Les 2
Vervolg Les 1
Vandalisme
Diefstal
Vervolg Les 1
• Ademtest:
– Wanneer zou dit nodig zijn?
– Wanneer controleert de politie dit?
– Wat zijn de waardes? Mag j...
Ademtest
• In België zegt de wetgeving:
Je mag alcohol gedronken hebben maar de waardes moeten
onder de 0.5 promille ligge...
Radiocontrole
• De politieradio wordt hoofdzakelijk
gebruikt voor controles van
personen/voertuigen en het ontvangen
van o...
Vandalisme?!
• Wat is vandalisme?
Vandalisme is het opzettelijk beschadigen of vernietigen van
objecten die iemand anders ...
Het woord vandalisme?
• Waar komt het woord vandalisme nu vandaan?
– Het verschijnsel is genoemd naar het volk van de Vand...
Soorten vandalisme
Alles wat je doet gebeurt steeds met een bepaalde
reden of in politietermen: een motief.
Hoe je je ook ...
1. Vandalisme uit verveling
= iets kapot maken omdat je je verveelt.
Vandalisme wordt door de jongeren gezien als
een midd...
4. Vandalisme door schade
= iets helemaal kapot maken omdat het al een
beetje kapot is
Over welke soort van vandalisme
gaat het hier?
Gevolgen van vandalisme?
Als er iets vernield is moet dit weer gemaakt worden. Af en
toe moet het zelfs helemaal vernieuwd...
– De gemeente:
De gemeente krijgt zijn geld van de Staat. Met dit geld moeten
ze heel wat doen. Ze kunnen er parken van aa...
Vandalisme, wat een ELLENDE!
Vandalisme kost ons niet alleen geld! Het berokkent veel
mensen een hoop hinder, ellende en g...
Straffen?
Vandalisme berokkent niet alleen de overheid of de bevolking schade.
Ook diegene die vandalisme pleegt kan worde...
Gaan we dit even bekijken.
• Hoeveel zakgeld krijgen jullie?
• Wat is het klas gemiddelde?
• Een boete van 150 €, hoeveel ...
Wie pleegt vandalisme?
Iedereen kan een mogelijke dader zijn, al was het maar een automaat
waar je tegen schopt omdat je m...
Dus…
• Vandalisme zorgt voor heel veel overlast,
ergernis, schade, …
• Vandalisme is verboden, denk aan de boetes!
• Vanda...
Weetjes
• Het Zuidstation van Brussel (Brussel Midi), BRUSSEL PIPI genoemd wordt,
omdat zowel jongeren als volwassenen gew...
Openbare Overlast?
We kunnen het niet over vandalisme hebben zonder
het over overlast te hebben. Vandalisme is een van de
...
De bewoners van het stadscentrum te Leuven krijgen
door de uitgaande jeugd veel vormen van overlast te
verwerken. Wij kunn...
Wat doet de politie Leuven
tegen de overlast?
Om de daders van vandalisme en overlast te kunnen pakken:
– Wordt er voortdu...
Diefstallen
Tijdens mijn werk zie ik geregeld jongeren tussen
12 – 25 jaar die diefstallen plegen.
Er wordt op sommige (mi...
Pakkans klein?
De pakkans van een winkeldiefstal is zeker niet
klein.
De meeste winkels beveiligen zich tegen
winkeldiefst...
Wat zijn de gevolgen voor een
winkeldief?
Voor iedere winkeldiefstal wordt de politie gebeld. Als
wij ter plaatse komen wo...
– Er wordt naar het “parket” gebeld. Hier wordt er beslist of
de verdachte wordt overgebracht naar een gesloten
instelling...
Andere vormen van diefstal
Er zijn natuurlijk meer vormen van diefstallen als de
winkeldiefstallen. Wie heeft een idee van...
Wat is er juist gebeurd?
Afgelopen woensdag werd de gsm en bankkaart gestolen van
een lerares van het vierde leerjaar in d...
Vragen ?
Surf ook eens naar volgende
website: www.slatoe.be
• Site boordevol informatie voor jongeren in
Leuven.
Les 2
Les 2
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Les 2

1,279 views

Published on

Published in: Travel, Entertainment & Humor
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Les 2

 1. 1. Les 2 Vervolg Les 1 Vandalisme Diefstal
 2. 2. Vervolg Les 1 • Ademtest: – Wanneer zou dit nodig zijn? – Wanneer controleert de politie dit? – Wat zijn de waardes? Mag je alcohol gedronken hebben?
