Brief ride to Bran

1,001 views

Published on

YOU CAN WATCH THIS PRESENTATION IN MUSIC HERE (You have a link on the first slide): http://www.authorstream.com/Presentation/sandamichaela-1423180-brief-ride-to-bran/

Thank you!
Bran, Prejmer, Râşnov, Poiana Braşov

Published in: Travel
16 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
1,001
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
44
Comments
16
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Prejmer is noted for its fortified church, one of the best preserved of its kind in Eastern Europe. Between 1962–1970, the Romanian government carefully restored it to its present condition; the restoration work was done under the direction of architect Mariana Angelescu and engineer Alexandru Dobriceanu. The church is modeled after churches of Jerusalem, as well as built in the style of Late Gothic churches from the Rhineland. In the 15th century, it was surrounded by a wall 12m high, forming a quadrilateral with rounded corners. The wall was reinforced by four horseshoe-shaped towers, two of which have since disappeared. The entrance - a vaulted gallery - is protected by a barbican and flanked by a lateral wall. The defensive structure is strengthened by embrasures and bartizans, while the covered way is surrounded by a parapet. The granaries and rooms that accommodated the villagers are arranged on four levels above the cellars.
 • Zidurile, ca si turnurile, erau acoperite cu tigla pentru a preveni incendiile provocate de asediatori. Traseul zidurilor este neregulat, din cauza terenului accidentat de la marginea culmii dealului pe care il inconjoara, fapt care imprima zidului cetatii profilul unei masive centuri zimtate. Cetatea este alcatuita dintr-o incinta exterioara amplasata in fata zidului estic al cetatii, marginita de un zid fortificat si dotat cu un turn patrat, si dintr-o incinta interioara care este inconjurata de zidurile si turnurile cetatii. Cetatea Rasnov. Din trei parti, sud, vest si nord, zidurile sunt marginite de pante abrupte de circa 150m inaltime, foarte greu de urcat. Intreaga incinta superioara este aparata de turnuri exterioare grupate pe latura de nord si coltul de vest. Partea estica a cetatii era mai vulnerabila din punct de vedere al obstacolelor naturale, deoarece avea forma de sa usor de trecut. Pentru a intari capacitatea de aparare, cetatea prezinta in acest sector cele mai puternice fortificatii.
 • Scurt istoric 1335 – Prima atestare istorica a Cetatii Rasnov 1421 – Primul asediu al unei armate otomane asupra Cetatii Rasnov 1427 – Regele Sigismund de Luxemburg viziteaza Cetatea Rasnovului 1436 si 1441 – Au loc doua asedii ale cetatii de catre turci, dar nu o pot cuceri. 1600 – Mihai Viteazul si sotia acestuia s-au oprit aici dupa infrangerea de la Miraslau. El numeste Rasnovul ,,orasul domniei mele”. 1612 – Ramasi fara apa, aparatorii cetatii au fost nevoiti sa se predea in fata armatelor principelui Transilvaniei Gabriel Bathory, recunoscut ca un dusman al sasilor. 1625-1640 – Se sapa fantana in stanca din centrul Cetatii Rasnov 1658-1661 – Datorita invaziilor, rasnovenii stau vreme de trei ani in cetate 1659 – Se construieste capela din cetate 1718 – Cetatea a fost partial distrusa de un incendiu iar in 1802 a fost avariata de un cutremur. 1821 – In cetate se retrag refugiatii din tara Romaneasca (Miscarea revolutionara condusa de Tudor Vladimirescu) 1848-1849 – Localitatea fiind strabatuta atat de revolutionarii maghiari, ca si de trupele imperiale austriece, rasnovenii au preferat sa se refugieze in cetate, aceasta fiind si ultima misiune a cetatii ca loc de refugiu si aparare 1850 – Data fiind situatia politica si diminuarea rolului de aparare al cetatii, aceasta este parasita, devenind o ruina. In cetate era tinut un singur paznic, care avea sarcina de a anunta incendiile. Ultimele instalatii de aparare sunt retrase.
