Modificació, Creació I SeqüEnciació De Pistes

487 views

Published on

Published in: Education, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
487
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Modificació, Creació I SeqüEnciació De Pistes

  1. 1. FITXA D’ACTIVITATS TAC I MÚSICA Professor/a: Daniel Yuguero Rodríguez Centre: IES Llobregat Localitat: Sallent Context educatiu - El centre es situat en el barri de l’ estació de Sallent, molt a prop de la mina de sal, i considerat la zona de més risc d’ esfondrament del poble per l’ explotació de la mina. - Alumnat amb un nivell socioeconòmic mig, mig-baix. Conviuen tots els alumnes del poble i també alumnes de Balsareny i Cabrianes independentment del nivell econòmic familiar, degut a que és l’únic IES del poble, i no hi ha possibilitat de compartir alumnat amb altres centres propers. - Poc alumnat nouvingut. La majoria de l’ alumnat és generacional i conviuen amb altres alumnes, no molts, marroquins, polonesos, xinesos i sud-americans. TÍTOL DE L’ACTIVITAT: Modificació, creació i seqüenciació de pistes Nivell educatiu i curs: Segon d’ ESO Nombre d’alumnes: 15 Característiques generals: Tant el segon A com el segon B, tenen una mitjana de 29 alumnes, que queden dividits en dos grups de 15 i 14 alumnes. Durant el curs de primer d’ ESO, aquests grups complerts van resultar conflictius, fet que va provocar la decisió de separar-los a segon d’ ESO. Aquesta separació ha permès que el treball a classe sigui molt productiu, els alumnes es mostren més receptius, més amb els procediments que no els conceptes. Bona relació i predisposició, gairebé sense cap mena de conflictes. L’ activitat es desenvolupa amb una dotació de sis ordinadors, amb una relació de dos o tres alumnes per ordinador. Objectius actitudinals, socials (actituds, valors i normes): Gaudir el treball en grup, valorar el treball cooperatiu, valorar els recursos informàtics i les noves tecnologies, respectar i compartir opinions amb els companys, tenir cura del material. Objectius procedimentals: Definició dels paràmetres informàtics per a la creació i la gravació d’ una seqüència. Importar un arxiu midi. Modificació i seqüenciació de pistes d’ un arxiu midi donat mitjançant el programa Logic fun
  2. 2. Discriminar i identificar auditivament els sons de diversos instruments. Identificar els temes presents en la cançó. Escriure textos titulars assignats a cada pista. Objectius conceptuals: Seqüenciació, pista, arxiu midi, instrumentació. La repetició (loop), la variació, el tempo, la pulsació, la melodia, el ritme, frases, la melodia amb acompanyament. Objectius competencials: COMPETÈNCIES PRÒPIES DE L’ÀREA: Competència Comunicativa: Comunicar-se amb els companys i el professor de forma entenedora, durant la realització de l’ activitat. L’ alumne, ha de transmetre les seves idees als companys i ajudar a solucionar les tasques a realitzar. Competència Artística i cultural: Realitzar tasques procedimentals musicals, comprenent l’ aplicació musical a les noves tecnologies. CONTRIBUCIÓ A LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES: Competència del coneixement i interacció amb el món: L’ utilització de les noves tecnologies crea nous camins per que l’ alumnat pugui adquirir coneixements musicals, i accedir a un material musical culturalment divers i ampli, afavorint el seu criteri artístic. Competència tecnològica: L’ alumne ha d’ aprendre a utilitzar la terminologia pròpia de l’ informàtica i el propi material informàtic, fent que després pugui fer un ús més habitual fora de l’ horari escolar. Competència social i ciutadana: El treball cooperatiu afavoreix l’ adquisició de noves maneres de relacionar-se amb els altres, el desenvolupament emocional i social. Competència d’aprendre a aprendre: Treballar la correcte realització d’ una tasca procedimental, donant forma mitjançant els conceptes i procediments apresos, crea dubtes, preguntes i maneres de resoldre aquestes. L’ alumne ha d’ aprendre a resoldre els problemes plantejats. Continguts que es tractaran - Musicals: Audició, instrumentació, seqüenciació, variació repetició, melodia, ritme, melodia acompanyada - Tecnològics: Programa Logic fun - Socials: Treball cooperatiu - D’altres àrees: Llengua, estètica històrica.
