Communicatieplan Betere Versie

399 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
399
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Communicatieplan Betere Versie

  1. 1. 12011ROC Friese PoortMarinus Nutma C2G 1. Doelgroep bepaling 2. Communicatievaardigheden 3. Communicatiedoelstelling 4. Boodschap 5. Middelen/Media 6. Financiering 7. Budget[COMMUNICATIEPLAN]Dit is het communicatieplan van het vernieuwde attractiepark ‘de Vinkenslag’. Ditcommunicatieplan bestaat uit 7 onderdelen die allemaal een samenhangend geheelvormen.
  2. 2. 2Communicatieplan ‘de Vinkenslag’ 1. Doelgroep bepalingOnze doelgroepen beschrijven we met de nadruk op een aantal kenmerken:  Leeftijd  Geslacht  Afkomst  Regio  Opleidingsniveau  Vrijetijdsbesteding  Gedragsfactoren  Aankoopbedrag  Sociografisch De leeftijd waar wij ons op richten zijn van 16 t/m 65 jaar. De jongeren willen we aanspreken maar ook de volwassenen en gezinnen. We richten ons niet op een bepaald geslacht, we richten ons op mannen zowel vrouwen. De afkomst van de klant is ook geen probleem, we richten ons op alle nationaliteiten binnen ons attractiepark. Dit is ook terug te zien in bepaalde dingen binnen ons park. Er zijn bijvoorbeeld meerdere etnische restaurants aanwezig, Chinese keuken, en een Turkse restaurant. Onder regio’s maken wij ook geen onderscheid. We richten ons op het gehele Nederland . Het opleidingsniveau is bovendien verschillend, de jongeren zijn nog aan het studeren maar de ouders hebben al een baan of hebben al een aantal studies afgerond. Hierdoor is de diversiteit in opleidingniveau redelijk breed. De zware gebruikers bij ons attractiepark zijn voornamelijk gezinnen, deze groep besteed het meeste geld in ons attractiepark en daar richten wij ons ook het meeste op. Lichte gebruikers zijn de jongeren waar wij ook ons op richten. Voor jongeren richten wij ons op de sensatie die ze beleven in ons park. Voor de gezinnen is het belangrijk om een leuk dagje weg te zijn met de kids. Luxe, plezier en vooral gemakkelijkheid is een voornaamste reden wat klanten belangrijk vinden in een park. 2. CommunicatiedoelstellingOnze communicatie doelstelling is om de bekendheid van de Vinkenslag bij onzedoelgroep te verhogen van 10 % naar 20 % in het komende jaar in Nederland.Door dit te bereiken, bereiken we onze doelstelling van het jaar 2013.De doelstelling is realistisch om van 10 % naar 20 % van onze doelgroep te gaan, vooral ookomdat we in het midden van Nederland bevinden en omdat we een midden tot hoogsegment attractiepark bezitten. Dit leidt tot veel publiek omdat het een de Vinkenslag eengroot attractiepark is met nieuwe en innoverende attracties. Het communicatieplan isrealistisch en haalbaar. De capaciteit, know-how, middelen en bevoegdheden zijn allemaalaanwezig.
