Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

H ζωή στο Βυζάντιο

384 views

Published on

Πτυχές της καθημερινότητας στο Βυζάντιο"

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

H ζωή στο Βυζάντιο

 1. 1. H Ζωή Στο Βυζάντιο Γυναίκα Και Εκπαίδευση Χριστίνα Μαρία Κωσταντινίδου Βάγια Σκουτέλα Γεωργία Φοίβη Συνδουκά Γαρυφαλλιά Μαρία Ντούνη
 2. 2. Η ηθική της γυναίκας • Η γυναίκα στο Βυζάντιο περνούσε τον περισσότερο χρόνο της στο σπίτι. Ακόμη δεν επιτρεπόταν να βγει από αυτό και να παρεβρεθεί σε εκδηλώσεις χωρίς την συνοδεία ενός συγγενικού άνδρα. Τέλος δεν ήταν ευπρεπές να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με άνδρες εκτός και αν ήταν συγγενικά της πρόσωπα.
 3. 3. Η ενδυμασία της γυναίκας Οι γυναίκες για λόγους ηθικής, έπρεπε να καλύπτουν το σώμα τους. Για αυτό φορούσαν μακριούς χιτώνες με φαρδιά μανίκια που κάλυπταν όλο το χέρι.
 4. 4. Επιπρόσθετη ενδυμασία • Έριχναν πάνω τους κι άλλα κομμάτια ύφασμα τα οποία στηρίζονταν στους ώμους τους είτε σαν γιλέκα είτε σαν παλτά. • Ακόμη κάλυπταν το κεφάλι τους με μαντήλες.
 5. 5. Μακιγιάζ Για το μακιγιάζ της η γυναίκα χρησιμοποιούσε διάφορα υλικά (λάδι, μέλι, νίτρο, αφρονίτρο) καθώς και τρία συγκεκριμένα χρώματα (άσπρο, μαύρο, κόκκινο). Επίσης κατασκεύαζε διάφορες μάσκες προσώπου. Σύμφωνα με την εκκλησία το μακιγιάζ ατίμαζε το αρχέτυπο δημιουργίας του θεού.
 6. 6. Κομμώσεις Όσον αφορά τις γυναίκες είχαν κυρίως μακριά μαλλιά. Συνηθισμένοι τρόποι κόμμωσης ήταν το πλέξιμο, ο κότσος, και τα ελεύθερα μαλλιά. Χρησιμοποιούσαν διάφορα χτένια και χρυσές κορδέλες. Όλα αυτά τα έκαναν οι ίδιες εκτός από τις πιο πλούσιες οι οποίες είχαν προσωπικές κομμώτριες.
 7. 7. Εκπαίδευση Της Γυναίκας Γενικά οι γυναίκες δεν είχανε πρόσβαση στη μόρφωση αλλά υπήρχαν κι εξαιρέσεις οι οποίες ανήκαν κυρίως στην αριστοκρατική τάξη .Οι περισσότερες από αυτές τις φωτισμένες γυναίκες μορφώθηκαν όχι με το να φοιτήσουν σε κάποια ανώτατη Σχολή, αλλά με το να μαθητεύσουν κοντά σε κάποιον λόγιο λαϊκό ή κληρικό.
 8. 8. Ο Γάμος Δεν ήταν απόφαση της γυναίκας ποιον άντρα θα παντρευτεί. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ιουστινιανού, αν δεν υπήρχε η συγκατάθεση του πατέρα, δεν μπορούσε να γίνει ο γάμος, εκτός αν η κοπέλα ήταν πάνω από είκοσι πέντε χρονών. Η κοπέλα μπορούσε να αρνηθεί αν ο άντρας ήταν βάναυσος και ανήθικος.
 9. 9. Διαζύγιο • Η γυναίκα μπορούσε να ζητήσει διαζύγιο μόνο λόγω μοιχείας ή κολάσιμων πράξεων του συζύγου . Σε τέτοιες περιπτώσεις έπαιρνε την προίκα της πίσω. • Όταν γινόταν αίτηση διαζυγίου θα έπρεπε να ερευνηθούν οι ακόλουθες κατηγορίες:μάγος, φονιάς, τυμβωρύχος.
 10. 10. Το Προξενιό Όταν μια κοπέλα ή ένας άντρας έφταναν στην κατάλληλη ηλικία, τούς γίνονταν προτάσεις γάμου μέσω προξενιού, δηλαδή τις έκανε κάποιος άλλος (προξενητής). Αυτός έκανε την προσέγγιση, μιλούσε επαινετικά για αυτούς και συζητούσε το ποσό της προίκας που θα έπαιρνε ο γαμπρός. Για αυτές του τις προσπάθειες ο προξενητής αμειβόταν.
 11. 11. Εργασία Λόγω φτώχιας, πολλές γυναίκες έβγαιναν στην αγορά , ασκώντας τα επαγγέλματα της βιοτέχνισσας, πουλώντας έργα φτιαγμένα από τα χέρια τους και δούλευαν στα χωράφια και στα εργαστήρια της οικογένειάς τους. Εκτός από κάποιες γυναίκες που ήταν γιατροί ή ηθοποιοί.
 12. 12. Εκπαίδευση Όλοι οι Βυζαντινοί είχαν ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό προς την ε κπαίδευση. Η εκπα δευση στο Βυζάντιο δεν ήί ταν υποχρεωτική. Σχολεία, δάσκαλοι και βιβλία ήταν συγκεντρωμένα στις πόλεις, όπου και εκεί απευθύνονταν σε μι α μικρή μερίδα των ανθρώπων. Οι εκπαιδ ευτικοί ήταν ιδιώτες δάσκαλοι καθ