 • Cetatea Rasnov s-a numit “Cetate Taraneasca” deoarece principala ocupatie a constructorilor era agricultura. Cetatile taranesti au facut parte dintr-un sistem de aparare al localitatilor transilvanene expuse invaziilor. Intrarea in Cetatea Rasnov. Rasnovul este mentionat documentar pentru prima data in anul 1331, iar in Evul Mediu si in Epoca moderna se numara printre cele 12 sate ce formau districtul Brasov pomenit in documente la 1377. Dezvoltarea Rasnovului in secolului al XIII-lea a suferit o grea lovitura in urma invaziei tatarilor din anul 1241 cand tara Barsei a fost pustiita. Pentru a se apara impotriva invaziilor viitoare si impotriva incalcarilor nobililor feudali, locuitorii Rasnovului au ridicat pe varful unui deal din apropiere aceasta cetate de refugiu si aparare. Un aspect important dat de asezarea Rasnovului, este acela ca armatele care invadau Transilvania prin pasul Bran, intalneau in calea lor Rasnovul, prima cetate pe acest drum in Tara Barsei. Singura sansa de supravietuire a locuitorilor din zona, inclusiv din Cristian, Ghimbav, era refugierea in cetatea Rasnov. Prima mentiune a cetatii dateaza din anul 1335 , cu ocazia unei noi navaliri a tatarilor cand a fost pustiita din nou tara Barsei, in afara de cetatea de pe Tampa si Cetatea Rasnovului care nu au putut fi cucerite
 • Amplasarea orasului Rasnov pe drumul comercial ce leaga Transilvania de tara Romaneasca i-a asigurat o dezvoltare economica timpurie. Asezarea a fost in primul rand un centru comercial de tranzit inca din 1427, cu drept de targ saptamanal acordat de regele Sigismund de Luxemburg si care si-a pastrat importanta vecinatatii Brasovului, cel mai mare centru comercial din sudul Transilvaniei in relatiile cu sud-estul Europei. Cetatea Rasnov are un stil arhitectonic simplu, apropiat de constructia caselor obisnuite, adaptat cerintelor de fortificare, aerul medieval pastrandu-se si acum dupa 500 de ani de existenta. Ca material de fortificatii au fost intrebuintate piatra si caramida, inaltimea zidurilor este de 5 metri , iar latimea cea mai mare o prezinta zidul sudic care in unele locuri are un metru si jumatate.
 • Laturile de vest, nord si est erau aparate de o galerie continua, doua anteforturi si sapte turnuri, iar pe latura de sud, mai abrupta, erau numai doua turnuri. In interiorul Cetatii Rasnov se pastreaza ruinele a peste 30 de case menite sa-i adaposteasca pe locuitorii asezarii sau bunurile acestora. Curtea interioara a cetatii este brazdata de carari înguste, din piatra, ce serpuiesc printre casele acoperite cu tigla. Felinare prinse în zidurile înalte si îngalbenite strajuiesc drumurile. In interiorul incintei se pastreaza ruinele a peste 30 de case menite sa-i adaposteasca pe locuitorii asezarii sau bunurile acestora. Din ele amintim scoala, capela si locuinta preotului. O singura data cetatea a fost nevoita sa capituleze, pe vremea principelui Gabriel Batory, in anul 1612, din cauza lipsei de apa, deoarece trupele vrajmase au interceptat drumul spre un izvor tainuit din afara cetatii, de unde se aprovizionau cei din cetate.
