Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Δύσκολοι καιροί για μικρούς πρίγκιπες (2016) Β΄3

547 views

Published on

Δύσκολοι καιροί για μικρούς πρίγκιπες (Μαρούλα Κλιάφα)
Νεοελληνική Λογοτεχνία 2015-2016
Εργασία μαθητών του Β΄3
Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής

Published in: Education
 • Be the first to comment

Δύσκολοι καιροί για μικρούς πρίγκιπες (2016) Β΄3

 1. 1. «Δύσκολοι καιροί για μικρούς πρίγκιπες» Των μαθητών: Μόλι Γκούσκου Κωνσταντίνας Μυλωνά Γιάννη Ράφτη Σπύρου Σουρέλη Αλέξη Σκούρα Σχολικό έτος:2015-2016 Τμήμα:Β3 Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
 2. 2. Η Μαρούλα Κλιάφα γεννήθηκε το 1937 στα Τρίκαλα. Σπούδασε δημοσιογραφία, όμως από το 1972 ασχολείται με τη λογοτεχνία, με τη συλλογή λαϊκών παραμυθιών, παραδο- σιακών παιχνιδιών και παλαιών φωτογραφιών. Έχει γράψει μυθιστορήματά για παιδιά και εφήβους τα περισσότερα από τα οποία έχουν επανεκδοθεί πολλές φορές. Στα σχολικά αναγνωστικά «Η Γλώσσα» μου, βρίσκουμε πολλά αποσπά- σματα των έργων της. Εργα:1. Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα 2.Οι πελαργοί θα ξαναρθούν 3.Δύσκολοι καιροί για μικρούς πρίγκιπες 4.Τέρμα! Εδώ κατεβαίνουν όλοι… 5.Η ηλιαχτίδα 6.Ένα δέντρο στην αυλή μας 7.Τρομακτικά παραμύθια για ατρόμητα παιδιά 8.Ας παίξουμε πάλι 9.Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς 10.Άγρια παιχνίδια
 3. 3. Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια επαρχιακή πόλη στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ο Κωστής, ο Βαγγέλης, η Αλίκη και η Χρύσα είναι οι ιδιοκτήτες ενός ραδιοφωνι- κού σταθμού. Μια μέρα ενημερώνονται ότι ένα δεκαπε- ντάχρονο αγόρι από την πόλη τους, ο Οδυσσέας, έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να ξεφύγει από τους αστυ- νομικούς. Ο Κωστής ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αυτό το γεγονός και ξεκινά μια έρευνα για να βρει στοιχεία της ζωής του Οδυσσέα. Έχοντας έτσι στα χέρια του πληρο- φορίες, από συγγενείς και φίλους, για τον Οδυσσέα αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο για τη ζωή του παιδιού.
 4. 4. α) Το κειμενικό είδος του βιβλίου είναι εφηβικό μυθιστόρημα. β) α’ μέρος: Συνδυασμός αφήγησης και διαλόγου. β’ μέρος: Συνδυασμός πολλών αφηγηματικών τρόπων. Σε ένα μεγάλο μέρος υπάρχει αφήγηση και διάλογος. Στο τμήμα που ο Οδυσσέας γράφει στο φανταστικό του φίλο Άντριαν Μολ υπάρχει μονόλογος. γ) α' μέρος: παντογνώστης αφηγητής (μηδενική εστίαση) β' μέρος: αφηγείται ο ίδιος ο Οδυσσέας (εσωτερική εστίαση)
