Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Què en sabeu, dels termes de la ciència?

167 views

Published on

Què en sabeu, dels termes de la ciència?
M. Antònia Julià
Sessió de formació en terminologia a l'Hospital de Mollet
28 de febrer de 2017

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Què en sabeu, dels termes de la ciència?

 1. 1. M. Antònia Julià Berruezo Barcelona, 28 de febrer de 2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència? Hospital de Mollet
 2. 2. Què en sabeu, dels termes de la ciència? 1. Per començar 2. Els termes i la terminologia 3. El treball terminològic 4. Les propostes per avui 5. Per acabar #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència?
 3. 3. 1. Per començar Què farem avui? ©TERMCAT,CentredeTerminologia #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència?
 4. 4. Un terme és la denominació d’un concepte en un àmbit d’especialitat determinat. ©TERMCAT,CentredeTerminologia Un àmbit d’especialitat és un àmbit d’activitat, de pensament o de generació de coneixement que no és propi de tota la comunitat, sinó d’un grup restringit d’usuaris. Una denominació és una unitat lingüística que pren la forma de mot o de sintagma i, més excepcionalment, de sigla, símbol o fórmula. clau 2. Els termes i la terminologia (1) Què és un terme? #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència? Un concepte és la representació mental d’una classe d’objectes que es construeix per abstracció a partir de les propietats comunes dels objectes. concepte
 5. 5. Un conjunt de termes L’estudi dels termes 2. Els termes i la terminologia (2) Què és la terminologia? Imatge: PDPics / Pixabay
 6. 6. Els llenguatges d’especialitat són les varietats de la llengua com a instrument de comunicació formal i funcional entre experts d’un àmbit d’especialitat. Un àmbit d’especialitat és un tema que no és propi de tota la comunitat, sinó d’un grup restringit d’usuaris. anticicló calamarsa cúmul mestral embalatge matèria orgànica reciclar abocador còrner penal davanter travesser blog mem mur seguir 2. Els termes i la terminologia (3) El marc de la terminologia: els llenguatges d’especialitat
 7. 7. autisme llapis de memòria GPS deixalleria Lèxic especialitzat Lèxic general adreça de multidestinació carta de crèdit adossada infecció nosocomial flip-flop sukiyaki llanda de bulb ròving psicofàrmac corrent d’òfset telèfon pam rossejat -ada baixada jovent mòbil raresa batxillerat fill ensopir xoc 2. Els termes i la terminologia (4) Terminologia i llengua general: una frontera difícil de traçar
 8. 8. ©TERMCAT,CentredeTerminologia El sorgiment de noves realitats comporta la creació de nous termes El català: llengua creadora o llengua receptora? Imatge: Jacob Bøtter – Brainstorm / Flickr #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència? 2. Els termes i la terminologia (5) Per què es creen els termes?
 9. 9. 1. Amb els recursos propis ©TERMCAT,CentredeTerminologia #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència? 2. Els termes i la terminologia (6) Com es creen els termes? (1) Bloc del Cicle Superior/ Escola Tanit Imatge: Jaume Escofet – Castellers in London / Flickr • Derivació (postpunk, bloguer) • Composició pròpia (passallibres) • Composició culta (psicomotricitat) • Sintagmació (surf de neu) • Especialització o extensió semàntica (navegar) • Metàfora (via verda) • Habilitació (dinar, el dinar) • Conversió (adjunt, adjuntar)
 10. 10. • Adaptació marquèting bràquet pírcing disquet telèfon intel·ligent • Adopció web relax surf bypass faraday 2. Amb la incorporació de manlleus ©TERMCAT,CentredeTerminologia 2. Els termes i la terminologia (7) Com es creen els termes? (2) #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència?
 11. 11. Una qüestió d’equilibri ©TERMCAT,CentredeTerminologia Imatge: Karelze / Pixabay Només amb recursos propis, s’arriba a l’aïllament respecte a altres llengües de cultura Només amb manlleus, es deixa sense vitalitat i es desprestigia la gramàtica pròpia Una llengua receptora que gaudeix de bona salut crea lèxic tant amb recursos propis com amb manlleus #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència? 2. Els termes i la terminologia (8) Com es creen els termes? (3)
 12. 12. El Centre de Terminologia TERMCAT 3. El treball terminològic (1) Què fem els terminòlegs? #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència?
 13. 13.  950.000 denominacions  345.000 fitxes  motor de cerca multilingüe  classificació temàtica  actualització permanent  servei d’atenció personalitzada Com es diu en català…? És correcte el terme…? Servei de Consultes Assessorament terminològic ©TERMCAT,CentredeTerminologia #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència? 3. El treball terminològic (2) Què fem els terminòlegs? (1)
 14. 14. noggin-like protein similinoguina Normalització de neologismes terminològics (1) ©TERMCAT,CentredeTerminologia #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència? 3. El treball terminològic (3) Què fem els terminòlegs? (2)
