SlideShare a Scribd company logo
1 of 9
 Obeziteti konsiderohet një situate jonormale, ku ka
depozitim te tepërt te yndyrës ne trup. Kjo ndodhe nga
marrja e tepert e ushqimit, d.m.th te energjisë te tepërt.
Për të vlerësuar gjendjen ushqyese të trupit dhe te
obezitetit, përdorim Body Mass Index ( BMI ).
 BMI = Pesha / Gjatesia2 ( Kgr/m2 ) Nje person
klasifikohet mbipeshe kur BMI eshte midis 25 – 30
ndersa si obez nese eshte ≥ 30. Per shembull nje
person qe eshte 97kg dhe gjatesi 1,76, ka BMI
31,3…eshte obez ! Klasifikimi – BMI Klasifkimi i te
rriturve ne baze te BMI Nënpeshe (-18) Peshe
normale (18,50 - 24,99) Mbipeshe (29,99 - 25,00)
Obez (+30)
 Etiologjia e obezites eshte
shumefaktor, por shkaku
themelor eshte ngrenja e
tepert...Obezita mund ti
ndodhe te gjitheve.
Megjitheate disa grupe
jane me shume ne rrezik
te behen te obez. Faktore
te tjere qe lidhen me
obezen jane :
 1) Stresi, lodhja, trishtimi
 2) Mosha
 3) Disa ilace
 4)Çrregullime hormonale
 Obeziteti eshte nje situate
shume renduese per shendetin
dhe eshte e lidhur me shume
semundje :
 1)Zemra ( infrakt ne zemer )
 2)Sistemi i eneve te gjakut (
tensioni i gjakut, athirosklirosis)
 3) Sistemi I frymemarrjes (
syndrome kufizues, apnea ne
gjume )
 4) Sistemi hepato-temth ( gure ne
melci, dhjamth ne melci )
 5) Hormone dhe funksionet
metabolike ( diabet, kolisterol etj)
 Funksioni i veshkave Nyejt
dhe muskujt Lekure Rrezik
kirurgjikale Crregullime
riprodhuese dhe funksione
seksuale
 E para duhet te vendosin me siguri qe duan te humbasi kilet, ti nenshrohet
nje seri analizave laboratike te gjakut ( p.sh kolisterol, hormonale etj ) per te
indetifikuar shkakun e obezites dhe pastaj ti drejtohet nje dietologu i cili do
pergatisi nje diete ne nevojat dhe zakonet e pacientit .Ndihme te madhe
mund te ju ofrojne keto rregulla – keshilla :
 Ndiqni nje diete me te gjitha grupet e ushqimeve e bazuar me rekomandimet
e dietes mesdhetare. Perjashtoni ushqime qe kane shume yndyra dhe
sheqer. Zgjidhni dhe perdorni produkte me pak sheqer ( produkte light ).
Pakesoni sheqerin e thjeshte, sheqerin ne embelsirat, pijet me gaze, lengjet
nektar. Sa me rralle ne dieten tuaj aq me mire. Zgjidhni dhe perdorni
qumesht dhe kose me pak indyre 1,5 – 2 %
 Mos perdorni produkte me shume kripe per shembull : snack, arra dhe
bajame me kripe , sallamra dhe djathe te kriposura. Shume kripe lidhet me
tensionin e larte, me semundje zemre etj Perdorni 5 rracjone fruta dhe
perime cdo dite te fresketa e te kohes. 1 rracjon frute = 1 molle ose
portokalle ose dardhe mesatare. 1 rracjon perimesh = 1 flixhane nes kafeje
domate ose kastravec etj
 Vaji kryesor per gatesen tuaj duhet te jete vaj ulliri. Mos perdorni shume
gjalpe dhe vajra te tjera. Konsmoni peshke 1-2 here ne jave te cilet kane
omega3 .Perdorni «drithë» qe kane fibra. Drithë ( carbohydrates) me fibra
jane makaronet, orizi, patate, pulse por te gatuara me pake vaje .Pakesoni
konsumimin e alkoolit .Te beni stervitje cdo dite. 20- 30 min ecje ju ndihmon
te keni nje peshe ideale. .Pini uje…shume uje 8 – 10 gota te pakten cdo
dite.
 Me të drejtë është folur dhe
shkruar në vite madje vazhdon
të flitet për rolin e aktivitetit fizik
në shëndetin fizik e mendor e në
veçanti parandalimin e obezitetit,
po aq sa dhe të matshme të asaj
pune sensibilizuese e vërtetojnë
mbi 2000 fusha kalçeto (futboll
në fushë e me porta të vogla)
dhe 8000 salla fitnesi ku të rinjtë
e të rejat me kulturë e respekt
për shëndetin jo vetëm që
shkojnë me dëshirë, por dhe me
pagesë. Ky kontingjent përbën
një pjesë të shoqërisë sonë bile
një përqindje të vogël të saj.
Ndërkohë që pjesa tjetër, ajo
antisportive e shoqërisë, për
arsye të njohura dhe të
panjohura, përbejnë
kontingjentin
 E riskuar nga sindromi
hypokinetik (AKTIVITET
FIZIK i KUFIZUAR) ku
bëjnë pjesë përveç
sëmundjeve që
përmendëm më sipër
dhe shumë të tjera ku
më prevalente do të
veçonim ndryshimet
muskulo skeletike
sëmundje të tëmthit e
mëlçisë zorrëve
impotencë seksuale,
sëmundjeve të zemrës
diabetit etj.
 Ndoshta nuk do të ishte e tepërt të
theksonim që në fillim se në jetëgjatësi
aktiviteti fizik ka një rol dominues. Është
pikërisht aktiviteti fizik i normuar në
përshtatje fiziologjike që na mundëson një
performancë të mirë psikofizike pa
përmendur bukurinë trupore e në veçanti
pastërtinë e lëkurës aq të kërkuara nga
femrat. Mendoj se do të ishin të
mjaftueshme argumentet e mësipërme për
cilindo që dëshiron një jetë cilësore sa më
të gjatë.
Obeziteti