 5. 5. δ) α' μέρος: τριτοπρόσωπη αφήγηση β' μέρος: πρωτοπρόσωπη αφήγηση ε) Οι παραπάνω αφηγηματικοί τρόποι επιτυγχάνουν το κείμε- νο να είναι παραστατικό και να προκαλεί το ενδιαφέρον και την αγωνία του αναγνώστη. Στο β' μέρος οι ποικίλοι αφηγη- ματικοί τρόποι και η πλοκή της ιστορίας έχουν μια αρμονική συνέχεια για να κρατήσουν το ενδιαφέρον. Στο α' μέρος υπάρχουν λιγότεροι αφηγηματικοί τρόποι και δεν υπάρχει δράση. Άρα το β' μέρος χαρακτηρίζεται περισσότερο από ζωντάνια και παραστατικότητα (λόγω της δράσης) αλλά και αμεσότητα λόγω της πρωτοπρόσωπης αφήγησης.
 6. 6. I. Εμφανίζεται ένα νεαρό αγόρι που περπατάει περιπλανώμενο σε μία σκοτεινή, μεγάλη πόλη. II. Δίπλα του φαίνονται φαίνονται τοίχοι ζωγραφισμένοι με γκράφιτι, συνθήματα, αφηρημένες μουντζούρες. III. Όλα αυτά δημιουργούν μια μη γνώριμη ατμόσφαιρα στο νεαρό παιδί.
 7. 7. I. Αυτό το εξώφυλλο είναι το καταλληλότερο, διότι δημιουργεί στον αναγνώστη την αίσθηση ότι ο ήρωας είναι χαμένος. II. Επίσης πετυχαίνει να βάλει τον αναγνώστη στην ίδια ψυχολογία με τον ήρωα.
 8. 8.  Δεν την συναντάμε συχνά, αλλά εμφανίζεται σε κρίσιμα σημεία της πλοκής του έργου.  Είναι ασπρόμαυρη, με πρόχειρες γραμμές και μη ρεαλιστική.
 9. 9.  Ταιριάζει με την ιστορία του έργου.  Δημιουργεί αίσθηση αβεβαιότητας και φόβου για τη συνέχεια της πλοκής.  Κάνει τον αναγνώστη να κατανοήσει την πολύπλοκη ψυχοσύνθεση του ήρωα.
 10. 10.  Ο τίτλος επιλέχθηκε επειδή ο Οδυσσέας ήταν ένας θαυμαστής του Μικρού Πρίγκιπα, ή επειδή ο Οδυσσέας είναι ένα καλό και ευγενικό παιδί (σαν τον Μικρό Πρίγκιπα) που αλλάζει τη ζωή του. Σχολιασμός τίτλου Ο τίτλος μπορεί να είναι κατάλληλος, καθώς ταυτίζεται με τη ζωή του Οδυσσέα. Πρόταση κατάλληλου τίτλου «Ανακαλύπτοντας τη ζωή ενός δεκαπεντάχρονου»
 11. 11. ΟδυσσέαςΑντώνης Μητέρα Πατέρας (Δημήτρης) Γιαγιά
 12. 12. Αντώνης  δυνατή αδελφική σχέση  πρότυπο για τον Οδυσσέα  Ο Οδυσσέας τον εμπιστεύεται και τον αγαπά, ενώ τον χρειάζεται σε δύσκολες στιγμές της ζωής του. Απογοητεύεται και στενοχωριέται, όταν μαθαίνει πως ο Αντώνης τον αποφεύγει.
 13. 13. Γιάννης a. στενή φιλική σχέση b. βοηθά τον Οδυσσέα και τον φιλοξενεί c. Ο Οδυσσέας νιώθει ευγνωμοσύνη προς τον Γιάννη, ο οποίος του συμπαραστέκεται και τον εμπιστεύεται.
 14. 14. Η σχέση του Οδυσσέα με τον Αντώνη δεν παραμένει σταθερή. Στα παιδικά του χρόνια τον θεωρεί το πιο αγαπητό του πρόσωπο, αλλά όταν τον συναντά στην Αθήνα ο Αντώνης δεν δέχεται να τον συναντήσει. Η στάση του αδερφού του επηρεάζει αρνητικά τη ψυχοσύνθεση του ήρωα και τον οδηγεί σε προβλήματα. Η σχέση του ήρωα με τον Γιάννη δεν διαφοροποιεί- ται στην πορεία. Ωστόσο ο Γιάννης παρασύρει τον Οδυσσέα και τον εμπλέκει σε ληστεία, με αποτέλεσμα το θάνατο του Οδυσσέα.
