SlideShare a Scribd company logo

Projekt Letersi

2015

1 of 5
Download to read offline
Projekt
Lënda:Gjuhë shqipe dhe letërsia
Viti shkollor: 2014-2015
Tema: Lasgush Poradeci,filozofia dhe simbolika e tij perballë filozofisë
dhe simbolikës së Naim Frashërit
Nëntema e trajtuar:
2.E përbashkëta dhe tipikja e filozofisë së Poradecit me atë të Naim
Frashërit
Përgatiti: Mehmet Emiri
Objektivat që synohen të përmbushen gjatë analizës së kësaj
nënteme janë:
1.Të nxjerrim në dukje të përbashkëtat në procesin artistik të
Naim Frashërit me Lasgush Poradecin.
2.Të bëjmë krahasiminmidis tyre, duke veçuar tipiken
idividuale të secilit prej tyre.
Dy nga kolosët më të mëdhenj të letërsisë shqipe janë Naim Frashëri dhe Lasgush Poradeci, të
cilët jetuan fill njëri pas tjetrit dhe praktikisht ky I fundit ishte më I vonë. Ata nuk janë vetëm
artistë e shkrimtarë ,por janë filozofë dhe mendimtarë për t’u lavdëruar. Krijimtaria e tyre jo
vetëm që i ka bërë te famshëm,por mbi të gjitha I ka bërë njerëz që do të mbahen mend për një
kohë të gjatë. Temat që ata trajtuan ishin kaq të goditura dhe me vend ,saqë edhe pse koha
kalon dhe jeta vazhdon, veprat e tyre duken universale dhe të paprekshme nga efekti I kohes.
Ata ishin të vendosur në synimet e tyre dhe të palëkunshëm nga realiteti në të cilin jetonin
edhe pse drejtimi I tyre ishte I kundërt me atë të rrymës. Të dy kërkonin një përmirësim të
jetës në tërësi , duke e shprehur qartë opinionin ,sigurisht me anën e penës sepse mënyrë
tjetër nuk ekzistonte dhe ishte diçka absurde veprimi në një formë tjetër.
Naim Frashëri në poezinë “Fjalët e Qiririt” flet hapur për misionin e tij si poet ndriçues e me
dhunti të veçanta,të cilat I vë në shërbim të njerëzimit.Në këtë poezi duket me lehtësi qëllimi
që autori synon të përcjellë.Ai është gati të vetëflijohet vetëm e vetëm që të bëjë një
progresion sado të vogël në të mirë të së ardhmes së ndritshme. Janë disa arsye për të cilat
poeti dëshiron të vetëflijohet:
 Dashuria për njeriun: Në shpirtin tim kam dashurinë
pa digjem për njerëzinë….
 Dëshira për të sjellë dituri: Se ma k’ënda t’u bënj mirë
Të mos mbeti n’errësirë.
 Qellimi për drejtësi: Mirësin e utësinë
Ne bëhi shokë me mua’
 Dëshira për trashëgimi: Kur më shihni që jam tretur
Mos pandehni se kam vdekur
Jam I gjall e jam ndë jetë
Jam në dritë të vërtetë…
 Qëllimi për pastrim shirtëror: Mbase krahët t;I përvëlon,
Po dhe shpirtin ta shenjtëron
Në mënyrë analoge edhe Lasgush Poradeci në “Vdekja e Nositit” shpreh gatishmërinë e tij për
t’u vetësakrifikuar,vetëflijuar për të njëjtin ideal,ndriçimin e shoqërisë, daljen e saj prej
gjendjes që e ka pllakosur dhe e ka paralizuar duke e bërë të paaftë të kërkojë me zë atë që me
