Dossier viatge cultural al nord itàlia 2009 2010

498 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
498
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
96
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Dossier viatge cultural al nord itàlia 2009 2010

 1. 1. Generalitat de Catalunya Departament d’Educació Institut d’educació secundària Antoni TorrojaDOSSIER INFORMATIU DEL VIATGE CULTURAL AL NORD D’ ITÀLIA DELS ALUMNES DE 4T ESO. CURS 2010 – 2011.A) GESTIÓ DEL VIATGE AL NORD D’ ITÀLIA.1. OBJECTIU:Despertar i estimular la curiositat i l’ interès envers Itàlia, la seva llengua i la seva cultura.2. DATES (6 DIES): SORTIDA: dissabte 30 dabril del 2011 a les 5:45h estació autobusos Cervera. ARRIBADA: dijous 5 maig del 2011 a la nit a estació autobusos cervera3. TRANSPORT:Agafarem autocar de la companyia COTS ALSINA de 60 places per a lanada i vaixell detornada.4. PROFESSORS ACOMPANYANTS:Mariona Rodríguez, Mateu Figuerola i Lolita Fenés5. PREU:450€ en total. • Primer pagament de 200 euros que es realitzarà abans del dia 3 de desembre al número de compte: ◦ 2100-0016-05-0200462861 de LA CAIXA- SOBRETOT POSAR COM A REFERÈNCIA EL NOM DE LALUMNE A partir del moment del pagament els diners no es tornaran sota cap concepte. • Savisarà oportunament per fer el segon pagament un cop descomptats els guanys que han obtingut els alumnes en les diferents activitats.
 2. 2. Generalitat de Catalunya Departament d’Educació Institut d’educació secundària Antoni Torroja6-PROPOSTA VIATGE:DIA-1 • SORTIDA EN BUS. • Parada a dinar a NIMES a dinar • Sobre les 17:00 arribada a Niça on ens allotjarem i soparemDIA-2 • Esmorçar Niça i trajecte fins a MILÀ • Arribada a Milà on ens recull lautocar que ens espera allí • Visita Milà (Catedral, Galeria Vittorio Emmanuel II) i dinar • Sortida cap a Verona. Visita Verona • Sopar i dormir a lhotel del Lido di JessoloDIA-3 • Matí: Burano i Murano. • Migdia-tarda: Venècia • Dormir al Lido di JessoloDIA-4 • Venecia-Pisa-Lucca • Dormir: MontecatiniDIA-5 • Florència (guia de lany passat) • Matí: Visita als Uffizzis • Tarda: Visita Acadèmia • a la nit agafar vaixellDIA-6 • Vaixell i arribadaINCLOU: Modern autocar - Despeses de xofers i autopistes - Estada en confortableshotels *** a Montecatini i Lido Jesolo en habitacions lliure distribució - Règim de MitjaPensió + 1 sopar vaixell de tornada - 3 professors acompanyants - Assegurança turísticaamb responsabilitat civil privada - Guies locals Creuer Civitaveccia – Barcelona encamarots. Trasllat autocar.
 3. 3. Generalitat de Catalunya Departament d’Educació Institut d’educació secundària Antoni Torroja7. DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA.7.1. DOCUMENTACIÓ:  Passaport vigent o DNI.  Permís Mossos/autorització de menors (3 mesos de vigència) Per obtenir-lo cal que porteu a la Secretaria de lInstitut (Mª Lluïsa): • Fotocòpia del DNI del pare/mare • Fotocòpia de DNI alumne/a • Fotocòpia llibre de família . • Autorització de menors a viatjar a lestranger degudament complimentada.• En tots dos casos, han de tenir cura que els documents siguin vigents.7.2. ASSEGURANÇA MÈDICA:  SEGURETAT SOCIAL: Targeta Sanitària Europea (1 any de vigència) Cal obtenir-la a lOficina de la Seguretat Social: c. Joan Maragall, 11-13 25300 Tàrrega Tl. 973 50 14 73 Per fer-la cal portar a loficina de la Seguretat Social: • cartilla de la Seguretat Social del pare o la mare amb qui lalumne està adscrit . En cas de no tenir-la cal anar al CAP i demanar lenganxina amb número dafiliació del pare o mare amb qui lalumne està adscrit a la Seguretat Social  MUFACE O ALTRES ASSEGURANCES: En cas de no estar cotitzant a la Seguretat Social, i si passés alguna cosa, els alumnes haurien de pagar les despeses i després la mútua els ho abonaria aquí. Cal portar la targeta pertinent de la mútua.• És molt important i obligatori que els alumnes portin la documentació i les targetes a sobre durant el viatge.
