Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

το πιο γλυκο ψωμι

21,874 views

Published on

"το πιο γλυκο ψωμι"
logotexnia A Gymnasiou

Published in: Education
 • Login to see the comments

το πιο γλυκο ψωμι

 1. 1. “ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ” ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU
 2. 2. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU Το λογοτεχνικό απόσπασμα που ακολουθεί, ανήκει στην κατηγορία των λαογραφικών έργων, τα οποία είτε ως απανθίσματα αυθεντικού και γνήσιου λαϊκού λόγου, είτε ως έργα γνωστών συγγραφέων που αποτυπώνουν τη λαϊκή νοοτροπία και συμπεριφορά, επιχειρούν να φωτίσουν τις ποικίλες όψεις της λαϊκής ζωής και του λαϊκού πολιτισμού. Πρόκειται για κείμενα που σκιαγραφούν με αριστουργηματικό τρόπο χαρακτηριστικούς λαϊκούς τύπους και καταγράφουν ποικίλα λαϊκά έθιμα, παραδόσεις, αντιλήψεις και προλήψεις του λαού, που είτε έχουν χαθεί, είτε επιβιώνουν ακόμη και σήμερα.
 3. 3. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU
 4. 4. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU
 5. 5. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU ΘΕΜΑΤΑ: 1) Η τεμπελιά και η έλλειψη ενδιαφερόντων κάνει τον άνθρωπο δυστυχισμένο 2) Το ψωμί στο καθημερινό τραπέζι αποκτά μεγαλύτερη αξία όταν ο άνθρωπος έχει κοπιάσει για να το αποκτήσει 3) Η δουλειά και η δημιουργία προσφέρει στον άνθρωπο ικανοποίηση και χαρά . ΒΑΣΙΚΗ ΙΔΕΑ: Η αξία της εργασίας για τον άνθρωπο.
 6. 6. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU 1Η ΕΝΟΤΗΤΑ: "Κάποτε... λέει ο λόγος" 1Η ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ανορεξία του βασιλιά.
 7. 7. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU
 8. 8. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU 2Η ΕΝΟΤΗΤΑ: "Όπου κάποια... το κεφάλι". 2Η ΕΝΟΤΗΤΑ: Οι ανώφελες συμβουλές του γέροντα για να γιατρευτεί ο βασιλιάς και ο θυμός του βασιλιά.
 9. 9. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU 3Η ΕΝΟΤΗΤΑ: "Κι ο βασιλιάς... κι εμείς έτσι!".
 10. 10. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU
 11. 11. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU
 12. 12. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU
 13. 13. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU Πρόκειται για ένα παραμύθι διδακτικό. Είναι μία περιπέτεια με δύο κεντρικούς ήρωες χωρίς υπερφυσικά όντα και στοιχεία μαγείας. Τα παραμύθια, γενικότερα, έχουν ,εκτός από διδακτικό, και ψυχαγωγικό σκοπό. Στόχος επίσης είναι η συγκίνηση. Παραμύθια έχουν όλοι οι λαοί. Κάποια τα διηγούνται διαφορετικά οι άνθρωποι, από λαό σε λαό. Οι υποθέσεις τους συνδέονται με τη ζωή και τις περιπέτειες των ανθρώπων. Τα διηγείται κάποιος μπροστά σε κόσμο. Ξεκινούν με φράσεις όπως "μια φορά και έναν καιρό" "Κόκκινη κλωστή δεμένη...". Συνήθως εμφανίζεται ο αριθμός 3 στη διήγηση π.χ τρεις μέρες δούλεψε ο βασιλιάς στο παραμύθι που εξετάζουμε. Πολλά παραμύθια έχουν εξωπραγματικά όντα όπως δράκους, γίγαντες, μάγισσες, νεράιδες κλπ. Το "πιο γλυκό ψωμί" δεν έχει.