të vërtetë ëndërron.Kjo pasqyrohet në:
Me zjarr ju flas, me zjarr.
Në gjirin tim kam hapur varr…
Po zemra ime kullon gjak
Të dy autorët janë të zhgënjyer nga ajo çka shohin dhe nuk gjejnë ngushëllimmë të mirë sesa
vetëflijimi për trashëgimtarët e tyre.Ky mision shpirtëror I ushqen në çdo çast , duke I bërë
edhe më radikalë në mendimet e tyre. Në të dy veprat vetë koncepti kryesor simbolizon autorin
përkatës,ku Qiriri,duke u djegur tregon Naimin e rraskapitur me qëllimin final për të ndikuar në
ndërgjegjësimin e këtij populli të përhumbur, e nga ana tjetër Nositi identifikon vetë Poradecin,
në përpjekjen e tij të pafundme për të shpërndarë dritë, dituri.
Një tjetër pikëtakim I këtyre dy penëartëve është koncepti i Dashurisë.Nuk ka lumturi pa
Dashuri.Çdo gjë rrjedh nga ky burim I pashtershëm, që është I destinuar të jetë bashkëudhëtari
I gjithsecilit deri në momentin e fundit,deri në vdekje.Ajo i jep ngjyrat origjinale gjithçkaje,duke
I dhënë karakterin vetjak.Dashurinë është e kotë ta shpjegosh sepse ajo zotërohet vetëm me
anën e ndjenjës.Kjo ndjenjë platonike merr kuptimin e energjisë shpirtërore dhe jetësore ,
gjithashtu mposht ftohjen,plakjen e vdekjen.
Naimi e bën të dukshëm këtë fakt në “Bukuria”, ku thotë:
Pse s’ka fjalë të dëftenjë
Dashurin’ e bukurinë
Nuk’ e them dot atë ndjenjë,
Nuk’ e them dot perëndinë.
Të njëjtën gjë bën edhe Poradeci në:
….Kur prej syresh rreh të ftohtet
Shoq i vet, nga mall’ ti,
Më me zjarr zë përvëlohet…
Ashtu sikurse ekzistojnë pikëqasje të përbashkëta, ka edhe dallime dhe specifika përkatëse
njëkohësisht.
Naimi shfaq pikëpamjen panteiste.Panteizmi përbën thelbin e mendimit filozofik naimjan.
(Panteizëm-doktrinë që e identifikon Zotin me botën)
Se e tërë gjithësia
Që nuk I gjindet fundit
Është vetë Perëndia…
Naimi mendon se shfaqja më e përsosur e Zotit në jetë është njeriu,njeriu I ditur dhe me moral
të lartë:
Për t’u treguar I tërë
Vet’Ay njeri ësht’bërë.
Tipike tjetër e Naimit është dukuria e metempsikozës, gjthçka që ekziston nuk humbet dhe në
përsëritjen e saj, ajo shndërrohet nga një formë në tjetrën:
Qeshë diell,ishja hënë…
U bësh ujë,e baltë e erë…
Një element dallues që gjendet në shumë vepra të Poradecit është natyrshmëria e tij lirike, më
saktë lirshmëria ne mënyrën e tejçimit të mesazhit. Kjo gjë realizohet nga sinteza e ndjenjave
personale me gjendjen apo paraqitjen e peizazhit natyror, pra futet në funksion paralelizmi
figurativ. Menjëherë autori heq dy vija paralele ndërmjet tyre, duke formuar atë që quhet çift
analog, ku njëra zëvendëson plotësisht tjetrën.Ky aspekt shkrihet njëtrajtësisht te poezia
“Poradeci” në çdo varg përbërës.
Ad

