ABD. RAZAK B. MOHD DAIM   (PKK)
M. ALIF AL BAKRI ABDULLAH  (PKK)
SH. YACCUB B. SH. ATTAR   (PKK)
Nama     : Abd. Razak B. Hj. Mohd Daim

Alamat    : Jabatan Kejuruteraan Mekanikal
        Politeknik Kota K...
SOAL SELIDIK MODUL OLEH PELAJAR
 Tajuk Modul  : _________________________    Kod Modul  : _____________

 Nama Pel...
J1001 – LUKISAN KEJURUTERAAN 1                       i


GRID KURIKULUM


Grid kurikulum modul ini a...
J1001 – LUKISAN KEJURUTERAAN 1                     ii
                 "
    ...
J1001 – LUKISAN KEJURUTERAAN 1                 iii
           -   ."       !! *  ...
J1001 – LUKISAN KEJURUTERAAN 1                        iv

PANDUAN MENGGUNAKAN MODUL


 1.  Modul...
J1001 – LUKISAN KEJURUTERAAN 1                        v         MAKLUMBALAS KEPADA AKTI...
J1001 – LUKISAN KEJURUTERAAN 1                        viPERNYATAAN TUJUAN


Modul ini disediak...
J1001 – LUKISAN KEJURUTERAAN 1                       vii


   x.   Memahami dan melukis pandang...
J1001 – LUKISAN KEJURUTERAAN 1                        viii  6. Lukisan Geometri, Md. Nasir Abd...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Unit 0

5,668 views

Published on

J1001 - Lukisan Kejuruteraan

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
5,668
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
225
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Unit 0

