Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Η τελευταία μαύρη γάτα (2016) Β΄3

1,744 views

Published on

Η τελευταία μαύρη γάτα (Ευγένιος Τριβιζάς)
Νεοελληνική Λογοτεχνία 2015-16
Εργασία μαθητών του Β΄3
Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής

Published in: Education
 • Be the first to comment

Η τελευταία μαύρη γάτα (2016) Β΄3

 1. 1. ΕυγένιοςΤριβιζάς Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων Μαθητές: Γκούσκου Μόλι, Μπάσιος Γεώργιος ,ΣιόρενταςΑντώνιος, ΣκούραςΑλέξανδρος, Χήτου Ηλιάνα Υπεύθυνη καθηγήτρια: Πετρίδου Μαρία Τμήμα: Β3 Σχ.Έτος: 2015-2016 Μάθημα: ΝεοελληνικήΛογοτεχνία
 2. 2.  Ο ΕυγένιοςΤριβιζάς είναιΈλληνας εγκληματολόγος και συγγραφέας.  Γεννήθηκε στηνΑθήνα το 1946. Σπούδασε νομικά και οικονομικά και είναι διδάσκει εγκληματολογία στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ (Αγγλία). Όμως είναι κυρίως γνωστός ως συγγραφέας βιβλίων για παιδιά.Όλα του τα έργα τα χαρακτηρίζει πρωτοτυπία και μεγάλη φαντασία.  Έγραψε μυθιστορήματα, παιδικά παραμύθια, μια σειρά κόμικ με τον ΠίκοΑπίκο, μια σειρά βιβλίων για ερωτευμένους, σειρές χιουμοριστικών εκπαιδευτικών βιβλίων, μικρά αλφαβητάρια, σειρές παραμυθιών με συμμετοχή του αναγνώστη κ.ά.  Κάποια από τα έργα του είναι: Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι Το σεντούκι με τις πέντε κλειδαριές Οι πειρατές της καμινάδας Η ζωγραφιά της Χριστίνας Τα μαγικά μαξιλάρια Ο πήγασος και το γαϊδουράκι http://www.greekbooks.gr/trivizas-efgenios.person ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια
 3. 3. Εξέλιξη - Πλοκή Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα νησί με πρωταγωνιστή μια μαύρη γάτα.Όμως εκεί οι μαύρες γάτες βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω μίας λέσχης προληπτικών που θέλει να καταπολεμήσει τη γρουσουζιά.Οι γάτες που έχουν απομείνει μαθαίνουν πως οι προληπτικοί έχουν ένα σχέδιο για να θησαυρίσουν.Έτσι, ο ήρωας μας μαζί με τις υπόλοιπες γάτες προσπαθούν να τους αντιμετωπίσουν ώστε να φαλιρίσει το σχέδιό τους.
 4. 4. Ατμόσφαιρα - Κλίμα Η ατμόσφαιρα είναι σκοτεινή και στενάχωρη, καθώς υπάρχουν εκτενείς αναφορές σε διωγμούς, βασανισμούς και θανάτους. Παρόλο το κλίμα απαισιοδοξίας που διατρέχει την ιστορία το βιβλίο κλείνει με μια νότα ελπίδας.
 5. 5.  Αφηγηματικοί τρόποι Στο βιβλίο κυριαρχεί η αφήγηση, αλλά χρησιμοποιούνται σε αρκετά σημεία περιγραφή και διάλογος.  Οπτική γωνία/εστίαση αφήγησης Ο αφηγητής είναι ο κεντρικός ήρωας και είναι ομοδιηγητικός- αυτοδιηγητικός. Επιπλέον, παραμένει ο ίδιος μέχρι το τέλος και δεν είναι παντογνώστης.Την ιστορία τη βλέπουμε μέσα από τη δική του οπτική γωνία και η αφήγησή του έχει εσωτερική εστίαση.
 6. 6.  Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη.  Ο αφηγητής αφηγείται τα γεγονότα με χρονολογική σειρά. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται και αναδρομικές αφηγήσεις στο παρελθόν.
 7. 7.  Τίτλος Ο τίτλος του κειμένου αναφέρεται στην προκατάληψη για τις μαύρες γάτες. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μια αλληγορία στον τίτλο, αφού η προκατάληψη αφορά γενικά το μαύρο χρώμα, όχι μόνο των γάτων, αλλά και των ανθρώπων. Ο επιθετικός προσδιορισμός «τελευταία» κρύβει την επιθυμία των κατοίκων του νησιού να εξαφανίσουν τις μαύρες γάτες, αφού τους φέρνουν γρουσουζιά. Ο τίτλος, λοιπόν, περικλείει όλο το νόημα του μυθιστορήματος, δηλαδή δείχνει την ξενοφοβία που νιώθουν οι άνθρωποι, η οποία τους γεννά ρατσιστικά συναισθήματα. http://www.culturenow.gr/32532/h-teleytaia-mayrh- gata-eygenios-trivizas
