Dokumen kssr tahun 2

1,183 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,183
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
31
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Dokumen kssr tahun 2

 1. 1. “Peneraju Pendidikan Negara” KURSUS ORIENTASI JUKURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH (KSSR) MATEMATIK TAHUN 2 2010 Tarikh: 25 Julai - 29 Julai 2011 Tempat: Hotel Goldcourse, Klang
 2. 2. “Peneraju Pendidikan Negara”KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH (KSSR) MATEMATIK • Dokumen KSSR • Modul Pengajaran dan Pembelajaran
 3. 3. “Peneraju Pendidikan Negara”
 4. 4. “Peneraju Pendidikan Negara”BIDANG PEMBELAJARAN• Nombor dan Operasi• Sukatan dan Geometri• Perkaitan dan Algebra• Statistik dan kebarangkalian
 5. 5. SUKATAN DAN GEOMETRI NOMBOR DAN “Peneraju Pendidikan Negara” OPERASI Masa dan Waktu PERKAITAN DAN Ukuran Panjang ALGEBRA Nombor BulatBIDANG PEMBELAJARAN Timbangan Bagi peringkat KSSR Penambahan M3, tiada kandungan Penolakan Isipadu Cecair secara tajuk yang Pendaraban Bentuk Tiga Dimensi disenaraikan, ianya lebih berupa unsur Pembahagian Bentuk Dua Dimensi secara tidak langsung. STATISTIK DAN Operasi Bergabung KEBARANGKALIAN Pecahan Perwakilan Data Perpuluhan Purata Wang Peratus
 6. 6. KANDUNGAN KSSR MATEMATIK TAHUN 2 “Peneraju Pendidikan Negara”NOMBOR DAN OPERASI SUKATAN DAN GEOMETRINombor Bulat Masa dan WaktuTambah PanjangTolak JisimDarab Isipadu CecairBahagi RuangPecahanPerpuluhanWang
 7. 7. “Peneraju Pendidikan Negara” StandardStandard Kandungan PembelajaranPenyataan spesifik tentang Satu penetapan kriteriaperkara yang murid patut atau indikator kualitiketahui dan boleh lakukan pembelajaran dandalam suatu tempoh pencapaian yang bolehpersekolahan merangkumi diukur bagi setiap standardaspek pengetahuan, kandungan.kemahiran dan nilai.
 8. 8. 1. NOMBOR BULAT HINGGA 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk …1.1 Menama dan menentukan nilai nombor.1.2 Menulis nombor.1.3 Melengkapkan sebarang rangkaian nombor.1.4 Menentukan nilai tempat bagi sebarang nombor.1.5 Membundarkan sebarang nombor kepada puluh dan ratus terdekat.
 9. 9. 1. NOMBOR BULAT HINGGA 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …1.1 Menama dan menentukan nilai (i) Menamakan nilai nombor hingga nombor. 1000: (a) Membaca sebarang nombor yang diberi dalam perkataan. (b) Menyebut sebarang nombor yang diberi dalam bentuk angka. (c)Memadan angka dengan namanya dalam perkataan.
 10. 10. 1. NOMBOR BULAT HINGGA 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …1.1 Menama dan menentukan nilai (ii) Menentukan nilai nombor hingga nombor. 1000: (a) Menunjukkan kuantiti bagi nombor yang disebut dengan menggunakan objek, gambar, garis nombor dan abakus 4:1. (b) Memadankan kumpulan objek dengan nombor.
 11. 11. 1. NOMBOR BULAT HINGGA 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …1.1 Menama dan menentukan nilai (ii) Menentukan nilai nombor hingga nombor. 1000: (c) Menyusun kumpulan objek, kad gambar dan kad angka mengikut tertib menaik dan tertib menurun. (d) Membandingkan dua nombor dan menyebut sebarang nombor yang terletak di antaranya.
 12. 12. 1. NOMBOR BULAT HINGGA 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …1.2 Menulis nombor. (i) Menulis sebarang nombor hingga 1000 apabila diberi nombor itu dalam perkataan. (ii) Menulis dalam perkataan sebarang nombor hingga 1000.
 13. 13. 1. NOMBOR BULAT HINGGA 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …1.3 Melengkapkan sebarang (i) Membilang nombor dalam lingkungan rangkaian nombor. 1000 secara: (a) seratus-seratus (b) sepuluh-sepuluh (c) satu-satu (d) dua-dua (e) lima-lima tertib menaik dan menurun.
