Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Θρύλοι και θρήνοι για την Άλωση

429 views

Published on

Θρύλοι που σχετίζονται με την Άλωση

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Θρύλοι και θρήνοι για την Άλωση

 1. 1. «Θρύλοι, θρήνοι και«Θρύλοι, θρήνοι και παραδόσεις της Άλωσης»παραδόσεις της Άλωσης» Μυρτώ Σάλτα- ΠουπνάραΜυρτώ Σάλτα- Πουπνάρα Μαρία ΚόλιαΜαρία Κόλια Υπεύθυνη καθηγήτρια:Χιωτέρη ΑικατερίνηΥπεύθυνη καθηγήτρια:Χιωτέρη Αικατερίνη Τμήμα : Β'2Τμήμα : Β'2 Σχολικό Έτος : 2016-2017Σχολικό Έτος : 2016-2017
 2. 2. ΕισαγωγήΕισαγωγή Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης οι Έλληνες ένιωσαν την ανάγκη να πλάσουν διάφορους μύθους ,θρύλους και ιστορίες,ώστε να κρατήσουν την ανάμνηση της Πόλης τους ζωντανή.Άλλωστε,ποτέ δεν δέχτηκαν ότι η Βασιλεύουσα έπεσε πραγματικά στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων και πάντοτε ήλπιζαν ότι .. “Με χρόνους με καιρούς πάλι δικιά μας θα 'ναι”
 3. 3. Μαρμαρωμένος ΒασιλιάςΜαρμαρωμένος Βασιλιάς Ίσως ο θρύλος του Μαρμαρωμένου Βασιλιά να είναι ο πιο διαδεδομένος από αυτούς που ο λαός δημιούργησε. Αναμφισβήτητα ,όμως,ήταν αυτός με την μεγαλύτερη απήχηση.Φτιάχτηκαν ποικίλες εκδοχές για αυτόν αλλά μάλλον αυτή στην οποία ο κόσμος στήριξε τις ελπίδες του ήταν μία .
 4. 4. Μαρμαρωμένος ΒασιλιάςΜαρμαρωμένος Βασιλιάς ΚωνσταντίνοςΚωνσταντίνος ΠαλαιολόγοςΠαλαιολόγος O Κωνσταντίνος Παλαιολόγος , πολέμησε γενναία με τους στρατιώτες του δίνοντάς τους θάρρος , κουράγιο και ελπίδα κατά τη διάρκεια της μάχης.Όταν συνειδητοποίησε ότι οι Τούρκοι είχαν περάσει στην εσωτερική πλευρά της Κερκόπορτας, έτρεξε να υπερασπιστεί την Βασιλεύουσα, γνωρίζοντας βέβαια ότι λόγω του υπεράριθμου στρατού των Οθωμανών η μάχη ήταν ήδη χαμένη.Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί ,πως στο σημείο εκείνο έβγαλε τα βασιλικά του ρούχα και όλα τα σύμβολα της αυτοκρατορικής του εξουσίας και παίρνοντας μόνο ένα σπαθί και μια ασπίδα στο χέρι, έσπευσε να απωθήσει τους κατακτητές.
 5. 5. Μαρμαρωμένος Βασιλιάς Κωνσταντίνος Παλαιολόγος Όταν ο Αυτοκράτορας περικυκλώθηκε από αρκετούς στρατιώτες ένας Άγγελος Κυρίου κατέβηκε από τον ουρανό, τον άρπαξε και αφού τον μαρμάρωσε τον έκρυψε σε μια σπηλιά.Για αιώνες βρίσκεται εκεί κρυμμένος περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή να εμφανιστεί και να αρπάξει ένα σπαθί για να κυνηγήσει τους Τούρκους ως την “Κόκκινη Μηλιά”.Επιπλέον είναι γνωστό πως πάντα οι Τούρκοι έψαχναν να βρουν αυτή τη σπηλιά ώστε να χτίσουν μια πόρτα στην είσοδό της και να αποτρέψουν ένα τέτοιο γεγονός.Μάταια όμως, διότι ο Άγγελος προστατεύει πάντα και συνεχώς τον Αυτοκράτορα .