 8. 8.  Εξώφυλλο Το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του ΕυγένιουΤριβιζά, αναπαριστά ανθρώπους οι οποίοι με αιχμηρά αντικείμενα προσπαθούν να εξολοθρεύσουν την τελευταία μαύρη γάτα που έχει απομείνει στο νησί. Δείχνει να μην μπορούν να την πιάσουν και ότι εκείνη τρομαγμένη προσπαθεί να ξεφύγει. Γενικά, ο συγγραφέας αποδίδει τη δεισιδαιμονία των ανθρώπων της αδελφότητας με τα χρώματα του βιβλίου, το άσπρο- μαύρο. http://www.culturenow.gr/32532/h-teleytaia-mayrh-gata-eygenios-trivizas
 9. 9.  Οπισθόφυλλο Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου βλέπουμε μια μαύρη γάτα και μια λευκή γάτα. Η λευκή γάτα έχει φουντωτό τρίχωμα, ενώ η μαύρη όχι. Θέλει να δείξει το φόβο της μαύρης γάτας η οποία καταδιώκεται από ανθρώπους. Γενικά, η αντίθεση αυτή άσπρου- μαύρου, που κυριαρχεί στο βιβλίο, σηματοδοτεί το ρατσισμό που νιώθουν οι άνθρωποι αλλά και ενισχύει το τελικό μήνυμα ότι είναι στο χέρι μας να γεφυρωθούν οι διαφορές.
 10. 10.  Όσον αφορά τον ήρωα, αυτό που τον διαχωρίζει και τον κάνει διαφορετικό είναι το χρώμα του. Ο ίδιος και οι υπόλοιπες μαύρες γάτες στοχοποιούνται και διώκονται απλώς και μόνο λόγω της στερεοτυπικής αντίληψης ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν κακοτυχία. Ακριβώς επειδή θεωρούνται επιζήμια όντα, επιβάλλεται να εξοντωθούν.
 11. 11.  Οι διώκτες του τον αποξενώνουν και τον ενοχοποιούν, όπως και τις υπόλοιπες μαύρες γάτες, προσπαθώντας να ξορκίσουν την κακοτυχία. Με αυτόν τον τρόπο αναπαράγουν το στερεότυπο της μαύρης γάτας ως φορέα γρουσουζιάς. Η προκατάληψη επιβάλλει σε όλους να τις αποφεύγουν και να τις εξοντώνουν για να μη «μολυνθούν» και οι ίδιοι. Δυστυχώς δεν υπάρχει η αναμενόμενη υποστήριξη από γάτες άλλου χρώματος, που φοβούνται αλλά και επηρεάζονται από την προπαγάνδα εναντίον τον μαύρων γάτων.
 12. 12.  Ο ήρωας δεν ερμηνεύει τη διαφορετικότητα του ως ένα στοιχείο κατωτερότητας. Δεν χάνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του. Θεωρεί ότι οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε στερεότυπα και δεν λειτουργούν με τη λογική.
 13. 13.  Οι κάτοικοι του νησιού καταδιώκουν τις μαύρες γάτες λόγω του χρώματος τους και επιχειρούν να τις εξολοθρεύσουν με πολλαπλούς τρόπους. Ο ήρωας κρύβεται, για να μη θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του. Η ελευθερία του περιορίζεται. Δεν μπορεί να αναπτύξει φιλικές και ερωτικές σχέσεις εξαιτίας του μαύρου χρώματός του.
 14. 14.  Ο ήρωας αποδέχεται σταδιακά το διαφορετικό του χαρακτηριστικό. Ιδιαίτερα όταν η Εβενίνα του προτείνει να αλλάξει το χρώμα του, πείθεται ότι του αρέσει η εμφάνιση του. Επιπλέον, έχει φίλους οι οποίοι τον αποδέχονται όπως και αυτός και δεν θεωρεί αυτή την αλλαγή απαραίτητη.
 15. 15.  Στο τέλος της ιστορίας οι γάτες με το ευφυές τους τέχνασμα (να εξαφανίσουν τις φάκες για τα ποντίκια) καταφέρνουν να γίνουν χρήσιμες και τελικά αποδεκτές από τους πολίτες.Όλοι κατάλαβαν το λάθος τους και επικράτησε ξανά ειρήνη στο νησί.Ακόμα και οι άνθρωποι της ομάδας των προληπτικών ξαναγύρισαν στον φυσιολογικό ρυθμό της ζωής τους.
 16. 16.  Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την πρωτοπρόσωπη αφήγηση αξιοποιώντας την εσωτερική εστίαση, αφού μαθαίνουμε τα πάντα μέσα από την αφήγηση του κεντρικού ήρωα, ενός μαύρου γάτου. Ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας ένα ζώο ως κεντρικό αφηγητή και όχι έναν άνθρωπο αποφεύγει τον διδακτισμό και μεταφέρει τα μηνύματά του με χιούμορ μέσα από έναν φανταστικό κόσμο (αλληγορία).

×