Creació Amb Acid Xpress

601 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
601
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Creació Amb Acid Xpress

  1. 1. FITXA D’ACTIVITATS TAC I MÚSICA Professor/a: Carme Gelabert i Lou Sanz Centre: IES Miquel Martí i Pol Localitat: Cornellà de Llobregat Context educatiu L´IES Miquel Martí i Pol, està situat al barri de Riera, relativament a prop del centre històric de la ciutat. L’ alumnat general de centre, és d’ un nivell socio- econòmic mitjà-baix, amb un percentatge d’ alumnat nouvingut del 20 %. La major part dels alumnes tenen un nivell d’ implicació amb el centre elevat. A nivell general, el compromís que tenen la major part dels alumnes envers les seves obligacions acadèmiques i les aptituds de respecte envers els companys/es i professors/es etc... és força coherent (llevat de casos especials: alumnes amb problemes socials, afectius...). TÍTOL DE L’ACTIVITAT: Creació d’una cançó amb Acid Xpress Nivell educatiu i curs: tercer curs ESO Nombre d’alumnes: 24 Característiques generals: Cada classe de tercer està formada per un total de 24 alumnes. Els alumnes de 3er no fan una assignatura de música pròpiament, però com a Alternativa a la Religió fem Grup vocal i instrumental. L´activitat està pensada per a donar la possibilitat a aquests alumnes a aprofitar i gaudir de l’ equipament informàtic que tenim a l’aula de música. Donat que amb aquest grup no hi ha desdoblaments, per aquesta activitat treballem en racons dividint la classe en dos subgrups. Tal i com s’explicarà a continuació, per poder treballar tots amb els ordinadors, en la segona sessió d’aquesta activitat durant els primers 30 minuts la meitat d’ els alumnes creen una cançó de manera tradicional, improvitsant sobre uns acords donats d’una roda de blues mentre que els altres creen la cançó electrònicament amb l’ordinador i vice versa. Els alumnes ja tenen una base sobre composició musical i abans de l’activitat hem donat nocions bàsiques sobre harmonia i idees per combinar ritmes, notes que es moguin per grups conjunts o saltejats, etc. Objectius actitudinals, socials (actituds, valors i normes): • Afavorir la motivació de l’alumnat envers la creació musical amb un format electrònic que troben certament atractiu. • Fomentar el treball cooperatiu i l’aprenentatge autònom. • Respectar el material col·lectiu de l’aula de música. • Valorar els beneficis personals i socials de les TIC.
  2. 2. Objectius procedimentals i conceptuals: • Pràctica de melodies mitjançant loops i efectes sonors. • Composició d’una cançó tenint presents les normes bàsiques del llenguatge musical, la coherència i possibles combinacions dintre d’un estil de música moderna. • Elecció dels diferents instruments que conformen un tema electrònic, rock, jazz, funky... • Edició de la cançó i importació a altres formats. • Comparació i reflexió sobre els ritmes i les bases emprades. • Descobrir l’ús de les noves tecnologies mitjançant la pràctica. Objectius competencials: • Competència Comunicativa: Potenciar la divulgació i la comunicació dels resultats mitjançant una audició de totes les cançons composades. • Competència Artística i cultural: Treballar l’aspecte lúdic de la música, de manera que permeti a l’alumne/a descobrir les possibilitats que té com a font d'informació i expressió creativa. • Competència tecnològica: Ús de les noves tecnologies per a la creació musical, amb una aplicació clara i directa al món actual. • Competència social i ciutadana: Aprendre a respecte el material de la classe i a respectar i valorar les creacions dels companys. • Competència d’aprendre a aprendre: Adquirir un major grau d’autonomia, partint de les explicacions de la professora i dels tutorials (en còpia paper i en vídeo al Youtube) i fomentar la capacitat de resoldre problemes per ells mateixos experimentant amb les diferents funcions de l’ Acid Express.
  3. 3. • Competència matemàtica: Repassar nocions com el tempo, els compassos i el ritme. • Competència lingüística: Aprendre la traducció de les diferents funcions del programa (que està íntegrament en anglès) i expressar el procés de creació de manera ordenada i coherent. Continguts que es tractaran 1) Musicals: • Estils musicals: pop, rock, jazz, chill out, electrònica, dance, funky • Repàs de conceptes com riff, obstinat rítmic • Elements del llenguatge musical: pauses, altura, llargada, intensitat (no només aplicat a la música tradicional, sinó també a la música electrònica, amb conceptes com fade in i fade out, etc.) 2) Tecnològics: • Informàtica musical: aprenentatge del programa Acid Xpress. • Utilitzar menús i controls avançats. • Desar i recuperar pistes, importar i exportar diversos formats d’àudio. 3) Socials: • Música moderna i els seus usos a la societat actual (a la ràdio, la publicitat, el cinema...) • Breu història i evolució dels sistemes de sonorització i d’enregistrament des dels orígens fins a l’actualitat. 4) D’altres àrees: • Matemàtiques: divisions dels valors i proporcionalitats generals • Llengües estrangeres: instruccions en anglès, valors de les notes en anglès i la seva equivalència en català (Whole note: rodona; Half note: blanca; Quarter note or crotchet: negra; Eighth note or quaver: corxera; Sixteenth note or semiquaver or demiquaver: semicorxera; Thirty-second note or demisemiquaver: fusa; Sixty-fourth note or hemidemisemiquaver : semifusa).
