Mooc’s

494 views

Published on

Presentació de l'activitat 5 d'Integració d'eines tecnològiques en educació.

Published in: Education
2 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Hola,
  Efectivament, el curs és obert, pot participar qui vulgui de manera lliure. El Moodle, per tant, serà obert. Els materials seran accesibles per tothom. El que es preten es que encara que el curs es dirigeixi a un col.lectiu específic, altres experts puguin participar i fer les seves aportacions, compartir experiències,altres materials... que seran inclús, més utils que els materials proposats. I si, obtenir certificació comporta una despesa. El MOOC ofereix aprenentatge lliure i obert, però el reconeixement (si es vol tenir-lo) s'ha de pagar.
  Gràcies per comentar-me, espero haver resolt els teus dubtes.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Hola Meritxell,
  Tinc alguns dubtes sobre la proposta.Dius:

  'Només els docents que s'hagin inscrit al curs rebran una atenció personalitzada i obtindran un certificat de capacitació.'

  **Això significa que el curs s'ofereix a través d'un Moodle obert? Es pot accedir a qualsevol material entrant com a convidat?

  **L'atenció personalitzada i el certificat tenen cost?

  Salutacions,
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
494
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
2
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mooc’s

 1. 1. Meritxell López DuceIntegració de les eines tecnològiques per a l’educació UOC 2012-2013
 2. 2.  L’ús de les TIC es dóna en major o menor mesura en:  L’educació reglada  L’educació no formal  L’educació informal. Això produeix que es continuí investigant per aplicar noves tecnologies, noves i no noves pedagogies en el context educatiu, algunes es basen en pedagogies de principis del s.XX, per millorar la qualitat i la productivitat de l’educació. . Com venim fent, ens adaptem a les noves tecnologies que apareixen i investiguem quin és el millor ús per aprofitar-lo dins de l’educació, per establir noves maneres d’ensenyament i d’aprenentatge per a que els estudiants, independentment de l’edat i dels estudis, puguin obtenir un coneixement, unes habilitats i competències amb les que formar-se per un futur, el seu propi futur i en conseqüència, el futur de la societat. Les tecnologies aparegudes recentment tenen un enfocament cooperatiu, connecten a les persones, permeten expressar opinions i compartir-les. Cada vegada aquestes característiques estan agafant més força i les estem traslladant a l’àmbit educatiu això fa que es promogui un aprenentatge actiu, participatiu, dinàmic, reflexiu, cooperatiu i col·lectiu. A la vegada, les tecnologies i les pràctiques pedagògiques, modifiquen i creen contextos educatius enllaçats a altres contextos on poden participar no només usuaris que intervenen en el procés educatiu sinó també d’altres que poden fer qualsevol aportació al context educatiu.
 3. 3.  He seleccionat els MOOC com a pràctica emergent per dos motius:1. Últimament estan agafant rellevància entre els experts en e-learning.2. És una pedagogia que pot ser molt utilitzada en els pròxims anys, penso que és un repte per a la innovació i supera barreres per apropar l’educació a tothom.. Actualment, ens trobem immersos en una crisi econòmica que està promovent uns canvis educatius en l’educació obligatòria i en l’educació superior. El context del MOOC es centra, principalment, en l’educació superior, i actualment el que s’està fent és posar barrares per a que les persones puguin cursar estudis universitaris, això s’aconsegueix amb l’augment del preu de les matricules, o la supressió de beques, etc. Totes aquestes iniciatives que el Govern dictamina només tenen una única conseqüència, fer que no tothom pugui accedir a l’educació. I això no es pot permetre, l’educació és un dret universal i ha d’estar a l’abast de qualsevol persona que tingui interès d’estudiar.. Per aquest motiu, veig que els MOOC juguen un paper fonamental en aquest aspecte, faciliten l’educació a tots, ja que l’aprenentatge, la informació i el coneixement no és, o no ha de ser, un negoci. Amb els cursos tipus MOOC, el que s’ha de pagar, per exemple, és l’obtenció de la titulació. Però potser moltes persones només volen obtenir coneixement i no títols, i aquesta pot ser una bona manera d’aprendre de manera lliure.
