Luokk6, 3. kerta syksy 2011

441 views

Published on

Hämeenlinnan opettajakoulutuslaitoksen LUOKK6 kurssin verkkomateriaalit. Mikko Horila

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
441
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Luokk6, 3. kerta syksy 2011

 1. 1. LUOKK6 MEDIAKASVATUS I:DIGITAALISET MEDIATOPETUKSESSAMikko Horila
 2. 2. ETÄTEHTÄVÄT
 3. 3. Etätehtävä 2, Picasa1) Muokkaa Picasalla (tai Picnikillä) jotain valokuvaa (omaasi tai netistä ladattua), kokeile ohjelman mahdollisuuksia: onko koulukäyttöön soveltuva? Julkaise muokkaamasi kuva blogissa pienellä saatetekstillä varustettuna; kirjoita tekstiisi havaintojasi ohjelman toimivuudesta ja rajoitteista. Ottaisitko käyttöön oppilaiden kanssa? Raportointi blogiin.
 4. 4. Etätehtävä 2, Wikispaces Nyt harjoitellaan Wikin käyttöä ihan konkreettisesti! Tuottakaa ryhmissä kaksi wikiä, toinen kohdan a tarpeisiin ja toinen kohtaan b liittyen. Lähettäkää Wikinne osoite sähköpostitse osoitteeseen mikko.horila@uta.fi Viestiin myös minulle tiedoksi ryhmänne jäsenten nimet. Raportoikaa wikityöskentelyn fiiliksiä yksin tai yhdessä projektia blogiinne.
 5. 5. Etätehtävä 2, Wikispaces a) Seuraavalla kerralla on tarkoitus tehdä ja julkaista videoita YouTubeen, suunnittelu ja valmistelu puolestaan tapahtuvat verkossa Wikiä käyttäen b) Tuottakaa ryhmänä vanhempainillassa esitettäväksi soveltuva materiaali teille arvotusta aiheesta (Habbo/vastaava yhteisö, IRC, mese, Facebook, tms.)ryhmämme yhteiseen wikiin. Raportoikaa yksin tai yhdessä projektia blogiinne
 6. 6. VIDEOTA TUUBIIN
 7. 7. Why Do You Tube?
 8. 8. Grande finaale: "Tarkoituksena on, että tuotatte pienissä ryhmissä YouTubessa julkaistavan pienen videoleikkeen. Videon aiheen täytyy sivuta kurssin aikana opiskeltuja sisältöjä tai liittyä selkeästi johonkin toiseen okl:n opintokokonaisuuteen. Video voi olla opetusvideo, huumorivideo, kuvakollaasi jne. Kunhan vain tekijänoikeuksia ei loukata. Tekijänoikeusvapaata musiikkia taustalle voit etsiä vaikkapa Jamendosta."
 9. 9. Miten näitä sitten tehdään? Kamera kiinni tietokoneeseen: http://www.youtube.com/watch?v=ihRYFj2CoGA Videon editointi http://www.youtube.com/watch?v=ZrFJLeF0tA0 http://www.youtube.com/watch?v=JZXK68NS7gU
 10. 10. MovieMaker pähkinänkuoressa Videoiden tuominen tietokoneelle ja niiden peruseditoiminen onnistuu hienosti Windowsin mukana tulevalla Microsoft MovieMakerilla. MM on "köyhän miehen editointiohjelma" eli sillä ei saa tehtyä kaikkea, mitä esim Adobe Premierillä voisi tehdä, mutta MM:llä onnistuu leikkaaminen, ääniraitojen käsittely, alku- ja lopputekstien tuottaminen sekä erilaiset tehosteet.
 11. 11. MovieMaker pähkinänkuoressa Aluksi siis kuvaamaan ja sitten siirtämään videotiedosto koneelle. Yleisimmin siirto tapahtuu FireWire kaapelilla, jonka jälkeen kone yleensä jo ehdottaakin toimintoja, joista yksi on videon siirto koneelle MovieMakerillä. Videotiedostot ovat suuria, joten siirtäminen koneelta toiselle ei aina ole helppoa. Kannattaa myös harjoitteluvaiheessa aloittaa lyhyillä otoksilla - odotteluajat ovat selvästi lyhyempiä... >> MovieMaker ohjeet Microsoftin sivuilla
 12. 12. Julkaisu YouTubessa Julkaistaksesi videoita YouTubessa, täytyy sinun olla rekisteröitynyt käyttäjä. Tässä kohdassa voit hyödyntää jo sinulla olevia google-tunnuksia (Gmail, Blogger, Picasa...) Julkaisuun pääseet Video File Upload sivulta. Muista tekijänoikeuksien kunnioittaminen! Upload: http://www.youtube.com/watch?v=9w-gQAwS2uc Oikea formaatti: http://www.youtube.com/t/howto_makevideo YouTube help
 13. 13. (Etä)tehtävä 3MovieMaker, YouTubeNyt on grande finalen vuoro... Tarkoituksena on, ettätuotatte pienissä ryhmissä YouTubessa julkaistavanpienen videoleikkeen. Video on tietysti editoituMovieMakerilla ja tässä voit näyttää kykysi paitsikäsikirjoittajana, myös kuvaajana, leikkaajana,näyttelijänä jne. ;-)
 14. 14. (Etä)tehtävä 3Aiheen täytyy sivuta kurssin aikana opiskeltujasisältöjä. Video voi olla opetusvideo, huumorivideo,kuvakollaasi jne. Kunhan vain tekijänoikeuksia eiloukata.Tekijänoikeusvapaata musiikkia taustalle voit etsiävaikkapa Jamendosta. Tuttuun tapaan raportointiblogiin ja blogiin myös linkki videoon. Älkää unohtakokäydä katsomassa muiden tuotoksia!

×