Je bent een geluksvogel als je hier mee mag doen.

584 views

Published on

Presentatie over het veranderen van een basisschool in Maastricht naar het Geluksvogelontwerp. Deze presentatie is gegeven op NCSOM samen met Annette Wijnen (directeur van de Geluksvogel)

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
584
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
8
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Welkom iedereen in de zaal, Wij zijn vereerd dat we hier mogen staan en dat jullie naar ons verhaal komen luisteren. Waar gaat dit verhaal over? Het gaat over veranderen. Iedereen weet dat wij als mensen niet erg veranderbaar zijn. Met dit verhaal willen wij vertellen hoe dit ons toch gelukt is. Achteraf kunnen wij zeggen dat het symbool de geluksvogel erg belangrijk is geweest in deze verandering.
  Bij sommige ligt er een geluksvogeltje onder de stoel.
  Symbool heeft voor jullie nog geen betekenis. Met ons verhaal willen we uitleggen wat voor een kracht er uitgaat van dit symbool. Maar eerst een aantal kinderen aan het woord over de betekenis van de geluksvogel.
 • Dit verhaal is begonnen met twee personen: ondernemer Marielle en directeur Annette, twee vrouwen met verschillende ervaringen in het onderwijs, die zorgen voor een vernieuwend concept. Hoe is dat ons gelukt? Mijn ondernemerschap was essentieel in dit verhaal. We delen eenzelfde visie maar dat leidt niet automatisch tot een werkbaar en vernieuwend plan. Laat ik mijn inzichten met jullie delen. Iedereen ontmoet mensen die je overrompelen, wakker schudden en je beeld verruimen. Dat heb je nodig. Ik noem een aantal mensen…..
 • Onderzoekster uit Twente…..vertelde mij dit verhaal een tijdje terug als reactie op mijn verhaal dat je minstens 50 % van het team mee moet hebben om iets definitiefs te veranderen.
 • Belangrijk onderdeel om mijn blik te verruimen is het gebruik van Twitter. Door dit medium kun je niet alleen je blik verruimen maar ook ideeen aanscherpen, of inzichten bijstellen. Een blik bij mijn favorieten:
  bijvoorbeeld Wim Luteijn met zijn kleine berichtjes om me even wakker te schudden!
  Of Bram Bruggeman, met J. Kotter, oude waarheden zijn vaak verfrissend.
  Wie kent niet Jelmer Evers en Wilfred Rubens met hun leerzame blogs over ICT in het onderwijs.
  Maar ook een toevallig passant die reageert op een stelling.
 • Of de briljante Ken Robinson met zijn Ted talks: how schools kills creativity met zijn bijzondere uitspraken. Allemaal mensen die aan de voorkant mij hebben geïnspireerd.
 • Daarnaast is een urgentie ook een hele goede motor. ..
  Vertel over Annette, de wandelingen, ontmoetingen, haar worsteling, haar dromen, de krimp, de bestuurswisseling, de crisis en de bovenschools ICT-er…..En het punt: Annette nu moet je het echt gaan doen!
 • Om een goed plan te schrijven, moet je je netwerk strategisch gaan inzetten. Je hebt namelijk een dream –team (of een A-team) nodig voor een werkbaar en innovatief plan. Je kunt geen plan schrijven in een groot team, dat verzand vaak braisstormsessies, teamoverleggen, ontwikkelteams, vergaderingen ……maar niet in een nieuw, innovatief plan. Er waait geen frisse wind….. Dan komt het niet van de grond. We spreken dan namelijk van een bonding netwerk (zoals je familie), dat is een hechte cultuur, dat is van verre innovatief. Je denkt hetzelfde….de neuzen staan dezelfde richting op….dat is mooi maat niet al je wilt innoveren.
 • Uitleg geven over de 3 soorten netwerken. Wij hebben in 1 dag eigenlijk het plan in de grondverf en in de lak gezet. Met de speciale kunde van Paul Vermeulen. Hij is fantastisch in het luisteren en aanvullen en verwoorden van gedachtes van mensen. Hij giet deze woorden in een leesbaar en strategisch werkbaar plan.
 • Ook heb je de mogelijkheid om te kijken naar Mediaprofielen als je een ontwikkel team wilt opstellen. Drie profielen zijn belangrijk: -netwerker, verzamelaar, strateeg….en eventueel een ontwerper.
 • De symboliek, zoals ik al vertelde was enorm krachtig. Het spreekt heel veel mensen aan die bij de school betrokken zijn: Annette zal daar straks meer over vertellen. Soms zit het geluk in een klein hoekje, Annette was tijdens de dreamsessie aan het bladeren in haar boekje waar ze had geschreven over een rondje langs de klassen waar iedere leerkracht haar passie mag vertellen en laten zien. Ze vertelde over een leerkracht die vond dat zij een geluksvogel was omdat ze hier op school mocht werken…..Paul pikt dit meteen op, tekende het symbooltje ter plekke en zo is de geluksvogel geboren.
 • We hebben versnellingsdagen georganiseerd met telkens een ander thema; Processen en ICT, Community en communicatie, kwaliteit, Professionalisering Team. Dit alles hebben we verzameld in een dropbox waarin iedereen toegang had.
  Draagvlak creëer je door mensen rondom de school uit te nodigen, oud directeuren, ….etc.
 • Niet alleen een plan , maar ook harde cijfers en doelen om bestuur inzicht te geven.
 • Plan staat….en dan gaan doen! Je plan uitbreiden naar de omgeving. En hier moest ik het loslaten……Nu wil ik het woord geven aan Annette Wijnen. De directeur van de gluksvogel.
 • Je bent een geluksvogel als je hier mee mag doen.

  1. 1. Je bent een geluksvogel als je hier mee mag doen Annette Wijnen Mariëlle van Rijn
  2. 2. Twee verhalen, 1 school Directeur……. Ondernemer…. @jelvanrijn@ahgwijnen
  3. 3. 5%
  4. 4. “Als je geen fouten durft te maken kom je nooit met een origineel idee!”
  5. 5. Urgentie
  6. 6. Mediaprofielen dreamteam
  7. 7. Geluksfactor!
  8. 8. Creëer draagvlak
  9. 9. Business case
  10. 10. Kom in actie!
  11. 11. De praktijk van nu
  12. 12. De aanpak van De Geluksvogel
  13. 13. leerlingen team-ouders Omgeving Bewoners- andere teams, ondernemers, PABO-universiteit- gemeente-PSZ-schoolbesturen…. Netwerk rondom de school
  14. 14. GO Annette Wijnen Mariëlle van Rijn @ahgwijnen @jelvanrijn a.wijnen@mosalira.nl info@leer-netwerk.nl http://www.tspoor-bs.nl/ www.leer-netwerk.nl

  ×