Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Знаете ли, че... Електронна търговия

889 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Знаете ли, че... Електронна търговия

 1. 1.  Да пазаруваме online…
 2. 2.  Сайтът предлага богато разнообразие от консумативи за дома, офиса и за корпоративни клиенти. Предлаганите стоки можете да разгледате тук: Продуктите, които са на първа страница на магазина, са включени в тяхната "Специална оферта". Те са маркирани със специален символ и са на преференциални цени. Промоциите можете да видите тук:
 3. 3. За да се запознаете с асортимента на всяка една категория, кликнете върху името на категорията. След това посочете желания продукт. Ще Ви се зареди списък с предлаганите стоки. Техническите характеристики на продукта можете да прочетете след като кликнете върху неговото наименование в списъка.
 4. 4.  Проследявайки линковете, можете да получите информация за цената на стоката; характеристиките й; мнения на потребители, които вече са закупили този продукт. Ако решите, че това е точно продуктът, който винаги сте желали, кликнете върху
 5. 5. При съставянето на поръчката се зарежда нов диалогов прозорец с името на стоката; информация за единичната цена; количеството; общата цена; таксата за доставка; сумата с ДДС и без ДДС. Всички стоки в каталога са посочени с цени без включен ДДС.
 6. 6.  Т. нар. сайтове за колективно пазаруване са една от най-новите модни тенденции при онлайн покупките, която набира все повече популярност не само по света, но и в нашата страна. Какво е колективно пазаруване?
 7. 7. Сайтовете за колективно пазаруване всекидневно поднасят на клиентите ексклузивна оферта за услуга с голям процент намаление. Отстъпките са в размер от 30 до 90%. Офертите стават валидни, когато бъдат закупени от голям брой клиенти. Ако необходимият минимален брой ваучъри не бъде закупен, офертата не влиза в сила и парите се връщат. Сайтовете договарят с търговците и фирмите отстъпки срещу обещанието за голям брой клиенти и големи обороти.
 8. 8. Освен, че генерират прилични печалби на база обем, фирмите получават и реклама, която достига до огромен брой потребители. На първо място чрез сайта за групово пазаруване, след това във Facebook, където всеки сайт има страница с почитатели и не на последно място от доволните клиенти, които препоръчват офертите на своите приятели.
 9. 9. Офертите са основно за ресторанти, спа центрове, козметични салони, хотели, грижа за дома, театри, кина, екскурзии, почивки и други. Основната полза е получаването на стока или услуга на изключително добра цена. Заплащането става чрез интернет, банкомати, банкови преводи или каси за плащане на сметки.
 10. 10.  Сайтовете за колективно пазаруване се контролират главно от социалните мрежи и реакцията на потребителите е почти мигновена, т.е. всеки, който е недоволен от нещо, веднага има възможност да сигнализира. Въпреки всичко все още има много излъгани потребители, закупили оферти, които са по-неизгодни от реалните условия на търговеца.
 11. 11.  Информация относно жалби във връзка с онлайн търговията за 2009 г. и 2010 г. Разпределение на оплакванията по основания 2009 2010 1. Липсва информация за основните характеристики на стоката 6 37 2. Закупуване на фалшиви стоки 3 12 3.Продажба на лекарствени средства и хранителни добавки 0 14 4.Необявени допълнителни такси при закупуване на самолетни билети 3 8 5.Неизпълнение на сключени договори от разстояние 6 11 6.Непредоставен географски адрес на доставчика 4 54 7.Доставчика не е уведомил потребителя за правото му да се откаже и стоката да бъде върната 3 32 8.Доставчика не е посочил, че в цената на стоката не са включени всички данъци и такси 2 27 9.Няма информация дали пощенските и транспортни разходи са вкл. в цената на услугите 7 33 10.Липса на информация за начина на плащане и време за изпълнение на договора 3 29 11.Липса на информация за предоставяне на търговска гаранция 4 31 12. Нелоялни търговски практики 3 26 13.Други 0 12 Общо: 44 бр. 326 бр.
 12. 12.  Когато разглеждате сделката, е важно да се информирате първо колко време остава до изтичането й в съответния сайт, за да не я пропуснете от мислене дали я искате или не; Общи препоръки:
 13. 13. Препоръчително е да носите ваучера у себе си разпечатан, за да го представите на доставчика на услугата и да сте сигурни, че ще получите точно това, за което сте платили; Ако редовно пазарувате от дневни сделки, е хубаво да плащате през карта или чрез Интернет банкиране. Това ви гарантира връщане на парите веднага, ако сделката не събере нужния брой хора или пропадне по други причини.
 14. 14. Ако сте решили да се възползвате от сделка за екскурзии, ваканция или друго пътуване, е важно да погледнете за колко човека е нощувката. Ако нощувката/ екскурзията/ почивката е за двама, а вие сте трима - трябва предварително да се запознаете с условията за настаняване на трети човек или дете. Ако имате други въпроси, свързани с условия, които не са описани в сделката, е хубаво те да бъдат зададени. Трябва да питаме, ако нещо не ни е ясно, за да не останем разочаровани от крайния резултат.
 15. 15. За всички сделки е важно да се провери много точно какво включват и какво не включват те. Трябва да сте сигурни, че сте изчели всички шрифтове (и малки, и големи) и сте запознати напълно с това какво точно си купувате. Някои от въпросите, които задължително трябва да се изяснят: Има ли доплащания, за които трябва да знаем? Получаваме ли бонус, който можем да изискаме от доставчика на услугата? Точно колко броя и точно от какво влизат в цената на сделката?
 16. 16. Други много хлъзгави параметри са срокът на валидност на ваучерите, които купуваме, има ли ограничения за ползване в уикенди, празници или други дни. Един от плюсовете в сделките е когато доставчикът на услугата има коректно изписани контакти: адрес, телефон, активна Facebook страница, сайт. Ако ще купувате пътуване, уверете се, че туроператорът е лицензиран. Сайтът за дневни сделки не е туроператор и няма нужда от лиценз за такъв.
 17. 17. Всичко е Интернет базирано и това дава на нас като потребители лесен достъп до изчерпателна информация. Затова преди да решите да купите ваучер за дневна сделка, можете спокойно да разровите в Интернет и да видите коментарите за съответната услуга. Това ще ви даде много ясна представа дали си заслужава да се възползвате от сделката или не.
 18. 18. Ако искате да си закупите ваучер за козметични процедури, иновативни терапии и други разкрасителни или здравни услуги, е хубаво предварително да разпитате за противопоказанията, ако такива не са описани от сайта. Ако нещо ви притеснява, добре е първо да си го разясните подробно, преди да си купите ваучер. Ако закупувате ваучер за ресторант, добре е да проверите по колко ваучера можете да ползвате на маса, ако сте с компания, и как точно можете да ги ползвате.
 19. 19.  Сайтове за групово пазаруване
 20. 20. Всеки потребител може да се абонира за получаване на новите оферти по e-mail. Процедурата е кратка. Въвеждате e-mail в полето за абонамент и получавате автоматичен отговор: Абонамент за групови оферти
 21. 21.  Разкошен и дълготрaeн педикюр с лак Gelish само за 19.90 лв, вместо за 52 лв, в „Неви Стил“!
 22. 22.
 23. 23.
 24. 24.  Следва продължение...

×