 14. 14. 1. NOMBOR BULAT HINGGA 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …1.3 Melengkapkan sebarang (ii) Melengkapkan sebarang rangkaian rangkaian nombor. nombor dalam lingkungan 1000 secara: (a) seratus-seratus (b) sepuluh-sepuluh (c) satu-satu (d) dua-dua (e) lima-lima tertib menaik dan menurun.
 15. 15. 1. NOMBOR BULAT HINGGA 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …1.4 Menentukan nilai tempat bagi (i) Menamakan nilai tempat bagi setiap sebarang nombor. digit dalam sebarang nombor hingga 1000. (ii) Menyatakan nilai digit bagi sebarang nombor hingga 1000. (iii) Menyatakan nilai tempat dan nilai digit bagi sebarang nombor dengan menggunakan abakus 4:1.
 16. 16. 1. NOMBOR BULAT HINGGA 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …1.4 Menentukan nilai tempat bagi (iv) Mencerakinkan sebarang nombor sebarang nombor. dalam: (a) sebutan ratus, puluh dan sa, (b) bentuk panjang yang menunjukkan nilai setiap digit.
 17. 17. 1. NOMBOR BULAT HINGGA 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …1.5 Membundarkan sebarang (i) Membundarkan sebarang nombor nombor kepada puluh dan hingga 1000 kepada puluh dan ratus ratus terdekat. yang terdekat.
 18. 18. 2. TAMBAH DALAM LINGKUNGAN 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk …2.1 Menambah sebarang dua nombor.2.2 Menambah sebarang tiga nombor.2.3 Menyelesaikan masalah tambah.
 19. 19. 2. TAMBAH DALAM LINGKUNGAN 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …2.1 Menambah sebarang dua nombor. (i) Menambah sebarang dua nombor hingga tiga digit tanpa mengumpul semula. (ii) Menambah sebarang dua nombor hingga tiga digit dengan mengumpul semula dari: (a) sa ke puluh, (b) puluh ke ratus, (c) sa ke puluh dan puluh ke ratus. hasil tambahnya hingga 1000.
 20. 20. 2. TAMBAH DALAM LINGKUNGAN 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …2.1 Menambah sebarang dua nombor. (iii) Menambah sebarang dua nombor dengan menggunakan abakus 4:1.
 21. 21. 2. TAMBAH DALAM LINGKUNGAN 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …2.2 Menambah sebarang tiga nombor. (i) Menambah sebarang tiga nombor hingga tiga digit tanpa mengumpul semula. (ii) Menambah sebarang tiga nombor hingga tiga digit dengan mengumpul semula dari: (a) sa ke puluh, (b) puluh ke ratus, (c) sa ke puluh dan puluh ke ratus. hasil tambahnya hingga 1000.
 22. 22. 2. TAMBAH DALAM LINGKUNGAN 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …2.2 Menambah sebarang tiga nombor. (iii) Menambah sebarang tiga nombor dengan menggunakan abakus 4:1.
 23. 23. 2. TAMBAH DALAM LINGKUNGAN 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …2.3 Menyelesaikan masalah tambah. (i) Mereka cerita berdasarkan ayat matematik tambah yang diberi. (ii) Menyelesaikan masalah harian yang melibatkan penambahan dua nombor.
 24. 24. 3. TOLAK DALAM LINGKUNGAN 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk …3.1 Menolak sebarang dua nombor.3.2 Menolak berturut-turut dua nombor daripada sebarang nombor.3.3 Menyelesaikan masalah tolak.
 25. 25. 2. TOLAK DALAM LINGKUNGAN 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …3.1 Menolak sebarang dua nombor. (i) Menolak sebarang dua nombor hingga tiga digit tanpa mengumpul semula. (ii) Menolak sebarang dua nombor hingga tiga digit dengan mengumpul semula dari: (a) puluh ke sa, (b) ratus ke puluh, (c) puluh ke sa dan ratus ke puluh. (iii) Menolak sebarang dua nombor dengan menggunakan abakus 4:1.
