6 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

542 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
542
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

6 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

  1. 1. ΤΡΙΤΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  2. 2. Τι είναι η ενδοσχολική βία?►Οι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το φαινόμενο είναι ενδοσχολική βία και εκφοβισμός. Ορίζουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την πρόκληση σωματικού ή ψυχικού πόνου από μαθητές σε συμμαθητές τους εντος σχολείου.
  3. 3. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ• Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας είναι σύνθετο και στην εκδήλωση του συμβάλλει η αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών και ατομικών παραγόντων. Ειδικότερο ρόλο παίζουν η προσωπικότητα των παιδιών , το οικογενειακό περιβάλλον, τα ΜΜΕ (τρόπος που προβάλλουν τη βία) και κοινωνικά προβλήματα που ενισχύουν αντικοινωνικές συμπεριφορές.
  4. 4. • Η ενδοσχολική βία που εκδηλώνεται μεταξύ των μαθητών έχει τις εξής μορφές: λεκτική, σωματική, ψυχολογική και κοινωνική. Συγκεκριμένα: Ξυλοδαρμοί Φραστικές επιθέσεις Εκβιασμοί Κλοπές Αποκλεισμός από παρέες Καταστροφή προσωπικών αντικειμένων
  5. 5. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣΤα παιδιά που είναι θύματα εμφανίζουν:☺Έντονο άγχος☺Αισθήματα ανασφάλειας☺Φοβίες☺Απουσία από το σχολείο☺Ψυχοσωματικά προβλήματα☺Κατάθλιψη
  6. 6. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ☻ Το 45%-50% των μαθητών είναι θύματα βίας στα σχολεία!☻ Οι μαθητές που ασκούν βία ξεπερνούν το 10 %!☻ Τα αγόρια εμπλέκονται περισσότερο σε περιστατικά σωματικής ενώ τα κορίτσια σε περιστατικά λεκτικής βίας!☻ Τα περιστατικά είναι εντονότερο στο δημοτικό και το γυμνάσιο παρά στο λύκειο!☻ Οι μισοί από τους μαθητές που είναι θύματα βίας δεν μιλούν γι’αυτό ενώ οι άλλοι μισοί το αναφέρουν σε φίλους και όχι εκπαιδευτικούς και γονείς!
  7. 7. ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΑΝΤΙΔΡΩ ΣΤΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  8. 8. ΝΙΑΚΑ ΕΛΕΝΗΓ’31ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

×