 6. 6. Μαρμαρωμένος ΒασιλιάςΜαρμαρωμένος Βασιλιάς Ιωάννης ΒατάτζηςΙωάννης Βατάτζης Σύμφωνα ,βέβαια ,με άλλους μελετητές ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς δεν είναι άλλος από τον Ιωάννη Βατάτζη .Ο Ιωάννης είχε ενταφιαστεί σε ένα μοναστήρι αλλά μετά από θαυματουργική αποκάλυψη του ίδιου ,ζήτησε να μετακομισθεί το σώμα του στη Μαγνησία της Μ.Ασίας. Όταν ανοίχτηκε ο τάφος ύστερα από 7 χρόνια , το σώμα του δεν έβγαλε την γνωστή δυσωδία αλλά μια γλυκιά ευωδία.Το δέρμα του είχε διατηρήσει το χρώμα του, δίχως να υπάρχει η παραμικρή αλλοίωση σε αυτό.Ακόμη και τα ρούχα του φαινόταν σαν να είχαν μόλις ραφτεί .Με λίγα λόγια φαινόταν ολοζώντανος αλλά ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ!!!Ο λαός άλλωστε λέει,πως ο Θεός αμείβει αυτούς που Τον δοξάζουν στην Γη.Από τότε για αιώνες ο Αυτοκράτορας περιμένει τον Άγγελο να τον ελευθερώσει .
 7. 7. Μαρμαρωμένος ΒασιλιάςΜαρμαρωμένος Βασιλιάς Ιωάννης ΒατάτζηςΙωάννης Βατάτζης Άλλοι λένε ότι ,ενώ ο Ιωάννης βρίσκεται σε κατάσταση στάσης ,μαρμαρωμένος και με αδρανοποιημένες τις σωματικές του λειτουργίες ,κρατάει στο χέρι του μια βυζαντινή ρομφαία.Με κάθε χρόνο που περνάει ο Αυτοκράτορας τραβάει και λίγο πιο έξω από την θήκη της τη ρομφαία.Όταν βγει εντελώς ο Βασιλιάς θα ξαναζωντανέψει και θα πάρει πίσω την Βασιλεύουσα.Η μέρα που αυτό θα γίνει όλο και πλησιάζει.
 8. 8. Μαρμαρωμένος ΒασιλιάςΜαρμαρωμένος Βασιλιάς  https://www.youtube.com/watch?v=XnB2PRfytjA https://www.youtube.com/watch?v=pH2tWzYuY1M
 9. 9. Μαρμαρωμένος ΒασιλιάςΜαρμαρωμένος Βασιλιάς
 10. 10. Αγία ΤράπεζαΑγία Τράπεζα Πριν παρθεί η Πόλη ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος έδωσε εντολή να μεταφερθεί η Αγία Τράπεζα μαζί με τα κειμήλια της Αγίας Σοφιάς στη Δύση.Τα φόρτωσαν σε 3 Ενετικά πλοία ,αλλά αυτό που μετέφερε την Αγία Τράπεζα μαζί με 30 στέμματα Αυτοκρατόρων, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιολόγου βυθίστηκε στον Βόσπορο στην περιοχή του Μαρμαρά . Σε εκείνο το μέρος της θάλασσας τα νερά είναι ήρεμα και γαλήνια όσο κακές κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες.Ακόμη , από εκεί βγαίνει μια ευωδία ενώ,πολλές φορές ακούγονται αγγελικές ψαλμωδίες.Το σημείο αυτό το γνωρίζουν όλοι οι ψαράδες της περιοχής και το βρίσκουν εύκολα .Δεν είναι λίγες οι προσπάθειες που έγιναν για να ανακαλύψουν τι συμβαίνει χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς κανείς δεν την έχει δει .
 11. 11. Αγία ΤράπεζαΑγία Τράπεζα Όταν θα παρθεί πίσω η Πόλη ,η Αγία Τράπεζα θα αναδυθεί από το νερό σαν δύτης και θα κατευθυνθεί προς την Κωνσταντινούπολη όπου θα αράξει στην άμμο έως τη στιγμή που κάποιος θα την βρει και θα την επανατοποθετήσει εκεί που ανήκει,στην Αγιά Σοφιά.
