Xarxes_socials_u2

429 views

Published on

Segona part d'entre tres, de la presentació de curs de Xarxes Socials.

Published in: Social Media
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
429
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Xarxes_socials_u2

 1. 1. UTILITZAR LES XARXES SOCIALS PER AFEGIR VALOR A L’EMPRESA. 2A PART Professora: Mercè Roselló CENTRE D’ESTUDIS ADAMS
 2. 2. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Continguts basats a partir del llibre de curs i ampliats amb altres fonts per tal d’adaptar-los al programa del curs organitzat pel Consorci de la Formació Contínua de Catalunya, juntament amb Pimec.
 3. 3. UNITAT 2: UTILITZAR ELS SOCIAL MEDIA A. Utilització de Xarxes socials: 1. 3. 4. 5. 6. B. Alguns casos més d’èxit i fracàs a les Xarxes Socials Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams 2. Twitter LinkedIn / Viadeo Google + Pinterest Facebook Sincronització de Xarxes Socials amb Hootsuite i TwitterFeed
 4. 4. 1. TWITTER “Xarxa Social” de microblogging. Font: Google Ad Planner 2012, adigital i semiocast. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Algunes dades •Compta amb més de 200 milions d’usuaris actius. •Espanya n’és el 3r país del món amb més tràfic. •Barcelona la 5a ciutat més tuitera. • 80% tenen una elevada educació • I el 70% estan vinculats professionalment amb el món online.
 5. 5. 1. TWITTER Presentació d’interfície 2. Barra lateral esquerra: Amb funcions bàsiques. L'accés al mur propi, fent clic sobre ‘Veure la meva pàgina de perfil’: tweets propis i els de les persones que el segueixen. En mateix mòdul: Tweets (propis), i persones Seguidores i Seguint. Altres mòduls a sota són: A qui seguir i Tendències. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams 1. La zona de Tweet / la cronologia: Finestra central en què apareixen els seus tweets i els de les persones a les que segueix.
 6. 6. 1. TWITTER Presentació d’interfície 3. Barra de menús: Amb funcions fonamentals. • Inici: per anar al propi fil d’actualitat i publicar un tweet. @Connecta: tweets que parlen d’un mateix, els que són Favorits i els que segueix. • #Descobreix: per trobar suggeriments de noves publicacions o persones. • Formulari de cerca: per cercar tweets o perfils. • Compte: accés al perfil. • Icona ‘rosca’ per accedir a configurar perfil (Disseny, notificacions, privadesa...) • Icona per publicar tweets. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams •
 7. 7. 1. TWITTER A tenir en compte: - Tweet: missatge de màxim 140 caràcters. -Un hashtag # indica un mateix tema sobre el qual qualsevol usuari pot fer una aportació o opinió personal amb només escriure aquest hashtag en el missatge. S’escriuen sense espais i no distingeixen majúscules ni minúscules, però les porten per millorar la legibilitat. - A #Descubre, trobem els Trending Topics, els hashtags més usats. - Els tuits patrocinats són estàtics. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - Escrius a la teva pàgina i per defecte ho poden veure tots els usuaris.
 8. 8. 1. TWITTER A tenir en compte: @ nomusuari: A l’inici del tweet, per respondre o dir qui és o són els destinataris del tweet. DM @ nomusuari: Envia el tweet de manera privada al seu destinatari. # followfriday @ nomusuari: Permet suggerir perfils de Twitter als seus seguidors, tots els divendres. # FF: versió per mòbil de #followfriday Possibilitat de ‘Veure converses’, sinó queden amagades. I considerar altres aplicacions de Twitter aportades al llibre, especialment les de seguiment i monitoratge. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams RT @ nomusuari: En fer un retweet per respecte a l'autor original.
 9. 9. 1. TWITTER Algunes recomanacions - Crear un perfil amb # - Compartir – dialogar - Cuidar estil i gramàtica - Fer RTs i mencions - Fer Llistes - Utilitzar estadístiques d’enllaços (l’escurçador , Bit.ly, ens permet saber quanta gent ha clicat el teu link) ... Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - Considerar el posicionament als Social Media (afegir blog i web)
 10. 10. 1. TWITTER USOS: - Marca personal - Networking - Cercar feina / oportunitats - Seguir esdeveniments - Millorar el posicionament - Rebre recordatoris - Servei d’Atenció al Client - Emetre en directe - Monitoritzar la reputació - Investigar - Promocions concretes: sorteig, concurs... - Anuncis: Tuits i comptes promocionats (poden incloure promoció concreta) Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - Seguir notícies d’un sector
 11. 11. 1. TWITTER BONES PRÀCTIQUES: - Gallina Blanca. P.e: https://twitter.com/gallinablanca - Starbucks - Dell, èxit amb ofertes especials i descomptes - Dunkin Donuts Fonts: Tomàs Martínez, A. Mi plan de marketing online: Casos de éxito en Twitter. http://slidesha.re/mqS3t6 Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Més casos:
 12. 12. 2.A. LINKEDIN LinkedIn és la xarxa social professional més seguida a escala internacional. Presentació general Barres superiors de menús: a) La primera on figuren el tipus de compte i el nom, així com els avisos de Notificacions i de Missatges o Invitacions b) La segona d’accés a menús: Inici, Perfil, Contactes, Grups, Treballs... i Més (amb opcions menys usades, com enquestes). Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Creada el 2003 i circumscrita a França, compta amb més membres que Viadeo.
