Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Скоростта на доставките като глобална тенденция в търговията

575 views

Published on

Международна научна конференция
ИКОНОМИКАТА В ПРОМЕНЯЩИЯ СЕ СВЯТ: НАЦИОНАЛНИ, РЕГИОНАЛНИ И ГЛОБАЛНИ ИЗМЕРЕНИЯ
Варна, 15 май 2015 г.

Published in: Retail
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Скоростта на доставките като глобална тенденция в търговията

 1. 1. СКОРОСТТА НА ДОСТАВКИТЕ КАТО ГЛОБАЛНА ТЕНДЕНЦИЯ В ТЪРГОВИЯТА Международна научна конференция ИКОНОМИКАТА В ПРОМЕНЯЩИЯ СЕ СВЯТ: НАЦИОНАЛНИ, РЕГИОНАЛНИ И ГЛОБАЛНИ ИЗМЕРЕНИЯ Варна, 15 май 2015 г. ас. д-р Марияна Кътева Университет за национално и световно стопанство
 2. 2. Редица автори през последните години обвързват успеха на търговците в съвременната динамична пазарна среда с омниканалната им стратегия за развитие. Внедряването на нови технологии се оказва решаващо за привличането и задържането на потребителите, които често спонтанно поръчват стоки онлайн и искат да ги получат тук и сега.
 3. 3. Според проучване на Делойт „съвременните потребители предпочитат незабавно да удовлетворяват потребностите си и са готови да платят за това“. Тази удовлетвореност може да бъде постигната чрез навременна и полезна информация за продуктите и бързата им доставка.
 4. 4. Потребителите не се интересуват от понятия като „омниканален“. За тях е важно да могат да купят това, което са харесали, по всяко време, независимо къде се намират и от всяко едно мобилно устройство. И тъй като потребителите очакват навременна и пълна информация, то търговците на дребно следва така да оптимизират подаваната към тях информация, че да балансират между съдържание и време за достигане до потребителя.
 5. 5. Потребителите все по-често искат да избират, да поръчват, да изпращат, да получават и да връщат обратно стоки по най- удобния за тях начин. Тези потребителски очаквания извеждат на преден план тенденции, свързани със скоростта на доставките. Първите и най-бързи търговци имат конкурентно предимство. Те са изправени пред предизвикателството срокът за доставка да става все по-къс и специфичен, като се стремят дори да предлагат доставки в рамките на деня.
 6. 6. ДРОНОВЕТЕ - ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО СРЕДСТВО ЗА ДОСТАВКА Дроновете са безпилотни летателни апарати, които често се използват за военни цели, но също така за видео заснемане, търсене и спасяване на хора, наблюдение и контрол на движението, мониторинг на времето и пожарогасене. Те се различават по големина, форма, тип и функционалност. Стандартно се използват квадрокоптери, хексакоптери или октокоптери. Те се управляват дистанционно или автономно и не превозват пътници.
 7. 7. Търговското приложение на дроновете изисква те да могат да се управляват с GPS-навигация, чрез която предварително да се задава маршрутът, който летателният апарат трябва да премине от офиса или склада на търговеца до адреса на крайния клиент и обратно. При избора на дрон трябва да се вземат предвид и неговите технически характеристики, които да бъдат съобразени с вида и теглото на пренасяната пратка. Ако целта е оптимизиране на персонала, то използваните летателни апарати следва да се управляват автономно, а не дистанционно от друг служител.
 8. 8. AMAZON През 2013 г. Amazon обявяват намерението си да тестват доставки с дронове. Услугата, наречена Amazon Prime Air, представлява доставка на пратки с безпилотни 8-роторни летателни апарати (октокоптери) по въздуха, достигайки до клиентите за 30 минути или по-малко.
 9. 9. На 19 март 2015 г. след дълго отлагане Федералната авиационна администрация (FAA) в САЩ издава разрешително на Amazon за тестване и извършване на експериментални полети с дронове. Съгласно разпоредбите на сертификата, Amazon се задължават да провеждат всички летателни тестове на височина до 122 метра (400 фута) само през светлата част от денонощието, като безпилотното устройство трябва да остава в зрителния обсег на командващия го. Изискванията към служителите, които управляват дистанционно дроновете, касаят притежаването на валидно свидетелство за любител пилот и медицинско свидетелство. От своя страна Amazon се задължават ежемесечно да предоставят данни на Федералната авиационна администрация за броя на извършените полети, продължителността на всеки полет, необичайните софтуерни и хардуерни повреди, както и загубата на комуникационни връзки с безпилотните устройства.