 12. 12. Ο παπάς της Αγιάς ΣοφιάςΟ παπάς της Αγιάς Σοφιάς Ιδιαίτερα αγαπητός από τον λαό είναι και ένας άλλος θρύλος .Ο θρύλος του παπά της Αγιάς Σοφιάς .Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν και κατέκτησαν τη Βασιλεύουσα, στην Αγιά Σοφιά τελούνταν ακόμα η λειτουργία .Μόλις οι Οθωμανοί μπήκαν στην Αγιά Σοφιά ο παπάς πρόλαβε να πάρει το δισκοπότηρο και να εισέλθει μέσα από μία πόρτα σε ένα δωμάτιο.Την στιγμή που η πόρτα έκλεισε ,“ως δια μαγείας” η πόρτα μετατράπηκε σε τοίχο μη αφήνοντας τους Τούρκους που τον κυνηγούσαν να περάσουν. Έκτοτε , κανείς, ούτε Έλληνας ούτε Τούρκος κατάφερε να σπάσει αυτόν τον τοίχο όσο και αν προσπάθησε. Ο παπάς μέχρι και σήμερα περιμένει να ξαναπάρουν οι Έλληνες πίσω την Κωνσταντινούπολη, ώστε να συνεχίσει την ατελή του λειτουργία.
 13. 13. Ο παπάς της Αγιάς ΣοφιάςΟ παπάς της Αγιάς Σοφιάς
 14. 14. Τα ψάρια του καλόγερου ή ταΤα ψάρια του καλόγερου ή τα ψάρια του Μπαλουκλήψάρια του Μπαλουκλή Ένας καλόγερος που ζούσε στην Κωνσταντινούπολη αφού ψάρεψε μερικά ψάρια από ένα ποτάμι ,άρχισε να τα τηγανίζει.Τότε ένας συμπολίτης του,τού είπε πως η Πόλη πάρθηκε.Ο καλόγερος αρνήθηκε να το πιστέψει και είπε πως θα το δεχτεί μόνο εάν τα ψάρια που είχε μισοτηγανίσει ζωντάνευαν και επέστρεφαν στο ποτάμι.Εκείνη τη στιγμή τα ψάρια ,που είχαν τηγανιστεί μόνο από την μια μεριά ,πήδηξαν κατευθείαν στο ποτάμι.Ο λαός λέει πως όταν η Βασιλεύουσα επιστρέψει στους Έλληνες θα επιστρέψουν και τα ψάρια στο τηγάνι για να συνεχίσει το τηγάνισμα ένας άλλος καλόγερος.
 15. 15. Τα ψάρια του καλόγερου ή ταΤα ψάρια του καλόγερου ή τα ψάρια του Μπαλουκλήψάρια του Μπαλουκλή Υπάρχει βέβαια και μια άλλη εκδοχή.Σύμφωνα με αυτή ο καλόγερος, αφού άρχισε να τηγανίζει τα ψάρια, άκουσε ότι η Πόλη έπεσε από τις κραυγές ενός πουλιού.Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τα μισοτηγανισμένα ψάρια βρίσκονται και σε άλλους θρύλους όπως σ'αυτόν για την πτώση του Κάστρου των Σερβίων .
 16. 16. Τα ψάρια του καλογέρου ή τα ψάριαΤα ψάρια του καλογέρου ή τα ψάρια του Μπαλουκλήτου Μπαλουκλή
 17. 17. Η σημασία των θρύλων,τωνΗ σημασία των θρύλων,των θρήνων και των παραδόσεων τηςθρήνων και των παραδόσεων της ΆλωσηςΆλωσης Όλοι οι παραπάνω θρύλοι ,αν και είναι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους,έχουν ένα κοινό . Αυτό είναι πως όταν εκπληρωθούν ,η Κωνσταντινούπολη θα επιστρέψει στους Έλληνες και θα λάβει το σεβασμό που της αξίζει . Αυτές οι τόσο αγαπητές στον λαό παραδόσεις γέμιζαν τις καρδιές των ανθρώπων ελπίδα και γι'αυτό τον λόγο ποτέ δεν θα λησμονηθούν.....
 18. 18. ΠηγέςΠηγές  http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/8801 http://yiorgosthalassis.blogspot.com/ 2013/04/t.html http://12dim-volou.mag.sch.gr/ta %20misotiganismenapsaria.htm http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2013/04/t.html

×