 14. 14. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU Στο παραμύθι μας σκοπός είναι να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η εργασία για τον άνθρωπο. Το "πιο γλυκό ψωμί" ήταν αυτό που είχε φτιάξει ο βασιλιάς με τον κόπο του και όχι αυτό με τη ζάχαρη ή αυτό που του πρόσφεραν άλλοι. Ο βασιλιάς έμαθε την αξία της εργασίας και έτσι γιατρεύτηκε από την ανορεξία. Η ανορεξία του συμβολίζει τη δυστυχία που ένιωθε γιατί δεν είχε ανακαλύψει την αξία της εργασίας, της δημιουργικότητας. Ο φτωχός γέροντας συμβολίζει την ελληνική λαϊκή σοφία. Το ψωμί είναι το βασικό τρόφιμο των απλών ανθρώπων του λαού. Στην αρχή ο γέροντας συμβούλεψε το βασιλιά να φάει το πιο γλυκό ψωμί και η συμβουλή του δεν είχε αποτέλεσμα γιατί ο βασιλιάς νόμιζε πως έπρεπε να φάει ψωμί με ζάχαρη! Ο γέροντας εννοούσε το ψωμί που βγαίνει με τον ιδρώτα μας, με την προσωπική εργασία.
 15. 15. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU Χαρακτηρισμός προσώπων: ο βασιλιάς είναι τεμπέλης, αδιάφορος για το λαό του, γκρινιάρης, παράξενος, ιδιότροπος. Μετά τη δοκιμασία του όμως γίνεται ήπιος, ήρεμος, υπάκουος και εργατικός. Τον λυπόμαστε για την αρρώστια του (την ανορεξία) αλλά όταν γίνεται εργατικός τον θαυμάζουμε.
 16. 16. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU Ο γέροντας: είναι εργατικός, σοφός, ήρεμος, ψύχραιμος
 17. 17. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU Στο παραμύθι μας υπάρχει η αντίθεση ανάμεσα στον κόσμο των φτωχών και των πλουσίων. Ο φτωχός γέροντας όμως είναι αυτό που κατέχει τη σοφία ενώ ο βασιλιάς με όλα τα πλούτη του κόσμου, είναι δυστυχισμένος. Άρα τα υλικά αγαθά δεν φέρνουν τη γνώση και την ευτυχία. Το παραμύθι μας έχει αίσιο τέλος, ο βασιλιάς γιατρεύεται και η ζωή του αποκτά νόημα μέσω της δημιουργικότητας και της εργασίας.
 18. 18. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU Το πιο γλυκό ψωμί - Ποίημα Σε έναν τόπο μακρινό τον πολύ παλιό καιρό είχαμε έναν βασιλιά άχρηστο τεμπελχανά. Του έφτιαχναν τυροπιτάκια γεμιστά γλυκά σουβλάκια. Μα εκείνος δυστυχώς ήταν ανορεκτικός. Ένας γέροντας σοφός γιατρός λέγαν πρακτικός του είπε είχε συνταγή την υγειά του για να βρει. Ήταν το γλυκό ψωμί του σοφού η συνταγή. Και οι αυλικοί αμέσως φώναξαν τον μάστερ σεφ.
 19. 19. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU Δεν εννόησαν οι χαζοί του σοφού τη συνταγή πως δεν ήτανε φαϊ μα ήτανε για να αλλάξει ο βασιλιάς ζωή. Τότε ο γέρος ο σοφός διέταξε τον βασιλιά να βάλει ρούχα ταπεινά και ν’ αρχίσει τη δουλειά. Τον βάζει πρώτα να θερίσει και μετά να αλωνίσει. Και με τον δάρτη στο ένα χέρι το σιτάρι ν’ ανεμίσει. Και μετά απ’ όλ’ αυτά τον στέλνει και στον μυλωνά το σιτάρι να αλέσει τ’ αλευράκι να μαζέψει. Και μετά τον φούρνο θα πανίσει το ψωμάκι για να ψήσει. Με την πρώτη μυρωδιά του’ρθε σα λιποθυμιά κι έτρεξε να μπουκώσει η ψυχή του να πιαστεί. Τότε κατάλαβε ο βασιλιάς ότι γλύκα στο φαΐ δίνει η δουλειά πολλή. Κι έγινε ο βασιλιάς στον λαό του αγαπητός...
 20. 20. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU •Η γλώσσα του έργου είναι η απλή, λιτή, φυσική δημοτική με αρκετά λαϊκά στοιχεία. •Το ύφος του έργου είναι λιτό, ζωντανό και παραστατικό. •Στο παραμύθι, η έμμεση αφήγηση (διήγηση) διακόπτεται από το διάλογο, που προσδίδει αμεσότητα και ζωντάνια
 21. 21. ROUSSI M. LOGOTEXNIA A GYMNASIOU

×