 13. 13. LINKEDIN Tipus de compte S’hi accedeix des del menú superior o des del desplegable del nom. Bàsic: d’entrada el més comú. - Abonar-se - Premium: 1. Opcions segons perfil: usuaris seleccionadors, comercials. que cerquen feina, 2. En general, permet veure la llista completa d’usuaris que han vist el teu perfil, i més detalls d’aquests. També enviar missatges InMail. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams -
 14. 14. LINKEDIN Configuració de confidencialitat: Accedim a Configuració des del desplegable del nom a dalt a la dreta. A la part inferior de la pàgina ens apareixen diverses pestanyes entre elles la de Perfil amb els Controls de privadesa: Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams I el mateix es pot fer en les altres pestanyes.
 15. 15. LINKEDIN Tauler de control a la pàgina d’Inici Es compon de mòduls: b) Altres mòduls: Qui ha vist el perfil, la teva xarxa, treballs que et poden interessar ... i anuncis de membres de LinkedIn. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams a) Al centre el mur amb les actualitzacions, microblogging.
 16. 16. LINKEDIN Perfil: Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Des d’aquesta opció del menú podem fer diverses accions: - Editar perfil: Nom, el títol del perfil, la seva Ubicació i Sector d'activitat, el seu Lloc actual, el seu lloc precedent, Formació, Extracte. Llocs web, el compte de Twitter. En un menú de la dreta, es poden afegir altres opcions, com els coneixements i l’idioma... - Veure el perfil - Recomanacions: Gestionar les sol·licituds - Organitzar el perfil: Fer anotacions (opció especialment útil per als seleccionadors) - Siguiendo: suggeriments de canals a seguir.
 17. 17. LINKEDIN Contactes: Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Es poden gestionar amb etiquetes, i també es poden veure els seus sectors d’activitats o ubicacions. Podrem importar contactes de les bústies i després convidar els qui volguem. Grups: Mitjà d'intercanviar informació amb altres membres de LinkedIn (no necessàriament contactes). Podem seguir a algú, però es dissocia el fet de seguir a una persona amb el fet d'estar en contacte amb ella. També es poden seguir converses i recomanar missatges. Estar inscrit en un Grup, permet accedir als Debats, però també a les Ofertes de treball del grup, i a les Promocions. Des del menú de Grups, podem també crear-ne un.
 18. 18. LINKEDIN Gestionar ofertes de feina / contractació A. Des del punt de vista de l’usuari que cerca: - Es poden fer recerques avançades i desar-les. B. Des del punt de vista de l’ocupador: - Fer clic a Anunciar una ocupació (mòdul de la dreta) per publicar ofertes de feina a LinkedIn. Es tracta d'un servei de pagament, amb una subscripció mínima. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - Accés a tauler d'ofertes d'ocupació, resultant de la sincronització amb altres llocs web d'ofertes d'ocupació
 19. 19. LINKEDIN Empresa: Seguir-ne una o fer que segueixin la teva empresa b) També pots crear la teva pàgina d’empresa a LinkedIn, si pots ser-ne el representant Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams a) Pots trobar empreses d’interès i seguir-les. A les actualitzacions, es poden Recomanar, Comentar i Compartir. Els comentaris de les empreses que segueixes.
 20. 20. 2. LINKEDIN Aptituds i coneixements Eina d’accés des del menú ‘Més’. A tenir en compte: - Actualment hi ha l’opció de cercar-les des d’aquest menú, i d’afegir-les al perfil. - Un cop incloses al perfil, es pot demanar validacions. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - La trobem en el menú en el lloc de la funció d’Obtenir respostes -del llibre. Aquella funció ja no existeix, es formula a través de debats o sondejos.