 3. 3. Ademtest • In België zegt de wetgeving: Je mag alcohol gedronken hebben maar de waardes moeten onder de 0.5 promille liggen. – Wat is promille? = maatstaf voor de hoeveelheid alcohol in het bloed. – Gebruiken we dit nu nog steeds? Neen: Nu wordt er gemeten met milligram alcohol per liter uitgeademde lucht: • S(afe) = minder dan 0.22 mg/l • A(larm) = minstens 0.22 mg/l en minder dan 0.35 mg/l • P(ositief) = minstens 0.35 mg/l
 4. 4. Radiocontrole • De politieradio wordt hoofdzakelijk gebruikt voor controles van personen/voertuigen en het ontvangen van opdrachten. – Voorbeeld van een controle voertuig: • LJQ381: - Eigenaar? - Type voertuig? - geldige keuring?
 5. 5. Vandalisme?! • Wat is vandalisme? Vandalisme is het opzettelijk beschadigen of vernietigen van objecten die iemand anders toebehoren. • Wie kan er voorbeelden bedenken van vandalisme? – Is plassen tegen een gevel in het centrum van Leuven vandalisme? – Is het omver duwen van een fiets die in de weg staat vandalisme? – Is een vuilbak omver duwen vandalisme? – Is tegen een voertuig rijden (met de fiets) vandalisme? – Is graffiti spuiten vandalisme? – Is planten uit een plantenbak halen en op de grond zetten vandalisme?
 6. 6. Het woord vandalisme? • Waar komt het woord vandalisme nu vandaan? – Het verschijnsel is genoemd naar het volk van de Vandalen, dat onder andere Rome meermalen aanviel en daar verwoestingen aanrichtte. Tijdens de Franse revolutie was Abbé Grégoire de eerste die het woord vandalisme gebruikte voor onnodige vernielingen in de kerk. • Wat bedoelen we nu juist met vandalisme? – Over het algemeen gaat het om kwajongensstreken als het omgooien van vuilnisbakken, het bekladden van muren (graffiti), het in brand steken van afval en papier en het bekrassen van auto's. Het betreft vaak kinderachtig of puberaal gedrag uit verveling en kan wijzen op gebrek aan intelligentie, fantasie, fatsoen of inlevingsvermogen.
 7. 7. Soorten vandalisme Alles wat je doet gebeurt steeds met een bepaalde reden of in politietermen: een motief. Hoe je je ook gedraagt, dat doe je niet zomaar. Je doet dat met een bepaalde bedoeling. Je doet aan vandalisme omdat er een motief achter zit. Je doet bv aan vandalisme omdat: – Je boos bent – Je stoer wilt doen – Je je verveelt – Omdat het toch al vernield is Als we alles goed op een rijtje zetten kunnen we 4 soorten vandalisme vinden:
 8. 8. 1. Vandalisme uit verveling = iets kapot maken omdat je je verveelt. Vandalisme wordt door de jongeren gezien als een middel om de verveling tegen te gaan. 2. Vandalisme in groep = dingen vernielen omdat je vrienden dat willen = dingen vernielen om de aandacht van vriendjes en vriendinnetjes te trekken 3. Vandalisme uit boosheid = iets vernielen omdat je boos bent
 9. 9. 4. Vandalisme door schade = iets helemaal kapot maken omdat het al een beetje kapot is
 10. 10. Over welke soort van vandalisme gaat het hier?
 11. 11. Gevolgen van vandalisme? Als er iets vernield is moet dit weer gemaakt worden. Af en toe moet het zelfs helemaal vernieuwd worden. Dit kost veel geld! Wie moet die schade betalen? – Je ouders: Je ouders zijn meestal verzekerd tegen schade die per ongeluk gebeurt. Als je opzettelijk iets stuk maakt gaat de verzekering dit niet betalen. Dus bij vandalisme betaalt de verzekering meestal niet en moeten je ouders de schade terugbetalen. Wij kennen veel gevallen waar uiteindelijk het zakgeld van de “verdachten” gebruikt wordt om de schade te betalen.
