Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Τα θηλαστικά που ζουν στα ελληνικά δάση

13,683 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Τα θηλαστικά που ζουν στα ελληνικά δάση

  1. 1. Θηλαστικά που ζουν στα ελληνικά δάση Εκτός από τα πολυάριθμα είδη πουλιών, ερπετών , εντόμων και φυτών , αξιόλογη είναι και η ποικιλία των θηλαστικών που ζουν στα ελληνικά δάση, με πιο γνωστά την καφέ αρκούδα, τον αγριόγατο, το τσακάλι, το λύκο και τον ασβό.
  2. 2. ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ Η  καφέ αρκούδα   (Ursus arctos)  είναι παμφάγο  θηλαστικό   ζώο , είδος  αρκούδας  (ίσως το γνωστότερο) που μπορεί να φτάσει σε μάζα από 170 μέχρι 300 κιλά. Υποείδος της είναι η  Αρκούδα Γκριζλί , διάσημη στις  Ηνωμένες Πολιτείες . Στην  Ελλάδα , η καφέ αρκούδα υπάρχει κυρίως στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα ωστόσο ο πληθυσμός της είναι περιορισμένος. Γενικότερα, συναντάται στην  Ασία , την  Ευρώπη , την  Βόρεια Αμερική  και τα όρη της βόρειας  Αφρικής . Τρέφεται με όλων των ειδών τους διαθέσιμους καρπούς του δάσους:  Βατόμουρα , άγρια κορόμηλα,  κεράσια ,  μήλα ,  αχλάδια , σμέουρα, καρπούς  σορβιάς ,  αγριοφράουλες , βελανίδια, καρπούς  οξιάς  αλλά και βολβούς,  ρίζες  και χόρτα. Συμπληρώνει το διαιτολόγιο της με μέλι, μικρά και μεγάλα  θηλαστικά ,  έντομα ,  μυρμήγκια ,  βατράχια , σαλιγκάρια ,  ψάρια  και  χελώνες .  
  3. 3. Αγριόγατος Πιο ογκώδης και μεγαλόσωμος από την κατοικίδια γάτα, ο αγριόγατος ξεχωρίζει κυρίως από τη φουντωτή ουρά του που έχει μήκος γύρω στα 30 εκ., φαρδαίνει προς την άκρη και στολίζεται με σκούρες ρίγες. Το κεφάλι του είναι επίσης πιο ογκώδες από της γάτας. Το τρίχωμα του έχει ποικιλία καστανόξανθων τόνων Νύχια μυτερά, δόντια κοφτερά   Ως τυπικό σαρκοφάγο, όλα του τα χρόνια είναι οξύαιχμα, κατάλληλα για το σκίσιμο του κρέατος. Δεν μασάει την τροφή του, απλά την τεμαχίζει και την καταπίνει. Όπως και τα άλλα αιλουροειδή πιάνει τη λεία του με τα νύχια και την αποτελειώνει με μια δαγκωνιά στο λαιμό. Κυνηγάει συνήθως το βράδυ, στήνοντας καρτέρι έξω από τις τρύπες των ποντικιών, καμιά φορά σκαρφαλωμένος σε κάποιο δέντρο ή βράχο. Η διατροφή του βασί­ζεται κατά 90% σε ποντίκια, ενώ ευκαιριακά τρώει και μικρά πουλάκια, βατράχια, έντομα, σαλιγκάρια, μυγαλές, λαγούς, σκιούρους, κ.ά.
  4. 4. ΤΣΑΚΑΛΙ Το «χρυσό τσακάλι» (Canis aureus) ή αλλιώς «τσακάλι το κοινό» ανήκει στην οικογένεια των κυνοειδών και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία έχει το δεύτερο μικρότερο πληθυσμό στην Ελλάδα μετά από αυτόν του λύκου. Αποτελεί ένα μεσαίου μεγέθους σαρκοφάγο, ωστόσο θεωρείται οπορτουνιστικό ζώο στην επιλογή τροφής, με αποτέλεσμα η διατροφή του να είναι εμπλουτισμένη με φυτά και φρούτα. Το χρώμα του είναι γκριζοκίτρινο ή κοκκινωπό, με μαύρες κηλίδες στην πλάτη, κάτι που κυρίως εξαρτάται από την εποχή και την περιοχή στην οποία συναντάται. Η ουρά του είναι περίπου 30 εκ. κοκκινωπή εκτός από την άκρη της, που έχει χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Με μέγεθος σώματος περίπου 60-100 εκατοστά αποτελεί το μικρότερο από τα τρία είδη τσακαλιών, ενώ είναι λίγο μεγαλύτερο από την αλεπού (Vulpes vulpes), που αποτελεί επίσης συγγενικό είδος.
  5. 5. ΛΥΚΟΣ Ο  Λύκος  ( Canis lupus ) είναι  θηλαστικό  της τάξης των Σαρκοφάγων ( Carnivora ). Έχει κοινή καταγωγή με τον  σκύλο   (Canis lupus familiaris) [1]  και θεωρείται πρόγονος όλων των ειδών σκύλων που υπάρχουν σήμερα. Οι λύκοι ήταν κάποτε άφθονοι και κατοικούσαν στη  Βόρεια Αμερική , την Ευρασία  και τη  Μέση Ανατολή . Σήμερα, για διάφορους λόγους που έχουν να κάνουν με την εξάπλωση και τη δραστηριότητα του  ανθρώπου , που συνεπάγεται την καταστροφή των τόπων διαβίωσης των λύκων αλλά και το εκτεταμένο κυνήγι τους, οι λύκοι υπάρχουν μόνο σε ένα πολύ μικρό κομμάτι της προηγούμενης ζώνης εξάπλωσής τους. Όντας  είδος κλειδί  (keystone species) αποτελεί συστατικό του  οικοσυστήματος , στο οποίο τυπικά ανήκει. Η μεγάλη ποικιλία  ενδιαιτημάτων  τα οποία χρησιμοποιούν οι λύκοι υποδεικνύει την προσαρμοστικότητά τους ως  είδος  και περιλαμβάνει  δάση ,  βουνά ,  τούνδρες ,  τάιγκες  και λιβάδια. Αναφέρονται ως  απειλούμενο είδος  εξαιτίας της δραστικής μείωσης του  πληθυσμού  του σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
  6. 6. Ασβός Οι  ασβοί  είναι ζώα με μικρό μέγεθος που η γούνα τους είναι κυρίως μαύρη με άσπρη, είναι μικρά και δεν ξεπερνούν τα τριάντα εκατοστά. Σαν όπλο τους έχουν την αποβολή εκκρίσεων με άσχημη μυρωδιά που απομακρύνει τον εχθρό τους. Γεννιέται στις αρχές τις άνοιξης και σε έξι μήνες από τη γέννησή του, ζει πλέον μόνος του. Η φωλιά του ασβού αποτελείται από άχυρο. Μένει μέσα σε αυτή κατά όλη τη διάρκεια της μέρας, σαν νυχτόβιο ζώο που είναι, ενώ σε όλη του τη ζωή έχει ένα μόνο σύντροφο, με τον οποίο ζούνε μαζί στην ίδια φωλιά.

×