El Programari Lliure

302 views

Published on

Això és, un presentació de Power Point sobre el programari lliure.

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
302
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
29
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

El Programari Lliure

 1. 1. EL PROGRAMARI LLIURE Mara Rodríguez Arjona
 2. 2. HISTÒRIA <ul><li>Als anys 80, els informàtics van començar a posar llicències als seus programes perquè no puguin ser modificats, i que per tenir-los s'hagi de pagar. Richard stallman, era un informàtic que va perdre la seva feina al laboratori d'inteligència artificial per no voler signar un contracte de confidencialitat, ja que tothom ho havia de fer respecte al programa sota llicencia. </li></ul><ul><li>A partir de llavors, stallman decideix començar a crear un programari totalment lliure anomenat GNU (GNU is not Unix). Per fer-ho primerament va desenvolupar una llicència GLP (llicencia totalment publica). </li></ul><ul><li>Als anys 90, stallmnan i el seu equip , quasi havien creat quasi totes les aplicacions però encara els faltava el nucli. </li></ul><ul><li>L'any 1991, un estudiant de la universitat de Helsinki, Linus tordvals, va crear un nucli i el va publicar a internet. Ràpidament va estar modificat i millorat per altra gent, que això es el que es volia aconseguir. </li></ul><ul><li>Al final, ja que stallman tenia les aplicacions i Linus el nucli. Van decidir ajuntar-ho i així aconseguir el primer sistema operatiu totalment lliure, anomenan-ho GNU/linux o només Linux . </li></ul>
 3. 3. LLICÈNCIES Per publicar sistèmes informatics, es necessiten unes llicències. Algunes d'elles són: · La llicència GLP: que és la que s'utilitza per el programari lliure. · llicència c : que és una llicència que no permet ni copiar-la ni ser modificat. · Freeware: és gratuit. (no és el mateix que el programari lliure) · shareware: és un tipus de llicència que e permet disposar del programa per uns dies. Si t'agrada després l'hauràs de comprar. · Adeware: l'adeware és un tipus de llicència totalemnt gratuït per+o que ve amb publicitat. Un exemple és el messenger. És gratuït, però sempre t'envien publicitats pel mail.
 4. 4. LES LLIBERTATS DE PUBLUICAR EN GLP . Publicar en GLP té alguns avantatges que són: 1. Llibertat per poder utilitzar el programa amb qualsevol objectiu. 2. Llibertat per poder estudiar com funciona el programa; inclou l'accés al seu codi font. 3. Llibertat per redistribuir el programa. 4. Llibertat per fer modificacions i distribuir les millores; inclou també l'accés al seu codi font.
 5. 5. SISTEMA INFORMÀTIC El sistèma informàtic és el conjunt d'un software (els programes, el que no podem veure) i un hardware (els elements materials que formen un ordinador). Amb només questes dues coses, per senzill que sigui ja podem tenir un sistèma informàtic.
 6. 6. EL MAQUINARI I EL PROGRAMARI · El maquinari, és la base d'un sistema operatiu. És tot allò que no podem veure ni tocar. Consta d'un nucli (kernel) i els programes varia que hi pot haver a l'rdinador. · El programari d'un ordinador, són les parts físiques que aquest té. Per exemple, la pantalla, els altaveus, la torre, etc.
 7. 7. ELS SISTEMES OPERATIUS El sistema operatiu, és el programa que fa d'enllaç amb l'usuari de l'ordinador i l'ordinador. És el que quan encenem l'ordinador veiem i fem servir. Exsitexien moltísims sistemes operatius: alguns dels més importants són: · Microsoft windows – que s'ha anat renovant des del windows 1.0 fins al més nou i actual el windows vista. · Apple/Macintosh · O Unix – el sistema operatiu més conegut arreu del món d'unix, és Linux. Però tambè n'existeixen d'altres com Minix, Solaris o Irix.
 8. 8. ELS PROGRAMARIS LLIRES El programari lliure, en anglès software, és el programari que un cop el tens pot ser estudiat, modifcat, copiat i tornat a publicat a intarnet lliurement. Alguns exemples de programari lliure són: · l'oppenoffice · el Gimp · el mozila firefox ·o el Gnome
 9. 9. ADIMISTRACIONS PÚBLIQUES . Les administracions públiques, tenen un elevat interès en fer servir el programari lliure, bàsicament perquè és gratuït. Per exemple una escola en que pot haver-hi 200 ordinadors, surt molt més econòmic fer servir un programari lliure que no comprar 200 programaris windows que seria molt i molt car.

×