notes Page

Published in: Travel, Business
1 Comment
2 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
1,479
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
33
Comments
1
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Romulus Guga s-a născut la 2 iunie 1939, la Oradea, şi a murit la 18 octombrie 1983, la Târgu-Mureş. A debutat cu poezie în 1958, în revista "Tribuna", de la Cluj. A fost redactor-şef al revistei "Vatra", de la Târgu-Mureş, de la înfiinţarea acesteia, 1971, până în 1983. A publicat volumele:"Bărci părăsite", versuri,EPL, 1968, "Totem", versuri, Editura Cartea Românească, 1970, "Nebunul şi floarea", roman, Editura D acia, 1970, ediţia I, ediţia a II-a, Editura Tipomur, 1991, cu o Postafţă de Nicolae Băciuţ, "Viaţa postmortem", roman, Editura Cartea Românească, 1972, "Sărbători fericite", roman,Editura Cartea Românească, "Adio, Arizona", (Spovedania unui naiv, făcută în faţa unui autor din provincie), Editura Dacia, 1974, "Paradisul pentru o mie de ani", roman, Editura Eminescu, 1974, "Evul mediu întâmplător", teatru, Editura Eminescu, 1984, "Poezii", Editura D acia, 1986.
 • Simion Moldovan este cunoscut pentru activitatea sa din Capitală dar, în ultimii ani, lucrează mai mult în atelierul primit la Reghin, judeţul Mureş. Participările sale la importante expoziţii de grup alternează cu expoziţii personale deschise atît la Bucureşti, Timişoara, Tg. Mureş cît şi la Laussane (Elveţia) sau în Statele Unite ale Americii. În expoziţia de pictură şi sculptură intitulată „Artavisme” care se va deschide miercuri, 26 ianuarie 2011, orele 18 la Muzeul de artă Cluj-Napoca „viziunea artistului Simion Moldovan e deopotrivă fascinantă şi tulburătoare, aflată într-o permanentă antiteză la diferite nivele, prin multiple moduri de abordare. E o mişcare alertă, dinspre real spre imaginar, dinspre figurativ spre nonfigurativ şi invers. Arta practicată de el nu e o artă comodă, ci stârneşte, incită, provoacă disconfort, creând o încordare a mentalului pentru a denunţa prezenţa răului […]” arată criticul de artă Cora Fodor în catalogul expoziţiei.
 • Simion Moldovan este cunoscut pentru activitatea sa din Capitală dar, în ultimii ani, lucrează mai mult în atelierul primit la Reghin, judeţul Mureş. Participările sale la importante expoziţii de grup alternează cu expoziţii personale deschise atît la Bucureşti, Timişoara, Tg. Mureş cît şi la Laussane (Elveţia) sau în Statele Unite ale Americii. În expoziţia de pictură şi sculptură intitulată „Artavisme” care se va deschide miercuri, 26 ianuarie 2011, orele 18 la Muzeul de artă Cluj-Napoca „viziunea artistului Simion Moldovan e deopotrivă fascinantă şi tulburătoare, aflată într-o permanentă antiteză la diferite nivele, prin multiple moduri de abordare. E o mişcare alertă, dinspre real spre imaginar, dinspre figurativ spre nonfigurativ şi invers. Arta practicată de el nu e o artă comodă, ci stârneşte, incită, provoacă disconfort, creând o încordare a mentalului pentru a denunţa prezenţa răului […]” arată criticul de artă Cora Fodor în catalogul expoziţiei.
 • Artistul plastic Simion Moldovan este considerat a fi un veritabil imblanzitor de forme vii, fapt reliefat si de atelierul sau din strada Pandurilor din Reghin, unde te simti invaluit de atmosfera activitatii fara odihna, creatoare a nonconformistului artist. Simion Moldovan a absolvit in 1987 sectia de sculptura a Academiei de arte plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, este membru al "Uniunii Artistilor Plastici" si membru al "Arts Club" din Washington D.C., S.U.A. Simion Moldovan sculpteaza si picteaza de peste 21 de ani, expozitiile lui au fiind prezente de-a lungul anilor in toata tara si dincolo de granitele tarii, primind numeroase premii si diplome. Din bogata biografie artistica a sculptorului amintim doar expozitia de grup din Chicago, S.U.A. (1993), "Art Addiction, Stocholm, Suedia" (1994), Simpozionul din Sardinia, Budduso, Italia (2000), Expozitia personala "Galerie du talent" din Elvetia, Galeria Simeza-Bucuresti (2001), Simpozionul International de sculptura de la Targu-Jiu (2004) si Expozitia personala de la Lausanne, Elvetia, din 2005.
 • Anul trecut, maestrul Moldovan a fost nominalizat de catre Uniunea Artistilor Plastici din Romania pentru marele premiu de sculptura impreuna cu inca doi mari artisti. "Nu conteaza ca nu am castigat eu premiul, toti eram artisti foarte buni, dar cu toate ca sunt mandru ca sunt apreciat de ei si de artistii din strainatate, mi-e jena ca de multe ori trec neobservat prin Reghin. Dar ce sa facem, adevarul e ca artistii au ajuns la fel de banali ca si cizmarii. Eu continui sa spun ca o societate nu se poate dezvolta fara cultura, nu se poate salva decat prin cultura si aici nu ma refer doar la ceea ce fac eu, ci ma refer la sufletul omului", a explicat artistul.
