Sneak preview - Social Media

684 views

Published on

De Social Media presentatie die Meyson Communicatie gaf tijdens de Sneak Preview in augustus 2010.

Een oproep tot een strategische inzet van Social Media.

Published in: Business
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
684
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Welkom Voorstellen Meyson Voorstellen mezelf
 • Vanuit marketingcommunicatie oogpunt in te zetten voor het Profileren en positioneren van jezelf / je merk Aandacht genereren voor je site, artikelen etc. In gesprek gaan met je doelgroep / service / samen innoveren
 • Consument is/wil gelijkwaardig > Klant = eindelijk Koning… kiest tijd, vorm en inhoud… Foto’s , beeldmateriaal, rapportages en presentaties. Boodschap komt beter over als ze op verschillende manieren binnenkomt. Online… klaar om gedeeld te worden met anderen. Mediakanaal van belang: Hyves              10.371.990 lees ik bij jou J   Facebook         500 mln wereldwijd, ruim 2,3 mln leden in NL (22-7-2010, VK) Twitter             125 mln wereldwijd, 1,5 tot 2 mln accounts in NL, slechts 200.000 actief in gebruik (maar hoe zit dat bij andere sites?)   LinkedIn          75 mln wereldwijd, nu ongeveer 2 mln leden in NL (wiki), was in april nog 1,7 mln (2-4-2010, Parool)   Foursquare        2 mln wereldwijd, geen idee Je zou het moeten willen!
 • 6 groepen De bekendste web services die daaronder vallen erbij. Uitleg van groepen ipv services zodat je ook nieuwe initiatieven zelfstandig kan plaatsen.
 • 1. Grotere doelgroep Als je jouw content elders publiceert, kan men ook op een andere plek dan op jouw site in aanraking komen met je boodschap, product of dienst. 2. Voor iedereen toegankelijk/afspeelbaar Niet elke gebruiker heeft dezelfde mediaspelers op zijn computer. Webservices werken met eigen spelers, zodat je materiaal voor iedereen toegankelijk is. 3. Bij uitstek geschikt voor het type content Je eigen CMS kan vaak niet tippen aan gespecialiseerde sites als YouTube (video), Flickr (foto) en Slideshare (rapporten en presentaties). 4. Gratis functionaliteiten Veel webservices hebben handige functionaliteiten. Kijkers kunnen bijvoorbeeld beoordelingen geven, jouw content doorsturen via mail en Twitter of tippen via communities en bookmarksites. 5. Legt geen beslag op eigen server Tot een bepaalde limiet plaats je bestanden gratis op de server van de site. Ook het afspelen (streamen van video’s) gaat vaak via de server van de externe site en vormt geen belasting voor je eigen systeem.
 • Promoten en positioneren Door je bijdragen aan een bestaande blog -of misschien wel een eigen blog- leren mensen je (merk)naam kennen en krijgen ze een bepaald beeld van jou en/of je organisatie. Dat beeld kan worden gestuurd door bijvoorbeeld de keuze van onderwerpen en je visie op bepaalde zaken. 2. Traffic genereren Ook voor de zoekmachines is een blog bijhouden niet verkeerd. Je (merk)naam wordt vaker online genoemd. En wat belangrijker is, je legt zelf online een link tussen jouw (merk)naam en allerlei actuele onderwerpen waarop veel wordt gezocht. 3. Kennis delen Nu innovaties elkaar steeds sneller opvolgen, is het van het grootste belang om kennis te delen. Al is het maar met je collega’s. Een blog biedt de mogelijkheid dat vrij eenvoudig te doen en maakt bovendien snel inzichtelijk welke kennis er in huis is. 4. Transparantie en dialoog De klant van nu eist transparantie. Een blog is een prima kanaal om te laten weten wat er in een organisatie speelt. De reactiemogelijkheid is daarbij een gouden functionaliteit. Het geeft de mogelijkheid daadwerkelijk in dialoog te gaan met je doelgroep. 5. Eigen visie aanscherpen Bloggen is nooit onzinnig, zelfs niet als niemand ooit je posts onder ogen krijgt. Het schrijven van een blogartikel helpt je namelijk dingen op een rijtje te zetten, een link te leggen tussen alle informatie die op je afkomt en je gedachten hierover helder te krijgen.
 • Nike women
 • Mensen die elkaar kennen en/of iets delen, een hobby, een plaats, een werkgever, een beroep, een merkvoorkeur. Alles is mogelijk. Bekende webservices die het je gemakkelijk maken zo’n netwerk op te zetten of je erbij aan te sluiten zijn bijvoorbeeld Hyves, Facebook, Ning en LinkedIn. 