 1. 1. ABD. RAZAK B. MOHD DAIM (PKK) M. ALIF AL BAKRI ABDULLAH (PKK) SH. YACCUB B. SH. ATTAR (PKK)
 2. 2. Nama : Abd. Razak B. Hj. Mohd Daim Alamat : Jabatan Kejuruteraan Mekanikal Politeknik Kota Kinabalu Jalan Vokasional Peti Surat 527, 88856 Likas Sabah e-mail : Kamisahariffin@yahoo.com Kelulusan : Diploma Kejuruteraan Mekanikal serta Pendidikan (UTM). Sijil Automotif Diesel, Politeknik Kuching. Jawatan : Pensyarah Teknik Nama : M. Alif Al Bakri bin Abdullah Alamat : Jabatan Kejuruteraan Mekanikal Politeknik Kota Kinabalu Jalan Vokasional Peti Surat 527, 88856 Likas Sabah e-mail : uclgini74@yahoo.com Kelulusan : Diploma Kejuruteraan Mekanikal serta Pendidikan (UTM). Sijil Kejuruteraan Jentera, Politeknik Kuching. Jawatan : Pensyarah Teknik Nama : Sh. Yaccub b. Sh. Attar Alamat : Jabatan Kejuruteraan Mekanikal Politeknik Kota Kinabalu Jalan Vokasional Peti Surat 527, 88856 Likas Sabah e-mail : Kelulusan : Diploma Kejuruteraan Mekanikal serta Pendidikan (UTM). Sijil Automotif Diesel, Politeknik Kuching. Jawatan : Pensyarah Teknik
 3. 3. SOAL SELIDIK MODUL OLEH PELAJAR Tajuk Modul : _________________________ Kod Modul : _____________ Nama Pelajar : _______________________ No. Pendaftaran: ____________ Kursus : ____________________________________ Nama Penulis Modul : ______________________________ Sila gunakan skala berikut untuk penilaian anda. 4 Sangat setuju 3 Setuju 2 Tidak setuju 1 Sangat tidak setuju Arahan : Tandakan pada ruangan skor yang dipilih. Bil ELEMEN PENILAIAN SKALA 1 2 3 4 A. FORMAT 1 Susun atur muka surat adalah menarik. 2 Saiz font yang digunakan adalah senang untuk dibaca. Saiz dan jenis gambar serta carta yang digunakan sesuai 3 dengan input. 4 Carta dan gambar senang dibaca dan difahami. Jadual yang digunakan tersusun dengan teratur dan mudah 5 difahami. 6 Teks input disusun dengan cara yang mudah difahami. 7 Semua ayat berbentuk arahan dipamerkan dengan jelas. 1 2 3 4 B. ISI KANDUNGAN 8 Saya faham semua objektif dengan jelas. 9 Saya faham pada idea yang disampaikan. 10 Cara persembahan idea adalah menarik. 11 Semua arahan yang diberikan mudah difahami. Saya boleh melaksanakan semua arahan yang diberikan 12 dalam unit ini. 13 Soalan dalam aktiviti adalah mudah dijawab. 14 Saya boleh menjawab soalan-soalan dalam penilaian kendiri. 15 Maklum balas boleh membantu mengenalpasti kesilapan saya. 16 Ayat-ayat yang digunakan mudah difahami. 17 Gaya penulisan menarik. 18 Saya boleh mengikuti unit ini dengan mudah. 19 Unit ini memudahkan saya mempelajari & memahami topik ini. 20 Penggunaan modul ini menarik minat saya.
 4. 4. J1001 – LUKISAN KEJURUTERAAN 1 i GRID KURIKULUM Grid kurikulum modul ini adalah berdasarkan kepada kurikulum yang sedang digunakan di Politeknik Kementerian Pendidikan Malaysia TOPIK UNIT PRNGENALAN LUKISAN KEJURUTERAAN 1 ASAS LUKISAN JENTERA 2 KETANGENAN 3 UNJURAN ORTOGRAFIK 4 UNJURAN TAMBAHAN 5 PANDANGAN ISOMETRIK 6 PENGORAKAN / HAMPARAN MUKA 7 ! " "# " ! # " " # $ % % ! ! &
 5. 5. J1001 – LUKISAN KEJURUTERAAN 1 ii " " ' " " ( ! ' " "" " ( ! $ " !" " ) ! " ) ! " ! " ! !! * !! * # !! * + + , !! * #" ! "# "# !! * "# + "# + "# # + "# , "# #"
 6. 6. J1001 – LUKISAN KEJURUTERAAN 1 iii - ." !! * " !" - "/ !! * ! - ! " # # # !! * - , ! ! 0 ! ! 0 " # " ! 0 1 0 1 0 1 0 ! # " 0 ! " # # " # !
 7. 7. J1001 – LUKISAN KEJURUTERAAN 1 iv PANDUAN MENGGUNAKAN MODUL 1. Modul ini dibahagikan kepada 7 unit. Setiap unit disediakan dalam jilid yang sama. 2. Muka surat dinomborkan berdasar kepada kod subjek, unit dan halaman. J1001 / 1 / 5 Subjek Unit 1 Halaman 5 3. Pada permulaan unit, objektif am dan khusus dinyatakan. 4. Setiap unit mengandungi urutan aktiviti dan diberikan simbol berikut:- OBJEKTIF Bahagian ini mengandungi objektif am dan khusus setiap pembelajaran. INPUT Input mengandungi maklumat yang akan anda pelajari. AKTIVITI Bahagian ini mengandungi proses pembelajaran secara aktif untuk menguji kefahaman anda. Anda perlu ikuti dengan teliti dan melaksanakan arahan yang diberikan.
