Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

111

2,260 views

Published on

Published in: Education
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

111

 1. 1. Murid sedang mengajuk bunyi-bunyi haiwan dan menyanyikan lagu “Bunyi-Bunyi Haiwan”. Hubungkait dengan Pendidikan Muzik.
 2. 2. Aplikasi Seni.- Murid diperkenalkan alatan dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan topeng muka haiwan.- Guru menunjukkan cara membuat topeng muka berbentuk muka kucing menggunakan kad manila.
 3. 3. Alatan dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan topeng muka haiwan.
 4. 4. Ekspresi Kreatif. - Murid menghasilkan topeng muka haiwan dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut.Langkah 1 - Murid diminta melakar muka haiwan yang diingini mengikut saiz muka murid sambil dibimbing oleh guru.
 5. 5. Murid membuat lakaran haiwan sambil dibimbing oleh guru.
 6. 6. Langkah 2. - Melukis bentuk muka haiwan (kucing, ayam dan burung) pada kad manila seperti lakaran mata, hidung, mulut, telinga dan lain-lain. - Mewarna bentuk muka haiwan yang telah dilukis dengan padanan warna yang sesuai. - Mengunting topeng muka haiwan yang telah diwarnakan.
 7. 7. Murid sedang melakarkan gambar haiwan.
 8. 8. Hasil lakaran muka haiwan yang dihasilkan oleh murid.
 9. 9. Langkah 3.- Guru menunjukkan cara menebuk lubang bahagian mata dan membentuk sepasang mata haiwan yang mereka buat.- Murid diminta menebuk pada bahagian telinga topeng haiwan yang mereka buat.- Guru membimbing murid memasukkan getah pada lubang telinga topeng untuk membolehkan dilekatkan pada bahagian telinga murid.Langkah 4.- Guru membimbing murid membuat kemasan secara kreatif pada topeng muka haiwan yang telah murid buat.- Guru membimbing murid menyenaraikan rasa kasih sayang terhadap haiwan peliharaan seperti kucing sambil menyemai rasa kasi sayang pada haiwan peliharaan.
 10. 10. Murid sedang mewarna dan menebuk lubang bahagian mata haiwan sambil dibimbing oleh guru.
 11. 11. Penutup.- Murid menyatakan apresiasi mereka terhadap karya yang dihasilkan.- Murid mempamerkan dan memakai topeng muka haiwan yang mereka buat.- Guru membuat rumusan tentang hasil kerja seni yang telah dibuat.- Guru bersoaljawab dengan murid tentang elemen keusahawanan.
 12. 12. Murid mempamerkan dan memakai beberapa topeng muka haiwan yang telah dihasilkan oleh mereka.
 13. 13. Murid sedang menyanyi sambil membunyi danmengayakan gerakan topeng haiwan yang digunakan. Gabungjalin Pendidikan Muzik dan Gerakan

×