Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
Raw material c.m.m.a.a.o. pvt. ltd
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

0

Share

Download to read offline

фотоапарат

Download to read offline

оптика

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
  • Be the first to like this

фотоапарат

  1. 1. СОУ „Јосиф Јосифовски“ - Гевгелија ФОТОГРАФСКИ АПАРАТ, ПРОЕКЦИОНЕН АПАРАТ Подготвил: Марија Танева
  2. 2. *Фотографски апарат е направа со која се добиваат реални намалени ликови кои трајно се задржуваат на фотоемулзијата нанесена на стакло, целулоид или хартија. *Името му потекнува од двата грчки збора: фото-светлина и графос- пишување, што буквално преведено на наш јазик би било – светлинско пишување. *Основни делови на фотоапаратот се: мрачна комора и објектив.
  3. 3. *Мрачната комора претставува кутија во чија задна страна се става фотографска плоча или фотофилм, а на предната страна објектив. *Објективот претставува една собирна леќа или систем од повеќе собирни леќи.
  4. 4. Објективот во близината на задната страна на комората создава реален и превртен лик А1В1, на фотографираниот предмет АБ. Ликот е намален. На филмот е нанесен тенок слој од специјална супстанција (фотоемулзија) која е осетлива на светлината, па под дејство на пропуштената светлина настанува нејзино поцрнување (разорување). А В В1 А1
  5. 5. Проекционен апарат е инструмент кој е наменет на екранот да даде зголемен реален лик на осветлен предмет. Како предмет може да биде цртеж, слика или филм, нанесени на проѕирна основа – дијапозитив.
  6. 6. Шематски приказ на проекционен апарат: С - светлински извор; Д - дијапозитив чиј лик се проектирана екранот; О - објектив; К - систем од леќи наречен кондензатор; Е - екран С К Д О Е
  7. 7. Digital Light Processing ДПЛ – проекторот се состои од ламба, леќи и огледало. Содржи и филтер за боја.
  8. 8. ЛЦД проекторот (проектор со течни кристали), содржи: ламба, оптичка призма, леќи и ЛЦД панели.

оптика

Views

Total views

477

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

4

Actions

Downloads

2

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×