 21. 21. 2. LINKEDIN Publicitat amb DirectAds Eina d’accés des del menú d’Inici. A tenir en compte: Els perfils estan identificats, amb la informació dels membres. elaborar una publicitat extremadament La publicitat és sempre visual, mai per correu electrònic. Un cop creat un anunci, també hi ha possibilitat de fer seguiment amb gràfics de les campanyes, des de l’enllaç ‘Gestiona els teus anuncis’. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Això permet orientada.
 22. 22. 2. LINKEDIN Organitzar Esdeveniments Eina disponible només en la versió en anglès i des del menú Plus: - Permet organitzar esdeveniments de negocis i administrar les inscripcions. Altres aplicacions Eines, algunes accessibles des del menú Més, com Sondejos. Altres en connectar amb altres xarxes socials, mòbil o aplicacions, com les presentacions amb SlideShare. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - D’abast internacional – no crear-la sense aquesta vocació.
 23. 23. 2. LINKEDIN Recomanacions - Requeriments diferents: a LinkedIn, presència directa i senzilla; a Viadeo, enfocament original. - Abast internacional: treballar el perfil en diversos idiomes. - Xarxa de comunicació social professional per excel·lència: considerar-ne la presència. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - LinkedIn, amb prestacions més cares, però també més de gratuïtes.
 24. 24. LINKEDIN Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams RESUM D’USOS: - Xarxa professional i networking - Cercar o trobar feina - Cercar informació de persona o empresa - Recomanacions - Observar la competència - Participar o crear grups de debats - Generar leads (clients potencials) - Organitzar esdeveniments i agendes - Millorar el posicionament (SEO) - Publicitat (especialment on hi hagi promoció). - Enllaç amb altres xarxes socials
 25. 25. LINKEDIN BONES PRÀCTIQUES / ÈXIT: IBM (Vegeu promocions a IBM Software España http://linkd.in/1273XBt) Philips (i un grup de medicina professional) Fonts: “7 lecciones de marcas con éxito en LinkedIn” , 2011. A Marketing directo. http://bit.ly/pdAB0O Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Hewlett-Packard
 26. 26. 2.B. VIADEO Creada a França, el 2004, és una xarxa de comunicació social eficaç per administrar la identitat digital professional. Ha obert oficina a Espanya. És líder a la Xina i al Canadà. - el peu de pàgina - i la barra de menús. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Presentació general Tres barres d'eines permanents de navegació: - la capçalera
 27. 27. VIADEO Des de l'opció d'Inici, el tauler de control, s'organitza per mòduls en dues columnes: - La zona de microblogging i les notícies de la xarxa. Gràcies a aquests mòduls, es poden veure les últimes persones que han visitat el seu perfil o si ha rebut nous missatges, etc. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - I a la dreta, diversos mòduls que pot configurar localment a partir del botó (en forma de rosca) situat a la vora superior d'alguns mòduls. En aquesta columna apareix el mòdul de publicitat que creen els membres.
 28. 28. VIADEO Columna central del tauler de control: 1. Primer mòdul: possibilitat d’escriure posts al perfil – microblogging - que estan visibles en les News de la seva xarxa. Hi ha opció de compartir els posts a Twitter. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams 2. I en segon lloc, el mòdul de notícies: la meva xarxa (històric d’actualitzacions), Smart News i els meus grups.
 29. 29. VIADEO Perfil Opcions que ens permet Viadeo: - Sol·licitar recomanacions (com a LinkedIn) - Compartir amb altres xarxes. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - Crea una Targeta de visita, que es mostra en primer lloc en accedir al ‘Meu Perfil’.
 30. 30. VIADEO El meu compte Des del desplegable del nom, per configurar opcions com: - Credencials i dades personals: dades d’accés. a) Gestió de la informació (dades personals) Visibilitat als motors de cerca, de l’agenda de contactes i del perfil per part de visitants. Es pot també modificar la url del perfil a Vidaeo, certificar les aptituds, i establir formes de contacte dels seleccionadors. b) Gestió de visibilitat de l'activitat. - Preferències de contactes: d’acceptació de contactes i missatges. - Newsletters i alertes - Subscripcions i factures (en cas d’abonar-se) Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - Confidencialitat. Dos tipus:
 31. 31. VIADEO Empreses Opció del menú que ofereix: - Suggeriments d’empreses per àrees d’interès. - Opció de crear la pàgina d’empresa. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - Empreses que segueixes.
 32. 32. VIADEO Ocupació i formació Opció del menú que permet accedir a: - Cerques avançades a ofertes de treball - Directori de formació - Recomanacions de determinats cursos. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - Cerques de candidats.
 33. 33. VIADEO Participar Opció del menú que permet accedir a: - Grups - Preguntes - Blogs Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - Esdeveniments.