  3. 3. 3De doelstelling zal zijn intrede doen in het begin van het jaar 2012 tot het eind van datzelfdejaar 2012.  We onderscheiden onze doelgroep in twee groepen : De jongeren en jong volwassenen/volwassenen van 16 t/m 30 jaar. ( Doelgroep 1)  En de volwassenen van 30 t/m 65 jaar. ( Doelgroep 2)Voor deze twee groepen hebben we verschillende boodschappen, natuurlijk is dit logischomdat deze twee groepen andere achtergronden, voorkennis en houding hebben tegenoverelkaar. Daardoor worden deze twee groepen ook op een andere wijze benaderd.3.CommunicatievaardighedenWat zien,lezen en horen onze doelgroep(en)? Waar zijn ze meebezig?Doelgroep 1Wat zien, lezen en horen vooral jongeren doordeweeks en weekends?Nadat ik een aantal bronnen heb gezocht kwam ik op het volgende uit;  Spellen spelen  Sporten  Msn’ en  Werken  Buiten hangen met vrienden  Playstationen  Bellen  Uitgaan  ShoppenDit zijn de dingen die de jongeren van destijds het liefst doen.Jongeren houden ongeveer 6 uur per dag over aan vrije tijd. De invulling van die vrij tijd wordt sterk bepaalt doorde behoefte om uiting te geven aan de eigen identiteit. Met voorkeur voor een bepaalde muziek, kleding endansstijl laten jongeren zien wie ze zijn en voelen zich verbonden met een bepaalde groep. Om die reden zijnuitgaan en culturele activiteiten heel belangrijk. Uitgaan en cultuur bieden ook ontspanning, vermaak, zingevingen inspiratie. Toch is de meest favoriete weekbesteding televisie kijken en computeren: daar brengt zo’n 40% vande jongeren hun tijd mee door. Mobiel bellen en sms’en neemt daarbij ook veel tijd op. Het lezen van boeken,kranten en tijdschriften en het luisteren naar radio en cd’s neemt daarbij af. Jongeren met een lage opleidingkijken meer televisie dan hoog opgeleiden: de laatste groep leest meer. De verschillen in computeren eninternetgebruik zijn minder groot. Uitgaan (café, disco en restaurant) en bioscoopbezoek vormen de metpopulaire vrijetijdsbesteding buitenshuis. En door het grote aanbod van vrijetijdsbesteding en het gevoel niets tewillen missen, krijgen ze het erg druk.(bron : http://www.scholieren.com/werkstukken/23207)Nederlandse jongeren zeer actief op sociale netwerkenLiefst 91 procent van de jonge internetters in Nederland is in 2010 actief op socialenetwerken zoals Hyves, Twitter en Facebook. Hiermee lopen Nederlandse jongeren in deEuropese Unie (EU) voorop.Informatie uitwisselen via sociale netwerkenJonge internetters, van 16 tot 25 jaar, maken steeds meer gebruik van sociale netwerken ominformatie uit te wisselen. Dit kan zijn in de vorm van berichten of nieuwtjes op een chatsite,
  4. 4. 4het deelnemen aan een nieuwsgroep of een online discussieforum, het lezen van weblogs ofblogs of het direct uitwisselen van tekstberichtjes.Het gebruik van sociale media neemt af met de leeftijd. In de leeftijdsgroep 25 tot 55 jaarbedraagt het aandeel actieven op sociale netwerken in Nederland 54 procent en bij deleeftijdsgroep van 55 tot 75 jaar iets meer dan 30 procent. Mannen zijn vaker actief danvrouwen op sociale netwerken. Tussen hoogopgeleiden, middelbaar opgeleiden en lageropgeleiden bestaat echter vrijwel geen verschil.Bij jongeren komt het uitwisselen van tekstberichten het meest voor (78 procent). Het lezenvan weblogs of blogs is bij 25- tot 55-jarigen (34 procent) en 55-plussers (18 procent) hetmeest favoriet.Gebruik van sociale netwerken in Nederland naar achtergrondkenmerken, 2010Wat doen de jongeren dan met hun vrienden?De populairste activiteit met vrienden is uitgaan: op café, naar een fuif, naar het jeugdhuis.Ook muziek is heel belangrijk in de wereld van de jongeren. Naar de film gaan of gaanwinkelen zijn ook zeer populair. Ook activiteiten zoals zingen of dansen scoren nog zeerhoog.
