Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Os flexible

427 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Os flexible

  1. 1. COL.LEGI MARE DE DÉU DE LOURDES Centre concertat per la Generalitat de Catalunya Ramon Llull, 5 – Tel.: 93.757.93.06 – Fax.: 93.757.55.09 – 08302 MATARÓ Mail: administracio@mdlourdes.es – www.mdlourdes.esFITXA DE L’EXPERIMENT Títol: Ossos flexibles Conceptes que es Composició, mida, pes i propietats de l’os. treballen: Cicle Inicial, Cicle Mitjà, C. Superior, ESO (si es creu convenient, Nivells: prèviament aquesta pràctica es pot fer l’observació de la cuixa de pollastre: C. Superior i ESO). Materials: Os de la cuixa de pollastre, vinagre, pot de vidre, balança, regle Observem l’os i el dibuixem. Mesurem la massa de l’os amb la balança i anotem el resultat. Mesurem la longitud de l’os amb el regle i anotem el resultat. Introduïm l’os dins del pot de vidre amb vinagre. Procediment: Passades dues setmanes retirem l’os del pot, el rentem i el deixem assecar dos dies. Tornem observar, dibuixar, mesurar la massa i la longitud de l’os. Per finalitzar comparem els resultats. El vinagre és un àcid acètic i és capaç de fer perdre la solidesa de l’os. El vinagre reacciona amb el calci de l’os formant una substància nova: Base científica: acetat de calci. L’os cada cop té menys calci i esdevé flexible. http://www.xtec.cat/~jgurrera/exp/6/practica6.htm Webgrafia: http://www.slideshare.net/Marjal/el-poder-del-vinagre-presentation
  2. 2. COL.LEGI MARE DE DÉU DE LOURDES Centre concertat per la Generalitat de Catalunya Ramon Llull, 5 – Tel.: 93.757.93.06 – Fax.: 93.757.55.09 – 08302 MATARÓ Mail: administracio@mdlourdes.es – www.mdlourdes.esFITXA PER L’ALUMNE Títol: Materials: Procediment: Què creus que passarà? Per què creus que passarà?
  3. 3. Què ha passat?Per què ha passat?
  4. 4. NOM: .............................................................................................DATA: ............................................................................................PRÀCTICA: L’OS FLEXIBLEPes: ..........................................Longitud: ................................Tou £ Dur £Dibuixa: Os net Os amb vinagre`jDues setmanes després:Pes: ..........................................Longitud: ................................Tou £ Dur £Dibuix de l’os:

×