Mata Pelajaran
(Kesusasteraan Melayu)
Tahun 9D
Tajuk :
Watak dan Perwatakan dalam Cerpen
‘Pantaran’ karya Aminah Haji Momi...
Apa itu watak?
Menurut Rahman Shaari, watak ialah
seseorang yang dilukiskan dalam sesebuah
cereka, baik cerpen, novel ata...
Apa itu perwatakan?
Perwatakan ialah segala perlakuan yang
dilakukan oleh watak-watak berkenaan dan
boleh dilihat melalui...
Perwatakan dalaman dapat dikesan melalui
sikap, pemikiran, emosi, tindakan dan cara
bertindak, dan sebagainya.
Perwataka...
Sinopsis Cerpen ‘Pantaran
Susun Kembali Peristiwa Penting Cerpen ‘Pantaran’
• Datuk Penghulu mengutuk
perbuatan Ahmad itu.
• Ahmad dan orang-orang k...
Pantaran di Kampung Ayer
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Cerpen pantaran watak dan perwatakan

2,917 views

Published on

Slaid ini merupakan sliad yang digunakan ketika pengajaran makro kesusasteraan Melayu (PL4204). Di dalam slaid ini, terdapat penerangan awal mengenai watak dan perwatakan kemudian ada rakaman video (sinopsis cerpen pantaran) dan peristiwa penting (untuk latihan kerana peristiwa pentingnya anti-kronologi). Terdapat juga gambar pantaran bagi memperlihatkan kepada pelajar

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,917
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
78
Actions
Shares
0
Downloads
33
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cerpen pantaran watak dan perwatakan

  1. 1. Mata Pelajaran (Kesusasteraan Melayu) Tahun 9D Tajuk : Watak dan Perwatakan dalam Cerpen ‘Pantaran’ karya Aminah Haji Momin. Tarikh : 26 Ogos 2010 / 15 Ramadhan 1431
  2. 2. Apa itu watak? Menurut Rahman Shaari, watak ialah seseorang yang dilukiskan dalam sesebuah cereka, baik cerpen, novel atau drama. Watak ialah perlaku atau tokoh dalam sesuatu karya yang menggerakkan cerita dengan cara berinteraksi sesama watak dan alam. Watak boleh terdiri daripada manusia, binatang, cakerawala, benda dan sebagainya.
  3. 3. Apa itu perwatakan? Perwatakan ialah segala perlakuan yang dilakukan oleh watak-watak berkenaan dan boleh dilihat melalui gambaran luaran dan dalaman watak. Selain itu, perwatakan juga berkaitan dengan sifat, pemikiran, kepercayaan, percakapan dan tindakan watak berkenaan. Perwatakan luaran ialah berkenaan warna kulit, corak rambut, saiz dan bentuk tubuh- badan, kecacatan dan sebagainya.
  4. 4. Perwatakan dalaman dapat dikesan melalui sikap, pemikiran, emosi, tindakan dan cara bertindak, dan sebagainya. Perwatakan dapat dikenal pasti melalui beberapa cara, iaitu; 1.melalui pelukisan atau deskripsi pengarang. 2. melalui dialog watak itu sendiri. 3. melalui dialog watak-watak lain terhadap watak berkenaan. 4. melalui tindakan-tindakan watak berkenaan.
  5. 5. Sinopsis Cerpen ‘Pantaran
  6. 6. Susun Kembali Peristiwa Penting Cerpen ‘Pantaran’ • Datuk Penghulu mengutuk perbuatan Ahmad itu. • Ahmad dan orang-orang kampung meroboh pantaran Haji Zaki walaupun belum diarahkan oleh Datuk Penghulu. • Tiga keping lantai pantarannya terpaksa diroboh kerana terkena tapak pembinaan jambatan pail. • Haji Zaki mengadu perkara tersebut kepada Datuk Penghulu. • Haji Zaki marah atas peristiwa pantarannya diroboh. • Ahmad membantah penubuhan persatuan nelayan dan kedai syarikat di kampung itu. • Haji Zaki tidak boleh tidur hingga waktu subuh kerana fikirannya kusut. • Reban ayam Ahmad terpaksa diroboh kerana terkena dalam pembinaan jambatan. • Datuk Penghulu dan orang-orang kampung membaiki semula Haji Zaki yang diroboh oleh Ahmad itu. • Haji Zaki menyokong pembangunan jambatan pail itu.
  7. 7. Pantaran di Kampung Ayer

×