Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Tema 15

600 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Tema 15

 1. 1. La llum i el so TEMA 15 NATY,GONZALO,NEREA.G,MOHAMED,PAU,IARA,ISABELLA
 2. 2. Mapa conceptual de la llum i el so
 3. 3. Qualitats del so Nosalltres sentim moltes coses cada dia, pero per que? Que es el que sentim en veritat? Com podem sentir-ho? Per que quan hi ha un cotxe passant per davant de casa nostra, nosaltres sabem perfectament que es un cotxe, i no un ocell? Per que cuan escoltem una canco, podem entendre i interpretar els diferents sons? Com pot un mateix altaveu reproduir tants sons diferents a la vegada? I la pregunta mes difícil de respondre per mi: Com pot sonar tant diferent una mateixa nota produida per diferents instruments? Si les vibracions per segon son les mateixes! Es interessant parar-nos a pensar en com evoluciona la nostra manera
 4. 4. QUE ÉS EL SO COM ES FORMA?
 5. 5. QUE ES EL SO? El so, tal com nosaltres l'entenem, es tota aquella vibració que ha provocat una ona, que s'ha propagat a traves de l'aire i ha arribat al nostre timpà fent-lo vibrar. Tot això succeix molt ràpid. Quan nosaltres, per exemple, colpegem una taula amb els martells, la fusta, per poc que sigui, es posa a vibrar. Depenent de la densitat de la fusta en si, pot ser que vibri més o menys, més ràpid o més lent, etc, i per això serà diferent el so quan la taula sigui de pi que quan sigui de caoba.
 6. 6. COM ES FORMA? Tornant a l'instant en que piquem a la taula, o mes en general, quan originam el so, el que estem produïnt en aquest moment es un moviment oscil·latori harmònic. Aquesta vibracio es molt petita, tant que la majoria de vegades no es pot apreciar a simple vista (com en el cas de la taula de fusta), i d'altres si (com a les cordes d'una guitarra), pero es la suficient com per generar una ona que es propaga per l'aire. Com que aquestes ones aèries no es poden veure, ja que l'aire es invisible, es mes fàcil entendre aquest fenomen a l'aigua. Quan tirem una pedra al mig d'una piscina, es generen unes ones circulars concentriques, amb origen al punt on ha caigut la pedra, i que es van propagant fins arribar a les parets de la piscina (limit de la substancia de propagacio), es a dir, les circumferencies es van fent mes grans a mesura que s'allunyen del centre. La distancia entre les crestes d'aquestes ones es periodica, i se l'anomena longitud d'ona.
 7. 7. LA LLUM
 8. 8. Qualitats de la llum Antes de poder iluminar algo con nuestro flash deberíamos conocer la luz, ya que si no sabemos como se comporta difícilmente podremos controlarla,manejarla a nuestro antojo. Para ello he preparado este artículo en el que vamos a hablar de las cualidades de la luz. Las cualidades de la luz son cuatro: Intensidad: alta, baja. Dirección: frontal, trasera, cenital, nadir. Calidad: dura, suave Color: cálida, fría.
 9. 9. Que és la llum COM ES FORMA?
 10. 10. QUE ES LA LLUM? La llum és una forma d’energia que emeten els cossos lluminosos i que perceben per mitjà del sentit de la vista. Gràcies a la llum podem veure els objectes que ens envolten i distingir-ne la forma, la grandària i el color. La llum és una forma d’energia perquè produeix canvis en els cossos que il·lumina: per exemple, fa créixer les plantes, es pot transformar en energia elèctrica, etc.
 11. 11. COM ES FORMA? EL SOL irradia hacia la Tierra una gran cantidad de luz, la cual es utilizada por los organismos equipados para retener la energía que ésta proporciona. De la enorme cantidad de luz que nuestro planeta recibe, sólo se aprovecha parte de ella. Lo que ocurre es que 50% de ésta es reflejada por las nubes y la atmósfera; y del otro 50% que logra penetrar a la superficie del planeta, 40% se pierde nuevamente por reflexión, debido a la gran superficie reflectora que presentan los océanos, de tal forma que sólo nos queda un 10%, el cual es aprovechado por las plantas y por pequeños organismos que, como ellas, utilizan la luz para obtener su energía y así sobrevivir.
 12. 12. GRÀCIES PER PRESTAR ATENCIÓ  Fet per: Isabella,Naty,Iara,Gonzalo,Nerea. G,Pau,Mohamed i Adiran

×