Twirus verslag 2010-10

1,412 views

Published on

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,412
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
238
Actions
Shares
0
Downloads
49
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Twirus verslag 2010-10

  1. 1. Onderzoek naar Nederlandse twitteraars per oktober 2010In juli onderzocht Twirus voor het eerst de Nederlandse twitterbevolking. Daaruit kwam naar vorendat Nederland 191 duizend actieve tweeps telde. Opnieuw hebben wij het aantal tweeps in oktober2010 geteld, en daarnaast de twitter bevolking geanalyseerd door middel van crowdsourcing.Gedurende oktober telden wij alle tweeps die minstens eens in de paar dagen een tweet plaatsen.Dit waren er 313.852. Dit cijfer publiceerden we een paar weken geleden met de publicatie van deTop313.852 van Nederlandstalige twitteraars. In een aantal publicaties werd daaruit de conclusiegetrokken dat het aantal twitteraars met 65% was gestegen. Dat is geen correcte uitspraak aangeziener niet alleen een aanwas van nieuwe tweeps is (68k), maar ook 111k accounts actief zijn gewordendie al ten tijde van ons zomeronderzoek bestonden. In juli is het mooi weer en vakantie, dus is hetlogisch dat er aanzienlijk minder getwitterd wordt.In dit aantal van 313 duizend twitteraars zijn ook Belgen meegenomen die in het Nederlandstwitteren, alhoewel de Belgen verreweg in de minderheid zijn. Tweeps die de gehele maand oktoberhun account op slot hadden zijn niet meegenomen.We hebben onderzocht hoeveel volgers deze 313 duizend twitteraars hebben en vonden de volgendeverdeling:
  2. 2. De meest twitteraars hebben tus de 10-100 volgers. Het aantal twitteraars dat meer dan 1000 volgersheeft is slechts 1.45%, ongeveer 4.500 tweeps.Wie is eigenlijk de gemiddelde twitteraar?Twitter biedt zeer weinig mogelijkheden om profielinformatie te bewaren. Het is zelfs niet mogelijkom je geslacht en leeftijd op te slaan. Om een indruk te krijgen van de gemiddelde tweep hebben wijeen klein en willekeurig sample van ongeveer 400 accounts genomen en ons team van vrijwilligersheeft deze deze tweeps gecategoriseerd.Als eerste vonden wij dat een kleine meerderheid van tweeps mannelijk isDit resultaat was statistisch significant met een fout van 5% (volgende keer graag nog meervrijwilligers!). Daarnaast keken wij ook naar de leeftijd van de tweep.
  3. 3. Daaruit volgde dat drie kwart van de twitteraars onder de 30 is, met een gemiddelde leeftijd over degehele twitterbevolking van 26 jaar. Vervolgens keken wij naar het twitter gedrag van dezeverschillende leeftijdsgroepen. Daaruit volgde dat jongeren iets minder volgers hebben dan tweepsvanaf 40.Daarentegen is de jonge leeftijdsgroep veel actiever
  4. 4. Dit ondersteunt de veel gehoorde veronderstelling dat jongeren twitter meer als een soort SMS naardirecte vrienden gebruiken.Verder waren wij geinteresseerd in hoeverre het bedrijfsleven al gebruik maakt van Twitter.Inderdaad is het aantal zakelijk accounts met 1 procentpunt gestegen tov juli.Iets waarin discussies op Twitter zich onderscheiden van discussies op fora is dat je op Twitter vaakkunt zien van wie een Twitter account is. Hierdoor lijken discussies op Twitter, ondanks de beperkingtot 140 karakters, iets diepgaander te zijn. Uit ons onderzoek blijkt dat slechts 4% van de tweepsvolledig anoniem blijft. Deze hebben vaak minder volgers.Het persoonlijke karakter van Twitter zie je ook terug in het gebruik van de avatar. De meestetwitteraars (90%) zorgen ervoor dat hun gezicht geheel of gedeeltelijk terug komt in hun avatar,waardoor de conversatie persoonlijker wordt.
  5. 5. Dit onderzoek zal over enkele maanden herhaald worden. Binnenkort zullen wij nog meer gegevensover de Nederlandse twitteraars presenteren, zoals welke client (Web, Übertwitter, etc) hij/zijgebruikt om te twitteren. Verder zijn wij door Hyves uitgenodigd een onderzoek te doen naar degebruikers van Hyves. Dit onderzoek kunnen wij alleen doen als wij hiervoor een WO of HBO studentvinden.ConclusieDe Twitterbevolking is opnieuw gegroeid. Het gemiddelde twitteraar is jong, iets vaker man danvrouw, en twittert onder zijn eigen naam en met eigen portretfoto. Gemiddeld heeft hij/zij 30volgers.-----------------------Gebruik van deze gegevens: De resultaten en grafieken mogen gebruikt worden door derden ondervoorwaarden dat er een bronvermelding met link naar het oorspronkelijke artikel op Twirus wordtopgenomen.Dank: Een groot aantal tweeps heeft zich ingezet om dit onderzoek mogelijk te maken, maarbuitengewone dank gaat uit naar @gvanlee, @piquant, @rosejosie en @zer0cool12342.Verantwoording: Nico Schoonderwoerd is gepromoveerd als theoretisch natuurkundige en heeftlater voor verscheidene bedrijven statistisch onderzoek gedaan. Toch kan niet uitgesloten wordendat in dit onderzoek dat in beperkte tijd tot stand kwam fouten zijn gemaakt.Over Twirus: Twirus.com is een Nederlands/Colombiaans bedrijf dat als eerste (sinds juni 2009)Trending Topics voor het Nederlands, Spaans,Frans, Duits, Italiaans en Portugees via Web, Iphoneen API publiceert. Deze trends verschijnen ook op live.nu.nl. Daarnaast doet Twirus onderzoek naarsociale media en bouwt het sociale media applicaties, zoals bv het RTL Twitterdebat en de onlinegriepmeting door A.Vogel.Contactpersoon: Nico Schoonderwoerd (nico@twirus.com, @klup)

×