 8. 8. J1001 – LUKISAN KEJURUTERAAN 1 v MAKLUMBALAS KEPADA AKTIVITI Bahagian ini mengandungi jawapan kepada soalan- soalan yang dikemukakan dalam aktiviti. PENILAIAN KENDIRI Penilaian kendiri menguji kefahaman anda dalam setiap unit. MAKLUMBALAS KEPADA PENILAIAN KENDIRI Bahagian ini mengandungi jawapan kepada soalan-soalan yang dikemukakan dalam penilaian kendiri. 5. Anda perlu mengikuti unit demi unit yang disediakan. 6. Anda boleh meneruskan unit selanjutnya setelah berjaya melalui unit sebelumnya dan yakin dengan pencapaian anda.
 9. 9. J1001 – LUKISAN KEJURUTERAAN 1 vi PERNYATAAN TUJUAN Modul ini disediakan untuk kegunaan pelajar-pelajar Semester 1 yang mengikuti kursus Sijil dan Diploma di Jabatan Kejuruteraan Mekanikal, Politeknik Kementerian Pendidikan Malaysia. Ianya bertujuan untuk memberi pendedahan kepada pelajar tentang konsep sesuatu unit ke arah pembelajaran kendiri atau dengan bimbingan daripada pensyarah. PRA-SYARAT KEMAHIRAN & PENGETAHUAN OBJEKTIF AM MODUL Di akhir modul ini, pelajar-pelajar akan dapat:- i. Mengetahui tujuan dan jenis – jenis , piawai am dan kepentingan lukisan kejuruteraan. ii. Mengetahui dan melukis garisan sempadan dan kotak tajuk dengan garisan yang piawai. iii. Melukis dan membina garisan membahagi sudut tertentu menggunakan alat – alat lukisan kejuruteraan dan bentuk geometri mudah dengan pelbagai kaedah. iv. Melukis dan membina garisan tangen, lengkok bertangen kepada dua bulatan dan lengkok pada dua garisan yang bersudut dengan menggunakan jangka lukis. v. Memahami dan mengenali konsep sudut unjuran ortografik dan jenis – jenis pandangan unjuran ortografik. vi. Memahami dan melukis jenis – jenis pandangan dalam unjuran ortografik, dimensi mengikut kaedah piawai pada unjuran ortografik dan perhubungan diantara dimensi lukisan dengan lukisan kerja. vii. Memahami dan mengenali konsep asas unjuran tambahan, kaitan unjuran tambahan dengan unjuran ortografik. viii. Mengenali dan melukis jenis – jenis pandangan dalam unjuran tambahan dan perhubungan antara dimensi lukisan dengan lukisan kerja. ix. Mengenalpasti dan menghubungkait lukisan ortografik dengan bentuk objek dalam tiga dimensi, persamaan dan perbezaan antara unjuran ortografik dengan pandangan isometrik.
 10. 10. J1001 – LUKISAN KEJURUTERAAN 1 vii x. Memahami dan melukis pandangan isometrik berpandukan titik terendah, arah anak panah pada unjuran ortografik dan dimensi mengikut kaedah piawai pada lukisan isometrik. xi. Melukis dan memahami konsep asas pengorakan dan pelbagai kaedah membina pengorakan. xii. Melukis dan memahami konsep, kaedah – kaedah menentukan panjang sebenar dan membina pengorakan berpandukan kaedah – kaedah tersebut dalam masalah kerja kepingan logam. PERALATAN & SUMBER YANG DIPERLUKAN BERSAMA MODUL 1. ALAT JANGKA LUKIS PIAWAI. 2. PAPAN LUKIS 3. SESIKU T 4. SESIKU SET 5. JANGKA SUDUT 6. PENSIL LUKIS 7. KERTAS LUKISAN RUJUKAN 1. Lukisan Kejuruteraan Jentera, Mohd. Hamdan bin Yusoff, Pustaka Delta Pelajaran Sdn. Bhd. 1989. 2. Lukisan Kejuruteraan, Abd. Samad Hanif, Naaim Khamis dan Abd. Latif Tajuddin, Dewan Bahasa dan Pustaka, 1999. 3. Lukisan Geometri, Ong Kok Seng, Fajar Bakti Sdn. Bhd, 1992. 4. Lukisan Kejuruteraan Tingkatan 5, Kementerian Pendidikan Malaysia, Dewan Bahasa dan Pustaka, 1991. 5. Lukisan Kejuruteraan Tingkatan 4, Kementerian Pendidikan Malaysia, Dewan Bahasa dan Pustaka, 1991.
 11. 11. J1001 – LUKISAN KEJURUTERAAN 1 viii 6. Lukisan Geometri, Md. Nasir Abd. Manan, International Book Service, 1989. 7. Lukisan Kejuruteraan Geometri, Nota Panduan Politeknik Malaysia, Abdul Aziz B. Alang Sapri dan Mohd Hashim B. Misron, Delta Sdn. Bhd, 1989. 8. Lukisan Kejuruteraan Jentera, Nota Panduan Politeknik Malaysia, Mohd Hamdan B. Yusoff, Delta Sdn. Bhd, 1989. 9. Lukisan Kejuruteraan, Mat Aris B. Abdul Hadi, Maziza Sdn. Bhd, 1996.

×