Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Könyvtáros, könyvtár,
könyvtárügy- a következő öt
év –ízelítő a nemzetközi
trendekből
Németh Márton MKE Vándorgyűlés kávéh...
David Lankes gondolatai
 "A könyvtárak nem a könyvekről szólnak. A könyvtárosok
munkájának középpontjában sem a gyűjtemén...
A felhasználói közösség és a
könyvtárak
 A könyvtárak az adott helyi célközönségük információs igényei köré
szerveződnek
...
IKR helyett Könyvtári menedzsment
rendszer
 Eltűnnek a stabil önálló munkafolyamatok, s az azokat szabályozó
modulok
 Az...
A Big Data forradalma és a
szemantikus web
 Internet of Things- a mobil infrastruktúra sávszélessége
robbanásszerűen nő
...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Könyvtáros, könyvtár, könyvtárügy a következő öt év várható trendjei -Németh Márton_MKE Vándorgyűlés, Szonok, Kávéházi szekció, 2015 Június 17.

690 views

Published on

An overview in Hungarain about some major development trends related to libraries, library profession, librarianship

  • Login to see the comments

Könyvtáros, könyvtár, könyvtárügy a következő öt év várható trendjei -Németh Márton_MKE Vándorgyűlés, Szonok, Kávéházi szekció, 2015 Június 17.

  1. 1. Könyvtáros, könyvtár, könyvtárügy- a következő öt év –ízelítő a nemzetközi trendekből Németh Márton MKE Vándorgyűlés kávéházi szekció 2015. július 17.
  2. 2. David Lankes gondolatai  "A könyvtárak nem a könyvekről szólnak. A könyvtárosok munkájának középpontjában sem a gyűjtemények gondozása, sem a felhasználók kiszolgálására való passzív attitűd nem bír fontos szereppel. A könyvtárak kultúra és tudásközvetítő helyek, melyeket a közönségük vesz birtokba. A könyvtárosok pedig oktatói szerepkörben a tudásteremtés legfőbb segítői, hogy a felszínre hozzák mind azon szakértelem legjavát, mellyel felhasználói közösségük rendelkezik. A könyvtárosok a jól informáltságra épülő demokratikus állampolgári közösség megalapozásával megválthatják a világot"
  3. 3. A felhasználói közösség és a könyvtárak  A könyvtárak az adott helyi célközönségük információs igényei köré szerveződnek  Információ közvetítés: fórum a fizikai és virtuális térben. A harmadik hely kiteljesedése  Szociális kohézió, társadalompolitikai eszköz  Összehozza az embereket, növeli az adott közösség információs potenciálját- pozitív társadalmi tőke, hozzáadott érték  A könyvtár nem csak viszi a pénzt hanem hozza is, mégha sokszor nem is közvetlen módon!  A könyvtár oktatási (educator, facilitator) szerepköre markáns, központi jelentőségű lesz
  4. 4. IKR helyett Könyvtári menedzsment rendszer  Eltűnnek a stabil önálló munkafolyamatok, s az azokat szabályozó modulok  Az érték az ember: Az egyes feladatok akár egyéni szinten is beállíthatóak  A rendszerintegráció új foka  Minden a felhőben  Közös tudásbázis  Osztott munkavégzés, intézményi partnerség  Mi is a saját? (gyűjtemény, munkavégzés)  Növekvő hatékonyság intézményi szinten DE egyben szoros egymásrautaltság- EGYIDŐBEN
  5. 5. A Big Data forradalma és a szemantikus web  Internet of Things- a mobil infrastruktúra sávszélessége robbanásszerűen nő  Alapvető változások a mindennapi tárgyi kultúrát, felhasználói szokásokat, életvitelt illetően  Milyen körben gyűjthet adatot a könyvtár? Mennyire kerülhet bevonásra az emberek magánszférájába?  A könyvtár útja a Big data világába szemantikus weben keresztül  Az információ visszakeresés forradalma- kilépnek az adatok a könyvtárból  Helyünk és értékünk a szemantikus univerzumban  A Big Data nagyhatalmai, copyright kihívások, adattulajdonlás, továbbítás kihívásai

×