  5. 5. 5MediagebruikAls we eerst kijken naar hoeveel tijd jongeren besteden aan het kijken naar televisie, danzien we dat ruim 40 procent van de jongeren 1 à 2 uur per dag naar televisie kijkt op eengemiddelde weekdag. Bij ruim een derde is dat echter ook drie uur per dag of meer, watneerkomt op ten minste 20 uur per week.Jongeren verkiezen duidelijk films en muziekclips om naar te kijken. Jongens verkiezeneerder sportprogramma’s, tekenfilms en nieuws- en duidingprogramma’s. Meisjes kiezenvaker voor muziekclips, lifestyle-programma’s en soaps. In het algemeen blijkt echter datnieuws en duiding of regionale programma’s niet echt populair zijn.InternetgebruikBehalve televisie is er echter ook internet, dat een steeds groter deel van de vrije tijdopeist. De twee blijken trouwens ook met elkaar verwant: jongeren die veel naar televisiekijken, spenderen in het algemeen ook meer tijd aan het internet.Het internet is wijdverspreid bij de zestienjarigen:90 procent is ten minste elke dag actief,en een derde van de jongeren spendeert meer dan drie uur per dag aan het internet.Als we vervolgens nagaan wat men precies doet op het internet, dan blijkt dat vooralchatten met vrienden en e-mailen bijzonder populair zijn.Het internet wordt dus vooral gebruikt als een bijkomend communicatiekanaal om metvrienden in contact te blijven. Ook het ‘bezoeken van websites’ scoort hoog, maar dat isnatuurlijk een zeer algemene vraag. Nieuws volgen en het chatten met onbekendenblijken heel wat minder populair.(Bron: www.kuleuven.be/citizenship/_data/jeugdonderzoek.pdf)Doelgroep 2De volwassenen van 30 t/m 65 jaar lezen het meeste de kranten die ze thuis bezorgt krijgenof die ze op hun werk lezen tijdens de koffiepauzes. Ook kijken ze veel journaals op detelevisie.Daarnaast wordt nieuws kijken op het internet steeds populairder, het nieuws op internet issnel te lezen en makkelijk te gebruiken. Vele volwassenen die het via internet lezen vindende mate van gebruik zeer makkelijk en handig. Daarnaast is het vele malen goedkoper daneen abonnement bij een regionale of nationale krant, het lezen van het nieuws op internet isgratis en een abonnement kan nogal wat centen kosten.Verder zijn vele volwassenen vaak aan het e-mailen naar vrienden, bekenden of familieledenover bepaalde zaken.
  6. 6. 6 Social Media neemt af bij deze doelgroep, al wordt het de laatste tijd steeds populairder bijvolwassenen. Voorbeelden voor Social Media zijn facebook, hyves, Twitter en Linked In. Demeeste volwassenen zijn er nog niet door beïnvloed maar de jongere generatie hebben aleen eigen Social Media pagina.Tot slot zijn de meeste volwassen veelal bezig op internet op hun eigen werkplek of gewoonthuis. Internet is het belangrijkste medium vanaf 2005 en wordt steeds belangrijker opverschillende gebieden, en wordt overal mee geassocieerd. Werkomstandigheden, privé ofinformatieve artikelen alles is te vinden op internet.4.BoodschapWe gaan onze twee doelgroepen benaderen met elk een boodschap:Doelgroep, boodschap (1): De doelgroep jongeren en jong volwassenen informeren overonze nieuwe online discussieforum over de Vinkenslag. En tegelijkertijd ook meerbekendheid aan te geven.Doelgroep, boodschap (2): De volwassen van 30 t/m 65 jaar meer bekendheid te gevenover onze nieuwe elementen in de Vinkenslag.5.Middelen/mediaWelke middelen en media zetten we in om onze boodschap zo ‘goed’ als mogelijk bij onzedoelgroepen over te brengen.Doelgroep, middel/media 1: Bij de jongeren en jong volwassenen proberen we viaSocial Media ons attractiepark bekendheid te geven. De jongeren en jong volwassenen zijn erg actief op verschillende mediums die betrekkinghebben op Social Media. Liefst 91 procent van de jonge internetters in Nederland is in 2010actief op sociale netwerken zoals Hyves, Twitter en Facebook. Hiermee lopen Nederlandsejongeren in de Europese Unie (EU) voorop.Interactie en contact hebben met andere mensen is iets heel menselijks, een behoefte die dejongeren dagelijks nastreven. Dit zou wel eens de belangrijkste reden kunnen zijn waaromSocial Media zo populair zijn geworden de laatste 10 jaar. Ze bieden zeer goedkopemogelijkheden om zeer snel contact te leggen en onderhouden met vrienden, kennissen,partners en wie dan ook. Dit biedt voor bedrijven en merken de mogelijkheid om vriend teworden van mensen die vrienden willen worden met het bedrijf of merk.Zo willen wij een nieuwe discussieforum creëren waardoor we bekendheid krijgen en waarbijbezoekers hun mening kunnen geven over de Vinkenslag, ook kunnen ze verbeterpuntenaangeven en discussiëren over bepaalde punten.We gaan ons richten op de volgende Social Media websites: Hyves, Twitter, Facebook enBlog. Dit zijn de meest gebruikte sociale netwerken waarop de jongeren en jongvolwassenen op actief zijn, hyves is de koploper op het gebied van Social Media.Hoe willen wij de mensen aanspreken zodat ze onze Social media pagina’s bezoeken?Door mensen uit te nodigen om vriend van ons te worden en daarbij eenmalige acties enaanbiedingen te versturen. Dit kan via hyves, Twitter en Facebook. Ook mensen die onsattractiepark al eerder hebben bezocht kunnen we als vriend uitnodigen.