 4. 4. MOOC = Massive Open Online Course cursos massius oberts en línia Es consideren una pràctica pedagògica emergent, Són cursos d’accés obert en línia destinats a un gran nombre de participants. Característiques: Ser un curs: Ha de tenir definida una estructura d’aprenentatge, amb activitats d’aprenentatge i un sistema d’avaluació. Tenir caràcter massiu: El nombre de possibles matriculats és il·limitat, sol superar al nombre de participants en un curs presencial. En línia: El curs segueix la modalitat e-learning. S’utilitzen recursos multimèdia (àudio, text, animació, vídeo) i poden ser exposats de forma sincrònica, asincrònica o ambdues. Tot i que és més habitual que siguin asíncrons ja que els participants, al ser tants, poden seguir millor el curs. Obert: Els materials són accessibles i gratuïts, es poden obtenir a Internet. No requereixen d’una prova de coneixement previ o una formació específica prèvia. L’obtenció de la certificació, si n’hi ha, té uns costos, així com l’assessorament del tutor, l’avaluació i qualsevol esdeveniments complementari.
 5. 5.  Els primers cursos cMOOC van ser impartits per George Siemens i Stephen Downes, basats totalment en la teoria pedagògica connectivista, sent un punt de partida de l’aprenentatge distribuït mitjançant connexions on l’aprenentatge sorgeix a través de les habilitats adquirides gràcies a les converses en les que es generen. cMOOC = MOOC connectivistes:  L’aprenentatge i el coneixement neixen de les opinions de les persones.  Els coneixements es comparteixen de manera lliure, però documentada,  Una persona tindrà la mateixa oportunitat d’adquirir una sèries de coneixements independentment del seu lloc de residència, de la seva renta, o la seva condició social .  Els estudiants...  Hi participen de manera activa,  Són el centre de l’aprenentatge  Produeixen gran part dels continguts del curs.  Desenvolupen el seu propi rol de discent i també el de docent quan desenvolupen la funció avaluadora, ja que avaluen als seus companys de MOOC. Eines comunicatives S’utilitzen eines com Twitter, els blogs o els fòrums. La metodologia es basa en el connectivisme. En aquest tipus de formacions s’amplia la creació de xarxes d’aprenentatge personals dels participants.
 6. 6.  Transformen les pràctiques educatives d’estudis superiors i la formació continuada. Apart de seguir uns continguts establerts per a la formació, els alumnes amplien els continguts amb la seva participació, ja que la interacció dels alumnes entre ells propicia que es creï una xarxa de coneixement enriquidor i es doni lloc a l’aprenentatge col·laboratiu i el coneixement col·lectiu (wisdom of the crowd). Els participants intervenen activament en la seva formació i estableixen un intercanvi d’informació entre iguals i amb experts. El tractament de la informació, la transmissió del coneixement, l’accés i l’ús de la informació, és multidireccional. Transforma els entorns d’E-A per l’ús d’eines col·laboratives i perquè els recursos produeixen un canvi en la manera de relacionar-se els principals elements que intervenen en el procés E-A, que són: docent, estudiant i continguts. La interacció de tots tres components es veu més reforçada per la interconnexió i la intercomunicació que els cursos MOOC ofereixen.
 7. 7.  Anàlisi La proposta, fictícia, s’aplica en un context de formació continuada per a docents. La formació va a càrrec de la Universitat de Barcelona per tal de formar a docents, residents en qualsevol part del planeta, que imparteixin classes en titulacions com Magisteri infanti, Magisteri de primària i Pedagogia. El curs s’anomena Noves maneres d’aprenentatge en el s. XXI i oferirà una visió amplia de les noves metodologies aplicades a les tecnologies de la informació i la comunicació per introduir-les en el seu àmbit professional amb la finalitat d’oferir als seus alumnes universitaris un aprenentatge actual i actiu. Aquest curs pot ser beneficiós per als docents d’estudis superiors perquè és compatible amb els seus horaris laborals i altres responsabilitats diàries. El curs poden realitzar-lo des d’on ells prefereixin i no tenen cap horari establert a seguir per realitzar el curs. Altres professional vinculats directa o indirectament a l’educació, podran participar en la formació i fer les seves aportacions per tal de donar a conèixer noves propostes, noves idees o conceptes i enriquir l’aprenentatge col·lectivament.
