Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Projecte tutors de contes

322 views

Published on

Projecte d'Aprenentatge Servei que tracta dels passos a seguir a l'hora d'explicar contes.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Projecte tutors de contes

 1. 1. TUTORS DE CONTES CURS 2014-2015
 2. 2. Presentació Durant aquest curs 14-15, l’alumnat de sisè de l’Escola Pau Casals de Santt Llorenç d’Hortons, hem realitzat el projecte “Tutors de contes”, un projecte d’Aprenentatge Servei, que consisteix en formar-nos adequadament per poder explicar contes als nens i nenes de P3 de la nostra escola.
 3. 3. Què sabem, d’explicar contes? - S’ha d’interpretar. - Hem de tenir en compte les emocions de la història. - Hem d’ensenyar les imatges. - Els hem d’explicar amb un llenguatge entenedor. - Hem d’entonar bé. - Ens hem d’endinsar en la història.
 4. 4. Què volem saber? - Qui és el millor conta contes del mon? Com que cada persona té el seu propi criteri i de gustos en tenim tots, no hem pogut concretar en una sola persona qui és el millor conta contes del món, però si que n’hem trobat alguns de molt bons, tant de la nostra terra, com d’arréu del mon. - El donyet - Walt Disney - El Senyor Nil
 5. 5. - Què hem de fer per captar l’atenció dels nens i nenes de P3? Per captar l’atenció dels més petits, el conta-contes pot portar elements que l’ajudin, com titelles, disfresses, imatges… o anar practicant i produint diverses veus, depenent del personatge. Hauríem d’exagerar emocions, posar-nos dintre el paper... - Si no ens escolten, ho hem de repetir? No cal tornar a repetir allò que ja hem dit, però si que els hem de captar l’ atenció per tal que segueixin la història. Anirà bé posar-li el seu nom a algun personatge, fer alguna veu de sorpresa, d’intriga...
 6. 6. - - Quin to de veu és mes adequat per explicar un conte i que ens escoltin? Fer servir un to de veu moderat, però que s’adapti a les emocions i els personatges de la història. - - Hem de fer signes perquè acabin d´entendre bé el significat? Per fer la història més entenedora i captivadora, hem d’alternar les imatges que ens doni el conte, sobretot si son abundants i cridaneres, amb els gestos que s’adaptin a la història. Sobretot, ens hem d’endinsar en la història que estem explicant.
 7. 7. - - Abans d´explicar-los, els hem de preparar? Com? Abans d’explicar un conte, cal preparar-lo bé fent nostra la història. Hauríem de llegir el conte diverses vegades i saber què ha de passar en cada moment. Cal que revisem aquelles paraules de difícil comprensió i, si cal, canviar-les per paraules més planeres. - - Quin comportament hem de tenir amb els nens i les nenes de P3? Sobretot hem de ser responsables, hem de tenir un comportament que es correspongui amb el de una persona de 12 anys. Hem de ser amables, respectuosos i tenir una actitud positiva davant el fet d’explicar contes.
 8. 8. - - Quins llibres els explicarem? - Els explicarem contes, llibres d’imaginació que siguin adequats per a la seva edat. A la biblioteca els trobarem amb el gomet blau. - - - Què hem de fer per explicar bé els contes? - Per començar, hem de triar la història que més ens agradi, que ens digui alguna cosa i amb la que ens sentim còmodes, però sobretot, que sigui interessant per als més petits. - El segon que hem de fer és fer nostra la història. - En tercer lloc, preparar-la utilitzant paraules senzilles, planeres, les de cada dia. Posar veus i cares de molta imaginació, molt ficats dintre de la història i, per últim, quan no ens en recordem de com anava, que no es faci por improvisar. -