  4. 4. Temporalització: dues sessions d´una hora cadascuna, la primera més aviat teòrica amb l’exemplificació del funcionament del programa i el plantejament del projecte, i la resolució de dubtes; i la segona amb el grup dividit per tal de poder crear la cançó amb l’ordinador en parelles. Agrupament dels alumnes: a l’ordinador es distribuiran per parelles, les parelles han estat escollides per ells mateixos, de manera que puguin seguir la feina fora de classe havent-se descarregat la versió de proba gratuïta de l’Acid d’Internet. Recursos que s’utilitzen: • Eines TIC: ordinadors, altaveus, canó i pantalla, impressora • Programari: Acid Xpress • Suport en còpia paper i suport multimèdia: fotocòpies amb el tutorials, reproductors de mp3 on els alumnes porten els seus propis loops, els loops gravats per la professora i la seva creació final. • Xil·lòfons, flauta i piano per practicar les improvitsacions sobre la roda de blues (simultàniament, la meitat dels alumnes realitza la pràctica amb l’ordinador). Professorat implicat: Carme Gelabert i Lou Sanz Descripció de l’activitat que han de realitzar els estudiants: Primera Sessió (grup sencer) • Avaluació inicial i introducció: Comencem el nostre projecte de creació d’una cançó amb l’ordinador recordant el funcionament del programa que vam veure en la sortida al Patronat de Cornellà, on components del grup Ja t’ho diré van explicar amb un projector i un ordinador portàtil com fer una cançó per l’ordinador. Els alumnes havien vist en primera persona quines funcions tenia un programa molt similar a l’Acid. Passem a l’explicació de l’activitat, dels objectius i dels criteris d’avaluació: crear una melodia amb l’Acid Xpress, on es valorarà la combinació instrumental, l’utilització del tempo i d’altres funcions del programa, el resultat final i l’esforç durant el procés de creació. Per exemplificar una creació amb Acid Xpress, escoltem i veiem al projector la cançó de mostra Time to Fly incorporada al programa. • Desenvolupament: Per començar, al servidor dels ordinadors dels alumnes hem gravat unes carpetes i subcarpetes amb loops que necessitarem per fer les nostres creacions. Obrint les carpetes i fent un click a la pista, els alumnes escolten possibles loops que faran servir i els classifiquen en una carpeta apart amb el
  5. 5. seu nom. Els alumnes han fet servir altres aplicacions de música i saben perfectament com obrir el programa i accedir a les carpetes amb els loops. A continuació ens familiaritzem amb les principals funcions de l’Acid Xpress: Track header: finestra que mostra les pistes i les seves propietats: podem ajustar el volum, aplicar efectes d’àudio, silenciar i canviar l’altura. A sota tenim els paràmetres de tempo en beats per minut, el compàs (4/4 per defecte) i la tonalitat. Amb el símbol del diapasó podem escollir la tonalitat. Explicarem la correspondència entre la nomenclatura anglosaxona i la tradicional (A=la, B=si, C=do...) i farem un repàs de les tonalitats. Timeline: La línea del temps ens permet arranjar i editar el material d’àudio per al nostre projecte, i es llegeix en horitzontal d’esquerra a dreta. Verticalment, mostra les diferents pistes. També ens permet controlar de manera precisa la durada i la ubicació de les pistes o fragments de pistes (loops) al nostre projecte. Transport Bar: Ens permet fer un playback de la nostra creació, i funciona com els botons d’un CD player, on podem moure’ns endavant i endarrera i escoltar el nostre tema. Time display: Mostra la posició del cursor a la timeline. Els números de l’esquerre mostren el temps actual i els de la dreta mesuren els beats. Desde la pestanya d’Arxiu (File), es pot extreure àudio des d’un CD o aconseguir més loops de la xarxa amb ‘Get media from the web’. També anirem a aquest apartat per guardar l’arxiu. Amb la funció d’Editar podem realitzar accions anàlogues a un processador de textos com retallar, copiar, desfer una acció, etc. Amb Visualitzar podem seleccionar quines funcions volem tenir visibles mentre utilitzem el programa (barra d’estris, propietats de les pistes, etc.) La pestanya d’Insertar ens serà útil especialment si volem fer servir el teclat mut, amb el qual podrem crear també les nostres pròpies melodies i loops. Cada patch que apareix al Soft Synth reprodueix un so, como ara piano, celesta, vibràfon, marimba, xilòfon, tubular bell, carrilló, orgue, acordió, harmònica, mandolina, guitarra, banjo, baix, violí, viola, corn anglès, flauta, clarinet, etc. Els alumnes hauran d’escollir l’ instrument per al so que desitgen, decidir quina serà la seqüència de notes i clickar al teclat. Prèviament hauran d’haver seleccionat el símbol amb dos cercles i dues fletxetes que apareix a dalt a la dreta en aquesta finestra (Enable Real Time midi) per tal de poder-ho escoltar. Des d’aquesta pestanya d’Insertar també ens servirà la funció de canviar el tempo, expressat en beats per minut. Està predeteminat el compàs 4/4 a Time Signature.
