Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Andreea

267 views

Published on

espriu

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Andreea

  1. 1. SALVADOR ESPRIU Andreea Cosovei
  2. 2. Bíografia Salvador Espriu va néixer a Santa Coloma de Farners, un home de caràcter obert, sociable i lliurepensador. El jove Salvador era un nen que se'l descriu com entremaliat i juganer. Va realitzar els pàrvuls a l'Escola Montessori i l'educació primària a l'Escola alemanya. Els moments més feliços els passava a la casa pairal, on tenia molts amics i es passava el dia rondant per la vila. A principis de la dècada del 1920 la casa dels Espriu va sofrir una profunda sotragada: els cinc germans van agafar alhora el xarampió i Maria Isabel morí després d'una terrible complicació neurològica. També Salvador va patir una greu complicació pulmonar amb una recuperació molt lenta i una intervenció quirúrgica per la qual va haver de passar molt de temps al llit. Per afavorir la recuperació el van portar a Viladrau. Dos anys després de la mort de Maria Isabel, el 1926 el seu germà gran va morir en caure al port d'Arenys, que estava en obres. Aquestes morts i la seva malaltia li van canviar la vida. Des de llavors va ser un nen delicat, sempre amb el perill de recaure, obligat a passar llargues temporades al llit. A causa d'aquestes etapes de convalescència, va convertir-se en un amant de tot tipus de literatura, però sobretot se sentia atret per llibres de religió i d'història antiga.
  3. 3. Obres L'any 1929, als setze anys, va publicar el seu primer llibre, Israel, escrit en castellà. Aquesta obra són estampes de l'Antic Testament, de manera que queda demostrat el profund coneixement que tenia de les escriptures. L'octubre de 1930, quan tenia disset anys, va ingressar a la Universitat de Barcelona per realitzar les carreres de Dret i Filosofia i Lletres. Allà establí un llaç d'amistat molt fort amb l'escriptor Bartomeu Rosselló-Pòrcel. Aquells moments la vida a la universitat estava molt animada, ja que s'acabava de sortir de la dictadura i el país s'encaminava cap a la República, que es proclamà l'abril del 1931. Li agradaven les lletres. Aquesta passió el portà a escriure El doctor Rip, la seva primera novel·la en català, publicada el febrer de 1931. Al cap de poc temps va escriure la seva primera obra teatral La revolta dels sants. L'any 1932 va sortir a la venda Laia, que és una novel·la curta inspirada bàsicament en l'Arenys del segle XIX. El 1934 va publicar Aspectes. També aquest any va presentar Els avets, obra amb què va aconseguir el seu primer premi literari. L'any 1935 va publicar el llibre Miratge a Citera era una novel·la curta amable, banal, que seguia els cànons de l'època.
  4. 4. Cementiri de Sinera Quina petita pàtria encercla el cementiri! Aquesta mar, Sinera, turons de pins i vinya, pols de rials. No estimo res més, excepte l'ombra viatgera d'un núvol. El lent record
  5. 5. Premis 1956 - Premi Lletra d'Or. 1971 - Premi Montaigne. 1971 i 1983 - Candidat al Premi Nobel de Literatura. 1972 - Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. 1972 - Premi Crítica Serra d'Or de poesia per Setmana Santa. 1980 - Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.
  6. 6. Premis 1956 - Premi Lletra d'Or. 1971 - Premi Montaigne. 1971 i 1983 - Candidat al Premi Nobel de Literatura. 1972 - Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. 1972 - Premi Crítica Serra d'Or de poesia per Setmana Santa. 1980 - Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.

×