1. Eigen netwerk Natuurlijk kun je ook zelf een netwerk(pagina) of groep opzetten. Voor je medewerkers of misschien wel je merkfans. Je creëert als het ware een eigen kanaal om mensen te informeren, om te laten weten wat er op de agenda staat, om foto’s te delen, onderzoek (poll) te doen. Netwerksites als Hyves bieden veel van dit soort functionaliteiten gratis aan. Of je alle informatie binnen je netwerk houdt of deelt met iedereen (eigen groep of netwerk als profilering en promotie) stel je zelf in. 2. Ambassadeurs voor je merk De waarde van communiceren binnen een netwerk zit niet alleen in de mensen die je in eerste instantie benadert. Nee, de waarde zit ‘m bovenal in de contacten van die mensen. Vind men je boodschap waardevol, leuk of entertaining dan heb je grote kans dat ze het doorsturen naar hun contacten. Mensen met meer dan 100 contacten zijn geen uitzondering, dus je kunt je voorstellen hoe hard dat kan gaan. 3. Communicatiekanaal specifieke doelgroepen Groepen van mensen met een gezamenlijke interesse of voorkeur… dat klinkt als doelgroepen! Zo gemakkelijk bereikbaar en bij elkaar krijg je ze niet meer tegenwoordig. Neem dit Hyves-netwerk als voorbeeld. Bijna 17.000 liefhebbers van Indisch eten. Daar zou een Conimex bijvoorbeeld toch wat mee moeten kunnen. De netwerksites bieden vaak verschillende mogelijkheden om te communiceren met selecties van deelnemers. Via advertenties (banners) of zelfs mailings. 4. Up to date adressenboek Je online netwerk is op z’n minst een adressenboek waarin altijd de meest up to date gegevens staan van je contacten. Je relaties houden die gegevens immers zelf bij. Bovendien houden veel netwerksites je op de hoogte van het doen en laten van je contacten, zodat je weet waar iemand mee bezig is zonder hem of haar actief te volgen.
 • Idee ontstaan via hun Hyve. Ambassadeurs konden 1 maand vooraf al aan eau de Zwitsal komen. De campagne werkt als een online photoshoot. In vier weken tijd zijn er meer dan 10.000 foto’s gemaakt. Ruim 2.700 Zwitsal fans zijn het gezicht van Eau de Zwitsal, en hebben Zwitsal’s Go Baby!-pimp hebben overgenomen op hun profiel. Ruim 242.000 mensen hebben deze campagne gezien. Wegens het grote succes van de campagne en de vraag bij de bekende drogisterijen naar het product, is het uiteindelijk eerder in de schappen belandt en is Eau de Zwitsal nu al niet aan te slepen.
 • Status delen is niet alleen leuk. Je kunt het op tal van manieren inzetten voor jou en je bedrijf, door andere mensen op Twitter te volgen en te communiceren met de mensen die jou volgen (followers). Denk aan: Dialoog Services vaak ingericht op korte berichten (Twiter: 140 tekens) over en weer. Je houd gemakkelijk, snel en gratis contact. Met 1 berichtje bereik je meteen iedereen. Bovendien stel je jezelf transparant op door open te communiceren waar je mee bezig bent en wat je bezig houdt.   Luisteren kan ook! Al zit je zelf niet op Twitter, mensen hebben het er wel over jou, je bedrijf of product. Idealiter ga je dan de dialoog aan. Maar op z’n minst ben je op de hoogte van wat er wordt gezegd. Er zijn diensten zoals bijvoorbeeld Twilert die e-mail notificaties sturen als er door jou opgegeven zoektermen worden gebruikt in tweets. Kennis delen. Twitter: Veel innovators twitteren. Door de vernieuwers op jouw vakgebied te volgen, ben je direct op de hoogte van alles wat speelt. FourSquare: Informatie over locatie.   Advies en co-creation Twitter is heel laagdrempelig. Jij bent gemakkelijk te benaderen, maar je reageert ook gemakkelijk op een berichtje van een ander. Dat maakt Twitter een goed instrument om de dialoog aan te gaan, samen naar oplossingen te zoeken of voor co-creation. Vraag iets via Twitter en je zou zomaar eens een briljant antwoord kunnen krijgen. Foursquare: info en waardering van externen over locatie of jouw winkel. Kun je wat mee! Promotie Met de berichtjes die je plaatst (Tweets) bouw je verder aan het beeld dat anderen van je hebben. Daarnaast kun je jouw followers vragen jou of je bedrijf te promoten door je berichten nogmaals te plaatsen, het retweeten. Foursquare: Aanbiedingen aan lokale bezoekers. Traffic Twitter gebruiken als alert service voor je volgers. Weten dan precies wat er op je andere kanalen gebeurt en kunnen direct doorklikken. Foursquare…. Traffic naar je winkel…. Met acties?!
 • Nu gebruikersaantallen oplopen (begin juli 2010 1,9 miljoen) interessant voor loyaliteitsprogramma. Starbucks: Mayors (degene die vaakst incheckt op starbucks filiaal) krijgt korting.
 • Tips – met linkjes – voor interessant nieuws delen. 1. Profileren Bereik vergroten van je (objectieve) artikelen / posts. 2. Traffic genereren Meer verkeer naar de eigenlijke plek van die artikelen / posts. 3. Feeling Lering trekken uit waardering van je posts.
 • Tips – met linkjes – voor interessant nieuws delen. 1. Profileren Bereik vergroten van je (objectieve) artikelen / posts. 2. Traffic genereren Meer verkeer naar de eigenlijke plek van die artikelen / posts. 3. Feeling Lering trekken uit waardering van je posts.
 • Tips – met linkjes – voor interessant nieuws delen. 1. Profileren Bereik vergroten van je (objectieve) artikelen / posts. 2. Traffic genereren Meer verkeer naar de eigenlijke plek van die artikelen / posts. 3. Feeling Lering trekken uit waardering van je posts.
 • De vraag is niet of je het in moet zetten…. Je kan er niet meer onderuit…. De vraag is: hoe zet ik het in zodat het me verder helpt…. STRATEGIE!!!!!!!
 • Sneak preview - Social Media

