Judendomen

8,099 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
8,099
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
448
Actions
Shares
0
Downloads
72
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Den säger två saker: “Lyssna på Gud, du utvalda folk” och minns att “det bara finns en enda gud”
 • En judisk anekdot: Jorden ska snart öersvämmas av vatten. Om tre dagar kommer hela mänskligheten att förintas. Vad gör vi? Tre religiösa ledare från olika religioner rycker genast ut och ger råd. De två första uppmanar till omvändelse, att börja tro rätt innan det är för sent. Den judeiske ledaren säger: “Systrar och bröder, vi har tre dagar på oss att lära oss konsten att leva under vatten.”
 • Endast de mest ortodoxa följer de här reglerna helt.

  Öronlockar är ett täcken på att man tillhör Guds folk.
 • Koscher betyder ren.
  Man tror att livet sitter i blodet.
  Challa med dip
 • I kristna länder var vanliga yrken förbjudna för judar. Katolska kyrkan förbjöd kriistna at ta ränta så pengautlåning överläts till judarna.
 • Konservativa judar tror att Gud själv läste upp Toran för Moses på Sinaiberget och att Mose sedan skrev ner vad Gud hade sagt, ord för ord. Mindre traditionsbundna judar tror att Toran skrevs av profter och andra människor som hade inspirerats av Gud. I stort sett alla judar tror att Gud gav Mose Tio Guds bud. De är en sammafattning de viktigaste punkterna i judendomen.
 • Talmud innehåller tänkvärda berättelser och tolkningar av lagar och regler.

  Kanske är det traditionen att läsa regelbundet och studera som gjort att så många judar fått Nobelpris.
 • Sabbaten firas på lördagen - då får ingen arbeta; varken djur eller människor. Istället vila, läsa, gå i synagogan. Böcker är väldigt viktiga i judiska hem, även de fattigaste. Judarna har haft en vilodag i veckan sedan Moses fick de tio budorden på berget Sinai på 1200-talet f.Kr.
  Pesach infaller på våren i april eller maj - firas till minnet av uttåget ur Egypten. Ordet påsk betyder gå förbi och syftar till hur dödsängeln gick förbi israeliternas hus när den sista plågan drabbade Egypten.
 • Judendomen

  1. 1. Judendom Gud, den ende, har utvalt ett folk på jorden att vara hans tjänare: det judiska folket
  2. 2. Gud är en Gud är en och det finns inget som går att jämföra med Gud. “Du skall inga gudar hava jämte mig” är det första budet.
  3. 3. Den judiska trosbekännelsen Hör Israel! Herren är vår Gud. Herren är en.
  4. 4. LEV HÄR OCH NU Inom både kristendom och islam är det viktigt att tro på Gud. Inom judendomen betonas inte tron lika starkt. Guds närvaro upplevs i livet och Gud kräver inte främst tro av judarna utan ett liv i lojalitet med honom och hans folk. Ett liv som präglas av det praktiska.
  5. 5. Judendomen är till sin natur praktisk, positiv och livsbejakande. “Det är nu livet ska levas och vi klarar av det.” Judiskt talesätt: “Bekymra dig inte om morgondagen - vem vet vad som ska hända idag.”
  6. 6. Guds utvalda folk En uppgift ingen behöver vara avundsjuk på - innebär lidanden och ett stort ansvar. Gud valde inte judarna för de var bättre eller finare än andra - han valde dem enbart av kärlek. De var ett litet folk som behövde honom.
  7. 7. Det utvalda folkets uppgift - Att representera Gud på jorden - Att visa på Gud. Inte genom att missionera utan genom att leva på ett sådant sätt att människor ser Gud - vara ett levande exempel, en förebild. Till sin hjälp har de fått de tio budorden.
  8. 8. Det finns också andra regler än budorden. dessa gäller högtider, cermonier och vardagsliv - 613 st Handlar ex om: - Hur tvister ska lösas - Hur håret ska klippas.
  9. 9. Matregler - koscher Slaktade djur måste tappas på blod. Inte äta fläskkött. Inte blanda kött med mjölk. Inte äta skaldjur.
  10. 10. Den person som betytt mest för judendomen är Mose. Han la grunden för dagens judendom. Förmedlare mellan folket och Gud. Förde tillbaka folket till Kaanans land från förtrycket i Egypten.
  11. 11. Efter Mose styrde ledare som kallades domare - Simson är en känd domare. Därefter kungarna- David och Salomo är de mest kända. (900-talet f.Kr)
  12. 12. 70 e.Kr. förstördes Jerusalem och judarna tvingades fly igen. Under åren 70 e.Kr till 1948 när staten Israel bildades hade judarna inget hemland. De har levt i kristna och muslimska länder. Ofta hänvisade till speciella bostadsområden - ghetton.
  13. 13. Det judiska folket härstammar enligt Bibeln från Sem (En av Noas söner) och kallas därför ett semitiskt folk. Som beteckning för judeförföljelser används ordet ANTISEMITISM
  14. 14. Gudstjänsten firas i SYNAGOGAN KANTORN leder gudstjänsten RABBIN predikar. Gudstjänsten firas på LÖRDAGAR.
  15. 15. De fem Moseböckerna finns nedskrivna i rullar som förvaras i ett skåp framme i synagogan. TORARULLARNA
  16. 16. Den viktigaste boken jämte Toran är TALMUD
  17. 17. HÖGTIDER Sabbat Pesach

  ×