 10. 10. AMAZON PRIME AIR
 11. 11. GOOGLE През август 2014 г. Google оповестяват за извършени тестове с доставки на бонбони, кучешка храна, животински ваксини, вода и радиостанции до две ферми в Куинсланд, Австралия, където законодателството за използване на безпилотни летателни апарати е по- облекчено от това в САЩ. Използваните дронове, наречени Project Wing, са с четири витла и могат да развиват скорост до 90 км/ч. Широки са 1,5 м. и са високи 0,8 м. Пратката се поставя в специално отделение в средата на апарата и при пристигането на мястото за доставка се спуска с въже. При съприкосновение със земята въжето се откача от пратката. По този начин се предотвратяват евентуални сблъсъци на дрона с хора или домашни животни, които се намират на мястото за
 12. 12. DHL Дронът, наречен DHL Parcelcopter 2.0, излита от град Нордайх, Германия и се приземява на остров Йюст в Северно море. В зависимост от метеорологичните условия дронът изминава разстоянието от 12 км. за не повече от 30 минути. „Безпилотният DHL Parcelcopter разполага с четири ротора, тежи 5 кг. и пренася медикаменти и други спешни пратки с тегло до 1,2 кг. Дронът каца на специална площадка в Йюст, където куриерите на DHL приемат доставките и ги разнасят до адреса на клиентите.“ В края на март 2015 г. след близо 40 изпитателни полета германската фирма DHL съобщава, че не е решила дали ще продължи проекта.
 13. 13. ALIBABA На свой ред в Китай най- големият интернет търговец на дребно Alibaba също експериментира с доставки с дронове. Използваните 4- роторни летателни апарати транспортират джинджифилов чай в пакети по 340 гр. до 450 крайни клиенти в градовете Пекин, Шанхай и Гуанджоу.
 14. 14. K-EXPRESS Не на последно място и в България е извършен успешен опит с дрон. Доставката на пица в покрайнините на София е осъществена на 2 октомври 2014 г. от веригата за бързо хранене K- Express, като „машината, използвана за експеримента, е 6- роторна с ширина 80 см. и товароносимост до 8 килограма, което е напълно достатъчно за една поръчка на меню за цяло семейство“.
 15. 15. Предимства • Кратки срокове за доставка, • Избягване на задръстванията; • Опазване на околната среда Недостатъци и предизвикателства • Издръжливост на батерията; • Ненадеждни данни за определяне на местоположението на летящите дронове; • Регулаторни изисквания в държавите, където се осъществяват полетите; • Сблъсъци с други обекти или хора; • Климатични условия; • Агресивни птици; • Въоръжени съседи поради нарушаване неприкосновеността на личния живот; • Приложение при доставката на наркотици и нелегално оръжие.
 16. 16. ВЪПРОСИ ПРЕД ТЪРГОВЦИТЕ • За колко време се възвръща първоначалната инвестиция за закупуването на дрон? • Доколко по-икономична е доставката с дрон, предвид факта, че той все пак е машина и изисква поддръжка и ремонт на частите, повредени при експлоатацията? • Кой в логистичния център трябва да зарежда дроновете със стока? • Къде могат да кацат дроновете, за да разтоварят стоката си? • Как се извършва плащането на вече доставената стока? • Как се осъществява доставката, ако клиентите живеят в жилищни блокове? • Кой може да гарантира безопасността на дрона по време на полет или на стоката по време на кацането? • Какво се случва с дрона, ако изгуби GPS-сигнала?
 17. 17. ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ… И въпреки че едва ли в близките години дроновете ще заместят куриерските фирми, доставящи стоки с автомобили и камиони, възможността да се използват остава предизвикателство пред търговците, което ще намира все повече привърженици, желаещи да разработват и експериментират с технологии на бъдещето.
 18. 18. БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО! ас. д-р Марияна Кътева катедра „Икономика на търговията“ УНСС гр. София Студентски град „Хр. Ботев“ ул. 8-ми декември mkateva@unwe.bg

×