  3. 3. Temporalització: Quatre sessions d’ una hora. De dues sessions setmanals, utilitzar una per realitzar l’ activitat Agrupament dels alumnes: Quinze alumnes per sis ordinadors. Grups de dos o tres alumnes per ordinador Recursos que s’utilitzen: - Eines TIC: Ordinadors, internet, auriculars, canó de projecció. - Programari: Logic fun - Instruments de l’aula: No - Altres: No Professorat implicat: Professor d’ Art-Tic Descripció de l’activitat que han de realitzar els estudiants (què, com, quan): • Introducció: Cal abans de que vagin cap als ordinadors, fer una petita introducció i demostració del que es trobaran i d’ allò que hauran de fer. Mitjançant el canó i la pantalla, explicarem que és un seqüenciador i la seva utilitat. Explicarem que es un arxiu midi. • Situació de conflicte: Els podem explicar que no és ben bé un programa creatiu,encara que el podem utilitzar com a tal, sinó un programa que ens serveix sobretot per gravació i modificació d’ un arxiu midi. Escoltem un arxiu midi donat i ensenyem les partitures corresponents a cada pista, i la seva correspondència instrumental. Ensenyem com una petita modificació pot variar l’ efecte sonor. Escoltem com sona el teclat midi corresponent a una pista concreta. Segons la pista tractada el teclat sona amb un instrument o un altra. Expliquem com crear una pista, seleccionar l’ instrument i gravar una partitura. • Ús /pràctica : Primera classe : Durant aquesta classe treballarem la descarrega d’ un arxiu midi, la melodia i la melodia amb acompanyament a més de l’ instrumentació. En grups de dos o tres per ordinador, busquen a Internet un arxiu midi com p. ex Michelle de The Beatles. El descarreguen i l’ obren amb el Logic fun. L’ escoltem. Fan una diferenciació de les pistes i de la seva correspondència instrumental. Anem escoltant una per una, silenciant amb mute la resta.
  4. 4. Silenciant la resta, es queden amb la melodia corresponent a l’ instrument que substitueix la veu (flute), i l’ escoltem. Donem importància a aquesta pista per poder explicar melodia. Posteriorment afegeixen la pista de bateria i baix (Standard drum; fretless bass), i l’ escoltem. Donem importància a l’ instrumentació i a la melodia amb acompanyament. Així acaben afegint la resta, diferenciant la guitarra rítmica i la guitarra solista. Segona classe : Durant aquesta classe treballarem la titulació de les pistes, trobarem els temes de la melodia, ens fixarem en el ritme i la pulsació i treballarem loop, explicant així la repetició. Continuant amb la cançó Michelle, els alumnes assignen un nom a cada pista, podem traduir al català el nom anglès de cada instrument, troben els diferents temes presents escoltant només la melodia (flauta de bec), i assenyalen el fraseig per compassos d’ aquesta melodia. Escoltem a continuació només la secció rítmica (bateria i baix elèctric), diferenciant la pulsació i els diferents dibuixos rítmics dels dos instruments. Canvien els instruments de cada pista escoltant així diferents efectes sonors, contrast instrumental. Tallem la pista de veu (Flauta de Bec), i creem un loop. Podem explicar així la repetició. Tercera classe: Durant la tercera classe ens fixarem en l’ instrumentació i la discriminació de pistes sonores apart de modificar unes secció proposant un joc. Aquest joc consisteix en tallar totes les pistes en tres seccions, assignant una lletra per cada secció A B C. Posteriorment canviem els alumnes d’ ordinador i les desordenen. Els alumnes originals tornen al seu lloc i han de tornar a ordenar totes les pistes. Amb aquest exercici els alumnes han de trobar la solució no només visualment, sinó auditivament. Quarta classe: Durant l’ última classe, utilitzarem el teclat midi per fer la gravació d’ una melodia. Assagem la partitura del Virolet Sant Pere cantant-la. Posteriorment l’ assagen en el teclat, els alumnes creen una pista, assignen un instrument i la graven. La poden gravar amb el llapis o tocant el teclat midi.
  5. 5. • Avaluació: Les tasques de cada sessió han de quedar resoltes. S’ avalua amb Malament, Regular o Be. Apart es puntua una nota d’ actitud al final de cada sessió. Els alumnes reben amb molt interès totes les tasques relacionades amb el programa. • Notes organitzatives: No AVALUACIÓ CONTEXTUAL DE L’ACTIVITAT REALITZADA Objectius assolits: Treballar en grup. Treball cooperatiu Conceptes i procediments assolits Saber modificar i crear una pista Gravar una partitura amb midi Què prova que va funcionar bé? Els alumnes realitzen els passos de creació d’ una pista, assignació d’ instruments i gravació sense gaires problemes. Què sembla que no va funcionar? Quan els alumnes treballen amb els auriculars, perden massa temps amb el teclat Midi, es distreuen. Sempre estan d’ esquena a les indicacions del professor. El treball per parelles fa que el pes sempre caigui sobre un d’ ells. El programa es penja amb facilitat. Canvis que el professorat farà en la activitat la propera vegada: Caldria dedicar més temps a la part de creació.

×