Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
LARAS
BAHASA
IKLAN
MOHD NAZRY BIN ZULKIFLI
A144994
JABATAN PENGAJIAN ARAB DAN TAMADUN ISLAM
FAKULTI PENGAJIAN ISLAM, UKM
Takrif Laras Bahasa
 Laras bahasa ialah ciri-ciri khusus dalam
penggunaan bahasa mengikut bidang dan
situasi penutur keti...
Bahasa yang digunakan untuk sesuatu
konteks adalah berlainan, misalnya
bahasa yang digunakan dalam ulasan
sukan dengan ba...
Sambungan
 Ada kata-kata yang menentukan taraf sosial penutur. Contoh:
 Perkataan beradu, santap, bersiram, murka, mangk...
Sambungan
 Jadi, laras merupakan satu konvensi sosial.
 Anggota masyarakat biasanya memahami dan menyedari perkara ini.
...
Anggota masyarakat dapat
menggunakan beberapa laras,
jumlah laras menunjukkan
keseluruhan pengalaman
bahasanya, serta pera...
SAMB…
 Perubahan sosial dan kebudayaan serta
perubahan yang berlaku dalam masyarakat turut
mendatangkan perubahan pada la...
Jenis dan ciri laras
bahasa
 Laras bahasa biasa
◦ Tidak melibatkan sebarang bidang ilmu atau konteks yang
khusus
◦ Tiada ...
Contoh
 Laras bahasa biasa formal
◦ Formal
Muhammad bin Abdullah, aku nikahkan dikau dengan Sumayyah binti Husin
dengan m...
IKLAN
 pemberitahuan kpd orang ramai melalui surat khabar, TV, radio, dll:
syarikat-syarikat perniagaan yg besar membelan...
Laras bahasa perniagaan/iklan
 Berbentuk pemberitahuan fakta.
 Maklumat disampaikan dengan ringkas tetapi terperinci.
 ...
Sambungan
 Menggunakan retorik pujukan dan bahasa
pengaruhan – bertujuan untuk membujuk dan
mempengaruhi pengguna.
 Cara...
Sambungan
 Iklan dihasilkan dengan beberapa cara:
◦ Slogan – Gaya, Mutu dan Keunggulan
◦ Kaedah penyataan – Lot banglo un...
Contoh Iklan
014-5403052
014-5403052
KESIMPULAN
Laras iklan lebih kepada tujuan
untuk melariskan produk yang
akan dijual, memujuk pelanggan,
membandingkan anta...
SEKIAN, TERIMA KASEH
SYUKRAN
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Laras laras bahasa iklan

437 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Laras laras bahasa iklan

