Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Знаете ли, че... Собствени марки

381 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Знаете ли, че... Собствени марки

  1. 1. Знаете ли, че... Разпознаваемостта на собствените марки все още е много ниска По данни на сп. Progressive
  2. 2. Един от фундаменталните проблеми при собствените марки на търговските вериги у нас е, че все още се наблюдава слаба разпознаваемост от страна на потребителите. Една от причините е, че при продуктите от най-ниския ценови сегмент качеството слиза под разумното. Поради тази причина определени вериги не искат техните марки да се асоциират с подобни артикули.
  3. 3. • По-голямата част от хранителните продукти под собствен етикет се произвеждат в България. • Отношенията между търговските вериги и българските производители са променливи – трудно се постигат постоянство и качество, много често има проблеми с осигуряването на необходимите количества, невинаги производителите успяват да отговарят на вътрешните стандарти и очаквания за качество на веригата.
  4. 4. • През декември 2014 г. се очаква да влязат в сила нови изисквания за етикетите на храните, като това ще засегне и продукти собствена марка на търговските вериги. Изискванията са по отношение на посочването на допълнителна потребителска информация върху етикета. • В последните години ритейлърите следват тенденцията да лансират собствени марки във всяка категория, включително и в премиум сегментите. Появяват се дори и собствени марки биохрани.
  5. 5. Какво показват данните? Делът в стойност на собствените марки у нас е 11%, показва проучване за 2012 г. на GfK. За сравнение, делът на продуктите с частен етикет на търговските вериги в Румъния е 12%, в Сърбия – 4%, в Хърватска 20%, а в Австрия – 28%. Категориите, които имат най-висок дял на закупените количества собствени марки у нас, са млечни десерти (56%), топено сирене (43%), чипс (37%), шоколадови продукти (32%) и мазнини за готвене (31%).
  6. 6. В търговските вериги делът в стойност на собствените марки към ноемрви 2013 г. е 11%, а делът в обем – 16 %, показват данните на GfK. Най-голям е делът на закупените собствени марки в дискаунтърите – 70%. Следват кеш & кери магазините с 39% и хипермаркетите с 32%. В супермаркетите 16% от закупените продукти са били с частен етикет на търговската верига. Именно в тези обекти се наблюдава и най-голям спад на този дял (-24,2%) спрямо предходната година. Най-голям ръст на закупените собствени марки спрямо изминалия период се наблюдава в минимаркетите – 46,1%, като през настоящия период те са 6% от общо закупените продукти.
  7. 7. Индикаторът за лоялност на потребителите показва, че тя е най-висока към собствените марки на дискаунтърите (49%). Следват хипермаркети (37%) и супермаркети (17%). Петте най-развиващи се категории собствени марки в обем към ноември 2013 г. спрямо ноември 2012 г., са безалкохолно с вкус на кола, минерална и трапезна вода, храни за кучета и котки, олио и тоник. Най-губещите категории за същия период пък са бира, нектари, лимонада, кисело мляко, негазирани безалкохолни напитки. Към ноември 2013 г. продукти със собствена марка не са влизали в домовете на 6,2 на сто. За сравнение некупуващите частните етикети на търговските вериги към ноември 2010 г. са били 12,2%.
  8. 8. Казус: Според проучване на сп. Регал сред очакванията за пазара през 2014 г. преобладават нагласите, че потреблението ще се запази на сегашните нива или че ще се свие. Купувачите ще са все така ценово чувствителни, ще пазаруват малко и начесто, ще се хранят повече вкъщи. В същото време ще стават все по-информирани за съставките, стоките и производителите и все повече ще се замислят за качеството и здравословността на храните. Считате ли, че собствените марки имат бъдеще?

×