 4. 4. Generalitat de Catalunya Departament d’Educació Institut d’educació secundària Antoni Torroja8-DINERS:A criteri de cada família. S’ha de pensar bàsicament en els dinars.9- MEDICAMENTS:Aconsellem que cada alumne es porti tots els medicaments que podria fer servir en cas detrobar-se malament. Cal tenir en compte que si els han de comprar allà, poden serdiferents.Sobretot, hem de tenir en compte que els alumnes amb problemes d’asma, al·lèrgies, ques’ estiguin medicant, etc, no s’ oblidin cap medicament a casa.10-ROBA:Aconsellem portar roba còmoda i sobretot roba d’ abrigar.També és molt recomanable portar un paraigües, algun impermeable i una jaqueta queabrigui degut al clima fred i el vent de la Toscana.11- ACTITUD:Esperem que els nostres alumnes aprofitin aquesta sortida i que el seu comportamentsigui correcte en tot moment.12-TRUCADES TELEFÒNIQUES:La majoria dels alumnes tenen mòbil; però si volen trucar des d’ Itàlia i no tenen diners enefectiu, poden trucar amb el sistema d’ " España Directo". El número que hauran demarcar és el següent: 080 099 0034.• En cas de necessitat de contactar amb els professors responsables cal trucar al telèfon mòbil 655 79 40 79
 5. 5. Generalitat de Catalunya Departament d’Educació Institut d’educació secundària Antoni TorrojaB) ORGANITZACIÓ DE LA SORTIDA AL NORD D’ ITÀLIA. VeronaCiutat important ja en temps dels romans, que hi construïren la famosa "Arena". Aquestamfiteatre, que data del segle I, amb els seus 72 arcs de 2 pisos és, des del 1913 i durantlestiu, escenari de grans esdeveniments d’òpera i ballet.Al tenor Italià Giovanni Zenatello,aplaudit Radamés del MetropolitanOpera House de Nova York, li va cridarlatenció fa ja gairebé 70 anys l’excel·lentacústica de la "Arena", comportant-li elfet de muntar el primer esdevenimentartístic de la ciutat. Des de llavors, cadaany es presenten cantants de renommundial davant els 22.000 espectadorsque acudeixen a les velades operístiques.La situació de Verona en el punt detrobada de tres grans vies cap el nord,lest i loest, la varen convertir en la ciutat romana més important del nord dItàlia.Daquella època conserva el Teatre romà, la Porta Brosari, la Porta dei Leoni, lArc dei Gavi,el Pont de Pietra derruït i reconstruït en diverses ocasions, i naturalment la famosa"Arena".CASA DE JULIETA: Una casa del segle XIII amb el seu suggestiu pati, una porta i un balcó constitueixen el senzill escenari per evocar la història damor més famosa del món. En lEdat Mitjana a Verona, Julieta Capuleti i Romeu Montecchi es van enamorar a pesar de la rivalitat de les seves famílies. El seu amor va ser molt breu però molt intens: Romeu es suïcida creient morta a Julieta i aquesta es treu la vida al descobrir la mort del seu estimat. Aquesta és la història que narra Shakespearea lobra "Romeu i Julieta"; el drama va donar a Verona fama mundial, sense que el seuautor lhagués mai visitat personalment.