 • De curand, sculptorul a primit o invitatie pentru a participa la o tabara de creatie in Bolivia, dupa care, in data de 5 iunie artistul va deschide la Timisoara o galerie de arta, iar in toamna una la Bucuresti, la Teatrul National. Este foarte ocupat si din luna noiembrie a devenit si posesorul unui mic patruped din rasa Terrier, primit cadou din partea unui prieten de ziua lui. In aceasta vara, sculptorul are de gand sa sculpteze undeva pe Valea Gurghiului un fluier imens de 3-4 metri, din lemn masiv, care sa scota sunete naturale in momentul in care va bate vantul pe vale. "E o idee mai veche pe care, daca ma ajuta Dumnezeu, o voi pune in practica anul acesta", ne-a spus el.
 • Legat de regrete, artistul spune ca ii pare rau ca nu a reusit sa isi intemeieze o familie pana acum si ca nu a reusit sa puna bazele unei scoli in municipiu sau cel putin sa gaseasca un grup de tineri cu care sa colaboreze. In rest, spera sa gaseasca "un nebun" care sa ii puna la dispozitie un teren pe care sa infiinteze un complex de sculptura la fel ca cel de la Targu-Jiu, al lui Constantin Brancusi. Artistul are in jur de 2.000 de lucrari realizate pana in prezent, o parte aflandu-se in studioul din Reghin, iar celelalte in S.U.A, in studioul sau din Bucuresti si Lausanne, Elvetia, unde are o expozitie inca din anul 2004. Robert MATEI
 • In mod fericit, la Rastolita, "Zilele Romulus Guga" au culminat cu inaugurarea Scolii Generale cu clasele I-VIII - restructurata si reabilitata la standarde europene -, splendid asezamant preconizat a deveni Gimnaziul de Stat "Romulus Guga", purtand pe frontispiciu, aidoma tuturor scolilor Romaniei - cum logic propunea inspectorul scolar general, domnul profesor Ion Tusnea -, indemnul "Veniti sa luati lumina Dupa intonarea Imnului de Stat si oficierea slujbei de sfintire a noii constructii, dupa alocutiunea prefectului judetului, doamna Felicia Pop, si festivitatea de premiere a scriitorilor de catre Nicolae Baciut, au vorbit oaspetii: doamnele dr. Voica Foisoreanu-Guga, sotia scriitorului omagiat si Elena Cimpan, - presedinta filialei bistritene a Uniunii Scriitorilor, scriitorii Traian Parva Sasarman si Lazar Ladariu. Premiantilor, oaspetilor de seama de la Targu-Mures, precum si organizatorilor, doamna dr. Voica Foisoreanu Guga le-a daruit cate un trandafir rosu (lipsit de conotatie politica!) si un exemplar din capodopera „Nebunul si floarea" de Romulus Guga (cuvantul-liber.ro).
 • Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Mures, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean, Gimnaziul de Stat "Romulus Guga", Casa de Cultura "G. Enescu" din Reghin, Primaria Rastolita, alte institutii, ONG-uri muresene, a organizat cea de a XVI-a editie a Festivalului - Concurs de Poezie "Romulus Guga". Festivitatea de premiere la sectiunea volume a avut loc in data de 30 mai 2008, la Rastolita.
 • Au fost distinsi cu "Premiul pentru literatura Romulus Guga" scriitorii Mariana Cristescu, pentru volumul "Parfum de roscove", Editura Nico, 2008, Elena Cimpan, pentru volumul "Cabina de proba", Editura Karuna, 2007, Melania Cuc, pentru volumul "Graal", Editura Nico, 2007, Lazar Ladariu, pentru volumul "Trecerea raului", Editura Nico, 2007, Victor Stir, pentru volumul "Alcool si sange", Editura Karuna, 2008, Traian Parva Sasarman, pentru volumul "Luntrea", Editura Karuna, 2007. Au primit diplome de excelenta, pentru intreaga activitate, Veronica Stir si Traian Dusa.
 • Scriitorii prezenti au facut un pelerinaj la mormantul lui Romulus Guga si au vizitat casa in care si-a scris o parte din cartile sale. A fost prezenta si o echipa a TVR Cluj, condusa de realizatoarea TV Silvia Pintea, care va realiza un documentar ce se va difuza pe TVR 2, sambata, 7 iunie, ora 16,30, si in 27 iunie, pe TVR International. Scriitorii prezenti la manifestari au participat, de asemena, la Casa de Cultura "George Enescu" din Reghin, la dezbaterea "Literatura romana, la capatul tranzitiei?". (N.B.)