 13. 13. Η Πατριαρχική Σχολή • Ο Μ. Κωνσταντίνος ιδρύει, τον 7ο αι. στην πρωτεύουσα το δικό του πανεπιστήμιο, το οποίο λειτουργεί υπό την αυτοκρατορική αιγίδα, ταυτόχρονα με τις σχολές της Αντιόχειας, της Βηρυτού, της Αθήνας, της Αλεξάνδρειας και θα λειτουργήσει ως το τέλος της αυτοκρατορίας, με διδασκαλία των επιστημών, της φιλοσοφίας και των κλασικών.
 14. 14. Η Σχολή της Μαγναύρας • Το παλάτι απολτελούνταν από αίθουσες αναμονής, ιματιοφυλάκια, κοιτώνες κ.α. Το παλάτι είχε πολλές μεγάλες και διακοσμημένες αίθουσες. Το κυριότερο δωμάτιο ήταν ο μέγας τρίκλινος και η αίθουσα του θρόνου. Στην ανατολική πλευρά βρισκόταν ο βασιλικός θρόνος όπου ο αυτοκράτορας δεχόταν τους πρέσβεις και τους επίσημους.
 15. 15. Η Λειτουργία της Σχολής Η σχολή της Μαγναύρας λειτούργησε τον 9ο και 10ο αιώνα και διετέλεσε υπό την καθοδήγηση του μαθηματικού Λέοντα ο οποίος δίδασκε μαθηματικά και φιλοσοφία. Γεωμετρία δίδασκε ο μαθητής του Θεόδωρος την αστρονομία ο Θεοδήγιος και τη γραμματική ο Κομητάς. Σημαντική θέση στην Ανώτατη Σχολή είχαν επίσης ο Μέγας Φώτιος και ο διαφωτιστής των Σλάβων Κύριλλος.
 16. 16. Στοιχειώδης Εκπαίδευση • Η στοιχειώδης εκπαίδευση ή προπαίδεια, που αντιστοιχεί στο σημερινό δημοτικό, διαρκούσε τρία έως τέσσερα χρόνια. Αποτελούνταν από τέσσερις τάξεις. Στις δύο πρώτες τα παιδιά μάθαιναν να διαβάζουν, να γράφουν και να λογαριάζουν. Ενώ στις μεγαλύτερες μάθαιναν ορθογραφία, γραμματική και αριθμητική.
 17. 17. Μέση Εκπαίδευση • Η μέση εκπαίδευση ή εγκύκλιος παιδεία ή εγκύκλιος σοφία, που αντιστοιχεί στο σημερινό γυμνάσιο και λύκειο, διαρκούσε 4 χρόνια και φοιτούσαν μαθητές από τα 10 12ή χρόνια τους. Υπήρχαν στις περισσότερες πόλεις της αυτοκρατορία. Διδάσκονταν γραμματική, ρητορική , φιλοσοφία, αριθμητικ , μουσική ή ,γεωμετρία και αστρονομία. Η φοίτηση σε αυτά διαρκούσε συνήθως 4-5 χρόνια.
 18. 18. Τα Δίδακτρα • Στα εκκλησιαστικά σχολεία, εκτός από τα παιδιά της πόλης , συχνά φοιτούσαν δωρεάν ορφανά παιδιά μαθητές απόή άλλες περιοχές της αυτοκρατορίας , που διακρίνονταν για τη φιλομ θει τους. Ταά ά κορίτσια και τα αγόρια που οι γονείς τους δεν είχαν να πληρώσουν δίδακτρα, δεν πήγαιναν σχολείο. Την μόρφωσή τους αναλάμβαναν οι συγγενείς τους. Αυτοί τους μάθαιναν ιστορίες για τον τόπο τους και τα έθιμα του Βυζαντίου. Τα κορίτσια μάθαιναν να πλέκουν και τα αγόρια τέχνες σε ειδικούς τεχνίτες.
 19. 19. Ανώτατη Εκπαίδευση Η ανώτατη εκπαίδευση ήτανε κάποιες ανώτερες σχολές που υπήρχαν σε μεγάλες πόλεις όπως την Κων/πολη, την Αθήνα, την Αλεξάνδρεια και την Αντιόχεια όπου τα παιδιά διδάσκονταν τη ρητορική και τη φιλοσοφία. Ξεχωριστή ακμή γνώρισε το Πανδιδακτ ριο που ιδρύθηκε το 425. Εδώή εκτός από τα νομικά διδάσκονταν η ρητορική, η φιλοσοφία, η λατινική και η ελληνική γλώσσα. Όλοι οι καθηγητές ήταν Έλληνες. Φοιτητές έρχονταν από όλο το κράτος ακόμη και ξένοι . Μετά τη λήξη της εικονομαχίας και στα χρόνια της Μακεδονικ ς δυναστείας, πουή ακολούθησαν, το Βυζάντιο γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στα γράμματα και τις τέχνες.
 20. 20. Βιβλιογραφία • http://exploringbyzantium.gr/EKBMM/Page? name=ypomeleti&lang=gr&id=2&sub=320&level =2 • http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/D SGYM-B107/755/4961,22619/ • http://www.imma.edu.gr/macher/hm/hm_main.ph p?el/D2.5.html • htp://wtww.archaiologia.gr/wp- content/uploads/2011/06/31-3.pdf • http://vizantinaistorika.blogspot.gr/2014/03/blog- post_8.html • http://blogs.sch.gr/gymkmil0/files/2013/02/333.p df

×