 6. 6. Generalitat de Catalunya Departament d’Educació Institut d’educació secundària Antoni Torroja VenèciaCiutat important La situació de Venècia, sobre els seus 118 illots, separats per 177 canals i units per 450 ponts, és única. I singulars les seves construccions: el Palau Contarini del Bovolo amb les seves escales de cargol, amb noms de fantasia com el Pont dels Sospirs, pel que eren aconduïts a presó els detinguts, a les famoses càmeres de plom, d’on aconseguí escapar-se l’aventurer venecià Casanova. Com a símbol de la històrica República de Venècia han quedat el lleó, l’estàtua de San Marc i sobretot, elpalau dels Dogos o Palau Ducal construït amb les capricioses formes del gòtic venecià i labasílica de Sant Marc, amb els seus enlluernadors mosaics daurats, com un besllumd’Orient a Occident. Davant s’estén la plaça de Sant Marc i en un dels seus extrems, laTorre del Rellotge.El Ghetto, és un conjunt de cases particularment altes on des de 1516 hi viuen jueus. Alfinal del Gran Canal, amb edificis monumentals a una i altra banda, s’alça l’església barrocade la Salute construïda sobre més d’un milió de postes de roure.A Sant Polo, al cor de la ciutat, s’alça d’església de’Frari, que conté l’extraordinàriaAssumpció de Tizià. A l’illa de San Giorgio hi trobem l’església del mateix nom i a l’illa de laGiudecca, l’església del Redemptor, ambdues de l’arquitecte renaixentista Andrea Palladio.Ben a prop del pont de Rialto, s’hi pot trobar la Venècia comercial amb les seves botiguesd’objectes de vidre de Murano, de brodats, de les meravelloses màscares de carnaval,entre d’altres milers de productes de qualitat.
 7. 7. Generalitat de Catalunya Departament d’Educació Institut d’educació secundària Antoni TorrojaFLorència Aquesta meravellosa ciutat, des del punt de vista monumental, es pot definir amb una sola paraula: Renaixement. Un lloc perfecte per començar la visita és la Plaça de la Signoria, cor de la història florentina, a la qual dóna caràcter el Palau de la Signoria o Palazzo Vecchio (1298-1314). Desplega les seves luxoses estances i magnífiques escalinates al voltant d’un pati una font elegant.A l’interior, pot veure’s la grandiosa Sala dels Cinc-cents, pintada al fresc per Vasari. Alcantó sud de la plaça s’hi troba la Loggia dei Lanzi amb una selecció de rèpliquesd’escultures famoses: junt amb la font de Neptú, la còpia del David de Miquel Àngel i l’Hèrcules de Bandinelli, la plaça esdevé un veritable museu escultòric a l’aire lliure. Allàmateix es troba la Galleria degli Uffizi, una de les millors pinacoteques del món, ambinigualables col·leccions de pintura prerenaixentista i renaixentista, amb obres deCimabue, Gitto, Masaccio, fra Angèlico, Paolo Ucello, Filippo Lippi, Botticelli, Leonardo da Vinci, Miquel Angel i Tiziano, entre d’altres. En destacarem per emblemàtics, la Al·legoria de la Primavera i el Naixement de Venus de Botticelli. El Ponte Vecchio, el més antic de Florència, condueix a l’altra banda del riu Arno, fins el barri de d’orfebres i joiers d’Oltrano i la l’església delSant Esperit, projectada per F. Brunesseschi. Molt a prop trobem l’església de Santa Mariadel Carmine i el Palau Pitti, que allotja la galeria Palatina (obres de grans mestres de lapintura dels segles XV al XVIII), la galeria d’Art Modern, el museu de la Plateria (objectesmeravellosos fets amb plata), el museu de la Porcellana. A la part del darrere, s’estén elJardí de Boboli, d’estil italià i a una certa distància, està el piazzale Michelangelo amb unavista preciosa de la ciutat i l’església de San Miniato al Monte, joia del romànic.