 15. 15. Normalització de neologismes terminològics (2) ©TERMCAT,CentredeTerminologia Davant d’un manlleu sempre que és possible s’opta per una alternativa catalana. #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència? 3. El treball terminològic (4) Què fem els terminòlegs? (3)
 16. 16. Elaboració de productes terminològics: diccionaris en línia ©TERMCAT,CentredeTerminologia 3. El treball terminològic (5) Què fem els terminòlegs? (4) #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència?
 17. 17. Elaboració de productes terminològics: cartells, tríptics, fulletons. ©TERMCAT,CentredeTerminologia 3. El treball terminològic (6) Què fem els terminòlegs? (5) #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència?
 18. 18. Elaboració de productes terminològics: infografies i interactius ©TERMCAT,CentredeTerminologia 3. El treball terminològic (7) Què fem els terminòlegs? (6) #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència?
 19. 19. ©TERMCAT,CentredeTerminologia Difusió de la terminologia a la xarxa 3. El treball terminològic (8) Què fem els terminòlegs? (7) #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència?
 20. 20. #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència? 4. Les propostes per avui (1) Una llista dels nostres termes
 21. 21. ©TERMCAT,CentredeTerminologia  Coneixeu algun manlleu adoptat pel català?  Coneixeu algun manlleu adaptat al català?  És correcta la denominació ibuprofè?  Podem dir clàusules sòl?  En català diem geiser?  Tenim alternativa catalana al manlleu data scientist?  Sabeu què és una sèrie derivada en l’àmbit dels audiovisuals? Ara sí que esteu preparats per fer-ho! #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència? 4. Les propostes per avui (2) Sabeu respondre el qüestionari? (1) I per argumentar-ho tot, també! https://media.giphy.com/media/3o6UBil4zn1Tt03PI4/giphy.gif
 22. 22. ©TERMCAT,CentredeTerminologia  Coneixeu algun manlleu adoptat pel català? Ara sí que esteu preparats per fer-ho! #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència?  Coneixeu algun manlleu adaptat al català?  És correcta la denominació ibuprofè? No, és ibuprofèn  Podem dir clàusules sòl? No, hem de dir clàusula terra  En català diem geiser? No, és un manlleu adaptat, que s’escriu guèiser  Tenim alternativa catalana al manlleu data scientist? Sí, científic/científica de dades  Sabeu què és una sèrie derivada en l’àmbit dels audiovisuals? Una sèrie de televisió que té origen en una d’anterior, de la qual aprofita la popularitat d’un personatge per a fer-lo protagonista del nou relat. 4. Les propostes per avui (3) Sabeu respondre el qüestionari? (2) Imatge: https://media.giphy.com/media/EPqffuXDoQXq8/giphy.gif
 23. 23. #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència? 4. Les propostes per avui (4) Posem-hi denominació?
 24. 24. #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència? 4. Les propostes per avui (5) Creem un terme? Escola Sant Gervasi apul·lar: donar forma enrinxolada al paper fent ús d'unes tisores. (Zahira Rey i Laura Daniela Martínez) mandròbsia: obsessió convulsiva a patir mandra. (Xènia Ferrer) postufílic: persona que tendeix a publicar-ho tot el que fa a la seva vida a les xarxes socials. (Sílvia Gómez i Judith Villalba). pompetafília: obsessió per rebentar les bombolles d'aire dels plàstics dels embolcalls. (Clàudia Garrote i Eva Ferrer). Institut Gallecs oniroscopi: Aparell que interpreta els somnis d'un pacient, normalment utilitzat per analitzar els malsons que desperten als nens petits. (Lucía Gimeno) rinoneurocirurgia: es diu de la cirurgia per extreure tumors i acumulacions de sang o teixit a partir de l’entrada nasal per tal de no entrar per la part superior del crani i per evitar de treure tots els cabells del cap del pacient. (Gerard Raga) Institut Mollet bibliopatia: Obsessió per la lectura o per la col·lecció de llibres. (Joan Esteve, Institut Mollet) dendrificació: Acció d’esdevenir arbre. (Zaida Mateo, Institut Mollet) Nota: La malaltia coneguda també com a “malaltia de les berrugues” afecta les extremitats de l’individu que la pateix i li causa múltiples berrugues que, en un cas extrem, poden arribar a recobrir-li les mans i els peu, donant-li una semblança l’escorça d’un arbre.
 25. 25. ©TERMCAT,CentredeTerminologia Fent terminologia 2.0 per a la societat 2.0 #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència? 5. Per acabar (1) La terminologia del futur: persones i coneixement en xarxa
 26. 26. Eixamplant l’entorn d’aprenentatge personal ©TERMCAT,CentredeTerminologia #SalutMollet2017 Què en sabeu, dels termes de la ciència? 5. Per acabar (2) La terminologia del futur: persones i coneixement en xarxa Imatge: Janson Hews – Personal Learning Environment / Flickr
 27. 27. www.termcat.cat | @termcat majulia@termcat.cat | @entretermes

×