 • Cetatea a “gazduit” in anul 1600 trupele lui Mihai Viteazu si pe sotia acestuia doamna Stanca dupa infrangerea de la Miraslau. Cetatea Rasnov, curtea interioara. In interiorul cetatii exista Taverna, un mic restaurant unde se poate servi masa. Cercetarile arheologice din 1970 si cele mai recente au descoperit in cetatea exterioara o capela dreptunghiulara cu absida semicirculara si se crede ca ar putea fi vorba de Capela Sf. Gheorghe pomenita in documente si databila, dupa cercetarea arheologica, in sec. XIV.
 • In interiorul cetatii turistii pot vizita muzeul de arta feudal in care sunt expuse armuri , arme, galerii, mobilier de epoca, porturi specifice secolului dar si cateva obiecte mai neobisnuite pentru timpul nostru, dar comune in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, cum ar fi: o masca de tortura si un jug pentru transportarea prizonierilor. Iti poti incerca deasemenea priceperea in tirul cu arcul sau pe una din tintele din hartie. Se pot cumpara numeroase suveniruri , bijuterii din pietre semi-pretioase, obiecte de arta sau carti cu referire la istoria si traditiile locului. Turistii care vor sa ofere ceva cetatii pot planta într-un mic scuar din curtea interioara un fir de trandafir. În schimb, numele sau va ramane scris pe o placuta, alaturi de floarea sadita.
 • In legatura cu fantana din interior exista o legenda (asemanatoare cu ceea de la Castelul Huniazilor). Astfel legenda spune ca in timpul unui asediu râşnovenii au pus doi prizonieri turci sa sape o fantana in mijlocul cetatii si i-au asigurat ca odata ce au terminat fantana vor fi lasati sa plece. Prizonierii au sapat fantana timp de 17 ani timp in care au scris versete din Coran pe peretii acestuia (vizibile si azi). Soarta lor nu este clara unii spun ca ar fi fost lasati sa plece iar altii ca ar fi fost executati dupa terminarea fantanii. Cetatea Râşnovului a dainuit multi ani chiar si dupa ultimul asediu din 1690, in 1718 a fost partial distrus de un incendiu iar in 1802 a fost avariata de un cutremur. In timpul revolutiei de la 1821 si a celei din 1848 multi revolutionari s-au refugiat in cetate. In prezent Cetatea Râşnov este restaurata si poate fi vizitata existand un restaurant si o gama larga de servicii turistice fiind un exemplu pozitiv in ceea ce priveste restaurarea si intretinerea cetatilor din Transilvania. Ca aspect inedit turistii au posibilitatea sa admire intinsa Depresiune a Braşovului si  Ţara Bârsei prin binoclul cu fise instalat in cetate. 
 • Legenda fantanii Lipsa apei ducea la limitarea posibilitatii de rezistenta pe timp indelungat, de aceea, in 1625 s-a luat decizia saparii unei fantani in stanca pe care este ridicata cetatea. Fantana din cetate, adanca de 146 de metri , a fost sapata intre 1625-1640, in acest ultim an ridicandu-se in cetate si o bisericuta. Despre aceasta fantana exista si o legenda asemanatoare cu cea de la Castelul Corvinilor si anume, ca in timpul unui asediu, locuitorii au pus doi prizonieri turci sa sape o fantana in mijlocul cetatii pentru a fi lasati sa plece. Prizonierii au sapat fantana timp de 17 ani, timp in care au scris versete din Coran pe peretii acesteia. De fapt, ea a fost amenajata de mesteri sasi tocmiti de primaria Rasnovului. Fantana a fost utilizata pana in anul 1850, cand din cauza ruperii rotii a fost abandonata. Fantana asigura traiul populatiei din cetate pe termen lung, conferind un grad sporit de siguranta deoarece nu mai trebuia deschisa poarta pentru alimentarea cu apa a populatiei.
 • Brief ride to Bran

