Resum L’atmosfera i el clima

3,940 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,940
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,813
Actions
Shares
0
Downloads
24
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Resum L’atmosfera i el clima

  1. 1. L’Atmosfera i el Clima Resum del tema
  2. 2. Els elements del clima El clima d’un lloc depèn d’uns factors determinats, els quals es troben a la capa de l’atmosfera més pròxima a la terra : la troposfera . La temperatura : és el grau d’escalfament de l’aire, per la calor que li transmeten la Terra i l’aigua (escalfades pel Sol). Es mesura amb el termòmetre i s’expressa en graus centígrads (Cº) Les precipitacions : és tota l’aigua que cau sobre la superfície terrestre, ja sigui en forma líquida (pluja), o en forma sòlida (neu o calamarsa). La mesurem amb el pluviòmetre i l'expressem en mil·límetres (mm). La humitat : és la quantitat de vapor d’aigua que conté l’atmosfera. La mesurem amb l’higròmetre i la mesurem amb percentatge (%).
  3. 3. Els elements del clima (continuació) La pressió atmosfèrica: És el pes que exerceix l’aire sobre la superfície terrestre. La mesurem amb el baròmetre i l’expressem en mil·libars (mbar). El vent: és el moviment de les masses d’aire degut a la pressió. Mesurem la velocitat i la direcció: La velocitat la mesurem amb l’anemòmetre i l’expressem en quilòmetres per hora (km/h). La direcció la mesurem amb el penell i l’expressem amb els punts cardinals.
  4. 4. Els mapes meteorològics Els mapes meteorològics serveixen per expressar el temps que farà en un lloc en un moment donat. Els més usats són els mapes isobàrics i els mapes de símbols. El mapa isobàric serveix per expressar la pressió atmosfèrica d’un lloc. Les línies d’aquest mapa uneixen els punts amb la mateixa pressió atmosfèrica (igual que les corbes de nivell d’un mapa topogràfic si parlessim d’altitud). Les zones d’ anticicló, és representen al mapa amb una A i són zones on la pressió atmosfèrica és superior a 1013 mbar; allà s’hi preveu un temps estable. Les zones de depressió , és representen al mapa amb una D o una B, són zones d’una pressió atmosfèrica superior a 1013 mbar; allà s’hi preveu tems inestable i precipitacions constants. També, en aquest mapa s’hi solen representar fronts que són límits entre masses d’aire de propietats diferents. El mapa de símbols és un mapa molt entenedor, ja que representa cada tems amb uns dibuixos. És un dels més utilitzats en els mitjans de comunicació.
  5. 5. Els factors climàtics Els climes de la terra són deguts a una serie de factors anomenats factors climàtics. Aquests condicionen un clima. Són els següents: La latitud : és la distància d’un punt respecte l’equador. Com més a prop estigui un indret de l’equador el rajos del Sol arriben més directes i les temperatures són més altes. L’ altitud : és la distància en vertical a la qual està un lloc respecte el nivell del mar. Com més alta és l’altitud la temperatura disminueix i també disminueix la pressió atmosfèrica. L’ orientació : és l’orientació del vessant d’una muntanya respecte el Sol. Els vessants més càlids són els que els hi toca el Sol. La continentalitat : és la llunyania d’un lloc respecte el mar. Per això les zones continentals tenen temperatures més extremes, ja que l’acció suavitzadora del mar minva i l’amplitud tèrmica entre el dia i la nit és més gran. La continentalitat també influeix en la humitat de l’aire i les precipitacions: les zones continentals són més seques que les zones costaneres.
  6. 6. Els climes temperats Són climes que es caracteritzen per tenir quatre estacions i les temperatures i precipitacions moderades. Són els següents: El clima mediterrani litoral, és propi de zones estrictament properes a la mar mediterrània. Té temperatures suaus durant tot l’any i precipitacions escasses, concentrades sobretot a la tardor i a la primavera. El clima mediterrani continental, és propi de zones no tant properes a la costa, separades sovint per una serralada costanera. Com que minva l’acció suavitzadora del mar, les temperatures són més extremes i les precipitacions són més escasses. El clima continental, és propi de zones situades a l'interior de grans masses continentals. Les temperatures són molt extremes, és a dir, molt altes a l’estiu i molt baixes a l’hivern. El clima oceànic o atlàntic , és propi de zones pròximes a un gran oceà o obertes a la seva influència. El clima és humit a causa de la gran massa que és l’oceà i per tant, les precipitacions són abundants durant tot l’any. Les temperatures són suaus durant tot l’any.
  7. 7. Els climes de Catalunya Boscos d'avets, faigs, roures, grèvols, pins negres i prats alpins. Abundants durant tot l'any; a l'hivern cauen el forma de neu. Hiverns freds i estius frescos. A les zones elevades del Pirineu. Clima de Muntanya Faigs, avets, pins negres i prats alpins. Molt abundants a causa de que l'humitat es molt alta. Suaus Únicament propi de la Vall d'Aran (vessant nord del Pirineu). Clima Atlàntic Arbres de fulla caduca: roures i faigs (a la zona de muntanya) Alzines sureres i carrasca La humitat es baixa i per tant les precipitacions són escasses i a l'hivern poden caure en forma de neu. Són més extremes a causa que l'acció suavitzadora del mar minva. Domina la Depressió central i el Prepirineu. Clima Mediterrani-Continental Arbres de fulla perenne: Pins i alzines. Màquies Escasses i estacionals, concentrades sobretot a la tardor i a la primavera. Hiverns suaus, estius càlids i temperatures suaus durant tot l'any gràcies a l'acció suavitzadora del mar. A la franja costanera separada per la Serralada Prelitoral Clima Mediterrani-Litoral Vegetació Precipitacions Temperatures Localització Tipus
  8. 8. Els climes d’Espanya Pins i llorers canaris i tabaibas Molt escasses Suaus Illes Canàries. Clima tropical Arbres de fulla caduca: faigs, roures, castanyers, prats i grèvols. Pluges abundants durant tot l'any Suaus Galícia, costa cantàbrica i Val d'Aran. Clima atlàntic Avets, pins negres, prats i grèvols. Abundants i a l'hivern en forma de neu Hiverns molt freds i estius suaus Àrees muntanyoses de més de 2000 metres. Exemple: Pirineu i Serralada Penibètica Clima de muntanya Pins, alzines i matollars Molt escasses i a l'hivern poden caure en forma de neu Hivern molt fred i estiu molt calorós Interior de la Península (Meseta, part de Catalunya i part d'Andalusia). Clima mediterrani-continental Arbres de fulla perenne i màquies Escasses i irregulars. A la tardor molta pluja. Hiverns suaus i estius calurosos Costa mediterrània, illes Balears, Ceuta, Melilla, i Andalusia Clima mediterrani-litoral Vegetació Precipitacions Temperatura Localització Tipus

×