  6. 6. Amb el metrònom podrem controlar millor el primer temps de cada compàs, i per intentar ajustar els beats automàticament també podem anar a Editar i llavors ajustar al temps que ens interessi (Fit to time). En relació als estris que apareixen a la Toolbar, explicarem les funcions dels principals, com el símbol del llapis per Draw, per dibuixar els fragments de la pista que ens interessin, el del pinzell per Paint, per dibuixar el loop al llarg de tota la pista, el de la goma d’esborrar per eliminar un fragment, i finalment el símbol de selecció de temps, per moure o modificar la durada del loop. • Avaluació. Mentre es realitza tota la sessió la professora prendrà nota del grau d’interès i del comportament de l´alumnat (silenci durant l´audició i les explicacions...), la participació i implicació en les activitats i es preguntarà de manera individual i grupal què han entès sobre el funcionament del programa i què s’espera dels seus projectes. Segona Sessió (grup sencer però treballant per racons 30 minuts de composició a la manera tradicional i 30 minuts creant amb l’ordinador, de manera que puguin intercanviar les activitats els dos subgrups) • Introducció: Comencem recordant els aspectes bàsics del programa i dividim la classe en dos grups per començar la sessió pràctica. • Desenvolupament Com hem comentat anteriorment, la meitat de la classe començarà a treballar en una composició a la manera tradicional amb uns acords d’una roda de blues predeterminada (hem treballat a classe exemples similars amb l’audició de Ray Charles de What I said). Poden practicar amb flauta de bec, piano i xil·lòfons. Mentrestant, els altres alumnes ja estan treballant als ordinadors sabent les instruccions i el funcionament del programa. Passats 30 minuts intercanviem les activitats. Un cop acabades les activitats a l’ordinador, caldrà explicar que per compartir les seves creacions a Internet i intercanviar opinions i coneixements amb altres usuaris d’aquest software els alumnes poden registrar-se de manera gratuïta a acidplanet.com, a la qual es pot accedir des del propi programa o externament, i que és un espai d’intercanvi on podran descobrir noves músiques i posar-se en contacte amb altres joves creadors. Un exemple prou satisfactori de les possibilitats del programa pot trobar-se a http://www.acidplanet.com/artist.asp?PID=1002425&t=1268 • Avaluació Els alumnes entreguen la fitxa de creació d’un tema blues/rock a l’estil tradicional i guarden als servidors o al pen drive del profe les seves creacions amb l’Acid per evaluar-los. En una propera sessió, farem una audició col·lectiva tant de les creacions tradicionals com de les electròniques.
  7. 7. AVALUACIÓ CONTEXTUAL DE L’ACTIVITAT REALITZADA Objectius assolits: revisar els objectius escrits a l’encapçalament Què prova que va funcionar bé? Els alumnes han après força bé el funcionament del programa i tenen gran curiositat per saber fer funcionar altres programes de l’estil com l’Audacity i el Logic Fun. Han pogut experimentar la facilitat amb què es pot crear música per l’ordinador i ha resultat molt motivador sentir les seves pròpies cançons. Què sembla que no va funcionar? En un principi va resultar un tant complicat que poguessin treballar per racons, donat que a la segona sessió, mentre atenia els alumnes que estaven creant la roda de blues alguns alumnes utilitzant l’ordinador requerien la meva atenció per solucionar problemes. Què et va sorprendre? La qualitat i originalitat de les cançons i la facilitat amb la que aprenen a fer servir programes complexes d’ordinador. Altres aspectes importants de l’activitat: L’ interès que han adquirit en aquests programes d’edició i enregistrament musical i la motivació que això suposa al veure’s capaços de crear música de manera intuïtiva. Canvis que el professorat farà en la activitat la propera vegada: Aquest projecte s’emmarca dintre d’un projecte major consistent en la creació d’un programa de ràdio amb l’Audacity, on cada grup pot incloure el seu tema original i fer un Podcast per poder-ho escoltar amb tota la classe. Per tal de poder fer tot això caldrà dedicar-hi dues sessions més, però la temporalització, donat que només tenim una hora a la setmana amb aquest grup, representa un petit inconvenient. Se’ls hi ha demanat als alumnes que treballin amb el programa a casa per poder enllestir la feina.

×