 26. 26. 2. TOLAK DALAM LINGKUNGAN 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …3.2 Menolak berturut-turut dua nombor (i) Menolak berturut-turut dua nombor daripada sebarang nombor. daripada sebarang nombor hingga 1000 tanpa dan dengan mengumpul semula. (ii) Menolak berturut-turut dua nombor daripada sebarang nombor hingga 1000 dengan menggunakan abakus 4:1.
 27. 27. 2. TOLAK DALAM LINGKUNGAN 1000 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …3.3 Menyelesaikan masalah tolak. (i) Mereka cerita berdasarkan ayat matematik tolak yang diberi. (ii) Menyelesaikan masalah harian yang melibatkan penolakan dua nombor.
 28. 28. 4. DARAB “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk …4.1 Menulis ayat matematik bagi operasi darab.4.2 Melengkap ayat matematik darab.4.3 Menyatakan secara spontan sifir darab.4.4 Menyelesaikan masalah harian yang melibatkan sifir darab.
 29. 29. 2. DARAB “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …4.1 Menulis ayat matematik bagi (i) Membina dan menyebut kumpulan operasi darab. sama banyak menggunakan: (a) bahan konkrit, (b) gambar, (c) garis nombor. (ii) Menulis ayat matematik tambah berulang: (a) dua-dua, (b) lima-lima, (c) sepuluh-sepuluh, (d) empat-empat.
 30. 30. 2. DARAB “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …4.1 Menulis ayat matematik bagi (iii) Memperkenalkan simbol darab dan operasi darab. sama dengan: (a) Menguna dan mempelbagaikan perbendaharaan kata yang relevan dalam konteks darab. (b) Menulis simbolnya. (c) Menggunakan simbol bagi menulis ayat matematik berdasarkan situasi yang diberi.
 31. 31. 2. DARAB “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …4.1 Menulis ayat matematik bagi (iv) Menulis ayat matematik darab apabila operasi darab. diberi kumpulan dua-dua, lima-lima, sepuluh-sepuluh dan empat-empat berbantukan: (a) objek, (b) gambar, (c) garis nombor, yang sama banyak.
 32. 32. 2. DARAB “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …4.1 Menulis ayat matematik bagi (v) Menulis operasi darab yang sama operasi darab. jawapannya dengan operasi darab yang diberi dengan mengubah susunan nombor yang didarabkan.
 33. 33. 2. DARAB “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …4.2 Melengkap ayat matematik darab. (i) Membina sifir dua, lima, 10 dan empat dengan berpandukan: (a) objek konkrit, (b) gambar, (c) garis nombor. (ii) Menentukan nilai bagi sifir satu dan sifar. (iii) Melengkapkan ayat matematik darab yang melibatkan sifir dua, lima, 10, empat, satu dan sifar.
 34. 34. 2. DARAB “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …4.3 Menyatakan secara spontan sifir (i) Menyatakan secara spontan sifir dua, darab. lima, 10, empat, satu dan sifar mengikut: (a) tertib menaik, (b) rawak, (c) salah satu daripada dua nombor yang didarab untuk memberi hasil darab tertentu. (ii) Mendarab dengan menggunakan abakus 4:1.  
 35. 35. 2. DARAB “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …4.4 Menyelesaikan masalah harian (i) Menggunakan sifir dua, lima, 10 dan yang melibatkan sifir darab. empat bagi: (a) Mereka cerita berdasarkan ayat matematik darab yang diberi. (b) Menyelesaikan masalah harian yang melibatkan pendaraban dua nombor.
 36. 36. 5. BAHAGI “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk …5.1 Menulis ayat matematik bagi operasi bahagi.5.2 Melengkap ayat matematik bahagi.5.3 Menyatakan secara spontan yang melibatkan pembahagian.5.4 Menyelesaikan masalah harian yang melibatkan pembahagian.
 37. 37. 5. BAHAGI “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …5.1 Menulis ayat matematik bagi (i) Mengelaskan kepada kumpulan dua- operasi bahagi. dua, lima-lima, sepuluh-sepuluh dan empat-empat dengan menyatakan kumpulan yang diperoleh dengan menggunakan: (a) objek. (b) gambar. (c) garis nombor.
 38. 38. 5. BAHAGI “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …5.1 Menulis ayat matematik bagi (ii) Memperkenalkan simbol bahagi dan operasi bahagi. sama dengan: (a) Menguna dan mempelbagaikan perbendaharaan kata yang relevan dalam konteks bahagi. (b) Menulis simbolnya. (c) Menggunakan simbol bahagi dan sama dengan bagi menulis ayat matematik berdasarkan situasi yang diberi.