 8. 8.  Disseny . La inscripció al curs és lliure i optativa, cap docent està obligat a realitzar-lo, per tant, s’entén que tots aquells que s’apuntin a la formació estaran interessats en el tema que es tractarà, comprenen que l’educació ha d’evolucionar, tenen interès en actualitzar-se com a docents i donar resposta a les demandes educatives del s.XXI. La finalitat del curs MOOC és:1. Capacitar als docents per a fer un ús pedagògic de les eines TIC.2. Mostrar als docents les noves tendències educatives, els seus pros i contres. El desenvolupament del curs es durà a terme mitjançant un curs al Campus Virtual Moodle de la Universitat de Barcelona. Allà serà on estiguin indicats tots els continguts i les activitats. El MOOC serà en castellà i en anglès per tal de que tothom tingui cabuda, i aquells professionals externs que estiguin interessats en participar i compartir el seu coneixement siguin benvinguts. Només els docents que s’hagin inscrit al curs rebran una atenció personalitzada i obtindran un certificat de capacitació
 9. 9.  Els objectius generals de la formació són:1. Mostrar els canvis en les concepcions (com funciona l’aula, identitat del docent, definició dels processos didàctics)2. Oferir una visió amplia dels canvis en els recursos bàsics: continguts, materials, infraestructures...3. Aprofundir en els canvis en les pràctiques dels professos i dels estudiants.4. Conèixer i dominar el potencial de les tecnologies.5. Interaccionar amb la comunitat educativa i social en relació als desafius que comporta la societat del coneixement.6. Consciència de les necessitats formatives de la societat.7. Capacitat de planificar el desenvolupament de la seva tasca professional.8. Promoure un aprenentatge actiu i col·laboratiu.9. Fomentar la cooperació per a assolir coneixement.
 10. 10.  Els continguts que es treballaran són: Bloc 1: El coneixement com un factor clau per determinar seguretat, prosperitat i qualitat de vida.1. La naturalesa global de la nostra societat.2. La facilitat amb la que la tecnologia possibilita el ràpid intercanvi d’informació.3. El grau amb el que el que la col·laboració informal entre persones i institucions reemplaça a estructures socials més formals. Bloc 2: Els canvis del segle XXI en educació1. Els canvis en la forma d’organitzar l’ensenyament universitari propiciat per l’EEES.2. Els canvis produïts per les TIC.3. Els canvis en el coneixement.4. Els canvis en l’estudiant. Bloc 3: Innovació docent en les universitats relacionats amb la incorporació de les TIC als processos d’ensenyament-aprenentatge.1. La modificació d’estructures universitàries amb l’aplicació de les tecnologies.2. Experiències innovadores relacionades amb les possibilitats comunicatives.3. El context socio afectiu que l’alumne troba en l’entorn acadèmic: ambient, rols...4. El context dels altres elements pedagògics que intervenen en el procés global d’ensenyament-aprenentatge.5. El context de la vida fora de l’aula: família, entorn social, societat de la informació.
 11. 11.  Desenvolupament La durada del curs és de 15 setmanes que corresponen amb les 15 setmanes lectives que dura un quadrimestre a la Universitat de Barcelona. El curs s’inicia el 10 de setembre del 2013, coincidint amb la data oficial de l’inici del curs acadèmic 2013/2014 de la Universitat de Barcelona. El 10 de setembre es donarà a conèixer les primeres instruccions del curs a través de la plataforma MOODLE on es desenvoluparà el curs. La via de comunicació serà principalment el Campus i les eines d’interacció que disposa. L’ús del correu electrònic intern de la plataforma serà un recurs molt utilitzat així com el taulell d’informació, on es publicaran els detalls més rellevants que ajudaran a assolir satisfactòriament la formació. Els continguts es presentaran a través de vídeos de professionals del món de l’educació que han fet una tasca investigadora sobre les noves maneres d’aprendre a través de la incorporació de les TIC. També hi haurà lectures d’on es podrà obtenir una nova perspectiva educativa apropiada per a l’alumnat universitari.