 12. 12. – De gemeente: De gemeente krijgt zijn geld van de Staat. Met dit geld moeten ze heel wat doen. Ze kunnen er parken van aanleggen, speeltuinen mee bouwen en skateparcours van aanleggen. Maar dat geld is ook voor lampen op straat, de verkeersborden en de openbare gebouwen. En als er van deze dingen iets vernield wordt, moet dit eerst gemaakt worden, voordat het geld voor andere dingen gebruikt kan worden. Dus hoe meer er stuk gemaakt wordt, hoe minder er overblijft voor andere, soms wel leukere dingen. Trouwens…. weet je waar de Staat al dat geld van krijgt om aan de gemeente te geven??? Neen? Wel, iedere Belg moet belastingen betalen aan De Staat. Ook jouw ouders moeten dit doen. Dus….zo zie je maar.
 13. 13. Vandalisme, wat een ELLENDE! Vandalisme kost ons niet alleen geld! Het berokkent veel mensen een hoop hinder, ellende en gevaar! Op een skatebaan die vernield is, kan je niet meer skaten. Een bushokje dat vernield is, biedt geen bescherming tegen de regen. Wat een ellende! Kan je de frustratiegevoelens inbeelden van de speeltuinopzichter die zijn speeltuin vernield terug aantreft, of je ouders die op hun nieuwe auto een kras van 1 meter aantreffen. Daarnaast heb je ook de medewerkers van de stad die ervoor zorgen dat de straten proper blijven, die keer op keer opnieuw dingen moeten opruimen of herstellen. Ook de bewoners van deze buurten voelen zich in zo een omgeving onveilig en angstig.
 14. 14. Straffen? Vandalisme berokkent niet alleen de overheid of de bevolking schade. Ook diegene die vandalisme pleegt kan worden gepakt omdat vernielen niet mag volgens de wet. In Leuven: – Een Gemeentelijk reglement (politie-regelement) waarin verschillende vormen van vandalisme bestraft worden, bv: • Urineren op de openbare weg: Boete van 67.5 € tot 250 € • “Vuilzakken voetbal”: Boete van 67.5 € tot 250 € • Uittrekken van beplanting: Boete van 67.5 € tot 250 € • … – Graffiti, beschadigingen van voertuigen, beschadigingen van bushokjes, beschadigingen van zetels in de bus (ook op schrijven), vernielen van fietsen, vernielen van andere voorwerpen eigendom van iemand anders, …, wordt strafbaar gesteld in het strafwetboek. = Verdachte zal opgepakt en verhoord worden en zal de volledige schade moeten vergoeden! (= in heel België)
 15. 15. Gaan we dit even bekijken. • Hoeveel zakgeld krijgen jullie? • Wat is het klas gemiddelde? • Een boete van 150 €, hoeveel weken zakgeld is dit voor jullie?
 16. 16. Wie pleegt vandalisme? Iedereen kan een mogelijke dader zijn, al was het maar een automaat waar je tegen schopt omdat je muntstuk wordt opgeslokt… er is toch niemand die het merkt. Vandalisme wordt niet enkel door jongeren gepleegd. Toch merken we duidelijk dat zij een groot deel van het vandalisme voor hun rekening nemen. We merken dat vandalen vooral jongens zijn, tussen 10 en 20 jaar, en vaak in groepsverband of bendes. Meisjes komen er dus nauwelijks aan te pas en als ze meedoen dan is het meestal om de jongens aan te moedigen. De vandalen zijn ook bijna nooit alleen!
 17. 17. Dus… • Vandalisme zorgt voor heel veel overlast, ergernis, schade, … • Vandalisme is verboden, denk aan de boetes! • Vandalisme is niet stoer of cool, maar bewijst dat de verdachte kinderachtig en onvolwassen is! – Opdracht voor thuis: Vraag eens aan je ouders hoe zij hierover denken, vraag ook eens of zij ook al ooit slachtoffer van vandalisme zijn geweest?
