Emporion

643 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
643
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Emporion

 1. 1. Emporion Marta Sala, 1r Batx. A
 2. 2. Empúries A Empúries s’han trobat moltes ciutats que pertanyen a diferents civilitzacions. Els habitants de les ciuats van conviure junts, i generalment van tenir una bona relació entre ells. Colònia romana Neàpolis grega Possible ciutat Íbera Palaiapolis grega
 3. 3. Ciutat indígena A Empúries, se sap que hi havia una ciutat dels Íbers indígenes, que van conviure amb grecs i romans. Es creu que es troba al costat de la romana, però no s’ha pogut demostrar, perquè encara s’ha d’excavar.
 4. 4. Colònia grega Els grecs que van colonitzar Empúries provenien de “Marsella”, una colònia grega. Va ser una colònia per sobrepoblació, és a dir, van ser enviats a Empúries perquè a Marsella hi havia massa gent. Primer van arribar a un illot on es van assentar i van fundar la Palaiapolis. Quan van veure que les relacions amb els indígenes eren bones van fundar una colònia més estable, la Neàpolis.
 5. 5. La neàpolis A la neàpolis podem trobar les muralles ciclòpies, que estan construides amb roques enormes. El nom prové de la paraula “cíclop”, una mena de gegant de la mitología, ja que creien que havien estat construides per ells. També es poden veure cases i l’àgora, que era la plaça central.
 6. 6. A la neàpolis es van construir temples i estàtues dedicades a algunes divinitats. Per exemple, s’ha trobat la estàtua d’Asclepi, el déu de la medicina i la curació. També hi ha una figura d’una serp, que era el símbol de la salut, i per tant està lligat a Asclepi. A part s’han trobat les restes d’un temple dedicat a Serapis, una divinitat greco-egípcia.
 7. 7. Les restes que s’han trobat a la ciutat grega són, entre d’altres mosaics, ceràmica, i altres objectes. En un mosaic s’hi va representar el sacrifici d’Ifigènia, la filla d’Agamèmnon.
 8. 8. Colònia Romana Quan els romans van arribar a Empúries, van aixecar un campament en un turó de sobre la Neàpolis. Des de allà van dirigir la guerra contra Cartago. Més tard el campament passa a ser una ciutat romana, quan es construeixen les muralles, i passa a ser una ciutat poc important destinada a la residència de veterans de guerra.
 9. 9. 1. Muralla de la ciutat 2. Amfiteatre 3. Fòrum i temple 4. Domus 5. Termes 6. Palestra 7. Entrada a la ciutat 8. Cardo 9. Decomanus
 10. 10. Intramuros A la ciutat romana s’han trobat moltes restes d’objectes, com ceràmica, botons, strigiles, símbols apotropaics, kylix... Al final del cardo es creu que es troba la ciutat íbera dels indígenes. Dins de les muralles de la ciutat és on hi havia les domus, que eren les cases dels habitants.
 11. 11. Una de les construccions més importants de les ciutats romanes eren les termes. En la fotografía de baix es pot veure l’hipocaust, que era la construcció que servia per calentar l’aigua de les termes.
 12. 12. El fòrum era el centre de la ciutat. Al mig de la plaça hi havia un temple tetràstil, és a dir, els costats tenien quatre columnes, encara que no eren columnes reals, sinó que tenien la mateixa forma però estaven enganxades a la paret del temple. Això es coneix amb el nom de “pseudoperípter”. Avui dia només es conserva l’altar del temple.
 13. 13. Extramuros Els edificis dedicats al oci d’una ciutat eren el que indica si aquesta era important o no. Empúries només tenia un amfiteatre, en el que s’hi feien tots els espectacles, con lluites de gladiadors o representacions teatrals. També tenia una palestra, una mena de gimnàs on s’entrenaven els gladiadors.
 14. 14. Més allunyat de la ciutat, en un turó, s’hi troba un cementiri romà, on encara es conserven algunes tombes. També hi havia una estàtua, que no se sap qui estava representat, però la van robar. La estàtua era de marbre, i estava colocada sobre un altar de pedra recobert de marbre. Avui dia només queda la pedra de l’altar.

×