 12. 12. Les activitats han de ser significatives, la visualització dels vídeos i les lecturestenen la finalitat d’oferir un coneixement útil i posteriorment aplicable, per tant,per verificar l’assoliment de la informació proporcionada, en cada blocd’aprenentatge es proposa una sèrie d’exercicis com tests o participació en debatsa la plataforma, Twitter i comentaris al blog del curs. El curs ha de ser actiu i participatiu, es plantejaran preguntes i problemes per talde cercar les solucions. Es buscarà motivar als professors per tal d’oferir unaperspectiva positiva de la incorporació de les TIC com a aliades per a la tascaeducativa i poder oferir en un futur pròxim, un aprenentatge satisfactori per alsestudiants. Encara que la formació té 3 blocs clarament definits amb els seus continguts, esfarà un important in capeu en l’objectiu que realment es vol transmetre, lapotencialitat de les eines tecnològiques en la metodologia de treball, en el procésd’ensenyament-aprenentatge i s’ensenyarà als professors la millor manerad’aprofitar els avantatges tecnopedagògics.
 13. 13.  Implementació Cronograma del curs MOOC Setmana 1- 17/09/2013 Inici del bloc 1: El coneixement com un factor clau per determinar seguretat, prosperitat i qualitat de vida. Tema: La naturalesa global de la nostra societat. Debat Twitter Setmana 2 - 24/09/2013 Tema: La facilitat amb la que la tecnologia possibilita el ràpid intercanvi d’informació. Debat Twitter Setmana 3 - 01/10/2013 Tema: El grau amb el que el que la col·laboració informal entre persones i institucions reemplaça a estructures socials més formals. Debat Twitter + rubrica Setmana 4 - 08/10/2013 Inici bloc 2: Els canvis del segle XXI en educació Tema: Els canvis en la forma d’organitzar l’ensenyament universitari propiciat per l’EEES. Debat fòrum Moodle Setmana 5 - 15/10/2013 Tema: Els canvis produïts per les TIC. Debat fòrum
 14. 14. Cronograma del curs MOOCSetmana 6 - 29/10/2013Tema: Els canvis en el coneixement. Debat fòrumSetmana 7 - 05/11/2013Tema: Els canvis en l’estudiant. Debat fòrum + rubrica.Setmana 8 - 12/11/2013Inici bloc 3: Innovació docent en les universitats relacionatsamb la incorporació de les TIC als processos d’ensenyament-aprenentatge.Tema: La modificació d’estructures universitàries ambl’aplicació de les tecnologies.Debat fòrumSetmana 9 - 19/11/2013Tema: Experiències innovadores relacionades amb lespossibilitats comunicatives.Debat fòrum + comentari blogSetmana 10 - 26/11/2013Tema: El context socio afectiu que l’alumne troba en l’entornacadèmic: ambient, rols... Debat fòrum + comentari blog
 15. 15. Cronograma del curs MOOCSetmana 11 - 03/12/2013Tema: El context dels altres elements pedagògics queintervenen en el procés global d’ensenyament-aprenentatge.comentari blog + rubrica.Setmana 12 - 10/12/2013Tema: El context de la vida fora de l’aula: família, entornsocial, societat de la informació. comentari blog + rubrica.Setmana 13 - 17/12/2013: Test global blocsSetmana 14 - 24/12/2013: Debat general dels blocsSetmana 15 - 31/12/2013: avaluació cooperativa.
 16. 16.  Avaluació Al finalitzar cada bloc, els participants avaluaran els seus coneixements mitjançant una rubrica. La rubrica és un model d’autoavaluació per ítems referents als coneixements plantejats a cada bloc de continguts i a les activitats proposades (debat fòrum, twitter o comentari al blog). El test serà autoavaluatiu també i el resultat obtingut es coneixerà al moment de finalitzar el propi test. Hi haurà una avaluació cooperativa, que consistirà en avaluar les aportacions i el seguiment d’un dels companys de la formació que estiguin inscrits i tinguin intenció en obtenir el resultat. Per obtenir el certificat de superació del curs MOOC s’haurà d’obtenir una nota igual o superior a 5 en els tres punts avaluables: rubriques, test i avaluació cooperativa
 17. 17.  Adell, J. (2012) Tecnologías y pedagogías emergentes. [vídeo] http://encuentro.educared.org/video/jordi-adell-tecnologias-y- pedagogias-emergentes?xg_source=activity Bustos, A. i Coll. C. (2010). Los Entornos virtuales como espacios de enseñanza y aprendizaje. Una perspectiva psicoeducativa para su caracterización y anàlisis. Revista Mexicana de Investigación Educativa, 44, 163-184. Conole, G. (2010). A holistic approach to designing for learning: a vision for the future. Annual International CODE Symposium, Japó, 18 de Febrer. Lukes, D. (2012) What is and what is not a MOOC: A picture of family resemblance. http://researchity.net/2012/08/14/what-is-and-what-is- not-a-mooc-a-picture-of-family-resemblance-working-undefinition- moocmooc/ Marques, P. (2010) ¿Por qué TIC en educación? Barcelona: UAB Salinas, J. (2004) Innovación docente y uso de las TIC en la enseñanza universitaria. Revista Universidad y Sociedad del Conocimiento. vol.1 Webgrafia http://iei.ua.es/mooc-emprendimiento/preguntasfrecuentes.html Consultada l’1 de Gener del 2013. http://www.xarxatic.com/tag/mooc/. Consultada el 3 de Gener del 2013.

×