 39. 39. 5. BAHAGI “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …5.1 Menulis ayat matematik bagi (iii) Menulis ayat matematik berdasarkan operasi bahagi. aktiviti: (a) pengumpulan. (b) pengongsian. (c) tolak berturut-turut. (d) sonsangan operasi darab.
 40. 40. 5. BAHAGI “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …5.2 Melengkap ayat matematik bahagi. (i) Melengkapkan ayat matematik yang melibatkan pembahagian dengan dua, lima, sepuluh dan empat berpandukan: (a) objek konkrit. (b) gambar. (c) garis nombor. (v)Menentukan nilai bagi pembahagian dengan satu.
 41. 41. 5. BAHAGI “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …5.2 Melengkap ayat matematik bahagi. (i) Menentukan nilai bagi pembahagian melibatkan nombor yang dibahagi adalah sifar. (ii) Melengkapkan ayat matematik bahagi yang melibatkan sifir dua, lima, 10, empat, satu dan sifar.
 42. 42. 5. BAHAGI “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …5.3 Menyatakan secara spontan yang (i) Menyatakan secara spontan melibatkan pembahagian. pembahagian dengan dua, lima, 10, empat, satu dan sifar mengikut: (a) tertib menaik, (b) rawak. (c) salah satu daripada dua nombor yang dibahagi untuk memberi hasil bahagi tertentu dalam pembahagian apabila disoal. (ii) Membahagi dengan menggunakan abakus 4:1.  
 43. 43. 5. BAHAGI “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …5.4 Menyelesaikan masalah harian (i) Menggunakan pembahagian dengan yang melibatkan pembahagian. dua, lima, 10 dan empat bagi: (a) Mereka cerita berdasarkan ayat matematik bahagi yang diberi. (b) Menyelesaikan masalah harian yang melibatkan pembahagian dua nombor.  
 44. 44. 6. PECAHAN “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk …6.1 Menamakan pecahan wajar.6.2 Menulis pecahan wajar.6.3 Membandingkan nilai dua pecahan wajar.
 45. 45. 6. PECAHAN “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …6.1 Menamakan pecahan wajar. (i) Mengenal pasti pecahan wajar yang pengangkanya 1 dan penyebutnya hingga 10 dengan menggunakan bahan konkrit, gambar, dan lipatan kertas. (ii)Menyebut pecahan wajar satu perdua, satu pertiga, satu perempat, satu perlima, satu perenam, satu pertujuh, satu perlapan, satu persembilan dan satu persepuluh.  
 46. 46. 6. PECAHAN “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …6.1 Menamakan pecahan wajar. (iii) Menamakan pecahan wajar yang pengangkanya hingga 9 dan penyebutnya 10. (iv) Melorek gambarajah mengikut pecahan yang diberi.  
 47. 47. 6. PECAHAN “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …6.2 Menulis pecahan wajar. (i) Menulis pecahan wajar yang pengangkanya 1 dan penyebutnya hingga 10 apabila disebut dan mengikut lorekan pada gambarajah .  
 48. 48. 6. PECAHAN “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …6.3 Membandingkan nilai dua pecahan (i) Membandingkan nilai dua pecahan wajar. wajar yang pengangkanya 1 dan penyebutnya hingga 10, dengan berpandukan lipatan kertas, papan pecahan dan gambarajah.  
 49. 49. 7. PERPULUHAN “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk …7.1 Mengenal pasti konsep perpuluhan.7.2 Menulis perpuluhan.7.3 Membandingkan nilai perpuluhan.
 50. 50. 7. PERPULUHAN “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …7.1 Mengenal pasti konsep perpuluhan. (i) Menukar pecahan persepuluh kepada perpuluhan. (ii) Menyebut perpuluhan sifar perpuluhan satu hingga sifar perpuluhan sembilan dengan betul. (iii) Menunjukkan nombor perpuluhan 0.1 hingga 0.9 pada garis nombor. (iv) Melorek gambarajah mengikut perpuluhan yang diberi.  
 51. 51. 7. PERPULUHAN “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …7.2 Menulis perpuluhan. (i) Menulis sifar perpuluhan satu hingga sifar perpuluhan sembilan apabila disebut, mengikut lorekan pada gambarajah dan pada garis nombor.  