  7. 7. 7Doelgroep, middel/media 2: We proberen via Direct Mail onze doelgroep van 30 t/m 65jaar bekendheid te geven aan ons attractieparkDe volwassenen zijn relatief veel op e-mail en daarom proberen wij via Direct Marketing ookwel Email Marketing genoemd de Vinkenslag meer bekendheid te geven. Er wordt eenaanbieding specifiek en direct aan een klant gedaan. We proberen hiermee een langdurige,structurele relatie op te bouwen met acties en aanbieding naar de klant toe.Een belangrijk aspect is dat wij als attractiepark inzicht krijgen in de preferenties en wensenvan de klant, hierop kunnen wij de klant zo goed mogelijk bedienen, en zo in te spelen op devraag van de klant. We proberen hiervoor in de Vinkenslag enquêtes te plaatsen waaropbezoekers vrijwillig kunnen reageren, en zo de registratiegegevens vrij geven. Verderkunnen ze op forums hun identiteit weggeven aan ons, door hun gegevens te registreren.6.FinancieringDe financiering wordt mede mogelijk gebracht door een grote nieuwe investeerder genaamdShimizu Wang. Deze Japanse investeerder trekt 50 miljoen euro uit om de Vinkenslag tebrengen waar het moet staan, het midden tot hoog segment. Hiermee proberen wemeerdere attracties te bouwen en het park klantvriendelijker in te stellen.Daarnaast hebben we een kostenbegroting samengesteld waar alle kosten op een rijtje zijngezet zodat het voor iedereen overzichtelijk is.7.BudgetHier wordt het kostenplaatje verwerkt van de middelen/media die worden ingezet bij debovenstaande boodschappen.De kosten voor een webpagina op Blog kost het volgende bedrag:De kosten van de door u berekende website bedragen € 10964,00Hiervoor heeft u een website bestaande uit: 15 pagina(s) 50 foto(s) 200 flashanimatie(s) 50 formulier(en) Nieuwsbriefsysteem Content Management Syteem (CMS) Login systeem Forum Foto-album Catalogus
  8. 8. 8 Internetwinkel Zoekmogelijkheid GastenboekDe maandelijkse kosten voor hosting, domeinnaamregistratie en e-mail afhandeling zijn €9,95. Deze worden per kalenderjaar vooruit gefactureerd. Indien u een website besteld voor21 september zijn deze kosten het eerste jaar GRATIS!Hiervoor hebben wij een professionele, vriendelijke en makkelijk te onderhouden Blogwebsite. Hierop kunnen alle bezoekers en geïnteresseerden een berichtje plaatsen, foto’sbekijken en alle relevante en recente informatie vinden over de Vinkenslag.De kosten voor een Hyves, Facebook en een Twitter pagina voor de Vinkenslag zijnkosteloos. Het registreren van deze Social netwerken zijn volkomen gratis.Direct Mail kostenKosten direct mail versturenOnze vaste scherpe prijs voor een direct mail, is de totaalprijs van het begin tot het eind-traject. Oftewel vanaf het drukwerk t/m de deurmat van uw geadresseerden. U heeft geenverrassingen achteraf.Mailing 500 - 500st A4 Briefpapier bedrukt in offset - 500st Flyer A5, 135 MC, full colour bedrukt - 500st C5 Venster enveloppen bedrukt in offset - 500st Adressen bestand € 1199,- ex btw - 500st Personaliseren, printen - 500st Vouwen en couverteren - 500st Portokosten Opties:Biotop papier = Euro 20,- ex btwRecycled papier = Euro 20,- ex btwOntwerp/opmaak service = Euro 15,- ex btw per kwartier

×