 8. 8. Generalitat de Catalunya Departament d’Educació Institut d’educació secundària Antoni TorrojaEl famós David de Miquel Àngel, el trobarem exposat a la Galleria della Accademia i laesglésia de la Santa Croce es poden visitar les tombes de personatges rellevants com elpropi Miquel Àngel, Maquiavel, Galileu Galilei i Rossini.A la Plaça del Duomo, s’alça la imponent catedral de Santa Maria del Fiore, rematada ambla grandiosa cúpula de Brunelleschi, construïda sense cap armadura. Allí trobarem elCampanile, obra de Giotto, on val pena pujar per les vistes que ofereix i el Baptisterioctogonal, amb les famoses portes de bronze de Ghiberti.Lucca L’ordenada xarxa de carrers de Lucca conserva encara la disposició de l’antiga colònia romana fundada l’any 180 a.C. Les muralles, construïdes en els segles XVI-XVII, ajuden a mantenir fora el tràfic d’automòbils, fent que la ciutat sigui agradable de recórrer a peu. San Michelle in Foro - una de les esglésies d’estil romànic pisà de la ciutat - s’aixeca en l’antic fòrum romà, plaça major de la ciutat des de l’antiguitat.PisaLa ciutat de la torre inclinada, que en el s. XII era un nucli comercial, fortament vinculat amb els ports d’Orient, és avui un dels centres més coneguts de la Toscana. Una regió antiga i de naturalesa acollent, on hi ha tant d’art que el viatger hauria de compaginar-lo amb l’admiració de les seves belleses paisatgístiques, comercials i gastronòmiques. La torre inclinada o Campanile, es començà a construir el 1173 i eleva els seus sis airosos pisos arcats sobre la plaça del Duomo, més coneguda com el Campo dei Miracoli. Amb la catedral, just darrere, composa un meravellós conjunt de marbre blanc i gris fosc. Els 294 esglaons de la torre romanen actualment tancats al públic per evitar que augmenti la sevainclinació, iniciada quan es construïa la tercera planta.La catedral del Duomo, amb la seva singular façana de petits arcs de marbre, te en el seupúlpit, del mestre Giovanni Pisano, una de les grans obres de l’art universal. És admirat per
 9. 9. Generalitat de Catalunya Departament d’Educació Institut d’educació secundària Antoni Torrojala profusió i perfecció de les seves escultures. També convé destacar la imatge de SantaInés, d’Andrea del Sarto, i el bosc de columnes i arcs bicolors que separen les tres naus deltemple, cobert per un artesanat de fusta daurada.. A la part posterior, les portes de bronze, representen escenes de la vida de Crist. Completen el conjunt del Campo dei Miracoli, el Baptisteri i el Camposanto. El primer és un notable edifici circular amb púlpit d’Andrea Pisano. El Camposanto és un recinte tancat on es recomanable admirar els frescs que decoren les seves galeries. De la resta de Pisa, mereixen interès l’església de Santa Caterina i la Plaça dels Cavallers,abraçada per bells palaus i per l’església de Santo Stefano dei Cavalieri, també de marbre.ITÀLIA: Dades d’interès general NOM OFICIAL: República d’Itàlia. SUPERFÍCIE: 301.230 Km2 POBLACIÓ: 57.650.000 habitants. CIUTATS PRINCIPALS: Milà, Nàpols, Torí i Palerm. FORMA DE GOVERN: República parlamentària. MEMBRE DE LA UE: Sí, des de 1990 MONEDA: Euro des de 1 de gener del 2002. IDIOMA: Italià (oficial), alemany, francès, eslovè i nombrosos dialectes italians. RELIGIÓ: 85% Catòlics romans, i en menor quantitat protestants, musulmans i jueus.

×