  1. 1. Hyves…Twitter…YouTube… Facebook…Flickr…Vimeo… LinkedIn…Slideshare…Digg… Wat ‘moet’ je ermee?
  2. 2. = allemaal Social Media <ul><li>Gericht op delen / uitwisselen </li></ul><ul><li>Zenden > Dialoog </li></ul><ul><li>Online </li></ul>
  3. 3. Wat ‘moet’ je ermee <ul><li>Profileren </li></ul><ul><li>Traffic genereren </li></ul><ul><li>Dialoog aangaan </li></ul>
  4. 4. Moeten? <ul><li>Emancipatie consument </li></ul><ul><li>Beter gebruik middelen </li></ul><ul><li>Gelaagdheid contact </li></ul><ul><li>Sociaal effect </li></ul><ul><li>Mediakanaal van belang </li></ul>
  5. 5. Groepen Social Media <ul><li>Inhoud delen Nieuws publiceren </li></ul><ul><li>Links delen Online netwerken </li></ul><ul><li>Nieuws delen Status delen </li></ul>
  6. 6. Inhoud delen <ul><li>Je content op publieke sites plaatsen </li></ul><ul><li>Profileren (bredere doelgroep) </li></ul><ul><li>Toegankelijk </li></ul><ul><li>Gemak </li></ul><ul><li>Functionaliteiten </li></ul><ul><li>Dataverkeer </li></ul>
  7. 8. Nieuws publiceren (bloggen) <ul><li>Informatie delen </li></ul><ul><li>Profileren </li></ul><ul><li>Traffic genereren </li></ul><ul><li>Kennis uitwisselen </li></ul><ul><li>Transparantie / dialoog </li></ul><ul><li>Visie aanscherpen </li></ul>
  8. 10. Online netwerken <ul><li>Groepen van mensen op het web </li></ul><ul><li>Dialoog aangaan </li></ul><ul><li>Profileren </li></ul><ul><li>Doelgroep bereiken </li></ul><ul><li>Adressenboek </li></ul>
  9. 12. Status delen <ul><li>Wat doe je / Waar ben je </li></ul><ul><li>Dialoog aangaan </li></ul><ul><li>Kennis delen </li></ul><ul><li>Profileren </li></ul><ul><li>Traffic genereren </li></ul>
  10. 14. Nieuws delen <ul><li>Tips delen </li></ul><ul><li>Profileren / promotie </li></ul><ul><li>Traffic genereren </li></ul><ul><li>Feeling houden publiek </li></ul>
  11. 16. Links delen <ul><li>Links naar informatie delen </li></ul><ul><li>Gemak </li></ul><ul><li>Kennis delen </li></ul><ul><li>Traffic genereren </li></ul>
  12. 18. Let’s get social!

  ×