More Related Content

What's hot

biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetiArens Rapushi
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetSindi_haka
 
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheKlarisa Klara
 
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin toneaktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin toneFialdoMema
 
Një jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeMario Peleshka
 
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE Universiteti Politeknik Tirane
 
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Xhoana Pepa
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeRiku Verri
 
Projekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis CaraProjekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis CaraErvis Cara
 
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliirena kotobelli
 
Piramida ushqimore
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimoreXhuLia Muca
 

What's hot (19)

biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendeti
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
 
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
 
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin toneaktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
 
Një jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
 
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
 
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
 
Ushqyerja
Ushqyerja Ushqyerja
Ushqyerja
 
Projekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizik
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
 
Dietologji
DietologjiDietologji
Dietologji
 
Projekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis CaraProjekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis Cara
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Te ushqyerit
Te ushqyeritTe ushqyerit
Te ushqyerit
 
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
 
Piramida ushqimore
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimore
 
Ushtrimet fizike mbi shendetin
Ushtrimet fizike mbi shendetinUshtrimet fizike mbi shendetin
Ushtrimet fizike mbi shendetin
 
Food
FoodFood
Food
 

Similar to Obeziteti

300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjetMarjan DODAJ
 
23208349 hiperkolesterolemia-si-perkufizim-eshte-permbajtja-plasma-tike-e-kol...
23208349 hiperkolesterolemia-si-perkufizim-eshte-permbajtja-plasma-tike-e-kol...23208349 hiperkolesterolemia-si-perkufizim-eshte-permbajtja-plasma-tike-e-kol...
23208349 hiperkolesterolemia-si-perkufizim-eshte-permbajtja-plasma-tike-e-kol...nastela1
 
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01Merkur Sinani
 
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.An An
 
Ushqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeExhitah Vasija
 
Ushqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeErvis Duti
 
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetKorba Ferizaj
 
Armiqtë e shëndetit
Armiqtë e shëndetitArmiqtë e shëndetit
Armiqtë e shëndetitGerta Hoxha
 
Edukimi fizik-Blertë Jashari
Edukimi fizik-Blertë JashariEdukimi fizik-Blertë Jashari
Edukimi fizik-Blertë JashariBlertaJashari
 
