Daya tahan kardiovaskular

9,667 views

Published on

0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
9,667
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
88
Actions
Shares
0
Downloads
396
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Daya tahan kardiovaskular

  1. 1. Daya tahan kardiovaskular ma siow mei el m02 (D20102042189)
  2. 2. PENGENALAN Daya tahan kardiovaskular atau kecergasan jantung bermaksud kecekapan sistem peredaran dan sistem pernafasan untuk membekalkan oksigen kepada otot secara berterusan pada jangka masa yang panjang semasa melakukan aktiviti.Ia merupakan komponen yang terpenting dalam profil fisiologi manusia.
  3. 3. Sambung…… Senaman tetap akan meningkatkan kecekapan sistem peredaran dengan membesarkan otot jantung, membolehkan lebih banyak darah dipam pada setiap degupan,dan meningkatkan jumlah arteri kecil dalam otot rangka terlatih,yang membekalkan lebih darah ke otot yang bekerja.
  4. 4. Sambung…… Senaman juga memperbaiki sistem pernafasan dengan meningkatkan jumlah oksigen yang disedut dan diedarkan ke tisu badan.
  5. 5. Sambung……. Daya kardiovaskular juga dikenali sebagai kecergasan aerobik,kuasa aerobik atau daya tahan aerobik kerana komponen kecergasan jasmani ini melibatkan sistem tenaga aerobik.Kecergasan kardiovaskular dapat mengawal penyakit jantung dan kegemukan.Oleh itu pencapaian tahap kecergasan kardiovaskular yang tinggi adalah amat penting kerana gaya hidup masyarakat Malaysia ini kian bertambah sedenteri.
  6. 6. Sambung…… Bagi menentukan taraf kecergasan aerobik seseorang ialah dengan mengambil kadar nadi rehat.Nadi rehat yang rendah menandakan kecergasan jantung yang baik.
  7. 7. Sambung……. Jadual di bawah digunakan untuk mengetahui taraf kecergasan jantung sendiri. i) Sangat cergas = bawah 50 denyutan seminit ii) Cergas = 51-69 gasseminit iii)Sederhana = 70-80 denyutan seminit iv)Tidak cergas = lebih dari 80 denyutan seminit
  8. 8. sekian,terima kasih

×