 34. 34. VIADEO Participar / Grups Es poden trobar per categories o paraules clau. Un cop trobats, cal registrar-se. Participar / Esdeveniments Opcions de promocionar-los, i d’inscriure’s. No hi ha gaire inscripcions, perquè tampoc es promocionen prou. La cerca es pot fer: per formulari o categoria temàtica. Qualsevol membre pot publicar un esdeveniment en aquesta secció. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams També es possible crear-ne un. Cal definir llavors les paraules clau i la forma de registre dels usuaris.
 35. 35. VIADEO Participar / Preguntes Aquesta eina, força desaprofitada, permet plantejar preguntes davant d’un problema. Les preguntes es poden adreçar a tota la comunitat o a un contacte en concret. Participar / Blocs Tots els blocs que els membres han indicat al perfil, apareixen indexats en aquest espai. També s’ofereix l’opció d’indexar-lo des d’aquesta secció. S’ofereix cercador i categories per a trobar-los. Permet dur a terme estudis sobre la competència i determinar quins actors podrien arribar a convertir-se en col·laboradors. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Abans de formular-les, es pot cercar si ja s’han realitzat, per categories temàtiques o a través del formulari de cerca.
 36. 36. VIADEO RESUM D’USOS: - Recerca de socis potencials - Millora de visibilitat - Posicionament de blocs - Reputació online - Correu intern (encara que amb limitacions de subscripció) - Crear i publicar esdeveniments -... Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - Oportunitats d'ocupació
 37. 37. VIADEO BONES PRÀCTIQUES / ÈXIT: -“La Caravana d'Emprenedors" ("la Caravane des Va aconseguir reunir més de 12.000 membres i animar-los a participar mitjançant fòrums. A part va crear bloc. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Entrepreneurs") . Exemple recollit al llibre de curs.
 38. 38. 3. GOOGLE + 2004: Trobem el seu antecedent en l’eina Orkut. 2011: Google aposta plenament per la Xarxa Social, amb Google Plus. Apareix en un mercat de Xarxes Socials molt consolidat. A diferència d’altres Xarxes Socials: a) Concepte de Cercles d'amics i no de llistes d'amics, com fa Facebook. En el pla visual això encarna més pròpiament l’esperit de xarxa social. b) Permet recomanar una pàgina, fent clic al botó Compartir -quan s’està connectat al compte de Google+. Resultat: Eina més interactiva, però també més «sorollosa». Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Eina molt lleugera i intuïtiva.
 39. 39. GOOGLE + - Des del 2011, accessible a tothom a partir del web de Google: Botó + Tu, a la part superior de la pàgina. - En cas de no disposar de compte de Gmail, pot fer clic a - Un cop connectat, apareix pestanya a dalt a l'esquerra (un "+" seguit del nom) per accedir a Google+ i a qualsevol altra eina de la sèrie Google. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams l'enllaç “Crea un compte” situat a la dreta del formulari de connexió i seguir el procediment d'inscripció a Google+.
 40. 40. GOOGLE + Menú a l'esquerra, una pàgina central, un menú a la dreta, una barra de xat i un botó de configuració situat a dalt a la dreta. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams
 41. 41. GOOGLE + 1. Menú a l'esquerra: L’obrim en posar el ratolí sobre la icona ‘Inici’. apareixerà a la pàgina central. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams L’opció que escollim d’aquest menú,
 42. 42. GOOGLE + 2. Pàgina central: Quan anem a la pàgina d'inici des del menú lateral esquerre, l’encapçalament està format per botons que organitzen els cercles, d’Amics, Família, etc. 4. Barra de Hangouts: A partir de la icona situada a dalt a la dreta. Per establir videoconferència amb fins a 10 persones. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams 3. Barra central o dues barres: Presenta diversos mòduls, de Suggeriments, Cercles...
 43. 43. GOOGLE + 5. Menú de configuració: S’hi pot accedir des de la foto del perfil, a dalt a la dreta, -on posa ‘Compte’ i ‘Privadesa’-, o també des del menú lateral esquerre. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams A Compte, permet configurar l'idioma, les regles de confidencialitat i també canviar de compte, en cas que en tingui diversos.
