Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Formare in literatie

3,815 views

Published on

Formare literatie

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Formare in literatie

 1. 1. Modulul 1-Filosofia proiectului BaculitModulul 2-Modelul de interactiune elev-elev, profesor-elevModulul 3-Metacognitia
 2. 2.  Modulul 4-Materialele de citit Modulul 5- Evaluarea Modulul 6-Planificarea lectiei
 3. 3.  In vechime se considera ca cititul inseamna sa transferi continutul textului in mintea cititorului. In prezent, conform teoriilor psiholingvistice, a psihologiei cognitive si conform teoriilor care analizeaza activitatea creierului, cititul inseamna reconstruirea sensului. Daca vrem sa intelegem un cuvant, o propozitie, un text, avem nevoie intotdeauna sa apelam la cunostintele anterioare, pentru a face legatura cu cuvintele din text. Cititul devine astfel un proces interactiv intre text si cititor.
 4. 4.  Literatia inseamna intelegerea , folosirea si reflectarea asupra textelor scrise, cu scopul de a ne dezvolta cunoasterea si potentialul, pentru a deveni indivizi activi in societate. Cititorul trebuie sa reconstruiasca sensul textului scris. Cititul nu inseamna receptare pasiva, ci este o reconstruire activa a ceea ce este in text. Cititul apeleaza intotdeauna la cunostintele noastre anterioare.
 5. 5.  Invatarea este vitala pentru ca ii ajuta pe elevi sa se inteleaga mai bine pe ei insisi si sa inteleaga mai bine realitatea din jurul lor. Exemple: Matematica: este esentiala in aproape orice domeniu s-ar angaja cineva; ii ajuta pe oameni sa aprecieze simetria si modelele, ii ajuta pe oameni sa ia decizii ferme, logice, dezvolta creativitatea, abordarea sistematica a situatiilor cu care ne confruntam etc. Stiintele: sunt importante pentru intelegerea vietii, a materiei, a fenomenelor fizice, a componentelor tehnice, pentru a crea sens intr-o maniera logica si creativ.a Stiintele sociale: sunt esentiale pentru a activa in societate ca un individ responsabil si informat; vei afla felul in care oamenii din culturi deferite, din epoci istorice diferite, iau decizii si isi implinesc nevoi fizice, emotionale si spirituale. Limba: este esențiala pentru cresterea intelectuala; abilitatea de a vorbi, de a scrie si de a citi si de a interpreta un text este fundamentala pentru a avea acces la cunostintele pe care le ofera celelalte discipline Etc.
 6. 6. 1. Analizati-va planul de lectie si notati 3-5 operatii pe care le faceti, atunci cand lucrati cu textul disciplinei dvs..
 7. 7. Cercul predarii cititului: Predarea strategiilor de lectura Selectarea materialelor adecvate pentru lectura Implicarea elevilor in texte Reflectarea asupra procesului predarii/invatariiModelul COME: Conectarea elevilor cu continutul Organizareainformatiei pentru intelegerea textului Negocierea sensului lectiei si reflectia metacognitiva Largirea sferei de cunoastere
 8. 8.  Sprijiniti-va elevii sa-si construiasca noile cunostinte, prin integrarea, in procesul de invatare a informatiilor mai vechi. Aratati-le elevilor cum sa invete, implicand strategii de invatare inainte, in timpul si dupa lectura propriu-zisa. Ghidati-va elevii sa-si construiasca o intelegere mai profunda a continutului invatarii, dandu-le ocazia sa –si raspunda la urmatoarele intrebari:
 9. 9.  Cum imi voi stabili un scop legat de ceea ce citesc? Ce sa fac pentru a-mi activa cunostintele pe care le am deja in acest domeniu? Cum am sa-mi dau seama care sunt intentiile autorului, din spatele acestui text? Ce strategii de lectura voi folosi pentru acest text? Cum imi voi organiza informatia, dupa ce am citit si am studiat un text, asa incat sa mi-o amintesc? Cum pot sa ma verific singur, ca sa-mi dau seama daca am inteles?
 10. 10.  Analizati-va planul de lectie conform principiilor modelului COME si notati unde vedeti punctele slabe.
 11. 11.  1. Nu exista conceptul, deci nici constientizarea unor nevoi speciale, legate de lucrul cu textul. 2. Profesorii nu cunosc strategii de lectura. 3. Chiar cand cunosc aceste strategii, profesorii nu le aplica in mod coerent sau nu le aplica atunci cand e nevoie. 4. Profesorii nu lucreaza cu texte, predau continutul intr- o forma pe care o prelucreaza ei insisi. 5.Dascalul nu verifica in permanenta intelegerea vocabularului.
 12. 12.  6. Dascalii nu sunt interesati sa diagnosticheze nivelul de literatie al elevilor, conform taxonomiei lui Bloom, si anume:a. cat vocabular intelegb. daca pot selecta informatiile importantec. daca sesizeaza distribuirea detaliilor pe palierele ideilor de bazad. daca pot face asociatiie. cat de subtile pot fi aceste asociatiif. daca pot interpreta informatiile din text
 13. 13.  7. Nu dezvolta suficient capacitatile metacognitive ale elevilor(elevii nu sunt obisnuiti sa reflecteze asupra propriilor capacitati cognitive). 8. Nu expun elevii la o diversitate de texte. 9. Nu-i invata sa fie critici fata de felul in care e scris un text. 10. Nu stabilesc scopuri clare pentru fiecare text pe care-l folosesc la ora.