 52. 52. 7. PERPULUHAN “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …7.3 Membandingkan nilai perpuluhan. (i) Membandingkan nilai sifar perpuluhan satu hingga sifar perpuluhan sembilan, dengan berpandukan lipatan kertas, garis nombor dan gambarajah.  
 53. 53. 8. WANG HINGGA RM100 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk …8.1 Mengenal dan menyebut nilai mata wang Malaysia.8.2 Menambah nilai wang.8.3 Menolak nilai wang.8.4 Menyelesaikan masalah harian yang melibatkan operasi tambah dan operasi tolak.
 54. 54. 8. WANG HINGGA RM100 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …8.1 Mengenal dan menyebut nilai mata (i) Mengenal pasti mata wang kertas wang Malaysia. RM50 dan RM100. (ii) Mewakilkan nilai wang dengan menggunakan abakus 4:1. (iii) Menyatakan gabungan beberapa keping wang yang memberikan jumlah nilai yang tertentu hingga RM100.  
 55. 55. 8. WANG HINGGA RM100 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …8.2 Menambah nilai wang. (i) Menambah dua nilai wang yang melibatkan: (a) ringgit, (b) sen. (c) ringgit dan sen, dan jumlahnya tidak melebihi RM100.
 56. 56. 8. WANG HINGGA RM100 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …8.2 Menambah nilai wang. (ii)Menambah tiga nilai wang yang melibatkan: (a) ringgit, (b) sen. (c) ringgit dan sen, dan jumlahnya tidak melebihi RM100.
 57. 57. 8. WANG HINGGA RM100 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …8.3 Menolak nilai wang. (i) Menolak dua nilai wang yang melibatkan: (a) ringgit, (b) sen. (c) ringgit dan sen. (ii) Menolak berturut-turut dua nilai wang daripada sebarang nilai wang hingga RM100 yang melibatkan: (a) ringgit, (b) sen. (c) ringgit dan sen,
 58. 58. 8. WANG HINGGA RM100 “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …8.4 Menyelesaikan masalah harian (i) Mereka cerita berdasarkan ayat yang melibatkan operasi tambah matematik tambah dan tolak yang dan operasi tolak. melibatkan wang. (ii) Menyelesaikan masalah harian yang melibatkan operasi tambah dan tolak berkaitan dengan wang.  
 59. 59. 9. MASA DAN WAKTU “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk …9.1 Menyatakan waktu dalam jam dan minit.9.2 Menyatakan perkaitan dalam waktu.
 60. 60. 9. MASA DAN WAKTU “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …9.1 Menyatakan waktu dalam jam dan (i) Mengenal tanda senggatan minit pada minit. muka jam. (ii) Mengenal tanda senggatan dan angka yang menandakan gandaan lima minit pada muka jam. (iii) Menyata dan menunjukkan waktu dalam jam dan gandaan lima minit.  
 61. 61. 9. MASA DAN WAKTU “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …9.1 Menyatakan waktu dalam jam dan (iv) Menukar waktu dalam jam dan minit. gandaan lima minit daripada perkataan kepada bentuk angka dan sebaliknya. (v) Merekodkan waktu dalam jam dan gandaan lima minit dalam bentuk angka. (vi) Merekodkan aktiviti harian mengikut waktu dalam jam dan minit.  
 62. 62. 9. MASA DAN WAKTU “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …9.2 Menyatakan perkaitan dalam waktu. (i) Menyatakan perkaitan: (a) Hari dengan jam. (b) Jam dengan minit.  
 63. 63. 10. PANJANG “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk …10.1 Mengenal unit sentimeter dan meter.10.2 Mengukur dalam unit sentimeter dan meter.10.3Menganggar dalam unit sentimeter dan meter.
 64. 64. 10. PANJANG “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …10.1 Mengenal unit sentimeter dan (i) Mengenal unit sentimeter dan unit meter. meter dengan memerhatikan senggatan pada pembaris dan pita ukur. (ii) Mengenal ukuran panjang dalam: (a) unit cm. (b) unit m.  
 65. 65. 10. PANJANG “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …10.1 Mengenal unit sentimeter dan (iii) Menulis ukuran panjang yang diberi meter. dalam: (a) sentimeter dengan menggunakan simbol cm, (b) meter dengan menggunakan simbol m.  
