Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Bourdieu8 intellectuals catalans

404 views

Published on

Intel·lectuals catalans: Verdaguer

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Bourdieu8 intellectuals catalans

 1. 1. ELS INTEL·LECTUALS CATALANSEl cas Verdaguer i el Procés de Montjuïc
 2. 2. El cas Verdaguer Enfrontament amb  La família Comillas  Amb la jerarquia eclesiàstica En defensa pròpia, apareix a “La Publicitat” el 1895 i el 1897
 3. 3. L’escriptor modernL’escriptor Modernista, segons Alexandre Modernista Cortada S’encara amb gosadia, sense interessos creats, als grans problemes socials i morals I en descobreix les solucions
 4. 4. Fragments de “En defensa pròpia”“Explicaré, fil per randa, les tentativesdagafar-me, les traicions de personesestimades, ma passió, en que, com en ladel bon Jesús, no falten acusadors,sobretot dels qui tiren la pedra i amaguenla ma; falsos testimonis, sacerdots,escribes i faritzeus; Pilats que es rentenles mans després de condemnar-me;amics que fan lo paper de Judas, i parentsque fan lo paper de Calmo.”
 5. 5. “Aixecaré algunes caretes hipòcrites,mostraré los mòbils vils i baixos, lenveja,lodi, l’interès, la mala llengua i el mal corduns i altres; i, en fi, les passions quejuguen en lordit de la negra trama de mondesterro i persecució.”
 6. 6. “Més que a la justícia humana, que pelspobres no nhi ha gaire, encomano macausa a la justícia, i, més que a lajustícia, a la misericòrdia de Déu, a quiprego abrigue a mos perseguidors i elstorne en bé lo mal que em fan.”“Conste que, per necessitat que estiga,jo no demano res, sinó el dret que tenenfins los aucells de viure i de cantar desd’una branca, alabances a Déu.”
 7. 7. Ingredients de “En defensa pròpia”EscàndolRecerca de complicitatValor simbòlic de la revolta
 8. 8. Verdaguer aconsegueix la imatge de poeta patriòtic perseguit pels poders públics  Sorgit dels cercles de l’aristocràcia, n’és expulsat  Des de la premsa, actua com un intel.lectual  Aprofita la seva situació: inserit en la societat literària de finals del s. XIX  Revistes: “L’Atlàntida”, “La Creu del Montseny”, “Lo Pensament Català”  Li proporcionen recursos econòmics com un escriptor professional  Aires de marginalitat
 9. 9. Però els “intel·lectuals” de l’èpocadefugen prendre partir pel casVerdaguerse’l considera un afer eclesiàstic
 10. 10. Un altre cas:El procés de Montjuïc
 11. 11. El procés de Montjuïc és un Consell de guerra després de lesclat duna bomba al pas de la processó del Corpus al carrer dels Canvis Nous a Barcelona, el 7 de juny de 1896, que causà 12 morts i uns 35 ferits. La repressió es dirigeix contra lobrerisme anarquista català. Sóndetingudes i empresonades al castell de Montjuïc més de 400 persones
 12. 12. PereCoromines,un delsprocessats
 13. 13. Carta dels acusats en el procès de Montjuïc denunciant elsmals tractes rebuts (1897) (Reproduït a “la Justice”, Paris, 16 d’abril 1897)Guillotinamiento de los testículos con cañas ó cuerdas de guitarra,aplicación de hierros candentes á la carne, quemaduras del balanocon puntas de cigarro encendidas, introducción de cañitas entrecarne y uña y funcionamiento de un aparato de hierro á manera decasco que oprimía horriblemente la cabeza y desgajaba los labios:estos fueron los métodos de indagación que dieron por resultadola deposición de las declaraciones en que se basa todo el proceso.A Joseph Thioulouse,que se negó á declarar en castellano por noconocer bastante al español, le bajaron al cero., mazmorra dondese llevaban á cabo las “indagaciones”. Allí le desnudaron, lepusieron una mordaza de palo a manera de freno para que nogritase y le pegaron latigazos a todo vuelo hasta que “huboaprendido el castellano”
 14. 14. La premsa de l’època també se’n fa ressò
 15. 15. Però en general, els “intel.lectuals”catalans de l’època defugen decomprometre’s amb el queconsideren “una causa anarquista”

×