 1. 1. LARAS BAHASA IKLAN MOHD NAZRY BIN ZULKIFLI A144994 JABATAN PENGAJIAN ARAB DAN TAMADUN ISLAM FAKULTI PENGAJIAN ISLAM, UKM
 2. 2. Takrif Laras Bahasa  Laras bahasa ialah ciri-ciri khusus dalam penggunaan bahasa mengikut bidang dan situasi penutur ketika berbahasa, sama ada secara lisan atau tulisan.
 3. 3. Bahasa yang digunakan untuk sesuatu konteks adalah berlainan, misalnya bahasa yang digunakan dalam ulasan sukan dengan bahasa minit mesyuarat adalah berbeza, bahasa yang digunakan dalam bidang masakan tidak sama dengan bahasa yang digunakan dalam bidang permotoran.
 4. 4. Sambungan  Ada kata-kata yang menentukan taraf sosial penutur. Contoh:  Perkataan beradu, santap, bersiram, murka, mangkat ada kaitan dengan istana dan sultan.  Perkataan kuliah , semester, gugur dan tambah kursus ada kaitan dengan mahasiswa/i.  Tepung naik sendiri, pukul telor hingga kembang adalah laras masakan.
 5. 5. Sambungan  Jadi, laras merupakan satu konvensi sosial.  Anggota masyarakat biasanya memahami dan menyedari perkara ini.  Perlu menggunakan laras yang betul, sesuai dengan bidang, konteks dan keadaan sosial.
 6. 6. Anggota masyarakat dapat menggunakan beberapa laras, jumlah laras menunjukkan keseluruhan pengalaman bahasanya, serta peranan yang dimainkan dalam masyarakat.
 7. 7. SAMB…  Perubahan sosial dan kebudayaan serta perubahan yang berlaku dalam masyarakat turut mendatangkan perubahan pada laras bahasa.  Laras baru akan muncul apabila muncul alat baru, teknologi baru dalam masyarakat.  Laras boleh dimantapkan melalui penggunaan yang sering dan bertubi-tubi supaya diterima oleh masyarakat.
 8. 8. Jenis dan ciri laras bahasa  Laras bahasa biasa ◦ Tidak melibatkan sebarang bidang ilmu atau konteks yang khusus ◦ Tiada istilah teknikal ◦ Struktur ayatnya mudah, ringkas dan padat ◦ Laras bahasa biasa formal digunakan dalam situasi rasmi sahaja. ◦ Laras bahasa biasa tidak formal menggunakan ciri-ciri bahasa basahan.
 9. 9. Contoh  Laras bahasa biasa formal ◦ Formal Muhammad bin Abdullah, aku nikahkan dikau dengan Sumayyah binti Husin dengan mas kahwinnya RM4000 tunai. ◦ Tidak formal Pembeli: Ikan sendiri bela, sendiri tangkap, sendiri jual, apa fasal banyak mahal? Penjual:Encik mahu ingat, bela punya ikan mahu kasi makan. Sekarang ikan punya makan banyak mahal. Lagi, saya bukan tangkap sendiri, saya upah orang.
 10. 10. IKLAN  pemberitahuan kpd orang ramai melalui surat khabar, TV, radio, dll: syarikat-syarikat perniagaan yg besar membelanjakan beribu-ribu ringgit sebulan utk ~; beriklan mempunyai iklan: halaman ~; mengiklankan memperkenalkan sesuatu kpd umum melalui iklan, memberitahukan sesuatu menerusi iklan (dlm surat khabar, majalah, dsb): ia membeli ubat yg diiklankan dlm surat khabar; periklanan hal (kegiatan dsb) yg berkaitan dgn iklan: pihak kerajaan, menerusi Kementerian Penerangan terutamanya, turut memerhatikan perkembangan dunia ~ Malaysia; kakitangan yg bekerja di bahagian ~ tidak berapa ramai; pengiklanan perihal (perbuatan, kegiatan dsb) mengiklankan: ~ keluaran baru syarikat itu dibuat melalui media massa; pengiklan orang (syarikat, media massa, dll) yg mengiklankan sesuatu.
 11. 11. Laras bahasa perniagaan/iklan  Berbentuk pemberitahuan fakta.  Maklumat disampaikan dengan ringkas tetapi terperinci.  Ayat ringkas dan pendek – banyak menggunakan kata adjektif.  Bahasa yang digunakan bersifat imaginatif dan kreatif.
 12. 12. Sambungan  Menggunakan retorik pujukan dan bahasa pengaruhan – bertujuan untuk membujuk dan mempengaruhi pengguna.  Cara penyampaian menarik dan mesra.  Mementingkan pemilihan dan penyusunan kata tetapi tidak mementingkan tatabahasa.  Menggunakan slogan atau penyataan tertentu untuk meyakinkan pengguna.
 13. 13. Sambungan  Iklan dihasilkan dengan beberapa cara: ◦ Slogan – Gaya, Mutu dan Keunggulan ◦ Kaedah penyataan – Lot banglo untuk dijual ◦ Perkaitan konsep – Siti Nurhaliza dan Pantene ◦ Perisytiharan – Memperkenalkan Proton Pesona ◦ Kaedah umpan – wang tunai RM5000 menunggu kunjungan anda ◦ Mesra – TV9 dekat di hati ◦ Bandingan – Feb lebih bersih dan harum ◦ Gesaan – Cepat, dapatkan naskhah anda hari ini ◦ Pertanyaan – menghadapi masalah perut buncit? Slim World!
 14. 14. Contoh Iklan 014-5403052 014-5403052
 15. 15. KESIMPULAN Laras iklan lebih kepada tujuan untuk melariskan produk yang akan dijual, memujuk pelanggan, membandingkan antara produk- produk yang ada, dan ada kalanya menggunakan perkataan yang bombastik.
 16. 16. SEKIAN, TERIMA KASEH SYUKRAN

×