 • Romulus Guga (1939-1983)

  1. 1. Bustul poetuluiROMULUS GUGA http://www.authorstream.com/Presentation/sandamichaela-1423067-romulus-guga-1939-1983/
  2. 2. Voica Foi ş oreanu Guga, so ţ ia scriitorului RomulusGuga, de vorbã cu sculptorul Simion Moldovan (autorul bustului), cunoscut pentruactivitatea sa din Capitalã dar care, în ultimii ani, lucreazã mai mult în atelierul primit la Reghin, jude ţ ul Mure ş
  3. 3. Prefectul jude ţ ului, doamna Felicia Pop, inspectorulş colar general, domnul profesor Ion Tu ş nea ş i primarulcomunei Rãstoli ţ a, domnul Gheorghe Mogilã
  4. 4. Vocea scriitoruluiRomulus Guga
  5. 5. Scriitoarea şi ziaristaMariana Cristescu, VoicaFoişoreanu Guga, soţiascriitorului Romulus Guga şipoetul Lazãr Lãdariu
  6. 6. Premiul pentru literaturã Romulus Guga Festivitatea de premiere a scriitorilor Vorbeşte poetul Nicolae Bãciuţ
  7. 7. Mariana Cristescu, Voica Foişoreanu Guga, Lazãr Lãdariu şiTraian Duşa
  8. 8. Inspectorul scolar general, domnul profesorIon Tuşnea, soţia scriitorului Romulus Gugaşi poetul Nicolae Bãciuţ
  9. 9. Doamna Ioana Lirca,directorul Şcolii Generale
  10. 10. Spectacolul dat de elevii şcolii
  11. 11. CM
  12. 12. La mormântulscriitorului
  13. 13. Locul unde şi-a scris o parte din operã scriitorul Romulus Guga
  14. 14. ♦ Muzică: O carteiro e o poeta (tema filmului) Fotografii şi prezentare:♦ Fonoteca de aur: „ Mutaţii” citeşte Romulus Guga Sanda Foişoreanu♦ Voica Foişoreanu - Banchet spiritual www.slideshare.net/michaelasanda
  15. 15. Direcţia Judeţeanã pentru Culturã, Culte şi Patrimoniul CulturalNaţional Mureş, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean,Gimnaziul de Stat „Romulus Guga", Casa de Culturã „G. Enescu" dinReghin, Primãria Rãstoliţa, alte instituţii, ONG-uri mureşene, aorganizat cea de a XVI-a ediţie a Festivalului - Concurs de Poezie„Romulus Guga“.Festivitatea de premiere la secţiunea volume a avut loc în data de 30mai 2008, la Rãstoliţa.Au fost distinşi cu „Premiul pentru literaturã Romulus Guga" scriitoriiMariana Cristescu, pentru volumul „Parfum de roşcove", Editura Nico,2008, Elena Cîmpan, pentru volumul „Cabina de probã", EdituraKaruna, 2007, Melania Cuc, pentru volumul „Graal", Editura Nico, 2007,Lazãr Lãdariu, pentru volumul „Trecerea râului", Editura Nico, 2007,Victor Ştir, pentru volumul „Alcool şi sânge", Editura Karuna, 2008,Traian Parva Sãsãrman, pentru volumul „Luntrea", Editura Karuna,2007.Au primit diplome de excelenţã, pentru întreaga activitate, VeronicaŞtir şi Traian Duşa.Scriitorii prezenţi au facut un pelerinaj la mormântul lui Romulus Gugaşi au vizitat casa în care şi-a scris o parte din cãrţile sale.A fost prezentã şi o echipã a TVR Cluj, condusã de realizatoarea TVSilvia Pintea, care a realizat un documentar ce s-a difuzat pe TVR 2,(sâmbãtã, 7 iunie 2008, ora 16,30), şi în 27 iunie, pe TVR Internaţional.
  16. 16. Tot cu aceastã ocazie a fost dezvelit bustul scriitorului Romulus Gugarealizat de sculptorul Simion Moldovan.Romulus Guga s-a nãscut la 2 iunie 1939, la Oradea, şi a murit la 18octombrie 1983, la Târgu-Mureş.A debutat cu poezie în 1958, în revista „Tribuna", de la Cluj.A fost redactor-şef al revistei „Vatra", de la Târgu-Mureş, de laînfiinţarea acesteia, 1971, până în 1983.A publicat volumele:"Bãrci pãrãsite", versuri,EPL, 1968,"Totem", versuri, Editura Cartea Româneascã, 1970,"Nebunul şi floarea", roman, Editura Dacia, 1970, ediţia I, ediţia a II-a,Editura Tipomur, 1991, cu o Postafţã de Nicolae Bãciuţ,"Viaţa postmortem", roman, Editura Cartea Româneascã, 1972,"Sãrbãtori fericite", roman,Editura Cartea Româneascã,"Adio, Arizona", (Spovedania unui naiv, fãcutã în faţa unui autor dinprovincie), Editura Dacia, 1974,"Paradisul pentru o mie de ani", roman, Editura Eminescu, 1974,"Evul mediu întâmplãtor", teatru, Editura Eminescu, 1984,"Poezii", Editura Dacia, 1986.

  ×