 44. 44. GOOGLE + Notícies a la pàgina d’Inici: Es poden crear micromissatges (post) dirigits a un o diversos cercles d'amics. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams
 45. 45. GOOGLE + Notícies a la pàgina d’Inici: I també es poden votar els comentaris, que apareixen a la pàgina d’Inici, clicant on posa +1: Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams
 46. 46. GOOGLE + LA CONFIGURACIÓ DEL COMPTE Des del menú o tauler esquerre o des de la foto de dalt a la dreta, accedim a la configurar el COMPTE: - El Tauler de control: permet consultar fàcilment les dades associades al vostre compte de Google. - Baixa les dades: per desar una còpia de seguretat de fotos, la vostra informació del perfil, els vostres contactes, cercles o publicacions del tauler d'activitat i les de Buzz al vostre equip. - Presència a Internet: A) Cerqueu-vos B) Manteniu-vos al dia amb les Alertes C) Reviseu (actualitzeu) el vostre perfil de Google +. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - Activitat del compte: ofereix estadístiques i informes sobre el compte Google i els seus serveis associats (Gmail, Google Latitude, etc.).
 47. 47. GOOGLE + LA CONFIGURACIÓ DE LA PRIVADESA I LA SEGURETAT Des del menú esquerre o des de la foto de dalt a la dreta, accedim a la configurar la privadesa, que ens permet gestionar la visibilitat: Opcions per compartir: per crear, tornar a anomenar o afegir un contacte als seus cercles; fer que apareguin o no al perfil les persones amb les que està en contacte; per definir amb qui comparteix les seves publicacions. Google+: per definir les regles a l’ús de les fotos, i configurar l'ús de la funció de Hangout. Privacitat de Google: tauler de control, per veure els paràmetres dels serveis associats a Google (Gmail, Adwords, Adsense, etc.); Centre de privacitat on obtenir-hi informació addicional. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Perfils de Google: la vista pública del perfil als resultats de cerca d’Internet, o seleccionar la informació pública present al perfil.
 48. 48. GOOGLE + LA CONFIGURACIÓ DE LA PRIVADESA I LA SEGURETAT Des del mateix tauler esquerre, abans de l’opció de Privadesa, tenim opció de definir la Seguretat. Aquesta opció ens permet: Verificació en dos passos: per afegir un nivell de seguretat al compte de Google+ sol·licitant una autenticació addicional per telèfon mòbil i mitjançant enviament de SMS. Autorització de llocs i aplicacions: per autoritzar Google+ a accedir a aplicacions o llocs externs. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Administració de contrasenyes: per modificar la contrasenya.
 49. 49. GOOGLE + LA CONFIGURACIÓ DE LA PRIVADESA I LA SEGURETAT I des del mateix tauler esquerre, podem anar a l’opció GOOGLE +, sota de privadesa, per configurar les notificacions. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams D’altra banda, a l’opció de PRODUCTES, hi ha totes les aplicacions de Google diferents de Google+ que és possible configurar.
 50. 50. GOOGLE + LES FUNCIONS I des d’Inici, obrim la barra lateral esquerra, que permet accedir actualment a 12 funcions de Google+: El funcionament de les Comunitats és semblant al Microblogging de Twitter, on se segueix, o es pot deixar de seguir algú. Com a conseqüència, de forma predeterminada, tothom pot veure allò que cadascú difon com a Públic. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Inici, perfil, persones, fotos, temes interessants, comunitats, esdeveniments, hangouts en directe, pàgines, local (geolocalització), configuració i jocs.
 51. 51. GOOGLE + LES FUNCIONS Les Pàgines es presenten com una oportunitat per desenvolupar un negoci. Google+ Negocis. http://www.google.com/intl/ca/+/business/ Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams En accedir a més informació, s’obre Google+ Negocis que n’expliquen les possibilitats per connectar amb clients, posar anuncis, ser localitzat, identificar seguidors influents…
 52. 52. GOOGLE + ANUNCIS I CAMPANYES La majoria d’anuncis i campanyes, es realitzen amb Google Adwords, i queda reflectida en les pàgines web i cercadors. I sobre les anotacions socials, vegeu: https://support.google.com/adwords/answer/1722132?hl=es Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Hi ha una guia d’ajuda disponible a: http://bit.ly/15f9Hxx
 53. 53. GOOGLE + USOS: Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - SEO i posicionament (Google prioritza la seva xarxa) - Hangouts (Webcam o mòbil) per a demostracions - Publicitat - Monitoritzar la marca - Cercar o trobar feina / oportunitats - Networking - Atenció al client / humanitzar la marca - Lideratge - RRPP - Propagar continguts / catàleg de productes i serveis. - Geolocalització - Apps
 54. 54. GOOGLE + BONES PRÀCTIQUES: - FC Barcelona (El FC Barcelona es el primer club esportiu a Google + ... amb molts seguidors) - El País - INTEL - Adidas Originals - Nike -... Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - La Vanguardia
 55. 55. 4. PINTEREST Pin + interest: “enganxa els teus interessos” Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Xarxa social que es va començar a desenvolupar al desembre de 2009, de la mà de Ben Silbermann, Paul Sciarra i Evan Sharp. Va ser llançada com a beta privada i, tot seguit, al març de 2010 com a beta oberta amb invitació. L’agost del 2012, Pinterest es va obrir a tothom sense exigir-ne invitació prèvia. Actualment es pot crear o accedir a un compte en vincular Pinterest a un perfil de Facebook o Twitter.
