Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Edad medieval 1r,2n, i 3r de primària

7,990 views

Published on

Introducció a la història medieval per a cicle Inicial i primer curs de cicle mitjà de primària.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Edad medieval 1r,2n, i 3r de primària

 1. 1. INTRODUCCIÓ A LA HISTÒRIA MEDIEVAL Dirigida a: 1r, 2n, i 3r de primària Autora: Mª Carmen Romero AvinyóContinguts: • Personatges de la època medieval • Castell i ciutat medieval • Armes de la època medieval • Música medieval
 2. 2. CASTELL I CIUTAT MEDIEVAL
 3. 3. PERSONATGES DE LÉPOCA MEDIEVAL
 4. 4. TROBADORTemps era temps hi Els diumenges a la tarda Els vilatans es negarenhavia organitzava un gran joc: a pagar més els tributs,en uns poblet medieval “Vilatans, vinga, a la festa, a palau armats anarenun baró de mala jeia a la festa de la mort. i parlaren sense embuts:que a tothom volia mal, Vull setze joves per banda, “No et volem per baróamb carrossa d’or i amb espases i garrots, nostre,plata a fer d’escacs a la plaça no et volem, vés-te’n d’aquí,passejava tot superb i que guanyin els més forts” que si et quedes, ai de tu!,pel seu poble que Xics i grans mig morts de pena a la forca has de morir.”moria li sortien al seu pas, Xics i grans tots a la unad’esquifit i famolenc. demanant-li amb ulls plorosos li cantaven la cançó:Xics i grans, mig morts que tingués d’ells pietat, ”Ai, del poble, ai de la vila,de gana, però ell somreia que té un lladre per senyor”.li sortien al seu pas i burleta els cridava amb veu de tro: I ell callava i de ràbiademanant-li amb ulls se li corsecava el cor,plorosos “A jugar, vatua l’olla, mentre el poble repetiaque tingués d’ells que a mi m’agrada aquest joc!”. la cançó del trobador:pietat, ”Ai, del poble, ai de la vila,però ell somreia, Un joglar passà pel poble, que té un lladre per senyor,i burleta, els cridava avançada la tardor, si vol pau que sigui justaamb veu de tro: que amb senzilla veu cantava l’haurà de guanyar ambA pencar, males i així deia la cançó: suor”abelles,necessito molt més or ”Ai del poble, ai de la vila, que té un lladre per senyor, si vol pau que sigui justa l’haurà de guanyar amb suor”. Xics i grans tots l’escoltaven, li donaven la raó, els naixia l’esperança, van anar a trobar el baró, però ell somreia i burleta, els cridava amb veu de tro: “Us faré tallar una orella si escolteu el trobador”
 5. 5. TORNEUS
 6. 6. PARTS DUN CASTELL Torre, Fossat, Rastrell, Almena, Pont aixecat
 7. 7. ARMES CATAPULTA
 8. 8. MÚSICA DE LA EDAT MEDIEVAL Cants gregorians Mester de joglaria ….....
 9. 9. REPASSAR CONCEPTES J- CLIC: LA EDAT MITJANA
 10. 10. RESUMINT TRETS DE LA HISTÒRIA MEDIEVALEl castell medieval estava situat dalt del cim duna ..........................Aquest castell estava format per .......................... i una .......................... que el protegien dels invasors.A prop del castell estava la .......................... Així si algú els atacaba podíen anar a refugiar-se al castell.Dintre del castell vivia el ..........................,.......................... En la ciutat vivien els ..........................Les persones que més manaven eren el ............. i ............., amb lesglèsia. Després estàvenels .......................... que defensaven el seu senyor amb armes com ..........................,........................... Perúltim, els viletans, pagesos cultivaven les terres del rei.Un personatge molt important daquesta història és el trobador. Aquest contava o cantava fets que esproduïen a la vila i al castell on vivíen. Moltes vegades amb els seus cants o poesies criticava el rei ola reina. Escoltar els trobadors era una manera, també, dentretindres.Altres formes de distreures era amb les celebracions dels .......................Aqui no acaba la història medieval. Açò és només el prinipi. Segur que més endavant aprendrem més.
 11. 11. RECURSOS WEB UTILITZATShttp://clic.xtec.cat/db/act_ca.jsp?id=3323http://web.educastur.princast.es/cp/principe/edad_media/index.htmlhttp://www.youtube.com/watch?v=0imSmLfxrochttp://www.youtube.com/watch?v=Yo4FRr1xcXE&feature=fvsrhttp://www.youtube.com/watch?v=IXi9IsN42kYhttp://nea.educastur.princast.es/caballeros/principal.htm

×