Recommended

MUZIKA DHE KOMPOZITORET SHQIPTARE !!!!
MUZIKA DHE KOMPOZITORET SHQIPTARE !!!!MUZIKA DHE KOMPOZITORET SHQIPTARE !!!!
MUZIKA DHE KOMPOZITORET SHQIPTARE !!!!#MesueseAurela Elezaj
 
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriErgi Nushi
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperisemelissa cani
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 
Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriErtil EB
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historieS Gashi
 

More Related Content

What's hot

Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
 
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreFatjon Cane
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projektFacebook
 
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut irena kotobelli
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraEGLI TAFA
 
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRAREmanomano46
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Riku Verri
 
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"the blue bee
 
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Megi Braka
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiMarinela Abedini
 

What's hot (20)

Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
 
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
Iluminizmi
IluminizmiIluminizmi
Iluminizmi
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
 
Procesi i Fotosintezes
Procesi i FotosintezesProcesi i Fotosintezes
Procesi i Fotosintezes
 
Femijeria
FemijeriaFemijeria
Femijeria
 
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Bardha e temalit
Bardha e temalitBardha e temalit
Bardha e temalit
 
Nafta
NaftaNafta
Nafta
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjera
 
Panelet diellore
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet diellore
 
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
 
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
 
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
 
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
 

More from Mehmet Emiri

Margaret thatcher (zonja e hekurt)
Margaret thatcher (zonja e hekurt)Margaret thatcher (zonja e hekurt)
Margaret thatcher (zonja e hekurt)Mehmet Emiri
 
Matematika dhe Mjekesia
Matematika dhe MjekesiaMatematika dhe Mjekesia
Matematika dhe MjekesiaMehmet Emiri
 
Arti, nje dritare e jetes
Arti, nje dritare e jetesArti, nje dritare e jetes
Arti, nje dritare e jetesMehmet Emiri
 
Projekt (fizike) klasa 10
Projekt (fizike)  klasa 10Projekt (fizike)  klasa 10
Projekt (fizike) klasa 10Mehmet Emiri
 

More from Mehmet Emiri (6)

OMGJ
OMGJOMGJ
OMGJ
 
Margaret thatcher (zonja e hekurt)
Margaret thatcher (zonja e hekurt)Margaret thatcher (zonja e hekurt)
Margaret thatcher (zonja e hekurt)
 
Matematika dhe Mjekesia
Matematika dhe MjekesiaMatematika dhe Mjekesia
Matematika dhe Mjekesia
 
Arti, nje dritare e jetes
Arti, nje dritare e jetesArti, nje dritare e jetes
Arti, nje dritare e jetes
 
Puna
PunaPuna
Puna
 
Projekt (fizike) klasa 10
Projekt (fizike)  klasa 10Projekt (fizike)  klasa 10
Projekt (fizike) klasa 10
 