 56. 56. PINTEREST Algunes dades globals Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams •240 milions de pàgines vistes al mes •Als Estats Units, segons alguns estudis, la tercera xarxa social més gran al març de 2012 •33 % homes i 67 % dones Font: Google Ad Planner 2012 / 2013
 57. 57. PINTEREST Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Lèxic - Pin: Imatge / Vídeo afegit a Pinterest. - Pinboard (o tauler): Conjunt de pins sota un mateix tema - Pinning: Acte visual de compartir contingut - Repin: Republicar un pin d’algú - Pin it Button: Botó a webs i navegadors per compartir a Pinterest - Pinner: Persona que comparteix.
 58. 58. PINTEREST Passos previs - Crear el compte - Cercar i Seguir 5 taulers Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - I fer següent
 59. 59. PINTEREST Presentació general Menús principals Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Barra superior: A dalt a l’esquerra, categories temàtiques. A la dreta, pujada de pins (+), menú general des del nom i notificacions.
 60. 60. PINTEREST Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Configuració En el desplegable del nom, trobarem opcions, entre elles: - Adreça de correu electrònic - Idioma de l’interfície - Si volem desactivar que ens trobin als motors de cerca - Formes de notificacions per correu - Connexió amb Twitter i Facebook - Desactivar compte: opció abaix a l’esquerre, que esborra totes les dades.
 61. 61. PINTEREST DES DEL NOSTRE PERFIL - Pujar imatges des del propi ordinador - Fer Repin (i s’afegeix a taulers) AMB EL BOTÓ PIN IT -Extreure-les d’una adreça web - Seguir d’altres usuaris - Seguir altres taulers - Afegir comentaris, Repin i Like - Altres opcions: Seguint (actualitzacions)... - Pinterest Analytics (si afegeixes una url que tens) Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Què permet - Crear i editar un perfil - Crear un tauler - Crear un pin:
 62. 62. PINTEREST Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams RESUM USOS: - Oferir productes i serveis - Compartir presentacions amb informació i fites - Compartir esdeveniments i vídeos - Concursos i promocions (links dels pins) - Descomptes i ofertes - Marketing viral - Botiga Online - Posicionament en paraules i imatges (SEO) - Manera diferent d’interacció - Humanitzar la marca - Donar consells com a expert - Inserir imatges al bloc
 63. 63. PINTEREST BONES PRÀCTIQUES: IKEA, Coca-Cola, Desigual, Sony... Cas de campanya d’èxit: Altres casos d’èxit: - Real Simple: Revista (per fer la vida més pràctica). - Nordstrom: Cadena de botigues de moda - Mashable: Bloc entorn del Social Media. Més info a: Con M de Marketing. http://alexserramar.blogspot.com.es/2012/10/3casos-de-exito-en-pinterest.html Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams -McCormick – Spring Pin Inspiration Contest (concurs de receptes): http://pinterest.com/pin/458663543270765201/
 64. 64. 5. FACEBOOK Creada per Mark Zuckerberg, originalment per als estudiants de la Universitat de Harvard. A partir del 2006, es va obrir a tots els usuaris d’Internet. A l’octubre de 2012, reunia mil milions d’usuaris registrats de tot el món. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams El 2007 amb versió en espanyol.
 65. 65. FACEBOOK Presentació de la interfície: 1. Barra de menús: al costat esquerre botons d’accés ràpid; i al dret, 2. Barra de visualització: situada al costat esquerre de la pantalla, ens ubica al lloc on ens trobem. 3. Pàgina central: contingut determinat per les opcions que cliquem. Si accedim a l’opció Inici, ens apareixen notícies i microblogging. 4. Barra lateral dreta: pot contenir nombrosos mòduls i modificar-se – entre ells pubicitat personalitzada, on apareixerà l’anunci que creem. 5. Barra de xat: al costat esquerre a baix. Es pot amagar. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams principalment accés al perfil des del nom, al menú Inici, i a aspectes de configuració del compte des del botó ‘rosca’ .
