Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Το παιδί της καρδιάς (2016) Β'2

478 views

Published on

Το παιδί της καρδιάς (Σοφία Παράσχου)
Νεοελληνική Λογοτεχνία 2015-2016
Εργασία μαθητών του Β΄2
Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής

Published in: Education
 • You can hardly find a student who enjoys writing a college papers. Among all the other tasks they get assigned in college, writing essays is one of the most difficult assignments. Fortunately for students, there are many offers nowadays which help to make this process easier. The best service which can help you is ⇒ www.HelpWriting.net ⇐
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

Το παιδί της καρδιάς (2016) Β'2

 1. 1. Σοφία Παράσχου “ Το παιδί της καρδιάς ” Υπεύθυνη Καθηγήτρια Οι μαθητές Πετρίδου Μαρία Κανδρέλη Παρασκευή-Μαρίνα Καρατζόγλου Έκτορας-Αθανάσιος Κολοβός Μιλτιάδης-Γεώργιος Λαΐου Ευγενία Παπαδιά Ναυσικά-Μαρία ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
 2. 2. ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ & ΤΙΤΛΟΣ ● Στο εξώφυλλο του βιβλίου απεικονίζε- ται μία μπαλαρίνα σε μια σκηνή θεά- τρου. Η ηρωίδα του βιβλίου, η Χαρά, ξεκίνησε το μπαλέτο από πολύ μικρή ηλικία και ήταν η μεγάλη της αγάπη. ● Ο τίτλος “Το παιδί της καρδιάς” δίνεται από τη συγγραφέα επειδή η ηρωίδα του βιβλίου ήταν υιοθετημένη, όμως οι θετοί της γονείς την αγαπούσαν σαν δικό τους παιδί. Η θετή της μητέρα έλεγε πως... την αγαπούσε τόσο πολύ σαν να τη γέννησε από την καρδιά της.
 3. 3. ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
 4. 4. Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ● Η Σοφία Παράσχου-Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στη Νέα Σμύρνη. ● Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δούλεψε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην ειδίκευση "Διδακτική Γλώσσας - Λογοτεχνία - Θέατρο στην Εκπαίδευση" και διδακτορικό στην Παιδική Λογοτεχνία.
 5. 5. Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ● Το 2002 έγινε διευθύντρια στο Πειραματικό Γυμνάσιο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και το 2003 σχολική σύμβουλος φιλολόγων στη Διεύθυν-ση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα. ● Έχει εκδώσει λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. ● Έχει τιμηθεί για το μυθιστόρημα της “Το παιδί της καρδιάς” με έπαινο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Πηγή: https://www.psichogios.gr
 6. 6. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το “παιδί της καρδιάς”λαμβάνει χώρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, το έτος 1994, τις ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα και έχει ως θέμα την αντίδραση της κεντρικής ηρωίδας, της Χαράς, όταν ανακαλύπτει πως είναι υιοθετημένη. Όταν ένα βράδυ η Χαρά “σκαλίζει” τυχαία τα χαρτιά στο γραφείο του πατέρα της, μαθαίνει πως η οικογένεια που τη μεγάλωσε και που τόσο αγαπά δεν είναι η βιολογική της. Μέσα σε ατμόσφαιρα ηλεκτρι-σμένη και έντονη, η Χαρά παίρνει την απόφαση να πάει στη Θεσσαλονίκη για να συναντήσει τη βιολογική της μητέρα. Περνώντας ένα βράδυ μαζί της, η Ιφιγένεια, η μητέρα της, της εξηγεί τους λόγους για τους οποίους την έδωσε για υιοθεσία. Τέλος η Χαρά αποδέχεται τη βιολογική της μητέρα, επιλέγει όμως να επιστρέψει στην οικογένεια που τη μεγάλωσε.
 7. 7. ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ● Το κειμενικό είδος του βιβλίου είναι μυθιστόρημα, συνδυασμός εφηβικού - κοινωνικού. ● Κυρίαρχη αφηγηματική τεχνική είναι η αφήγηση, ενώ χρησιμοποιείται και διάλογος και περιγραφή. ● Αφηγητής είναι ένα τρίτο πρόσωπο, ουδέτερο, που δε συμμετέχει στα γεγονότα. Είναι ο ίδιος καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου. ● Η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη. ● Τα συναισθήματα μεταφέρονται πιο εύκολα στον αναγνώστη, ο οποίος γνωρίζει περισσότερα πράγματα από τον κεντρικό ήρωα χάρη στις παραπάνω αναφερόμενες τεχνικές αφήγησης και βλέπει τα γεγονότα μέσα από τα μάτια και των άλλων ηρώων.
 8. 8. ΕΦΗΒΙΚΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ
 9. 9. ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΗΡΩΙΔΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΛΕΚΑ ΧΑΡΑ ΕΦΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΕΡΙΚ
 10. 10. ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΗΡΩΙΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ● Η Χαρά λατρεύει το μπαλέτο. Κάθε φορά που ετοιμάζεται να πάει στο μπαλέτο νιώθει να την πλημμυρίζει ένα συναίσθημα χαράς. ● Στόχοι της Χαράς είναι να γίνει καλή μπαλαρίνα και να μάθει αν ο Πάνος ενδιαφέρεται για αυτήν αλλά, όταν μαθαίνει για την υιοθεσία, βασικός στόχος της είναι να βρει τη βιολογική της μητέρα και την οικογένεια από την οποία κατάγεται. ● Η Χαρά έχει ανάγκη από ένα αληθινό γι’ αυτήν οικογενειακό περιβάλλον, που θα νιώθει ότι ανήκει σ’ αυτό.
 11. 11. ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΡΩΙΔΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ Οι θετικές σχέσεις που διαμορφώνονται ανάμεσα στην ηρωίδα και τα υπόλοιπα πρόσωπα του βιβλίου είναι: ● η σχέση της με την Έφη, την (θετή) αδερφή της ● η σχέση της με τον πατέρα της, Μανώλη Παπαδάκη ● η σχέση με την κ. Ποταμίτη, τη φιλόλογό της Οι αρνητικές σχέσεις που διαμορφώνονται είναι: αρχικά με τη βιολογική της μητέρα, Ιφιγένεια σε μικρό βαθμό με τη θετή της μητέρα, Αλέκα, αφότου έρχονται σε αντιπαράθεση
 12. 12. ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΡΩΙΔΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ Όλες οι σχέσεις της ηρωίδας με τα υπόλοιπα πρόσωπα του μυθιστορή- ματος κλονίζονται και δοκιμάζονται, καθώς δεν παραμένουν ίδιες μετά την αποκάλυψη της υιοθεσίας. Η μόνη σχέση που παραμένει σταθερή είναι αυτή της Χαράς και της Έφης, αφού περνούσαν πολύ χρόνο μαζί και τα μοιράζονταν όλα μεταξύ τους.
 13. 13. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΗΡΩΙΔΑ Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χαρά είναι: ● αρχικά οι γονείς της δεν την αφήνουν να μείνει μόνη της με την Έφη στην Αθήνα ώστε να πάνε στο πάρτι του Πάνου ● αργότερα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υιοθεσίας ● παράλληλα με το πρόβλημα της υιοθεσίας αποφασίζει να ψάξει πού πραγματικά ανήκει και να βρει τη βιολογική της μητέρα ● στο τέλος αμφιταλαντεύεται για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει - να μείνει με την Ιφιγένεια ή να γυρίσει στη θετή της οικογένεια.
 14. 14. ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΡΩΙΔΑ Η Χαρά είναι: δυναμική και αποφασιστική (πήρε μια απόφαση που θα καθόριζε την υπόλοιπη ζωή της), ώριμη (αυτό φαίνεται από την απόφασή της - να γνωρίσει και στο τέλος να αποδεχτεί την Ιφιγένεια αλλά και να προτιμήσει τη θετή της οικογένεια), ανήμπορη να ελέγξει τις αντιδράσεις και τα συναισθήματά της, καθώς όταν μαθαίνει για την υιοθεσία, δεν έχει πλήρη έλεγχο του εαυτού της. Μετά από όλα τα γεγονότα που έχει περάσει η Χαρά έχει αποκτήσει ενσυναίσθηση, γιατί έχει πλέον μάθει να βλέπει τα πράγματα και μέσα από τα μάτια των άλλων.
 15. 15. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Από την αρχή του βιβλίου, δημιουργείται στον αναγνώστη ένα αίσθημα συμπάθειας για τη Χαρά. Νιώθει λύπη και στενοχώρια, όταν: ● μαθαίνει για την υιοθεσία της Χαράς ● όταν εκείνη αποφασίζει να εγκαταλείψει τη θετή της οικογένεια (ταυτόχρονα ο αναγνώστης αισθάνεται και συγκίνηση) και να ψάξει για τη βιολογική της μητέρα και να βρει πού ανήκει πραγματικά. Αισθάνεται αγωνία, όταν: ● η Χαρά αμφιταλαντεύεται τι να διαλέξει (Ιφιγένεια ή θετή οικογένεια) Ο αναγνώστης αισθάνεται ανακούφιση, όταν: ● η Χαρά αποφασίζει να γυρίσει πίσω στη θετή της οικογένεια
 16. 16. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!

×