 9. 9. - - Com se quin llibre li agrada? - Per saber quin conte li agrada més o quin té ganes d’escoltar, hem de parlar molt amb el/la nen/a, tenir una conversa fluida en la que ens expliqui si li està agradant, quin li agradari escolta la següent setmana… - - - L’hem de llegir, o l’hem d’explicar? - L’hem d’explicar, ja que llegint-lo ens limitem només a dir el que diu el llibre, però explicant-lo podem afegir el nostre toc personal (interpretar, mostrar sentiments, acompanyar-nos d’algun element visual…) -
 10. 10. - Quin és el millor públic per explicar contes? Depèn de la predisposició de qui escolta i de la temàtica de la història que expliques. - Quins son els millors contes per explicar als nens i nenes de P-3? Els nens i nenes fins als 2 o 3 anys estan en l’etapa sensorial-motriu, encara no tenen imaginació i ells són el centre del seu univers. Així que els contes destinats a ells haurien de ser molt senzills, tractar sobre escenes de la seva vida quotidiana, centrades en el “jo”, i amb imatges el més realistes possibles.
 11. 11. La següent etapa, és la màgic-simbòlica que comprèn, més o menys, entre els 3 i els 7 anys. Però aquí hem de distingir entre els nens de 3-4 anys i els que de 5-7 anys. Tots dos grups utilitzen ja la imaginació, però la diferència és que, mentre el primer grup encara no crea imatges pròpies, el segon sí. És a dir, als més petits la imaginació els ve suggerida des de fora, mentre que els més grans creen ells mateixos les seves pròpies imatges.
 12. 12. A les edats de 3 i 4 anys els agraden els contes senzills, amb ritme tant en la forma, que rimin i es repeteixin les accions, com en el contingut, personatges que corren, salten, ballen, canten, etc. Un parell d’exemples podrien ser el conte de “El Patufet” i el de “Les tres cabretes”, però hi ha molts més. Hi ha pàgines web que ens recomanen quines són les millors lectures per nens i nenes de 3 anys. Algunes com les següents: http://www.bibgirona. cat/assets/documents/000/056/375/guia_contes_2011.pdf
 13. 13. - Què és millor, estar assegut o de peu? És millor estar assegut, ja que explicar un conte és una acció que ha de mostrar tranquil·litat. Sempre tindrem el nen o nena assegut/da al nostre costat. - Es pot fer servir algun objecte? En moltes ocasions pot ser recomanable fer servir algun suport visual (un nino, una titella, imatges....) però sempre tenint en compte que aquell objecte no ha de captar totalment l’atenció del/ la nen/a, ja que sinó no atendrà al conte que li estem explicant.
 14. 14. - Com aconseguir que el nen o nena es quedi enganxat amb el conte? Si tenim en compte tot el que hem explicat anteriorment, de ben cert que els nens i nenes quedaran captivats amb la història que els expliquem. - Podem fer alguna activitat a partir del conte? Després d’explicar el conte, i en molts casos per veure si han seguit la història, els podem demanar que facin un dibuix del conte explicat, o que acoloreixin un dibuix que els hi hem fet nosaltres prèviament...
 15. 15. - Com podem explicar contes a un adult? Seguint el mateix procés de preparació d’un conte, però tenint en compte que és una persona adulta i que la temàtica no ha de ser la mateixa que la que triem per a un nen o nena petits.
 16. 16. D’on podem treure aquesta informació? - Preguntant-li a gent especialitzada. - A la biblioteca de l’escola, al Bibliobús o alguna altra biblioteca dels pobles veïns. - Mirant videos. - Cercant a la web.
 17. 17. VISITA DE LA SANDRA ROSSI El dia 16 de desembre, ens va visitar la Sandra Rossi per tal de donar-nos uns petits consells sobre all+ò que hem de tenir present a l’hora d’explicar contes. Sobretot, ens ha quedat molt clar, que hem de sentir-nos còmodes fent aquesta activitat, que no hi ha pautes estrictes a seguir, si no fer-ho de la forma que ens faci sentir millor. Hem fet algunes activitats d’interpretació, tècniques de relaxació i ens ha explicat petites històries. Segur que en treurem molt de profit d’aquesta visita.

×