 66. 66. FACEBOOK Configuració del Compte Categories del menú lateral esquerre: Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams
 67. 67. FACEBOOK Configuració de Privacitat: - Accés des de la ‘rosca’ del menú superior dret, i també des de dins del menú de Configuració del Compte. - Cal definir la forma predeterminada per la qual determinades persones tenen accés a certes informacions. - Després s’efectuarà la configuració cas per cas, en realitzar cada publicació o bé a cada objecte (imatge, vídeo). - També es defineix qui et pot trobar. Per desactivar accions socials en els anuncis, des d’anuncis a Configuració compte o altra opció : Des de sota de Patrocinats, accedir a Privacitat / Com funcionen els anuncis i les històries patrocinades, accedir a anuncis socials: http://on.fb.me/179Guai Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - Gràcies a la funció de classificació dels contactes en llistes, es pot definir qui veu el mur.
 68. 68. FACEBOOK - Els propers, apareixen a la part superior de la barra lateral dreta. - Permeten confirmar assistència. Crear-ne: - Des del menú esquerre, hi ha la opció per crear-ne un. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Alguns trets característics: Administrar o participar missatges El servei de missatgeria instantània (xat) es converteix en missatge que va a bústia, si l’altra persona està desconnectada. Possibilitat de sortir o tancar converses. Administrar o participar en Esdeveniments Participar:
 69. 69. FACEBOOK Administrar o participar en un Grup Participar: - T’hi has d’unir per poder participar. Crear-ne un: - Anar a l’opció disponible, de la barra lateral esquerre o al link directe: http://www.facebook.com/groups/create.php - Definir el nom i els membres. També el tipus de privacitat: obert, tancat o secret. - Accés des del botó de la barra superior dreta. - S’hi pot intervenir i afegir persones. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - Com els contactes i esdeveniments, es poden trobar al motor de cerca. De vegades, però te’ls suggereixen amics.
 70. 70. FACEBOOK Per crear una pàgina: - Botó de la part superior esquerra de la pantalla. - Donar-li nom i Acceptar les condicions. - Un cop creada pot modificar l'estructura, el fons i la forma. - Si disposa de la mateixa adreça de correu que en el seu compte, des del compte personal podrà accedir a la pàgina. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Crear i administrar una pàgina: Per respondre a una necessitat unilateral de comunicació. Promocionar -una empresa, una marca, un producte, un artista- o per crear una comunitat. En fer clic a M'agrada: accés a la pàgina en mode escriptura – control en funció del propietari de la pàgina.
 71. 71. FACEBOOK Crear i administrar una pàgina Alguns consells: - Inscriure-la en un context sense risc de desconnexió o d'error lligat al navegador. - És preferible crear una pàgina des d'un compte personal. D’altra forma, no podrà crear altres pàgines des d'aquest mateix compte «professional» i es veurà obligat a crear un nou compte amb una nova adreça de correu electrònic. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - Si intenta crear una persona amb el nom de la seva empresa, el seu compte acabarà sent eliminat. (Cal associar-lo a un nom de persona).
 72. 72. FACEBOOK La participació de l'usuari en concursos o sortejos, així com la notificació dels guanyadors, no pot dependre de cap acció que es realitzi a Facebook com a plataforma; sí en una app. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Crear i administrar un anunci A tenir en compte: - Campanyes preferiblement des de pàgines, amb compte personal existent. - Permet generar audiència i després anunci. - Permet també opcions avançades de segmentació. - No es publica, fins que no s’ha ingressat compte. - Contemplar en tot moment les normes de Facebook (http://on.fb.me/w6In27) , qui s’exonera de qualsevol responsabilitat:
 73. 73. FACEBOOK Aplicacions d’interconnexió de compte Al menú esquerre accedim a aplicacions molt diverses. En podem afegir les d’interconnexió: -Aplicació Twitter: tota la informació publicada a Facebook serà publicada a Twitter i a la inversa. - Selective Tweets: publicar tweets a Facebook a través de Twitter només afegint el terme «# fb» al final dels tweets. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Notes -Des de ‘Més’ a la pàgina del perfil. Notes és una eina de publicació de Facebook que permet millorar el seu posicionament web publicant notes en una pàgina, un grup, un perfil, etc.
 74. 74. FACEBOOK Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams RESUM D’USOS: - Publicitat - Concursos i promocions - Humanitzar la marca - Monitoritzar la marca - Atenció al client - RRPP - Col·laborar / mobilitzar - Cercar o trobar feina / oportunitats - Organitzar esdeveniments - Presentar productes / serveis - Investigar o fer enquestes - Propagar continguts - Millorar posicionament (SEO) - Comprar o vendre i botiga online.