 14. 14. 1. Discutati 3 aspecte negative, legate de educatia romaneasca, din perspectiva literatiei (puteti folosi exemple din cele 10 prezentate).2. Pentru fiecare aspect, sugerati o solutie.
 15. 15.  Respectul reciproc Responsabilitate comuna Reguli sigure, de comun stabilite pentru interactiune Sprijin si feed-back Scopuri clare, rezonabile si care pot fi atinse de elevi
 16. 16.  Un bun profesor:1. Stie ca fiecare elev poate deveni un cititor mai bun.2. Va aplica strategii de lectura diferite, in asa fel incat fiecare elev sa devina un cititor strategic.3. Va avea cunostinte de specialitate in ceea ce priveste textele pe care le preda (va putea face, de exemplu, diferenta intre un text expozitiv si un text argumentativ, abordandu-le diferit).4. Va evalua in permanenta felul in care creste nivelul abilitatilor de lectura ale elevilor, descoperindu-le punctele tari si punctele slabe.5. Va face ca elevii insisi sa poata descoperi ei care le sunt punctele tari si puntele slabe.
 17. 17. 1. Gandeste asupra sarcinii de lucru, lucreaza in perechi, impartaseste.2. Ce stiu, ce vreau sa stiu, ce am invatat.
 18. 18.  De ce este importanta metacognitia? - dezvolta competentele de analiza a unui text - dezvolta capacitatea de autoevaluare
 19. 19.  Perceptia Memoria Judecata Motivarea
 20. 20.  1. Analizati materialul de citit. Daca e o carte, uitati-va la coperta, la materialul introductiv, uitati-va la titluri, subtitluri, imagini, ilustratii. 2. Cititi intr-un loc unde nu sunteti distras. 3. Vizualizati ce cititi. Incercati sa va imaginati, in detaliu, lucrurile despre care ati lecturat. 4. Focalizati-va atentia asupra cuvintelor cheie, asupra evenimentelor cheie. Fixeaza-ti atentia asupra a ce, cine, cand, unde, cum si din ce cauza se intampla evenimentele despre care citesti.
 21. 21.  5. Fii atent la cauze si efecte. Fa-ti notite mentale cu ce se intampla mai intai, cu ce se intampla dupa aceea etc. 6. Analizeaza ce citesti si compara informatiile cu propriile tale experiente. Intreaba-te cu ce schimba perspectiva ta asupra lumii lucrurile pe care tocmai le-ai aflat. 7. Fa legaturi, trage concluzii si vezi daca ideile tale sunt pertinente.
 22. 22.  8. In timp ce citesti, fa predictii asupra evenimentelor, asupra informatiilor; in felul acesta vei fi implicat in lectura textului 9. Studiaza fotografiile, diagramele, hartile, graficele. Acestea iti furnizeaza informatii vitale, care pot fi retinute cu usurinta. 10. Grupeaza informatiile si evenimentele pe categorii. Intreaba-te cum poti sa le relationezi cu propriile tale idei. Cauta asemenari si diferente. Cauta mereu legaturi. Intreaba-te cum si de ce.
 23. 23.  11. Fii atent la conectorii textului de tipul: Consecutivitate-mai intai, in al doilea rand, in al treilea rand, in plus, dupa aceea, apoi, in cele din urma... Schimbarea directiei sensului textului: desi, cu toate acestea, in ciuda, mai degraba, din contra, pe de alta parte, chiar si asa.. Exemplificari: de exemplu, cum ar fi, asa ca, ca in cazul ... Cauza: din cauza ca, de aceea , rezultand din, asaincat, pentru ca ....
 24. 24.  12. Folositi-va de contexte, ca sa intelegeti cuvintele pe care nu le intelegeti. 13. Recititi daca e necesar. Daca nu intelegeti ceva, intoarceti-va si cititi din nou. Cititorii performanti fac tot timpul lucrul acesta. 14. Cand cititul devine dificil, luati-va notite. 15. Faceti sublinieri cu markerul. Nu va doriti insa sa subliniati prea mult, pentru ca nu va veti mai putea focaliza atentia. 16. Rezumati materialul pe care l-ati citit, concentrandu-va asupra ideilor principale si asupra detaliilor care le sprijina. Acest lucru va mari, cu siguranta, capacitatea dvs. de a intelege un text.
 25. 25.  Analizati folosirea elementelor de verificare a lecturii-notati cinci elemente pe care le folositi frecvent la clasa si cinci elemente pe care nu prea le folositi. Impartasiti!!!!
 26. 26.  1. Narative-orientate spre evenimente, pe care le prezinta intr-o succesiune logica(arta si stiintele sociale) 2. Descriptive-orientate spre evenimente/fenomene(matematica si stiinte)- descrierea rezolvarii sarcinilor unor probleme 3. Argumentative-orientate pentru a dezvolta un anumit subiect(folosite in toate materiile curriculare) 4. Expozitive-explica un anumit subiect, folosind un vocabular tehnic 5. Sarcini si intrebari-model didactic creat pentru sprijinirea , monitorizarea si controlul intelegerii textului si a continutului materiei respective 6. Diagramele tipurilor principale de texte.(...)
 27. 27.  afecteaza cat va putea memora elevul afecteaza cat anume din continuturile invatarii va asimila acesta faciliteaza directionarea atentiei catre anumite aspecte ale textului faciliteaza o scanare a memoriei si faciliteaza felul in care rezumam informatiile unui text

×