Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Folklorniigri 150810162343-lva1-app6891

Folklorniigri

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Folklorniigri 150810162343-lva1-app6891

 1. 1. Проект „Детската градина, лост за бъдещо образование на детето “ Детска градина „Космонавт“ гр. Шумен
 2. 2. И преди, и сега игрите са един от главните начини, по които детето опознава околния свят и изгражда себе си като личност , подражавайки или изработвайки свои поведенчески стратегии. В българския фолклор съществува огромно разнообразие от игри, с които по-големите деца се забавлявали на открито. Изучаването на празниците, обредите и ритуалите е път към запазване и връщане на редица традиционни ценности.
 3. 3. Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. По стар стил се празнува на 21 януари.
 4. 4. Седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. Сирни заговезни е свързан с паленето на огньове, наричани „олелия”. С така наречените олелии те гонят злите сили и болестите и след това искат прошка.
 5. 5. 1 март Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Мартеницата... Този магически амулет, наследен от предците ни е първият знак за настъпващата пролет. Ето защо всеки българин носи мартеница на първи март,символизираща вярата, че от сега нататък всичко ще е по- добро.Хората се усмихват, защото вярват, че са спечелили благоразположението на Баба Марта.
 6. 6. Този пролетен празник се отбелязва 40 дни преди Великден и тъй като най- важното е присъствието на конете, той се нарича Конски Великден. На този ден премерват сили най- бързите и издръжливи коне. Участват в надбягвания, като победителят прави почетна обиколка на селището. Момите го окичват с венец от зелени клонки. На Тодоровден жените приготвят хлябове с форма на кончета или подкови, раздават за здраве варена
 7. 7. Игра:” Кой ще изгори”
 8. 8. Игра:” Надбягване”
 9. 9. И завършихме празника с кръшно българско хоро...
 10. 10. На този ден с гиздавите си премени лазарките отиват на реката. Там си избират кумица/ обичая „ кумичене”/. Всяка мома поставя върху бухалка венче от върбови клонки и пуска бухалката по течението на водата. Девойката, чието венче плува най- напред, става кумица.
 11. 11. Лазаровден е. На този ден младите момичета се обличат в народни носии и обикалят по къщите, нагиздени с пролетни цветя- лалета и зюмбюли. Те пеят и дават благословията си за здраве и плодородие. Това е празник на младостта и надеждата. И всичко във радостен ритъм пулсира. Природа и хора... Та слънцето чак. Гласът на камбана изпълва простора... Хей, Лазаров ден е на нашия праг!
 12. 12. И всичко във радостен ритъм пулсира. Природа и хора... Та слънцето чак. Гласът на камбана изпълва простора... Хей, Лазаров ден е на нашия праг!
 13. 13. В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. След Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувица, да бъде през цялата година сит и с пари.
 14. 14. Този празник се празнува на 6 май- един от най- красивите месеци в годината. Този ден е празник на българските войни. Свети Георги е силен, безстрашен. На този ден нашите баби и дядовци преди много години са мерили сили в народни игри Свети Георги
 15. 15. под зелените дървета в двора под зелените дървета в двора на детската градина децата от на детската градина децата от група”Пинокио” група”Пинокио” се залюляха за здраве... се залюляха за здраве...
 16. 16. в българската народна традиция дават на децата много весели моменти с по-възрастните. Те приобщават малкия човек към семейството, като неусетно му предават знание за роднинските връзки, за йерархията в общността, за това какво е добро и какво – не. Да бъдем щедри и съпричастни към околните е посланието на запазените и до днес традиции

  Be the first to comment

  Login to see the comments

Folklorniigri

Views

Total views

1,529

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

24

Actions

Downloads

8

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×