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetBurim Derveni
 
Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!Egla Mërzheku
 

Similar to Obeziteti (16)

Piramida Ushqimore
Piramida UshqimorePiramida Ushqimore
Piramida Ushqimore
 
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
 
23208349 hiperkolesterolemia-si-perkufizim-eshte-permbajtja-plasma-tike-e-kol...
23208349 hiperkolesterolemia-si-perkufizim-eshte-permbajtja-plasma-tike-e-kol...23208349 hiperkolesterolemia-si-perkufizim-eshte-permbajtja-plasma-tike-e-kol...
23208349 hiperkolesterolemia-si-perkufizim-eshte-permbajtja-plasma-tike-e-kol...
 
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
 
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
 
Ushqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshme
 
Ushqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshme
 
Ed.Fizike.pptx
Ed.Fizike.pptxEd.Fizike.pptx
Ed.Fizike.pptx
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
 
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
 
Armiqtë e shëndetit
Armiqtë e shëndetitArmiqtë e shëndetit
Armiqtë e shëndetit
 
Edukimi fizik-Blertë Jashari
Edukimi fizik-Blertë JashariEdukimi fizik-Blertë Jashari
Edukimi fizik-Blertë Jashari
 
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
 
Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!
 
Leksioni nr6
Leksioni nr6Leksioni nr6
Leksioni nr6
 
Projekt kimi
Projekt kimiProjekt kimi
Projekt kimi
 

More from melissa cani

Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperisemelissa cani
 
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutmelissa cani
 
Transporti hekurudhor ne shqiperi
Transporti hekurudhor ne shqiperiTransporti hekurudhor ne shqiperi
Transporti hekurudhor ne shqiperimelissa cani
 

More from melissa cani (8)

Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
 
Anoreksia
AnoreksiaAnoreksia
Anoreksia
 
Afrika
AfrikaAfrika
Afrika
 
Adoleshenca
AdoleshencaAdoleshenca
Adoleshenca
 
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
 
English project
English projectEnglish project
English project
 
Ekonomi
EkonomiEkonomi
Ekonomi
 
Transporti hekurudhor ne shqiperi
Transporti hekurudhor ne shqiperiTransporti hekurudhor ne shqiperi
Transporti hekurudhor ne shqiperi
 