 18. 18. Weetjes • Het Zuidstation van Brussel (Brussel Midi), BRUSSEL PIPI genoemd wordt, omdat zowel jongeren als volwassenen gewoon maar tegen de muur plassen in het volle station in plaats van naar het toilet te gaan • Het slachtoffer zelf de schade moet betalen als de vernieler niet gepakt kan worden • Vandalisme vooral voorkomt in grote steden zoals Brussel, Antwerpen en Gent • De meeste vernielingen vooral in de winter voorkomen, omdat het dan vroeger donker is en er minder mensen op straat zijn • Iedereen dader kan zijn van vandalisme, maar het grootste deel toch door jongeren gepleegd wordt en niet door volwassenen • Zowel jongeren van rijke als arme ouders betrokken zijn bij vandalisme • Vandalen vooral jongens zijn tussen 10 en 20 jaar en meisjes bijna nooit meedoen (als ze toch meedoen, is dit meestal om de jongens aan te moedigen) • Vandalisme meestal gepleegd wordt in groep en bijna nooit alleen
 19. 19. Openbare Overlast? We kunnen het niet over vandalisme hebben zonder het over overlast te hebben. Vandalisme is een van de onderdelen van overlast. Wat is overlast nu juist? Openbare overlast is een lichte vorm van verstoring van openbare rust, veiligheid, gezondheid en reinheid. Bepaalde vandalenstreken kunnen beschouwd worden als openbare overlast: urineren in het centrum, vuilzakken voetbal,… Maar onder openbare overlast hoort ook: roepen op de openbare weg, beplanting uittrekken, belletje trek, …
 20. 20. De bewoners van het stadscentrum te Leuven krijgen door de uitgaande jeugd veel vormen van overlast te verwerken. Wij kunnen allemaal meewerken aan een leefbaarder Leuven door: – S’ Nachts niet op de straat roepen of schreeuwen. – Geen vuilzakken voetbal. – Geen belletje trek. Hou hier rekening mee als je in Leuven op stap gaat!! = anti overlastman
 21. 21. Wat doet de politie Leuven tegen de overlast? Om de daders van vandalisme en overlast te kunnen pakken: – Wordt er voortdurend patrouille gereden in Leuven – Is er een uitgebreid videosysteem geplaatst in het centrum van Leuven De pakkans in Leuven is zeer groot, wees slim en laat je niet kennen!
 22. 22. Diefstallen Tijdens mijn werk zie ik geregeld jongeren tussen 12 – 25 jaar die diefstallen plegen. Er wordt op sommige (middelbare) scholen gezegd dat een winkeldiefstal gemakkelijk is en dat de pakkans zeer klein is.
 23. 23. Pakkans klein? De pakkans van een winkeldiefstal is zeker niet klein. De meeste winkels beveiligen zich tegen winkeldiefstallen en er worden steeds meer beveiligingsagenten ingezet. Wie heeft er tijdens het winkelen al eens een detective gezien?
 24. 24. Wat zijn de gevolgen voor een winkeldief? Voor iedere winkeldiefstal wordt de politie gebeld. Als wij ter plaatse komen wordt het volgende gedaan: – Fouille van de verdachte – Verdachte wordt overgebracht naar het politiecommissariaat – Er worden foto’s en vingerafdrukken van de verdachte genomen. Deze gegevens worden in een nationale databank gestopt en kan door iedere politiedienst gebruikt worden. – Verdachte wordt verhoord over de diefstal – Als de verdachte minderjarig is worden de ouders gebeld. De ouders MOETEN naar het politiecommissariaat komen om de verdachte op te halen
 25. 25. – Er wordt naar het “parket” gebeld. Hier wordt er beslist of de verdachte wordt overgebracht naar een gesloten instelling of de verdachte voor de jeugdrechter moet komen. – Ouders van de verdachte zijn verantwoordelijk en de boete zal naar de ouders gestuurd worden. Dit wordt bij iedere winkeldiefstal gedaan!
 26. 26. Andere vormen van diefstal Er zijn natuurlijk meer vormen van diefstallen als de winkeldiefstallen. Wie heeft een idee van andere vormen? Wie van jullie heeft het nieuws gehoord? Er is momenteel een onderzoek bezig naar een diefstal gepleegd in een school. Het is niet omdat jullie minderjarig zijn, dat wij geen onderzoek mogen voeren.
 27. 27. Wat is er juist gebeurd? Afgelopen woensdag werd de gsm en bankkaart gestolen van een lerares van het vierde leerjaar in de Vrije Basisschool Heilige Familie. Zij verdacht een van haar leerlingen van de diefstal. De politie werd ingelicht en die begon aan een onderzoek. Er werden verschillende verhoren afgenomen en de politie gaat de feiten verder onderzoeken. Diefstal is een ernstig feit!
 28. 28. Vragen ?
 29. 29. Surf ook eens naar volgende website: www.slatoe.be • Site boordevol informatie voor jongeren in Leuven.

×