Projekt Letersi

 • 1. Projekt Lënda:Gjuhë shqipe dhe letërsia Viti shkollor: 2014-2015 Tema: Lasgush Poradeci,filozofia dhe simbolika e tij perballë filozofisë dhe simbolikës së Naim Frashërit Nëntema e trajtuar: 2.E përbashkëta dhe tipikja e filozofisë së Poradecit me atë të Naim Frashërit Përgatiti: Mehmet Emiri
 • 2. Objektivat që synohen të përmbushen gjatë analizës së kësaj nënteme janë: 1.Të nxjerrim në dukje të përbashkëtat në procesin artistik të Naim Frashërit me Lasgush Poradecin. 2.Të bëjmë krahasiminmidis tyre, duke veçuar tipiken idividuale të secilit prej tyre.
 • 3. Dy nga kolosët më të mëdhenj të letërsisë shqipe janë Naim Frashëri dhe Lasgush Poradeci, të cilët jetuan fill njëri pas tjetrit dhe praktikisht ky I fundit ishte më I vonë. Ata nuk janë vetëm artistë e shkrimtarë ,por janë filozofë dhe mendimtarë për t’u lavdëruar. Krijimtaria e tyre jo vetëm që i ka bërë te famshëm,por mbi të gjitha I ka bërë njerëz që do të mbahen mend për një kohë të gjatë. Temat që ata trajtuan ishin kaq të goditura dhe me vend ,saqë edhe pse koha kalon dhe jeta vazhdon, veprat e tyre duken universale dhe të paprekshme nga efekti I kohes. Ata ishin të vendosur në synimet e tyre dhe të palëkunshëm nga realiteti në të cilin jetonin edhe pse drejtimi I tyre ishte I kundërt me atë të rrymës. Të dy kërkonin një përmirësim të jetës në tërësi , duke e shprehur qartë opinionin ,sigurisht me anën e penës sepse mënyrë tjetër nuk ekzistonte dhe ishte diçka absurde veprimi në një formë tjetër. Naim Frashëri në poezinë “Fjalët e Qiririt” flet hapur për misionin e tij si poet ndriçues e me dhunti të veçanta,të cilat I vë në shërbim të njerëzimit.Në këtë poezi duket me lehtësi qëllimi që autori synon të përcjellë.Ai është gati të vetëflijohet vetëm e vetëm që të bëjë një progresion sado të vogël në të mirë të së ardhmes së ndritshme. Janë disa arsye për të cilat poeti dëshiron të vetëflijohet:  Dashuria për njeriun: Në shpirtin tim kam dashurinë pa digjem për njerëzinë….  Dëshira për të sjellë dituri: Se ma k’ënda t’u bënj mirë Të mos mbeti n’errësirë.  Qellimi për drejtësi: Mirësin e utësinë Ne bëhi shokë me mua’  Dëshira për trashëgimi: Kur më shihni që jam tretur Mos pandehni se kam vdekur Jam I gjall e jam ndë jetë Jam në dritë të vërtetë…  Qëllimi për pastrim shirtëror: Mbase krahët t;I përvëlon, Po dhe shpirtin ta shenjtëron Në mënyrë analoge edhe Lasgush Poradeci në “Vdekja e Nositit” shpreh gatishmërinë e tij për t’u vetësakrifikuar,vetëflijuar për të njëjtin ideal,ndriçimin e shoqërisë, daljen e saj prej gjendjes që e ka pllakosur dhe e ka paralizuar duke e bërë të paaftë të kërkojë me zë atë që me të vërtetë ëndërron.Kjo pasqyrohet në:
 • 4. Me zjarr ju flas, me zjarr. Në gjirin tim kam hapur varr… Po zemra ime kullon gjak Të dy autorët janë të zhgënjyer nga ajo çka shohin dhe nuk gjejnë ngushëllimmë të mirë sesa vetëflijimi për trashëgimtarët e tyre.Ky mision shpirtëror I ushqen në çdo çast , duke I bërë edhe më radikalë në mendimet e tyre. Në të dy veprat vetë koncepti kryesor simbolizon autorin përkatës,ku Qiriri,duke u djegur tregon Naimin e rraskapitur me qëllimin final për të ndikuar në ndërgjegjësimin e këtij populli të përhumbur, e nga ana tjetër Nositi identifikon vetë Poradecin, në përpjekjen e tij të pafundme për të shpërndarë dritë, dituri. Një tjetër pikëtakim I këtyre dy penëartëve është koncepti i Dashurisë.Nuk ka lumturi pa Dashuri.Çdo gjë rrjedh nga ky burim I pashtershëm, që është I destinuar të jetë bashkëudhëtari I gjithsecilit deri në momentin e fundit,deri në vdekje.Ajo i jep ngjyrat origjinale gjithçkaje,duke I dhënë karakterin vetjak.Dashurinë është e kotë ta shpjegosh sepse ajo zotërohet vetëm me anën e ndjenjës.Kjo ndjenjë platonike merr kuptimin e energjisë shpirtërore dhe jetësore , gjithashtu mposht ftohjen,plakjen e vdekjen. Naimi e bën të dukshëm këtë fakt në “Bukuria”, ku thotë: Pse s’ka fjalë të dëftenjë Dashurin’ e bukurinë Nuk’ e them dot atë ndjenjë, Nuk’ e them dot perëndinë. Të njëjtën gjë bën edhe Poradeci në: ….Kur prej syresh rreh të ftohtet Shoq i vet, nga mall’ ti, Më me zjarr zë përvëlohet…
 • 5. Ashtu sikurse ekzistojnë pikëqasje të përbashkëta, ka edhe dallime dhe specifika përkatëse njëkohësisht. Naimi shfaq pikëpamjen panteiste.Panteizmi përbën thelbin e mendimit filozofik naimjan. (Panteizëm-doktrinë që e identifikon Zotin me botën) Se e tërë gjithësia Që nuk I gjindet fundit Është vetë Perëndia… Naimi mendon se shfaqja më e përsosur e Zotit në jetë është njeriu,njeriu I ditur dhe me moral të lartë: Për t’u treguar I tërë Vet’Ay njeri ësht’bërë. Tipike tjetër e Naimit është dukuria e metempsikozës, gjthçka që ekziston nuk humbet dhe në përsëritjen e saj, ajo shndërrohet nga një formë në tjetrën: Qeshë diell,ishja hënë… U bësh ujë,e baltë e erë… Një element dallues që gjendet në shumë vepra të Poradecit është natyrshmëria e tij lirike, më saktë lirshmëria ne mënyrën e tejçimit të mesazhit. Kjo gjë realizohet nga sinteza e ndjenjave personale me gjendjen apo paraqitjen e peizazhit natyror, pra futet në funksion paralelizmi figurativ. Menjëherë autori heq dy vija paralele ndërmjet tyre, duke formuar atë që quhet çift analog, ku njëra zëvendëson plotësisht tjetrën.Ky aspekt shkrihet njëtrajtësisht te poezia “Poradeci” në çdo varg përbërës.