  1. 1. http://www.authorstream.com/Presentation/sandamichaela-1423180-brief-ride-to-bran/
  2. 2. Bran Castle situated in the immediate vicinity ofBraşov, is a national monument and landmark inRomania. The fortress is situated on the borderbetween Transylvania and Wallachia. The castle isnow a museum open to tourists, displaying art andfurniture collected by Queen Marie.Situat la 25 km de Braşov şi 190 km de Bucureşti,Branul este deopotrivă un loc de istorie şi legendă.Branul este poarta de legatură între Transilvania şiValahia străjuită de-o parte de Masivul PiatraCraiului iar de cealaltă de Masivul Bucegi. Branuleste locul în care se află unul dintre cele maivizitate castele din Europa, construit de locuitoriiBraşovului între anii 1377 - 1382 pentru a apăratrecătoarea în faţa invaziilor turceşti.
  3. 3. Imagini Internet
  4. 4. Imagini Internet
  5. 5. Imagini Internet
  6. 6. Imagini Internet
  7. 7. Vila Bran
  8. 8. Prejmer is noted for itsfortified church(UNESCO monument),one of the bestpreserved of its kind inEastern Europe.Between 1960–1970, theRomanian governmentcarefully restored it to itspresent condition;Ca și alte monumentedin Transilvania, bisericafortificată de la Prejmer asuferit numeroaseintervenții, dar în urmarestaurării întreprinse deDirecția Monumentelorîntre 1960 și 1970 ea și-a recăpătat formainițială. Constituie ceamai bine păstrată și ceamai puternică biserică-cetate medievală dinEstul Europei. În 1999,biserica a fost înscrisă pelista patrimoniului culturalmondial UNESCO.
  9. 9. Imagine Internet
  10. 10. Imagini Internet
  11. 11. Rasnov is a town in Transylvania, located in the touristic county Brasov. It was once part of the saxon region called Burzenland. However, the city is much older, dating from Thracian- Roman times. It is home to a freshly restored Saxon fortress from the 14th century, and also to many old Saxon houses. In German the name of the town is "Rosenau", which means Rosepond. Râşnov, cetatea ridicată de Cavalerii Teutoni şi extinsă de locuitorii Râşnovului şi din împrejurimi. Prima menţiune a cetăţii Râşnov datează din anul 1335, cu ocazia unei noi năvăliri a tătarilor când a fost pustiită din nou ţara Bârsei, în afară de cetatea de pe Tâmpa şi Cetatea RâşnovuluiIntrarea în Cetatea Râşnov care nu au putut fi cucerite.
  12. 12. Situated on the Brasov-Rucar-Campulung road, Rasnov Citadel isone of the best preserved rusticcitadels from Transylvania.Rasnov Citadel was at first called“Rustic Citadel”, because the mainoccupation of its constructors wasagriculture.
  13. 13. Întinderea şesului Bârsei şi crestele Munţilor Baiului şi Bucegi.
  14. 14. Datorită faptului că cetateaare o sursă de apă în interior- o fântâna adâncă de 143 demetri, cei refugiaţi aici puteauface faţă unor asedii lungi.Astfel Cetatea Râşnov şi-adobândit o reputaţie decetate de necucerit.
  15. 15. Cetatea Râşnov
  16. 16. Cetarea Râşnov
  17. 17. Imagini Internet
  18. 18. Founded in 1895, PoianaBrasov was first a touristdistrict of Brasov. In 1906,Poiana was designated as awinter resort, and three yearslater the first ski competitionin Romania was held here. In1951 Poiana hosted TheInternational Winter Gamesfor students.Poiana Braşov este ostaţiune pentru sporturile deiarnă din România, fiind oatracţie turistică de renumeinternaţional.Aceasta dispune de 12 pârtiide schi cu grade diferite dedificultate, terenuri de sport,un lac, discoteci, baruri şirestaurante.
  19. 19. Hotel Piatra Mare
  20. 20. The church of Poiana Brasovmonastery, 2000Mănăstirea Poiana Braşov(Hram: Naşterea Sfântului IoanBotezătorul) a fost înfiinţată înanul 2000. Biserica de lemn aMănăstirii Poiana Braşov are lademisol chilii şi alte anexe.Locaşul de cult este construitin stil maramureşan, cu turnul-clopotniţă deasupra pridvorului.
  21. 21. Hotel Aurelius
  22. 22. Text: Internet Fotografii: Emanuel Nechita Prezentare: Sanda FoişoreanuSound: Gheorghe Zamfir - Doina de jale & Ciocârlia www.slideshare.net/michaelasanda

  ×