Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
SOALAN FORUM SUBJEK KPD 3026FORUM  5 soalan untuk dibincangkan secara on-line menerusi    laman MyGuru:    1. Apa...
Terdapat 5 soalan untuk dibincangkan secara on-BAHAGIAN B       line(E-FORUM)  menerusi laman MyGuru2:      ...
SOALAN FORUM SUBJEK KRT 3013KRT3013 - Teknologi Maklumat Sekolah RendahE-Buku & Pembelajaran di SekolahSteve Jobs dinobatk...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Koleksi Soalan Forum SEM 2

6,382 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Koleksi Soalan Forum SEM 2

 1. 1. SOALAN FORUM SUBJEK KPD 3026FORUM 5 soalan untuk dibincangkan secara on-line menerusi laman MyGuru: 1. Apakah yang anda faham dengan maksud refleksi 4 markah (Minggu pengajaran? Nyatakan kebaikan yang anda boleh Ke-3) dapati dengan melakukan aktiviti refleksi pengajaran selepas setiap sesi pengajaran dan pembelajaran dilaksanakan. Huraikan. 2. Sebagai seorang guru, nyatakan salah satu daripada sepuluh kemahiran mikropengajaran yang perlu 4 markah (Minggu dimiliki oleh seseorang guru agar pengajarannya lebih Ke-5) berkesan. Huraikan. 3. Huraikan secara ringkas perbezaan di antara prinsip pengajaran pembelajaran yang menggunakan 4 markah (Minggu pendekatan inkuiri atau masteri? Ke-7) 4. Berdasarkan pengalaman anda, apakah perbezaan yang terdapat di antara guru yang menjalankan kajian tindakan dengan guru yang tidak mengamalkan kajian tindakan dalam konteks perkembangan 4 markah (Minggu- profesionalisme? Bincangkan. Ke-9) 5. Setiap kajian tindakan yang hendak dijalankan oleh penyelidik, permasalahan atau masalah kajian adalah sebagai punca utama. Jelaskan maksud masalah dalam sesuatu kajian tindakan 4 markah dan terangkan secara ringkas berserta dengan (Minggu eviden bagaimana sesuatu masalah itu dapat -11) dikenalpasti?. SOALAN FORUM SUBJEK KPF 3012
 2. 2. Terdapat 5 soalan untuk dibincangkan secara on-BAHAGIAN B line(E-FORUM) menerusi laman MyGuru2: 4 markah (Minggu 1. Sebagai seorang guru, bagaimanakah anda Ke-3) melaksanakan tanggungjawab untuk mempastikan hasrat yang terkandung di dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan tercapai? 4 markah (Minggu Ke-5) 2. Perlukah Dasar PPSMI kembali dilaksanakan di sekolah-sekolah? Berikan hujah anda. 4 markah (Minggu Ke-7) 3. Kurikulum standard ke arah membangunkan modal insan bertaraf dunia. Bincangkan. 4 markah (Minggu - Ke-9) 4. Guru sebagai arkitek bangsa. Hujahkan. 4 markah (Minggu - 5. Peraturan-peraturan perkhidmatan keguruan 11) Dapat menjamin perkhidmatan yang cemerlang. Bincangkan.
 3. 3. SOALAN FORUM SUBJEK KRT 3013KRT3013 - Teknologi Maklumat Sekolah RendahE-Buku & Pembelajaran di SekolahSteve Jobs dinobatkan sebagai tokoh inovasi dunia. Ide beliau memperkenalkan teknologi i-Padmungkin membawa implikasi besar dalam pendidikan sebagaimana idea komputer peribadi padatahun 1972 dahulu.Sebagai guru, apakah pendapat anda berkenaan potensi teknologi tablet PC terhadap pendidikandi sekolah. Bagaimanakah tablet PC akan merubah pendidikan sekolah di Malaysia ? Sampaikanpendapat anda dalam forum ini.

×