 75. 75. FACEBOOK BONES PRÀCTIQUES: Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - Disney. http://www.facebook.com/Disney -iTunes. http://www.facebook.com/iTunes - Privalia. http://www.facebook.com/privalia.es - Starbucks España. https://www.facebook.com/StarbucksEspana?fref=ts - Club Movistar. http://on.fb.me/13nOe7K - Vodafone España. https://www.facebook.com/vodafoneES - FNAC. https://www.facebook.com/Fnac?fref=ts - Zara. https://www.facebook.com/Zara?fref=ts
 76. 76. SINCRONITZACIÓ DE XARXES Eines per tal de gestionar les xarxes: En línia: - Hootsuite permet actuar i visualitzar nombroses xarxes socials des d'una sola i única plataforma. - Twitterfeed permet crear autopublicacions a partir de flux RSS, del bloc o web cap a les xarxes socials. Veiem els dos exemples. Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams A instal·lar a l’ordinador: - Outlook Social Connector permet recuperar a Outlook els contactes de les principals xarxes socials.
 77. 77. HOOTSUITE Aplicació web i mòbil per gestionar les xarxes socials – Facebook, Twitter, LinkedIn, Foursquare, MySpace, entre altres. També Sodial Media com Wordpress. Accediu a la plataforma i seguiu els passos del llibre per al registre: Hootsuite. http://www.hootsuite.com Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Creada per l’empresa canadenca Invoke Media l’any 2008, per donar resposta a la gestió múltiple de clients i comptes.
 78. 78. HOOTSUITE Menú principal: Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Columnes: accés a les xarxes socials que, prèviament, hagis configurat. Editor: per configurar i programar els teus missatges. Anàlisi: informes d'activitat a mida. Assignacions: assignar a un membre de l'equip de treball la resposta d'un tuit o un comentari a Faceboook. Contactes: únicament vàlid per al perfil de Twitter. Directori d'Apps: permet compartir també contingut de xarxes com YouTube, Instagram, Flickr, etc. Configuració: del compte per afegir nous perfils, modificar... Eines: programes d'afiliats, aplicacions mòbils...
 79. 79. HOOTSUITE Entre altres coses, aquesta eina permet: - Creació d'informes per a la monitorització en xarxes socials. - Programació de missatges de les diferents xarxes socials. Més informació a: Marketingneando. http://marketingneando.es/index.php/como-usarhootsuite/ Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - Configuració d'informació desitjada depenent de la xarxa social triada: missatges privats, missatges directes, tweet, mencions d'altres persones ...
 80. 80. TWITTERFEED Cada xarxa social presenta una eina de sincronització amb les altres xarxes, que pot perfeccionar-se. L’objectiu és transmetre a les xarxes socials les publicacions incorporades a les pàgines web o als blocs. Twitterfeed. http://twitterfeed.com (Vegeu, passos per al registre al llibre) Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams Twitterfeed és una eina independent que proposa aquesta funció.
 81. 81. CASOS DE FRACÀS - Colchones Mónaco – crítiques a fòrums. - Domino’s Pizza – difusió de vídeo amb ‘entremaliadures’. - Ikea – comentaris negatius a Microsiervos. - Peugeot – peces d’un trencaclosques a Fb que un construït calia pinejar a Pinterest. Fallida per la dificultat en trobar les peces i l’oblit d’ús de les opcions de Compartir a les xarxes. - Mark and Spencer – crítica per tarifes cares a talles grans. - Nestlé – denúncia de Greenpeace per utilitzar als seus Kit Kat oli de palma i amenaçar la supervivència de població indonesia -Stradivarius i dissenyadors. Bershka – imatges -Tulipán – fotos agafades d’Internet preses de blogs de Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - Pepsi – comentari a Facebook “Las bibliotecas no molan”
 82. 82. I MÉS CASOS D’ÈXIT - Generalitat de Catalunya – bon posicionament - Honda –concurs d’experiències - Movistar i Simyo – van saber individualitzar - MTV –campanya amb rècord audència, videoclip “Amo a Laura” - Philips – concurs fotografies de la ciutat. - Volvo – campanya a Fb per conèixer els clients a través de les imatges dels seus cotxes i objectes que hi tenien. - Vueling – Blog ”Promoció VuelingDay 2011 / Més VuelingDay 2011” Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - IKEA ‘Facebook Showroom’ (http://youtu.be/mT00OJ2MbTo)
 83. 83. I MÉS CASOS D’ÈXIT I al llibre de curs: - Caravana d’Emprenedors –grup francès d’experts amb èxit de quòrum a Viadeo. - Obama – a Facebook - OpenERP –software lliure converteix clients en proveïdors - Peer to Peer banking –plataforma de préstecs a través de les opinions dels usuaris. - Starbucks Coffee –promocions a Twitter i Facebook - Stivostin- cas de la recerca de feina amb plataformes de vídeos. ... Prof. Mercè R. Centre d'Estudis Adams - FNAC – avaluació de productes pels usuaris als Social Media

×