 15. 15. Επηρεάζονται από:  το οικογενειακό του περιβάλλον και τις συνθήκες στις οποίες μεγαλώνει. Η οικογένειά του αρχίζει να καταστρέφεται, καθώς οι γονείς του χωρίζουν και η μητέρα του τον στέλνει στη γιαγιά του στην Ελλάδα. Έτσι, λόγω των δύσκολων στιγμών που αντιμετωπίζει χωρίς να έχει κοντά του τους γονείς του οδηγείται σε απερισκεψίες και πράγματα που δεν θα έκανε υπό κανονικές συνθήκες.  ακόμα από το κοινωνικό του περιβάλλον, καθώς κάποιες αποφάσεις τις παίρνει για να κάνει αισθητή την παρουσία του στους υπόλοιπους
 16. 16. Ο Οδυσσέας είναι μοναχικό και εσωστρεφές άτομο, χωρίς φίλους, αγαπάει την οικογένεια του, το ραδιόφωνο και το να διαβάζει βιβλία. Πλεονεκτήματα 1. ευγενικός 2. εξυπηρετικός 3. άξιος εμπιστοσύνης Μειονεκτήματα 1. αντικοινωνικός 2. εσωστρεφής 3. αδύναμος χαρακτήρας
 17. 17.  Ο ήρωας αγαπάει πάρα πολύ τον αδερφό του τον Αντώνη, έχει μια σύνδεση με το μαγνητόφωνό του και με τον Μικρό Πρίγκιπα, που είναι ο ήρωάς του.  Οι επιθυμίες του ήρωα ήταν ότι : ◦ ήθελε να εξερευνήσει τον κόσμο. ◦ ήθελε να βρει τον αδερφό του. ◦ ήθελε να γίνει ραδιοπαραγωγός.  Ζητάει φίλους και την επανένωση της οικογένειάς του = αποδοχή
 18. 18.  Ο ήρωας αντιμετωπίζει προσωπικά προβλήματα: ήταν αποσυνδεμένος από την οικογένειά του και δεν είχε φίλους.  Η τεταμένη κατάσταση στο σπίτι του και ο χωρισμός των γονιών του επηρεάζουν καθημερινά τη διάθεση του, με αποτέλεσμα να μελαγχολεί (φυγή του αδελφού του, τον απογοητεύει). Παρόλα αυτά, βρίσκει παρηγοριά στο ραδιόφωνο.  Ο ήρωας, σαν έφηβος, έχει πολλά προβλήματα και στην καθημερινή του ζωή. Οι σχέσεις με τους συμμαθητές του, με την Πηνελόπη επηρεάζουν αρνητικά τη σχολική του ζωή.
 19. 19.  Δεν υπάρχουν προκαταλήψεις για το φύλο του ήρωα και δεν παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο. Το φύλο του δεν του δημιουργεί κάποια δυσκολία αλλά ούτε τον διευκολύνει.  Δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο που να στρέφει τον ήρωα σε θετική κατεύθυνση. Παρόλο που είχε ως πρότυπο τον Αντώνη, δεν τον βοήθησε να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Ένα πράγμα που στρέφει τον ήρωα σε θετική κατεύθυνση είναι το ραδιόφωνο, καθώς περνά τον χρόνο του διασκεδάζοντας και εκφράζει τις ανησυχίες του μέσα από αυτό.
 20. 20.  Ο Οδυσσέας παρουσιάζεται ως αντιφατικός χαρακτήρας.  Δίνει την αίσθηση ότι θέλει να πραγματοποιήσει τα όνειρα του αλλά συνεχώς συναντά εμπόδια.  Περιορίζεται λόγω του υπερβολικού θαυμασμού για τον αδερφό του, χωρίς να παίρνει την επιθυμητή ανταπόκριση.
 21. 21.  Ο ήρωας είναι πολλές φορές συμπαθής και άλλες φαίνεται πολύ απόμακρος στον αναγνώστη.  Τα βιώματα του, σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν συμπόνια και συγκίνηση και σε άλλες δημιουργούνται συναισθήματα αγωνίας και αμφιβολίας για τις αποφάσεις του Οδυσσέα.

×