 66. 66. 10. PANJANG “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …10.2 Mengukur dalam unit sentimeter (i) Mengukur dan menandakan jarak dan meter. yang ditentukan dalam unit: (a) sentimeter. (b) meter. (ii) Mengukur dan merekodkan ukuran panjang objek dalam unit: (a) sentimeter. (b) meter. (iii) Melukis garis lurus mengikut ukuran yang diberi dalam unit: (a) sentimeter. (b) meter.  
 67. 67. 10. PANJANG “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …10.3 Menganggar dalam unit sentimeter (i) Menganggar panjang sesuatu objek dan meter. dalam unit sentimeter dan unit meter dan bandingkan anggaran dengan ukuran sebenar.
 68. 68. 11. JISIM “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk …11.1 Mengenal unit gram dan kilogram.11.2 Menimbang dalam unit gram dan kilogram.11.3 Menganggar dalam unit gram dan kilogram.
 69. 69. 11. JISIM “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …11.1 Mengenal unit gram dan (i) Mengenal unit kilogram dan unit gram kilogram. dengan memerhatikan senggatan pada alat penimbang. (ii) Mengenal jisim dalam: (a) unit g. (b) unit kg. (iii) Menulis jisim yang diberi dalam: (a) gram dengan menggunakan simbol g. (b) kilogram dengan menggunakan simbol kg.
 70. 70. 11. JISIM “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …11.2 Menimbang dalam unit gram dan (i) Menimbang dan merekodkan objek kilogram. yang jisimnya dalam: (a) gram, (b) kilogram.
 71. 71. 11. JISIM “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …11.3 Menganggar dalam unit gram dan (i) Menganggar jisim sesuatu objek kilogram. dalam unit gram dan kilogram bandingkan anggaran dengan timbangan sebenar.
 72. 72. 12. ISIPADU CECAIR “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk …12.1 Mengenal unit mililiter dan liter.12.2 Menyukat dalam unit mililiter dan liter.12.3 Menganggar dalam unit mililiter dan liter.
 73. 73. 12. ISIPADU CECAIR “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …12.1 Mengenal unit mililiter dan liter. (i) Mengenal unit mililiter dan unit liter dengan memerhatikan senggatan pada silinder penyukat. (ii) Mengenal isipadu cecair dalam: (a) unit mℓ . (b) unit ℓ . (iii) Menulis isipadu cecair yang diberi dalam: (a) mililiter dengan menggunakan simbol mℓ . (b) liter dengan menggunakan simbol ℓ.
 74. 74. 12. ISIPADU CECAIR “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …12.2 Menyukat dalam unit mililiter dan (i) Menyukat, menanda dan merekodkan liter. isipadu cecair yang ditentukan dalam: (a) mililiter. (b) liter
 75. 75. 12. ISIPADU CECAIR “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …12.3 Menganggar dalam unit mililiter (i) Menganggar isipadu cecair dalam unit dan liter. mililiter dan liter dan bandingkan dengan sukatan sebenar.
 76. 76. 13. RUANG “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk …12.1 Mengenal pasti bentuk tiga dimensi.12.2 Mengenal pasti bentangan bentuk tiga dimensi.12.3 Mengenal pasti bentuk dua dimensi.
 77. 77. 13. RUANG “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …13.1 Mengenal pasti bentuk tiga (i) Mengenal pasti bentuk tiga dimensi dimensi. berdasarkan huraian. (ii) Mengenal pasti bentuk asas bagi bentuk tiga dimensi.
 78. 78. 13. RUANG “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …13.2 Mengenal pasti bentangan bentuk (i) Mengenal pasti pelbagai bentangan tiga dimensi. bentuk tiga dimensi: kubus, kuboid, piramid tapak segiempat sama, silinder dan kon.
 79. 79. 13. RUANG “Peneraju Pendidikan Negara” STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid dibimbing untuk … Murid berupaya untuk …13.3 Mengenal pasti bentuk dua (i) Mengenal pasti bentuk dua dimensi dimensi. berdasarkan huraian. (ii) Melukis bentuk asas bagi bentuk dua dimensi: Segiempat sama, segiempat tepat, segitiga dan bulatan.
 80. 80. “Peneraju Pendidikan Negara”

×