Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Temple romà

295 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Temple romà

 1. 1. ELS TEMPLES ● Son edificis consagrats al culte públic típics de la religió romana, per al culte privat/familiar hi havia els lararis. ● El temple era considerat tant en la religió grega com en la romana la residència del déu; les oracions i els sacrificis es feien fora i l'altar era normalment davant l'edifici. ● A l'Antiga Roma, el temple principal de la ciutat solia estar dedicat a la Tríada Capitolina (Júpiter- Juno-Minerva). Era l'edifici més destacat del fòrum, tant per la seva posició central com per la seva situació elevada. ● El temple romà més habitual és hexàstil, de planta rectangular. La millor perspectiva és la frontal (el temple grec generalment semblava el mateix vist pels seu dos extrems) i té una escala frontal d'accés. Els romans van adoptar del temple grec la idea del peristil però “romanitzant-lo”. La pedra era el material més utilitzat encara que hi ha exemples de temples construïts amb maons que revestien de plaques de marbre Temple de Colonia Agripina
 2. 2. L'arquitectura També en aquest àmbit, l'arquitectura romana rep la doble influència etrusca i grega. Els primers temples romans van ser construïts seguint el model etrusc, (elevats sobre un pòdium amb escala frontal, que condueix a un porxo (prònaos) sostingut per columnes. El porxo arrecera l'entrada a l'interior (cella) on solia haver-hi una imatge del déu). Més tard els constructors romans van voler adoptar el peristil grec (porxo sostingut per columnes que envoltava completament el temple grec), però de manera “sui generis”; bé allargant la columnata pels dos costats del temple o bé completant-la tot al voltant de l'edifici amb mitges columnes adossades a les parets (pseudoperistil), com es veu a la Maison Carrée de Nimes o amb columnes exemptes però sense rodejar completament la cel la.· Quina planta correspon al temple grec, quina a un temple primitiu romà i quina a un temple romà a la grega amb peristil fals?
 3. 3. Als ordres tradicionals grecs, que els romans fan servir de manera decorativa, els romans afegeixen el toscà (dòric “sui generis”) i el compost. Ordres arquitectònics
 4. 4. Fila 1 Fila 2 Fila 3 Fila 4 0 2 4 6 8 10 12 Columna 1 Columna 2 Columna 3 A quin número corresponen els següents conceptes: columna adossada, escala d'accés frontal, prònaos, pseudoperípter, cella, columna exempta, columnata hexàstila, altar, habitacle del sacerdot, larari, dípter.
 5. 5. Explica les característiques formals d'aquest monument funerari que imita un temple (planta, ordre, columnes etc...)
 6. 6. Diferències entre un temple grec i un temple romà La diferència bàsica entre el temple romà i el grec era que el porxo sostingut per columnes envoltava el temple grec completament i no solament per la façana de davant. No s'assenta sobre estereobat ni estilobat continu, sinó que s'eleva sobre un podi (pòdium), cosa que li dona més verticalitat. Dona preeminència a l'entrada. El peristil pot ser de dues formes: a) Columnes adossades al mur de la cel la.· b)Columnes exemptes solament als costats lateral, no té columnes a la part posterior. Només té pòrtic i cel la. Hi poden haver tres cel les en una, si el· · temple està dedicat a la triada Capitolina (Júpiter/Zeus, Juno/Hera i Minerva/Atena. Segueixen utilitzant les 3 ordres clàssics. El dòric s'anomenarà Toscà).
 7. 7. Quatre exemples importants
 8. 8. Temple en tholos: Panteon/ Temple d'Hèrcules Temple circular tipus “tholos”
 9. 9. Pervivència del temple romà

×