Obeziteti

  • 1.
  • 2.  Obeziteti konsiderohet një situate jonormale, ku ka depozitim te tepërt te yndyrës ne trup. Kjo ndodhe nga marrja e tepert e ushqimit, d.m.th te energjisë te tepërt. Për të vlerësuar gjendjen ushqyese të trupit dhe te obezitetit, përdorim Body Mass Index ( BMI ).  BMI = Pesha / Gjatesia2 ( Kgr/m2 ) Nje person klasifikohet mbipeshe kur BMI eshte midis 25 – 30 ndersa si obez nese eshte ≥ 30. Per shembull nje person qe eshte 97kg dhe gjatesi 1,76, ka BMI 31,3…eshte obez ! Klasifikimi – BMI Klasifkimi i te rriturve ne baze te BMI Nënpeshe (-18) Peshe normale (18,50 - 24,99) Mbipeshe (29,99 - 25,00) Obez (+30)
  • 3.  Etiologjia e obezites eshte shumefaktor, por shkaku themelor eshte ngrenja e tepert...Obezita mund ti ndodhe te gjitheve. Megjitheate disa grupe jane me shume ne rrezik te behen te obez. Faktore te tjere qe lidhen me obezen jane :  1) Stresi, lodhja, trishtimi  2) Mosha  3) Disa ilace  4)Çrregullime hormonale
  • 4.  Obeziteti eshte nje situate shume renduese per shendetin dhe eshte e lidhur me shume semundje :  1)Zemra ( infrakt ne zemer )  2)Sistemi i eneve te gjakut ( tensioni i gjakut, athirosklirosis)  3) Sistemi I frymemarrjes ( syndrome kufizues, apnea ne gjume )  4) Sistemi hepato-temth ( gure ne melci, dhjamth ne melci )  5) Hormone dhe funksionet metabolike ( diabet, kolisterol etj)  Funksioni i veshkave Nyejt dhe muskujt Lekure Rrezik kirurgjikale Crregullime riprodhuese dhe funksione seksuale
  • 5.  E para duhet te vendosin me siguri qe duan te humbasi kilet, ti nenshrohet nje seri analizave laboratike te gjakut ( p.sh kolisterol, hormonale etj ) per te indetifikuar shkakun e obezites dhe pastaj ti drejtohet nje dietologu i cili do pergatisi nje diete ne nevojat dhe zakonet e pacientit .Ndihme te madhe mund te ju ofrojne keto rregulla – keshilla :  Ndiqni nje diete me te gjitha grupet e ushqimeve e bazuar me rekomandimet e dietes mesdhetare. Perjashtoni ushqime qe kane shume yndyra dhe sheqer. Zgjidhni dhe perdorni produkte me pak sheqer ( produkte light ). Pakesoni sheqerin e thjeshte, sheqerin ne embelsirat, pijet me gaze, lengjet nektar. Sa me rralle ne dieten tuaj aq me mire. Zgjidhni dhe perdorni qumesht dhe kose me pak indyre 1,5 – 2 %  Mos perdorni produkte me shume kripe per shembull : snack, arra dhe bajame me kripe , sallamra dhe djathe te kriposura. Shume kripe lidhet me tensionin e larte, me semundje zemre etj Perdorni 5 rracjone fruta dhe perime cdo dite te fresketa e te kohes. 1 rracjon frute = 1 molle ose portokalle ose dardhe mesatare. 1 rracjon perimesh = 1 flixhane nes kafeje domate ose kastravec etj  Vaji kryesor per gatesen tuaj duhet te jete vaj ulliri. Mos perdorni shume gjalpe dhe vajra te tjera. Konsmoni peshke 1-2 here ne jave te cilet kane omega3 .Perdorni «drithë» qe kane fibra. Drithë ( carbohydrates) me fibra jane makaronet, orizi, patate, pulse por te gatuara me pake vaje .Pakesoni konsumimin e alkoolit .Te beni stervitje cdo dite. 20- 30 min ecje ju ndihmon te keni nje peshe ideale. .Pini uje…shume uje 8 – 10 gota te pakten cdo dite.
  • 6.  Me të drejtë është folur dhe shkruar në vite madje vazhdon të flitet për rolin e aktivitetit fizik në shëndetin fizik e mendor e në veçanti parandalimin e obezitetit, po aq sa dhe të matshme të asaj pune sensibilizuese e vërtetojnë mbi 2000 fusha kalçeto (futboll në fushë e me porta të vogla) dhe 8000 salla fitnesi ku të rinjtë e të rejat me kulturë e respekt për shëndetin jo vetëm që shkojnë me dëshirë, por dhe me pagesë. Ky kontingjent përbën një pjesë të shoqërisë sonë bile një përqindje të vogël të saj. Ndërkohë që pjesa tjetër, ajo antisportive e shoqërisë, për arsye të njohura dhe të panjohura, përbejnë kontingjentin
  • 7.  E riskuar nga sindromi hypokinetik (AKTIVITET FIZIK i KUFIZUAR) ku bëjnë pjesë përveç sëmundjeve që përmendëm më sipër dhe shumë të tjera ku më prevalente do të veçonim ndryshimet muskulo skeletike sëmundje të tëmthit e mëlçisë zorrëve impotencë seksuale, sëmundjeve të zemrës diabetit etj.
  • 8.  Ndoshta nuk do të ishte e tepërt të theksonim që në fillim se në jetëgjatësi aktiviteti fizik ka një rol dominues. Është pikërisht aktiviteti fizik i normuar në përshtatje fiziologjike që na mundëson një performancë të mirë psikofizike pa përmendur bukurinë trupore e në veçanti pastërtinë e lëkurës aq të kërkuara nga femrat. Mendoj se do të ishin të mjaftueshme argumentet e mësipërme për cilindo që dëshiron një jetë cilësore sa më të gjatë.